Neviem ako ďalej v živote

lucka525
21. júl 2024

Ahojte, posledné mesiace sa trápim vo svojom živote a neviem ako ďalej do budúcna. Pochadzam z východného Slovenska, avšak prácu mám v Bratislave. Chodím domov však veľmi často, keďže pracujem aj na home office. U rodičov som aj týždeň v mesiaci. Mám tam aj malú sestru a starých rodičov. Veľa kamarátov mi na východe už nezostalo, no v Bratislave sa aj napriek kamarátom cítim osamelá. Priateľa nemám už rok. V poslednom čase mám často stavy smútku a túžby byt doma. Rozmýšľam nad tým, že si nájdem prácu v Košiciach a presťahujem sa tam, čo je vzdialene od môjho rodného mesta 40 km. Už pred pol rokom som mala ponuku prace v Košiciach ale odmietla som ju. Jediné čoho sa na presťahovaní obavám je, že v Košiciach nikoho nepoznám a že budem sociálne úplne izolovaná. Na druhej strane tu v Bratislave posledné mesiace prežívam stavy veľkého smútku až úzkosti. Neviem si ani do budúcna predstaviť, že by som sa tu mala usadiť a nevidieť svoju rodinu tak často. Už si tu preto asi ani nehľadám priateľa, pretože viem, že tu nechcem byť.
Jediné, čo mi bráni v zmene je ten strach, že inde by mi bolo ešte horšie. Máte skúsenosti s vrátením sa bližšie k rodine? Poradili by ste mi niečo?
Ďakujem

justxme
21. júl 2024

@lucka525 pokiaľ sa vieš zamestnať v pohode na východe, ani by som nerozmýšľala, a išla do Košíc. Budeš to mať oveľa lepšie kvôli dochádzaniu za rodičmi, budeš sa tam cítiť vďaka tomu aj viac doma. Hlavne keď ťa v BA teraz nič nedrží. Fakt to nestojí za tie pocity osamelosti.

majo111222
21. júl 2024

Ja som z ke mozme pokecat ked chces

tinalia
21. júl 2024

@lucka525 ja som sa vratila do rodneho mesta, pretoze tu mam hory a rodinu, priatelstva az na jedno mi uz nezostali a nelutujem svoje rozhodnutie, nakolko som sa vzdy chcela vratit pri zakladani rodiny.. otazne je, ci sa tvoje uzkosti a smutok zmenia so zmenou mesta a ci sa len "nepresunu" spolu s tebou

lucka525
autor
21. júl 2024

@tinalia Z mojich pocitov vnímam, že najviac ma ťaží, že nechcem byt v Bratislave lebo som tu osamelá a radšej by som bola bližšie doma. V poslednom čase som mávala úzkosti aj tesne pred odcestovaním do Bratislavy, párkrát mi bolo tak zle, že som v ten deň ani nemohla cestovať

tinalia
21. júl 2024

@lucka525 ked nemas zavazky, tak odid inam, teraz sa to da urobit lahsie 😊

redlet
21. júl 2024

Ja to tak tiež prežívam v BA. Je tu niečo ako jazerá, nejaká príroda, ale zbytočne veľké. Človek sa tu stratí, cíti sa osamelo. Ja tu mám prácu, ale nie je taká, že by inde nemala začínať zasa od podlahy. Začala som sa tu stretávať, ale tiež to nikam nevedie. A začalo to práve z tej osamelosti. Povedala som si, že do 30tky,ktorú už mám na krku, odídem. Možno niekam aj mimo SVK, ale život v BA si neviem predstaviť.

zmrzlinka2021
21. júl 2024

@lucka525 nie je povinnosť žiť v Bratislave.

lucka525
autor
21. júl 2024

@redlet tiež som si povedala, že do 30-tky chcem odísť tam, kde už sa usadim raz. A tu to asi nebude. Ak by si chcela, môžeme aj pokecať, pripadne sa stretnúť v BA 🙂

strejdo001
21. júl 2024

Vychodňare, keď sa necítite dobre a nič vás v BA nedrží vráťte sa na východ okamžite. Som na tom podobne, nie v BA, ale v NZ, no ja odísť nemôžem po rozvode z lásky k dcére, ale hneď by som sa vrátil naspäť na východ. Tam sme sa narodili a je tam iná energia, ako tu na západe.... aj ľudia sú tu iní, iná mentalita hlavne, vychodňare sú súdržnejší, otvorenejší, empatickejší, dobroprajnejší.....
Cítim sa tu na maďaroch ako kôl v plote, celá moja rodina je v Prešove a okolí, známi, kamaráti, chýbajú mi tie hory, lesy, kopce, čistejší vzduch a najmä východniarčina 🙂)). Len.... dcéra, takže do jej 18tky určite zostanem v jej blízkosti, aby mala aj zdravú východniarsku výchovu, nielen obmedzenú maďarskú 🫢. A teraz si pohnevám niektorých vzťahovačných maďarov. Hm 🤷🏻‍♀️😁

danica2711
21. júl 2024

@lucka525 no tak sa vráť na východ, každý nie je stavaný na samostatný život

princkrason
21. júl 2024

ozvi sa a bude veselo 🎉

lucka525
autor
21. júl 2024

@danica2711 myslím, že to nie je o tom, že by som nevedela samostatne žiť, keďže som už mimo domu spolu s výškou 10 rokov. Skôr mám s rodinou silnejšie puto a rada by som im bola bližšie

vkatush
21. júl 2024

Väčšina známych, čo šli skúsiť BA, sa vrátili naspäť alebo minimálne pendlujú pravidelne na východ.
Nemyslím si, že by si sa musela báť, že tu nenájdeš priateľov. Možností na spoznanie je veľa a nájdeš tu naozaj skvelých ľudí (aj keď sem tam aj nejakú burinu 🤭).
Byť blízko pri rodine, ak máte dobré vzťahy, je na nezaplatenie a vyšším vekom to oceníš viac.

Ak si mladá a bez záväzkov, vyskúšaj a uvidíš. Neskôr to bude ťažšie.

margit07
21. júl 2024

Tak ja som rodena BA, ale Kosice mam velmi rada. Ak by som tam mala priatelov a rodinu (co su vsetci tu v BA) tak nevaham ani sekundu a stahujem sa. Neboj sa, ze si nenajdes priatelov, len 40km od rodiska mozes hocikedy po praci zabehnut na kavicku za rodinou, ak by ti bolo smutno. A kazdy vikend doma, s malou sestrou. Bez zbytocnych hodin stravenych cestovanim a zbytocnych vydavkov. Ale priatelov si najdes. To som si ista. A budes plna radosti, ked sa to uz zacne diat (zmena prace, byvania). Bud rada, ze mas este moznost volby.

redlet
22. júl 2024

@lucka525 ak budeš chcieť, pokojne mi napíš.

senta_sofia
22. júl 2024

@justxme ja by som v BA nedokazala existovat, takze chapem tvoje pocity. Doma je doma, 40 km sa da aj dochadzat

la3na
22. júl 2024

Tvoje telo ti dáva úplne jasné signály. Keď máš úzkosť spojenú s nejakým miestom, je ti fyzicky zle keď tam máš cestovať...fu, neni o čom. Proste to nieje pre teba aj keby si mala tisíc racionálnych argumentov prečo áno. Choď tam kde sa cítiš doma. Aj priateľov si skôr či neskôr nájdeš. A keby úzkosti neprechádzali, treba vyhľadať psychologickú pomoc. Dnes už to je úplne normálne. Snáď aj na východe 😉.

zuzanaszom
23. júl 2024

@lucka525 Máš len dočasný smútok a ver mi ,že to prejde ...

@strejdo001 ach jaj , jaké kopce na východe prosím ťa ??A Maďarov je tu požehnane a je úplne jedno či si zo západu alebo východu, ľudia sú rovnakí....práveže východniari nevedia zniesť kritiku priamo do očí , zo západu ti človek rovno povie ,čo si myslí ....Rozdeľovať malú republiku,je také trápne ,že až.....A.som rodená Nitrančanka , presťahovala som sa do KE ,čo sa východniare na západe čudovali a verte mi, milujem východ a Košice najviac ,ľudia sú úžasní, ale to sú aj na západe Slovenska aj na západe Indie....Všetko je o ľuďoch ....Takže neškatulkujeme nikoho ....