Neustále problémy s manželovou ex

27. feb 2023

ahojte, ach ja ani neviem ako mam začat tento príspevok ale potrebujem to niekde zo seba dostať a hlavne ma zaujíma čo by ste vy na mojom mieste robili/nerobili. som mamičkou na meterskej mam 11 mesacnu dcerku a manzel ma z predchadzajuceho vztahu 7 rocnu dcerku v striedavej starostlivosti. s manzelom som sa zoznamila ked mala jeho dcerka tri roky a od zaciatku som si ju velmi oblubila lebo je to mile zlate sikovne dievcatko, vytvorili sme si kamaratsky vztah kedze je u nas pomerne casto a mam ju rada akoby bola moja vlastna ale samozrejme nesnazim sa jej nahradit mamu ani nic podobne,.a tym ze sa jej venujem hram sa s nou rozpravame sa si oblubila aj ona mna..no a tu nastava problem ...jej mama totiz o tom nechce ani pocut a nedavno prisla k nam a spustila na mna aj na manzela neskutocny vresk ze preco malu manipulujeme ze sa stale k nam pyta a place ze chce ist k otcovi a k tete monike ze co sme jej tu naslubovali a cim si ju kupujeme,,ze cele dni nic ine nepocuva len ze chce ist malá k nam..tak sme sa jej snazili pokojne vysvetlit ze nic take nerobime len sa s nou normalne hrame ideme na ihrisko aleob len tak do mesta uz sme boli aj v divadle aj kine ..na to zacala ze ona nema tolko penazi kedze ostala na dieta sama a ani vyzivne nema takze ona si ju nemoze dovolit brat hore dole ako my po zabavach a mame s tym laskavo prestat lebo poda ziadost o zverenie to jej vychovy a manzel malu uvidi raz za mesiac cez vikend..a hlavne sa pustila do mna ze ja nemam prehnane okolo malej skakat ze ci nestaci ze som jej rozbila manzelstvo ( s muzom som sa zoznamila ked bol uz takmer rozvedeny ale nevadi). ..tak sa jej pytam ci ako mam malú ignorovat ked k nam pride alebo ako co mam robit aby bolo dobre tak odvrkla ze hej a tresla za sebou dverami..ja viem ze nie som malej matka ale to teraz ked bude si chcet somnou kreslit alebo aby som ju zobrala niekam na zmrzlinu mam jednoducho jej povedat ze nie lebo mama si to nepraje?..neviem poradte mi prosim..

autor
27. feb 2023

*tam malo byt ze bol uz takmer rok rozvedeny

oldcountryroses
27. feb 2023

Normálne sa venuj malej ako doteraz. Mama asi nevie prekusnut, ze je malej u vas lepsie ako u nej.

simsalabim
27. feb 2023

Absolutne nic by som nemenila na pristupe k dievcatku. Chyba je na strane matky. Je skvele, ze dieta je u vas stastne a spokojne, tak to ma byt. Ta matka to musi spravovat a prestat ziarlit, budovat vztah s dcerou.

liv1
27. feb 2023

Nic normalne funguj ako doteraz, ex bola neprijemna, pretoze jej to je velmi luto. Malej je u vas dobre, lebo sa ma aj s kym zahrat, nemusis ju vychovavat ako jej mama a celkovo, asi aj citi rodinnu harmoniu. Mozno by som trosku popracovala na jej vztahu s mamou, aby sa mama necitila taka odstrcena. Ale nemusis to robit, nie je to tvoja praca, bolo by to pre teba “len” velky plusovy bod

autor
27. feb 2023

@oldcountryroses ale toto trva uz dlhsie ale odkedy sa nam narodilo nase dieta je to ešte horsie..ma problem s kazdym darcekom co jej kupime ci uz vianoce alebo narodeniny/meniny ze zbytocne drahe a vkuse si ju podla nej len kupujeme a podobne..a posledne mesiace sa mala pyta stale ku nam..minule povedala malá ze mama na nu nakričala skaredo a ze plakala..

autor
27. feb 2023

@liv1 ja by som rada snou vychadzala ale pre nu som ja votrelkyna co sa ulakomila na zenateho muza..manzel povedal ze ona po rozvode sa chcela k nemu vratit teda to dat dokopy este vela krat ale potom si nasiel mna..

syslik81
27. feb 2023

predpokladam ze na malu neplati,takze ona si nemoze dovolit kupiut drahe hracky a kino etc ... ak nema priatela je na nu sama .. tym,ze vy dietatu doprajete si vas dieta naozaj oblubi a ona ako matka sa citi ponizeno .. ja ju chapem ..ale nieje to vasa chyba .. treba aj z vasej strany dietatu vysvetlit ze mamina ju lubi ale tym,ze je na nu sama tak si nemoze tolko dovolit,ale ze to neznamena ,ze ju nechce alebo ma menej rada ako vy ..

oldcountryroses
27. feb 2023

Chuda dieta ze si na nej vybija zlost. Manžel by ju mal ukludnit. Proste ziarli.

liv1
27. feb 2023

S tym uz nic neurobis. Ona ho miluje, ale on miluje teba a dcera tiez. Je to pre nu urcite velmi tazke, citi sa sama, frustrovana ze nema muza ani dost financii aby mohla dat dcere to co vy. Mozes urobit nejaky ustretovy krok a napisat jej nejaku velmi zmierlivu spravu s vysvetlenim, alebo sa porad s psychologom. Ale tu by bolo najlepsie, keby sa poradila ona no 🤷‍♀️

autor
27. feb 2023

@syslik81 ale pre nu je drahe pomaly aj hracka za 15 eur--a vela krat som jej to vysvetlovala ..ja pred malou o jej mame hovorim len pekne..aj minule sa ma opytala preco mama zase kricala ze sa jej bala tak som sa jej snazila vysvetlit mama mala asi vela starosti a mozno bola unavena lebo my mamy toho niekedy mame vela na starosti ale ze sa mamy nemusi bat lebo ju mama lubi najviac na svete..

syslik81
27. feb 2023

to co je pre teba "len" 15 eur je pre ineho napriklad obed na 2-3 dni ... takze ano aj 15 vie byt strasne moc... nech za nou ide manzel a poropravaju sa oni dvaja spolu .. nech je ponukne pomoc ak je treba a hracky kupujte spolocne alebo sa dohodne na maximalnej vyske .. nikdy som nepochopila striedavu starostlivost .. je to to najhorsie pre dieta -je len zmatene a nevie kam patri .. najlepsie pre vas by bolo to zrusit a nechat dietatu jeden domov nie dva .. lebo je normalne ze si vybera ten kde toho ma viac a ta druha strana potom trpi

panelacikova
27. feb 2023

pevne verím a dúfam, že keď bude dieťa choré, tvoj manžel si vezme na ňu OČR. keď bude dieťa potrebovať ísť k zubárovi, či na iné akékoľvek vyšetrenie, tiež to vyriešite vy. rovnako, ako vyriešite aj učenie s dieťaťom. ono nie je všetko robiť decku len zábavu. ak na to máš financie, áno, je to ľahké. dieťa treba však aj vychovávať a zdieľať s ním aj tie ťažšie chvíle (lekár, choroba, učenie, povinnosti). takže dúfam, že o 5 rokov tu napíšeš a všetci uvidíme, aký je tvoj muž úžasný otec a ty úžasná "macocha".
ja sa na to totiž dívam zo strany opačnej a to môj ex nikoho nemá. veď kto by ho aj chcel.... s dcérou však vie riešiť len zábavu. výchova, lekári, povinnosti? to sú preňho len nejaké výrazy v slovníku slovenského jazyka. bohužiaľ. a už som tiež niektoré jeho hlúposti zatrhla, lebo dcéra potom vníma len to, ako si s otcom užíva, pričom akonáhle je problém, tak otecko ju nepozná.... a to nemáme ani striedavku, je s ním ojedinele. takže si fakt viem predstaviť, ako je to dievčatko ohúrené vaším životným štýlom... je mi jej matky úprimne ľúto.

autor
27. feb 2023

@panelacikova je u nas kazdy druhy tyzden cize vsetko s nou riesime aj chorobu aj skolu vsetko..nema nas len na zabavu, vela noci som pri nej aj ja prebdela ked mala teplotu..a my nie sme nejak extra bohati ved ja som na materskej aktualne mame ešte bábo..a nemyslim si ze hracka za 15 eur je nejaky luxus alebo to ze niekto zoberie dieta raz za cas do kina alebo na ihrisko..teraz co mam robit ked k nam pride dat jej tablet do ruky a nevsimat si ju cely den?..nerozumiem

jaond19
27. feb 2023

Nabuduce jej povedz ze láska k dietatu sa nemeria sume penazí ktore za svoju dceru niekde nechá... ihriská a kopec aktivit s dietatom je zadarmo, chcú len cas a ochotu od rodica a tú zrejme ona nemá/nechce mat a ze u vas sa tomu dietatu dostane maximalnej pozornosti vzdy a moze podavat navrhy ake chce. Na súde nie su sprostí, ze by zrazu otcovi upreli striedavku, ktorá dietatu ocividne prospieva. Nech zenská zapracuje na sebe a svojej psychike a jej hlupych ziarlivostnych a neprajných výlevov vás usetrí.

autor
27. feb 2023

ja nechcem aby tento prispevok vyzeral ze chcem aby som bola ja ta dobra ale zas si nemyslite ze sme len na zabavu a ked malá ochorie alebo je nejaky problem hned ju odvezieme naspat k matke nech si to riesi..ved moj muz jej je otec..tiez snou ide k lekarovi, ked bola chora x krat osm sa o nu ja starala davala jej lieky varila cajiky a podobne..mala dlho problemy s atopickym ekzemom tak som ju natierala mastami, robili sme jej kupele tak ako odporucil lekar a podobne..viem ze som tu pisala o tom ze sa venujeme chodime s nou na ihrisko a do kina na zmrzlinu ale to samozrejme neznamena ze nic ine..

autor
27. feb 2023

lenze ja mam z jej matky pocit ze jej vadi uz akakolvek interakcia medzi mnou a malou..uz pomaly aj ked sa na nu usmejem..

panelacikova
27. feb 2023

tak ihrisko nie je fakt žiaden luxus. pokiaľ s dieťaťom riešite úplne všetko, potom je matka zrejme priam zúfalá, lebo vidí, že stráca vlastné dieťa. v tom prípade by mal asi partner trvať na tom, aby on, matka dieťaťa a prípadne aj dieťa navštívili psychológa, aby pomohol trošku usmerniť vzťahy a pochopiť situáciu (hlavne teda asi aby situáciu pochopila matka). je dosť pravdepodobné, že nevie spracovať, že jej bývalý si našiel známosť - teba a má ďalšie dieťa a "novú" rodinu. navyše, dcéra si ťa obľúbila, obaja sa o ňu staráte a stráca záujem žiť s matkou. veľmi ťažká situácia. nech možno matka koná akokoľvek nerozumne, je mi jej ľúto. fakt by mal partner navrhnúť nejaké sedenie. len či to ona prijme?

panelacikova
27. feb 2023

a prospelo by jej niekoho si nájsť....

zuzanockamt
27. feb 2023

Autorka
Tiež by mi ako matke vadilo, že cudzia žena sa votrela do rodiny a dieťa si chce kúpiť. Určite by som to riešila. To dieťa má mať vzťah hlavne s otcom a svojou matkou. Ty máš udržiavať korektné vzťahy s ex aj s dieťaťom. Matka možno ozaj nemá také finančné zázemie ako tvoj muž, keďže je samoživiteľka.

kp7333
27. feb 2023

tak skus sa vzit do role jej matky. ona jednak nema tolko casu sa dcere venovat, kedze pracuje a po praci riesi bezny chod domacnosti, nakupy, varenie, pranie, plus je samozivitelka. Vy ste na vsetko dvaja, si na materskej, mas viac casu na deti. Plus ste kompletna rodina, takze je logicke, ze dieta sa u vas citi prijemne. Nie je to samozrejme vasa chyba, rovnako ako nie je chyba jej biologickej matky, ze toto vsetko nedokaze momentalne poskytnut. Pochopitelne ju to trapi a svoju frustraciu si ventiluje na vas. Skuste ju pochopit, podporit a dietatu vysvetlovat, ze jej mama ju lubi a nie je o nic horsia ako otec, ked ju nevezme do kina. Ze to ma tazke a dcera by jej mala pomahat, ucte ju domacim pracam, nielen zabave.

autor
27. feb 2023

@zuzanockamt dobre ale teda co mam robit?..malej sa nevenovat nevsimat si ju?..ked idem von s kocikom a chce ist somnou mam jej povedat ze nie?..ked pride zamnou s vykresmi ze chce malovat mam povedat ze nie nejdeme malovat?..alebo neviem..

zuzanockamt
27. feb 2023

Autorka
Veď sa jej venuj, ale nenahrádzaj jej matku. Pre ex to musí byť strašné, keď stráca dcéru a nemala šancu po rozvode ani na nápravu, keďže už si sa tam nasáčkovala ty. Trošku uber.

sante81
27. feb 2023

Čo ja by som dala za to, keby ,,moja macocha,, prejavila aspoň nejaky záujem o deti. No sme ženy a ženy ☝️ a pred tebou autorka klobúk dole 👏

autor
27. feb 2023

ja sa snazim vzit do role jej matky lebo tiez som matka ale ja sa nesnazim si malu kupit ze teraz ju zoberiem do hrackarstva a vykupime polovicu obchodu..len ked pride tak sa porozpravame co nove v skole a tak ona rada rozprava pytam sa jej na vselico ..naposledy sme spolu robili palacinky povedala ze mama ju do kuchyne nepusti..a taka bola rada ze mi moze pomahat, miesat, natierad dzemom a podobne....tak teraz ked bude najblizsie piect palacinky a malá pribehne ze mi chce pomoct mam ju vyhnat z kuchyne lebo jej mama jej to nedovoli?..ked som sa jej pytala preco nedovoli povedala ze lebo vsetko zababre a kto to bude potom umyvat..

autor
27. feb 2023

@zuzanockamt akoze krasny vyraz " nasačkovala"..

autor
27. feb 2023

@zuzanockamt poradte mi prosim teda ako sa mam spravat aby to nevyzeralo ze jej nahradzam matku..

dianka555
27. feb 2023

O malú sa staraj ako doteraz. S tým príjmom má asi pravdu, či nie? Koľko zarába, ty máš materskú akú? Robila si pred materskou plus príjem tvojho priateľa/manžela. Tiež by jej mohol niečo dať. Či to nie. Len nám, áno stará sa jeden týždeň on druhý ex. Ale ak nemá nového partnera tak nie sú dva príjmy ako u vás. Všetci vieme že ceny v kinách nie sú ako za komunizmu.Plus občerstvenie atď. Samozrejme keď sa rozviedol nabalil si ďalšiu slobodnú s čistým štítom. Z praktického hľadiska dobre pre neho. Ku tej žene, možno j hysterka ale to musela byť už pred tým. Už vidím ako stoja slobodný chlapi v rade a idú do nabaliť slobodnú mamičku, áno aj také ženy si nájdu nových partnerov. Len si nemôžu vyberať z desiatich chlapov ale z dvoch. Menej možností. Kto jej pomáha s dieťaťom? Ku vám príde na dva týždne v mesiaci, dva týždne doma pri matke. U teba je chlap doma celý mesiac a pomáha a nosí výplatu.

autor
27. feb 2023

@dianka555 ja nemam uz matersku ale rodicovsky prispevok cca nejakych 430 eur a co sa tyka kina tak my tam zase nechodime kazdy tyzden .teraz sme neboli dlho lebo vsak mam babatko..

zuzanockamt
27. feb 2023

Autorka
Zvoľniť tempo, snažíš sa hrať na matku roka. Sú veci, ktoré má robiť s matkou - aj napr.piecť tie palacinky. No ty chceš byť za dobrú, tak s ňou riešiš všetko, vychádzaš v ústrety atď. Aby si bola za milú tetu. Radšej by som sa porozprávala s mužom, ak to financie dovolia, aby aj napriek striedavke niečo prispel ex na dieťa. Ona je samoživiteľka, vy ste dvaja a asi nie ste na tom zle, keď máte ďalšie dieťa a vediete život plný zábavy a zážitkov. Jej matka je sama a má toho viac než dosť na starosti.

oldcountryroses
27. feb 2023

Nie... Pust ju robit tie palacinky, nech ti pomaha ak chce. To ze mama "straca" taku tu blízkosť so svojou dcerou je len jej chyba. Ak si sama nepusti dceru blizsie k sebe. Aj takymito vecami ako pomahanie (aj ked bude vela bordelu), spolocne kreslenie, rozprávanie sa s dievcatom utuzuje vztahy. Ak jej vlastna mama toto nerobi, nech sa nečuduje a neoduva ze dcere je lepšie u vas. Ubrala by som ukurat z divadiel, kin. Aby nemala pocit ze vy ju nemate problem brat a mama to odmieta.