Neustále klame a vyvršuje sa

28. mar 2023

Ahojte žienky, idem si k vám po radu a hlavne vyrozprávať sa. S manželom máme 4 ročnú dcéru, on má ešte jednu 7 ročnú z bývalého vzťahu. Chodieva k nám každý druhý víkend a musím povedať, že už to nezvládam. Snažím sa mať s ňou pekný vzťah, samozrejme nesnažím sa jej nahradiť mamu to nie, ale myslím že sa máme navzájom rady.. problém je jej správanie. Neustále klame, ja viem že deti klamú, ale ona klame naozaj neustále. Od rána do večera nepovie pomaly 1 vetu čo by bola pravda. Nič sa jej nepáči, za nič nikdy nepoďakuje. Strašne sa vyvršuje. Nerobím medzi ňou a mladšou žiadne rozdiely, samozrejme niečo je vekom iné, napríklad mladšia má skôr večierku a podobne.. pointa, neustále sa na nej vyvršuje a aj na iných deťoch v rodine či okolí, dokonca aj na nás dospelých. Ona má všetko lepšie, krajšie, doma lepšie,..ja som dospelá, mne to neublíži, ale napríklad naposledy sme robili oslavu mladšej dcére, dostala na narodeniny kuchynku a veľmi sa tešila. Namiesto toho aby sa spolu pekne hrali došla staršia a okamžite spustila ako má doma 100x krajšiu, lepšiu, táto je skaredšia, tá jej vie ešte toto a toto.. a toto opakovala ako robot tak hodinu kým mladšia dcéra celá zdeptaná neodišla plakať preč. Celá oslava bola pokazená, mladšia už potom nemala na nič náladu. Toto robí neustále. 70% z toho sú klamstvá, no ona to robí neustále. Ako jej môžem pomôcť? Predtým taká nebola, má u nás všetko, nerobíme rozdiely, venujeme sa..

colsami
28. mar 2023

Co na to hovori jej otec a ako to riesi?

autor
28. mar 2023

Taktiež je hrozne škodoradostná. Keď sa mladšej niečo stane, hneď sa začne strašne rehotať, ukazovať na ňu prstom, komentovať to .. napríklad mala úraz a obväz na hlave, tak začala ukazovať na jej hlavu a doslova sa rehotať na celú ulicu, že ako príšerne vyzerá, že je úplne smiešna.. toto robí aj pri iných deťoch nie len pri mladšej, ale to by bolo naozaj na dlho. Chcela by som to nejak vyriešiť, muž sa len vyhráža hlúposťami alebo hučí, ja sa snažím vysvetliť, porozprávať..nič nepomáha. Nechcem aby sa náš vzťah úplne zničil a nechcem ani aby takto ubližovala mladšej, tá je vždy po víkende "v depke" , čo ju ešte dávam niekoľko dní dokopy.

liljana
28. mar 2023

Treba sa snazit ju vychovavat, netrpiet ju u seba iba kazdy druhy vikend. Citi sa byt odstrcena popri vasej dcere a ziarli. Opakovat, ze je rovnako dolezita ako ... meno vasej dcery a trpezlivo vychovavat. Ist prikladom. S kludom a milo hovorit, toto je spravne, toto je nespravne. Toto sa robi takto, toto sa takto nerobi. Hovorit, ze je to jej mala sestra. Ze si maju pomahat a ist prikladom. Ex si asi nedava zalezat prilis na vychove, pripadne ju asi stve proti vam.

glorikarebeka
28. mar 2023

Druhý raz by som spravila oslavu len pre mladšiu dcéru.
Otec by mal byť ten čo zakročí,ale verím že to máš ťažké

januska12323
28. mar 2023

A inak je "v poriadku"? Vie rozoznať, že sestre ubližuje? Ak chápe ale robí naschvál tak potrebuje za správanie trest.

autor
28. mar 2023

@liljana ja sa naozaj snažím, nikto ju netrpí. Neustále sa jej venujem, hráme spoločenské hry, chodíme na ihrisko, vyrábame všeličo, minule napr domček pre bábiky, maľujeme, varíme, pečieme..na narodky som jej tiež urobila oslavu, krásnu tortu, špeciálne šaty, dostala darčeky, .. výsledok? Torta bola lepšia doma, toto nechcem, bože toto mi na čo je, toto nepotrebujem, toto mam doma .. a neboli to žiadne nudné veci.

pribinak
28. mar 2023

A čo jej otec?

autor
28. mar 2023

@pribinak otec po nej buď nahučí alebo sa vyhráža hlúposťami, ktoré sa buď nedajú splniť alebo ich nikdy nesplní

viestta
28. mar 2023

Stake pises o tom co robis ty, co je v poriadku. Ale co robi v tychto situaciach jej otec?

liljana
28. mar 2023

Tak mozno menej hier a viac vychovy. Hry su pekna vec, ale vychove to nenauci. Nebolo by od veci je pripomenut, ze oslava sa robi ako odmena pre dobrych ludi, nie pre tych, co sa nevedia spravat. Prehovor si s otcom. Naco mal prve dieta, ked sa mu nevie venovat, travit s nim cas a vychovavat. Vie nan iba nahucat.

pribinak
28. mar 2023

Tak potom zober otecka k psychologické aby sa naučil zadávať dcére hranice
Ona si bude dovoľovať toľko koľko jej dovolíte

Ja by som chránila dcérku. Ak by prišla ešte pred jej odchodom by sme šli na víkend napr starým rodičom a potom napr k druhým starým rodičom

A slecne treba vysvetlit že sa nespráva pekne a preto sestrička šla preč

viestta
28. mar 2023

ked je to tak, tak pan otec by sa mal nad sebou veeeeelmi hlboky zamysliet, Takto sa s detmi nejedna. Ja vidim chybu v jeho pristupe. Dievca nema pocit, ze je pre neho dolezita, ze ju lubi, ze nie je odstrcena a na na druhom mieste. Myslim si, ze tam je pes zakopany

otazka1
28. mar 2023

nemam radu,ale myslím,ze otcove “hucanie a vyhrážky” tomu nepomáhajú.predpokladám ze po mladšej tak nehučí a nevyhraza sa za všetko.a možno som práve prišla na koreň veci 🧐

autor
28. mar 2023

@liljana čo sa týka toho, že je to jej mladšia sestra, hovorím stále. Jej odpoveď je "to nie je moja sestra , to je len akože. Sestru mam doma". A nevysvetlí jej to človek. Po novom chodí s tým že môj muž je iba jej kamoš a tatu má doma, maminho frajera, pretoze s nim býva. Vysvetľovali sme jej obaja, zbytočne.

julish
28. mar 2023

Skúste filialnu terapiu, dievcatko ma iste veľa pocitov, ktoré nevie inak vyjadrit. Pomôžete jej aj sebe

autor
28. mar 2023

@viestta ona si ale ani nemyslí, že on je jej otec. Ona k nám najskôr chodila s tým, že má dvoch otcov, doma a potom môjho muža. A teraz už nie je otec, už je kamoš. Chodí k nám "len tak na víkend "

viestta
28. mar 2023

Tak ci tak, riesenie je iba a len v rukach jej otca. On s nou musi spravit poriadok, ty si v podstate az ta druha. Toto musia riesit v prvom rade jej rodicia. Uplne najlepsie by bolo ak by spolupracovali, ale co si budeme vykladat, nie vzdy to funguje

dianka555
28. mar 2023

Dieťa má problémy, doma u nich to je ako? Kedy sa rodičia rozišli, keďže máš 4 dcérku tak asi pri nej nebol dlho. Je to aj chyba tvojho manžela ona nemá rodinu ako tvoja dcéra, má len 7 rokov. Striedava starostlivosť jej nevyhovuje a otec?

liljana
28. mar 2023

Dievca musi byt uplne rozhodne, ked toto tvrdi. No nic, nevzdavat to a obrnit sa trpezlivostou. A dookola, toto je vyborne, ako to robis a toto my nerobime. Ako bude rast, dojde jej vela veci. Len nepristupte na jej hru, ze bude s vami tocit. Stanovit pravidla a odmeny za dodrziavanie pravidiel. Nie ze bude protivna a dostane vsetko, na co si ukaze.
A otec sa jej musi venovat, nekaslat na nu. Hovorit s nou, ucit ju prikladom. Ked je u vas, ty s staraj o svoju dceru, manzel by sa mal venovat hlavne jej. Aby nemala cas vymyslat a hovorit blbosti. Vasej dcere sa moze venovat kazdy den.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
28. mar 2023

@elizabet173 ona má 7, ale jej rodicia spolu nikdy nežili. Boli spolu cca rok. Potom sme sa dali dokopy my a potom sme mali dcéru. A nebola som príčina rozchodu

autor
28. mar 2023

@elizabet173 a toto všetko som už skúšala. Odišli sme s mladšou na víkend k našim, nech sú sami,.. výsledok ? Celý víkend chcela aby sme sa vrátili. Boli spolu na výlete sami, jej sa nepáčilo, lebo tam uz samozrejme "bola" s mamou a "tatom "

zuzliq
28. mar 2023

Vieš, ona možno nechce, aby si sa jej ty venovala. Možno chce, aby sa jej venoval jej otec. A keď jeho pozornosť vie pritiahnuť len takto, tak to robí....

autor
28. mar 2023

@zuzliq pochybujem, pretože ona chce tráviť čas iba so mnou. Stále chodí za mnou, stále ma všade volá, všetko mám ja s ňou robiť. Tak je to odmalička.

zuza265
28. mar 2023

Ja by som sa sla poradit s detskou psychologickou ako k nej pristupovat, co zmenit, zlepsit🤗

matullienka
28. mar 2023

A neskúšala si áno budete sa hrať spolu ale ona sa bude chovať tak ako sa patrí a podľa tvojich pravidiel? Lebo to keď ona sa posmieva, kritizuje a vyvysuje nad svoju sestru ubližuje aj sestre a aj tebe. Či si myslí, že je správne ubližovať niekomu s kým sa chcem hrať

autor
28. mar 2023

@liljana určite na dcéru žiarli, ale ja už neviem čo iné robiť. Muž sa k nim tiež chová rovnako. Po mladšej nehučí, pretože tá takéto veci nerobí. Po nej nahučal napríklad keď ešte dcéra mala kočík, mala ešte minulý rok a ona z nudy začala plnou silou do toho kočíka kde mladšia sedela kopať a boxovať jej pri hlave do striešky.

autor
28. mar 2023

@liljana ešte aby som to dopísala, popritom tom ako kopala a boxovala hučala "zabijem ťa, zomri". Veľmi vypätá situácia. Keď som jej potom vysvetľovala, ze to sa nesmie, že ublížila sestre a prečo to urobila, tak mi povedala len " a ten kočík bol akože nový Keď to vadí? Ved je starý tak to je jedno". Ja som jej povedala ze je úplne jedno či starý alebo nový, za prvé v ňom niekto sedel a za druhe veci sa nemajú len tak ničiť. Ona len pokračovala s výsmechom že ved no a čo, je starý

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
28. mar 2023

@elizabet173 boli. Teraz. Pretože teraz sa podarilo nariadiť ho súdne. Dovtedy o tom jej matka nechcela ani počuť