Ahojte, mám takú otázočku, že čo by ste robili na mojom mieste 🙂. Išla som na VŠ do iného mesta ako bývam, no nespravila som štátnice. Našla som si tu priateľa a prenajímame si byt, platíme na dnešné pomery veľmi málo, ale ja to nedávam. Mám dve brigády kde zarobím cca 400€/mesiac, z toho 200€ nájom (moja polovička) a na konci mesiaca som vždy bez peňazí ( a to priateľ nakupuje potraviny). Školu si chcem ešte dokončiť, no neviem čo s tým nájmom. Chodím každý deň do roboty, domov chodím zničená a aj tak nemám žiadne peniaze + najviac ma trápi, že si neviem nič odložiť a teda nemám absolútne žiadne úspory. Rozmýšľam preto či sa nevrátiť k rodičom, no priateľ nájom sám neutiahne a myslím si, že ani náš vzťah to nezvládne. No ja už nezvládam vkuse makať, žiť a platiť, všetko je to akoby krátkodobé, žiadne úspory do budúcnosti.
Ďakujem za rady 🙈 a možno som iba trápna a neviem si zariadiť život 🤷🏻♀️.
A rodicia ti nijako neprispievaju ako studentke? 400e za mesiac privyrobit je vyborne, plus keby rodicia 200 dolozia, mali by ste vyjst... na uspory kasli ako studentka, to je to posledne, co treba v hlave riesit... a nie, ist domov by nebola hanba. Teraz mas chodit hlavne do skoly, nie tahat dve prace a skolu...
Ale tak to chodi.... Treba zarabat, aby si to minula na zivot. Ak chces lepsie zarabat, musis svoj volny cas venovat vzdelavaniu, to je jednoducho kolobeh....
Neber to tak tragicky. Teraz je to takto, ked dokoncis skolu a najdes lepsi flek, bude lepsie 😉
no nespravila si si statnice tak hold vitaj vo svete dospelych - chodit do prace a platit ucty ... mas na prd brigdy ked mas len tak malo - treba najst inu lepsie platenu pracu ... al sa porozpravat s priatelom otvorene o financiach lebo byvat spolu znamena sa aj spolu rozpravat o starostiach a problemoch
Keď ťa čakajú už len opravné štátnice, tak zvyšok by si mala mať spravený a zrejme nemáš veľa iných školských povinnosťí alebo? Nevieš si nájsť normálnu prácu? Za lepšie peniaze a možno budeš aj menej zničená ako skákať medzi 2 brigádami...
Veď teraz máš v podstate rok voľno od školy prečo si nenájdeš normálnu prácu?
Aj brigády sa určite dajú nájsť lepšie platené.
@nikola1448 Kazdy den chodis na dve brigady, domov prides znicena a zarobis 400€?
To mozes chodit do jednej normalnej prace a zarobit viac 🤷♀️
@anjelicek26 Prečo by jej mali rodičia dávať peniaze? Slečna nespravila štátnice, do školy už nechodí. Môže si nájsť normálne zamestnanie a nie brigády. A ešte by bolo treba sa popritom učiť na opravné štátnice.
@nikola1448 Aké brigády máš? Koľko hodín denne? Veľmi by ma zaujímalo, čo považuješ za makanie. A akú školu si študovala? Neboli opravné v októbri? Čo robí priateľ, keď neutiahne životné náklady?
chod k rodicom (ak mas v nich oporu), dorob statnice uz volako a potom sa zamestnas... ak uz teraz citis, ze to vas vztah nevydrzi tak mozno to tak bude aj lepsie. ...hlavne si nezufaj dievca, robis co mozes, cudzie zeny (najma tu na fore) by samozrejme akykolvek zivot zvladli lepsie ale vobec si ich kritiku a vycitky neber k srdcu. potrebujes mat najma klud a zazemie. aspon kym spravis tie statnice. a neboj, pride aj k osamostatneniu sa a pride aj chlap s ktorym vydrzite aj horsie veci.
@aurelia2000 ma sa vratit do skoly a dokoncit to... urcite taka moznost je, aj keby ma prestupit na inu skolu... skusky by jej v drvivej vacsine akceptovali.
No ťažko hodnotiť keď nemame info … aká škola? Dá sa napr dorobiť aj externe? Aké štátnice? Bc? Mgr/Ing? Aká je ta brigáda… čo cca robíš keď sa tak namakas a mas tak malo financií za to? (V Tescu som ako študent brigádnik v pokladni zarobila pred rokmi viac 🙈 a vôbec som sa nenarobila)… priateľ robí čo? Aké máte iné výdavky? Čo platíš z tých zvyšných 200€ keď vravíš že potraviny a tak plati on?🤔
@nikola1448 toto je teraz otazka priorit. Je jasne, ze ako studentka na brigadach toho vela nenasetris. Setrenie by teraz ale nemala byt priorita pre teba, lebo ani nie je z coho. Priorita by pre teba malo byt dokoncit skolu. Zameraj sa na to. Brigaduj len tolko, aby ste s priatelom utiahli najom a tvoje minimalne vydavky na studium. Po dokonceni studia by mala byt pre teba priorita najst si pracu a zacat setrit a planovat vasu spolocnu buducnost s priatelom. Obom vam po skole odporucam pracu v zahranici, hoci co na zaciatok, zarobite tam ovela rychlejsie na vsetko co potrebujete ako na Slovensku, naucite sa jazyk, budete bohatsi o skusenosti, a potom sa vratte domov. To je jedinne schodne riesenie z tejto slovenskej mizerie. Ak skola nie je pre teba priorita, hladaj moznosti prace v zahranici miesto navratu k rodicom. Len sa tam u nich zahrabes a este budes pocuvat od nich hlupe reci (nedokoncena skola, ziadne peniaze a ani robota, navyse mozno aj rozpadnuty vztah).
Však si už nájdi normálnu prácu na TPP. Brácho tiež neurobil štátnice a normálne sa zamestnal,. O rok tá to počká
"No ja už nezvládam vkuse makať, žiť a platiť “
A myslis, ze zvysok ludi robi co? U rodicov by si co chcela robit? Prazdninovat? Na ako dlho? Na tvojom mieste hladam robotu na full time,kde zarobis viac ako 400€, aj bez VS to vies. Statnice opravne urobis v druhom termine. Musis dospiet, v tomto kolotoci budes uz roky+ starostlivost o dieta, ak raz planujes.
@nikola1448 nie si trápna len si treba dať priority.Treba si hneď hľadať prácu mať 2 brigády a 400 eur je málo a len stres prečo si nespravila štátnice kvôli brigáde si nemala čas sa učiť?či bolo to ťažké, podcenila si to?.Ak by si sa vrátila k rodičom je to krok späť, krachne Ti asi vzťah...tam nebudeš musieť možno toľko platiť a len budeš stagnovať a nikam sa neposunies
Takže hľadaj prácu na TPP to je jedno čo, ale nech máš vyšší príjem aj voči priateľovi to bude fér.Skolu dorobis...podobne ako píšeš, ze len makas, poplatis, nič neušetrís žije veľa ľudí.
Toto ťa čaka ešte 45 rokov do dôchodku.Keď už teraz nevladzeš....
nuž treba študovať externe a popri tom makať v riadnom zamestnaní....brigáda je fajn, ale ťa neuživí, hlavne ak aj platíš prenájom.....
@karolinakr zase nebuďme nespravodliví, nečaká ju 45 rokov chodiť do dvoch prác a popri tom študovať. Ja osobne som mala náročné štúdium, určite by som nezvládla popri ňom brigádu, hoci to bolo ťažké... Autorku úplne chápem a myslím si, že sa potrebuje venovať len štúdiu. Ak to nie je možné, štúdium nechať a ísť pracovať. Ťažko sedieť na dvoch stoličkách..
Dámy, ďakujem vám veľmi pekne za rady, nečakala som, že ich bude až toľko ❤️🙈 každá máte v niečom pravdu a už je len na mne ako sa zachovám. Prešla som si všetky vaše rady a premyslím si, že čo ďalej. Ešte raz ďakujem ❤️
@nikola1448 a čo na to tvoj priateľ?