Neustále upratovanie

25. okt 2024

Ahojte, prišla som sa vyrozprávať a možno sa v tom tiež niektora nájdete. Som extrémny puntičkársky a Monk. Všetko musí byt upratané na svojom mieste, každý deň povysavane umyta podlaha všetko zrovnané, musím si aspoň 20 minút zacvičiť a keď tento môj “cieľ” nesplnil cítim sa veľmi zle hľadám každú možnú voľnú chvíľu na niečo upratať a keď uz je všetko upratané tak cistim rámy okien dverí, lišty na podlahe….. akože naozaj choré cítim sa ako robot, ktorý ma svoj zoznam úloh na každý deň, ktoré musí spraviť som z toho uz unavená že stále mám potrebu iba upratovať, neviem či mám nejakú “poruchu” alebo ako to nazvať ale je to naozaj unavujuce. Moja mama bola taká istá takze si to pametam z detstva možno si to nesiem od nej. Závidím veľa krát ženám ktoré si idu len tak na prechádzku a neriešia čo doma, ako to docieliť byt viac v tom uvoľnení, prešli ste si niektora týmto? A áno viem dom má slúžiť mne nie ja jemu ale neviem sa proste pozerať na bordel a iba tak sedieť a nič nerobiť…. Ďakujem za názory

crazy_cat_lady
25. okt 2024

a na aky bordel sa chces pozerat? ved ked kazdy den upratujes, ziadny nemoze byt :D ale teraz vazne, urcite to nie je uplne normalne, ale je super, ze si to uvedomujes a chces s tym nieco robit. skus vyhladat odbornika a porozpravat sa. raz tu pisala davnejsie jedna kocka podobny pribeh tvojmu, akurat, ze ona kazdy den aj umyvala okna atd :D a zasahovalo jej to do manzelstva/vztahu s detmi atd..

idealne je riesit to, nech nie si sama sebe otrokom 🙂

iivancova
25. okt 2024

Myslím to ako vtip, ale sprav si dieťa, prejde ťa to a budeš slepá 😀 A teraz vážne - skús sa poradiť s odborníkom, je to už asi problém, keď reálne nevieš vyjsť z bytu bez toho, aby si ho celý vypucovala.

terka402
25. okt 2024

Reálne ti pomôže len návšteva psychológa ✊🏻🍀

evcagabi
25. okt 2024

Nechces prist ku mne upratat? 🥺😅

76california
25. okt 2024

...hm, to už zaváňa Obsedantno-kompulzívnou poruchou...smer odborník 🙏

lilinka76
25. okt 2024

Na tvoj problém mám rovnaký názor ako @76california .

evcagabi
25. okt 2024

@iivancova no pri malej som veru zabudla na to , co je to mat vypucovany byt 🥲 tak ta rada nie je az taka zla 😅

h2
25. okt 2024

Na aký bordel? Keď jeden deň vypucuješ celý dom, povysávaš, umyješ dlážky, lišty, okenné rámy... Tak neexistuje, že by si do druhého dňa mala bordel. Nahováraš si to.

birdincage
25. okt 2024

A kedy to stíhaš každý deň? Nechodíš do práve, si na materskej? Príď aj ku mne domov 😂

januska12323
25. okt 2024

S týmto ti pomôže len odborník, pravdepodobne máš ocd. Pretože reálne nemôžeš mať doma bordel pri takej frekvencii upratovania.

martinmmartin
25. okt 2024

Mozno mas v zivote nieco nad sebou co proste nezvladas a je to ovela vacsie ako ty(hocico, prachy, vztahy , rodina, praca) , ludsky mozog v tychto pripadoch sa nas snazi ochranit a zkoncentruje sa na aktivity ktore mas 100% pod svojou kontrolou ( upratovanie, prijem potravy, umyvanie ruk) a pripuse im absolutnu dolezitost nech je pokoj v hlave.
Stagnujes ( mimo bordelu) v osobnom zivote? Tak to moze byt ono
Nikto nikdy na smrtelnej posteli nespomina s usmevom na tvari na to ako mal cely zivot vyglancenu kupelku

lenkakravcova
25. okt 2024

Máš deti?
Lebo keď nie, tak pri nich to vzdáš (alebo ti prepne 🤣)

nevenka
25. okt 2024

@lenkakravcova ja mam 4 a vzdala som to. Sice upratujem, ale nevidno to 🙄

autor
25. okt 2024

@iivancova no všetci mi vraveli, že keď príde dieťa má to prejde, mame babo mesačne a ja som stále vo svojom svete ….

autor
25. okt 2024

@lenkakravcova no práveže mame mesačne babo a mám pocit že uz mi prepína ešte viac, aj keď som vhodila do roboty som upratovala ale teraz ako som doma je to ešte horšie

martinmmartin
25. okt 2024

musis davat bacha aby tvoje dieta nezazivalo najsilnejsie a najcastejsie emocie od vlastnej matky o tom upratovani (apokalypticky hnev ked je bordel, euforia ked je prkne) . Bude to tvoje upratovanie nenavidiet a ziarlit na neho.

gladys_07
25. okt 2024

Mesacne bordel nerobi. Pockaj tak rok a pol.

Ale seriozne - navstiv odbornika, lebo ti to bude zasahovat do rodinneho zivota

autor
25. okt 2024

@martinmmartin tiež som nad tým rozmyslala že sa tým snažím niečo potlačiť ale mám super muža dieťa prácu všetko, skor mám pocit že si to nesiem z detstva sama neviem….

martinmmartin
25. okt 2024

Mozno mas strach z niecoho co ta bude ovladat bez toho aby si s tym nieco dokazala urobit, strata kontroly co ta najviac v zivote desi. Preto kontrolujes ten svoj bordelik 110% svojho casu lebo ked budes kontrolovat ty nieco jednoduche ta velka vec na teba nedosiahne - kludne nejaka traumicka z detstva - ako si vyrastala?

benimnadir
25. okt 2024

Urcite chod k psychologovi nemozes zit ako otrok vlastnej domacnosti. Cestou prosim prid ku mne, letenku ti zaplatim 😁

hacula1816
25. okt 2024

Dom/byt ma sluzit tebe a nie ty jemu. Keby si videla ako tu u nas nieekdy vyzera 😀 Vlasy dupkom sa mi stavaju lebo by som mohla furt dookola to iste robit. Ale kaslem na to, veru radsej idem von nech to nevidim 😀

autor
25. okt 2024

@martinmmartin je to možné… vyrastala som myslím že fajn ale najviac si pametam moju mamu čo robila toto iste a nervovala sa a hučala keď bol bordel…. Tak sa obavám aby som to po nej nemala

tyrkysovy_joekey
25. okt 2024

Mna si vyber mna prosiim, u mna aj svaly naberies, prerabam dom takze tehly treba upratovat, vyblaznis sa u mna 😉

Ale vazne, skus si dat jasne pravidla - stanov si napriklad 15 minut upratovania denne max. Daj si to ako vyzvu. Normalne stopky, ani o sekundu viac. Hovor si ze su uzitocnejsie veci, sustred sa na cokolvek ine, omalovanka, krizovka, serial, varenie. Cit ten dobry pocit ked to zvladnes a prekonas sa. A ak to zvladnes super, len to trenuj.

Ak nie - sebaanalyza - sleduj a uvedomuj si co pri tom citis. Preco chces upratovat, preco ti to chyba. Citis sa neuzitocna ked neupratujes, nudis sa, mas z niecoho strach, alebo ti vybiehaju myslienky ktore ti robia zle ked nemas zamestnanu hlavu? Alebo je to iracionalne?

Je dost mozne ze je to OCD, je to zcasti dedicne a tvoja mama sa spravala rovnako. To sa niekedy da zvladnut lahsie, niekedy tazsie. Ak vyskusas co pisem a nepomoze, potom odbornik.

lenkahvh
25. okt 2024

mesacne dieta nie je dieta, ozvi sa potom, ked zacne chodit 🙂

nyusika
25. okt 2024

Ja mám tiez, každý deň vysate, umyté podlahy, aj prach väčšinou denne utrety. Aj toalety a kúpeľňu denne umyjem.
Aj cvičím a rýchli chodím (cca 10 km) a vôbec sa nesťažujem.
Práve naopak, mne takýto systém vyhovuje.
A aj časti varím

tyrkysovy_joekey
25. okt 2024

@nyusika A teraz si predstav ze by si tu energiu a cas dala do niecoho uzitocneho 😇 Myslim len to prehnane upratovanie, cvicenie, chodza a varenie je super 😉

cimage
25. okt 2024

Ries to co najskor, lebo dieta bude rast, behat, hrat sa, jest a nechces na neho vrieskat ked nieco necha na zemi, rozsype. Chce mat mamu s ktorou sa bude hrat a nie ktora bude radsej lestit linku a dvere.

nyusika
25. okt 2024

@tyrkysovy_joekey mne to taký vyhovuje a tebe to môže byť jedno 😉

A nie, necítim sa zle, keď niečo z toho nespravím.

lenkakravcova
25. okt 2024

@nevenka presne tak nejako to mám. 🤣 Síce som to ešte nevzdala, kúpila robotický vysávač, umývačka atď.. a pracem takmer denne ale vždy ráno si hovorím že dokelu prečo prečo a prečo je tu zase po 1 dní taký bordel. 🤷 Ako keby sa sám romnozoval (ale tak vieme že ho robia deti 🤣).

kiki68
25. okt 2024

Tak pokial je to uz prilis, tak cakat smere psycholog/ psychiater skrz zacinajuce OCD