rady, názory všetkych byvajucich v bytoch uvitam. (neviem, kam zaradiť tému, snad ma admin uprace). k veci. dlhe roky zijeme v panelaku, kde je prevaha dochodcov a isty cas, v zaciatkoch, sme s muzom normalne upratovali spolocne priestory. po tom, co sa zacali pravidelne objavovat po nasom upratovani problemy typu ako zle vymetena pavucina v rohu, ocapkane sklo na dverach a pod, sme upratovat prestali s tym, ze ked sa pani susedke po nas nepaci, nech teda upratuje ona a dlhe roky bol pokoj, neupratovali sme, ani si nikto do nas nepipol. teraz sa menil spravca a vraj ci ideme upratovat alebo ako to chceme riesit, ja vravim, ze nijako, mentalitu ludi nezmenim a nebudem upratovat a riesľit kraviny co riesia unudeni dochodcovia a vyvolavaju nezmyselne konflikty. moja otazka znie? spravca navrhol firmu, ktora akoze uprace za nas a my si zaplatime - je nas´v panelaku viac, ale stale mensina a vyslo by to draho. pytam sa teda. moze spravca bez mojho vedomia dat upratat firme priestory a dat mi to k nahrade bez mojho suhlasu, bez mojho podpisu???? ake ma pravo spravca a ake mam právo ja???? sorry mam zlu klavesnicu.
Ako dlho už upratovanie bojkotuješ?
@wandula spravca domu nemoze bez vlastníkov niečo podnikat...to musi na schodzi sa odhlasovať a väčšina suhlasiť. Ty si to predpokladám robila dobrovolne nie? Kedze píšeš ze ste dlhe roky neupratovali...takze to nebolo nijako ,,papierovo,, ošetrene - bola to vaša dobra vola. Takze tebe spravca nemoze nič..len cukor brčkom fukat do zadnice...
Moji rodičia roky robili podobne ako vy - upratovali panelakove ,,vchody,,mama upratovala - v ladovej vode v lete, v zime...otec kosil, odhrnal sneh. A klasika ako píšeš - unudení dochodcovia stale hladali nejake nedostatky, ze pod muškatmi čo zimuju na chodbách neni vytreté, ze tam čmuha a ze tam špak...ešte okolo kontajnerov chceli aby odpad zbierali no ,,gerontomafia,, ale moji rodičia mali zmluvu s tými najomníkmi. Tiež povedali ked sa vam nepači tak si to robte sami......tam babky ledva ,,zijuce,, kde by tie upratovali ale pindať to vedeli. Alebo furt porovnavali ze ako to robil XY pred 100 rokmi čo sa nudil a lupou hladal špaky okolo baraku kazdy den - oni to maju 2x týždenne, tak samozrejme nebudu tam denne chodiť a sondovať. S jedným domom takto vypovedali zmluvu ešte v skušobnej dobe a nejake vchody ešte maju a pripadne ,,pindy,, spomenu, ale uz neriešia....časom si aj ludia zvykli.
@sardinka335 presne takto to funguje u nas...ja nechodim na schodze, nezaujma ma nic z toho...nazaujimaju ti ludia a sama nezmozem nic, tak nechodim, nech si hlasuju za co chcu mam ich na haku....mam strechu nad hlavou svoju a ostatok ma nezaujima, ani spolocne priestory ani nic
@wandula my ked smebyvali v oanelaku skkadali sme sa urcitu sumu susede a ona upratovala komplet barak 8 poschodi 2 byty oproti sebe. So snehom to ma na starseti domovnik, to sne neriesili. Kludne sa moze dosadit upratovacia firna ktoru zacvakate v najomnom, staci schodza kde budu 3 a 2 z nich odsuhlasia toto je v zakone ze nadpolovicna vacsina musi suhlasit z pritomnych ba schodzi.
U nas to s tou upratovacou sluzbou funguje. Aj ked v nasom cinziaku je naozaj vela bytov takze ma to vela nevyjde.. Odsuhlasila to vacsina na schodzi.
Dohodla by som sa s niekým zo susedov ov, kto upratuje "správne" a zaplatila za každé upratovanie nejakých 10 eur....alebo koľko sa dohodnete. Na nás vychádza upratovanie 3x ročne, 10 eur každé 4 mesiace zvládam ☺
Správca od vás nemôže nič vymáhať.
U nás sa to už zmenilo tak, že jedna suseda upratuje komplet celý vchod od vrchu až po suterén. Parádne čisto máme a na rodinu to vychádza 3,50 eur mesačne. Všetci sme spokojní.
@wandula tak samozrejme nechcem rypat, ani ja schodze vo vysledku nemusim, ale zial tam sa rozhoduje o vcelku zásadných veciach a je fajn byť toho sučastou - lebo mozu tam tí ludia odhasovať niečo čo sa ti nebude páčiť. Ako napr. to ze si najmu nejaku upratovaciu firmu a platenie rozrataju medzi obyvatelov a uz s tým nič neurobíš - proste nebudeš sa moct braniť lebo rozhodnut sa musi....a potom budeš darmo nadavať, chapeš... 🙂
@sardinka335 to by som bola za, ale toto oni nechcu - upratovanie firmou, hlasuju tam za somariny, kt. ma netrapia a oni su vo vacsine,tak ja nemam dovod tam chodit....a co si odhlasuje vacsina ok, tak to beriem ako fakt a neriesim to, mam na haku
Odporucam umiestnit ziaric Cezium 137 do spolocnych priestorov a odist na dovolenku na mesiac-dva. Po uhynuti sucasnych susedov je sanca na lepsich.
@sardinka335 ze gerontomafia, chi-chi
@wandula no niekto spravuje vaše bytové spoločenstvo - firma, stavebné bytové družstvo a pod., to si musíš zistiť, na to je spísaná zmluva, v ktorej by malo byť aj hlasovanie o zmenách v platbách, či úpravách bytového domu...alebi si pozri http://www.svb.sk/zakon-o-svb/...na všetko je zákon
nehanbíš sa? roky kašleš na upratovanie,však ktosi len upratá,nie? a tvoj dôvod je smiešny...a teraz to ktosi chce riešiť,tak nemieniš prispieť pár eurami,ved ťa to nezruinuje..s tebou ani tak ani onak...ešteže nemám takých susedov 😒
@janinah citaj poriadne, ked uz sa ozyvas! zopakujem ti to! ja som za firmu, ale neodhlasuje sa to, lebo s tým nesuhlasia ale pi.ovat okolo mojho upratovania, to vedeli, tak nech teda upratuju ti co chcu a drzia huby, alebo nech si odhlasuju firmu, ale oni firmu nechcu, tak nech ma bozaju v rit. asi tak 😅
@wandula mne tiez pride velmi nefer, ze si roky neupratovala spolocne priestory...a vyhovorka, ze dochodcom nie je nic dobre je viac nez smiesna...bud upratuj sama, na ich reci sa povznes, alebo si zaplat niekoho nech upratuje miesto teba.
Ked si sa raz rozhodla pre byvanie v panelaku tak sa treba aj prisposobit, nie urcovat si svoje pravidla.
@slniecko77 činnost moze kedy kolvek skončiť - nikto neni povinny za seba hladať nahradu a tu platiť to si kde videla? ...na to je schodza na ktorej sa to rieši - kedze @wandula ma všetkých na háku tak sa moze max. vykecať, ale inak nemá voči spravcovi ziadne zaväzky - nema s nim zmluvu.
Ja by som si upratala max. pred svojimi dverami. 😀 😀 😀
My máme tzv. pavlače a tam sme 2 byty, my mame super susedov takze upratujeme ked vidime ze treba, raz ja raz ona...ako sa nam chce, ako je mokro a ,,navláčené,, za pavlačou ma uz netrapi na to mame firmu, ktora nam chodi 1x týždenne a su super, čisto a vonavo...aj okolo domu pozmetaju a tak. Sme spokojní.
@wandula teba mat za susedu by som teda nechcela.
ako spravca nemoze namiesto teba nechat upratat firmu a dat ti to zaplatit. to sa myslim neda.
ale preco teda raz nejdes na tu schodzu a nezacnes o tom debatu? bud firma, alebi pravidla upratovania. nebudem umyvat pod kvetinacmi, len pozametat a pozmyvat a hotovo. a na velke upratovanie - okna na medziposchodi a podobne - nech sa dva krat do roka zavola firma. alebo sa to zaplati niekomu ochotnemu.
musite mat velmi napate vtahy, resp ty susedov na haku a oni ta neznasat.
inac, u nas sa upratovalo len vlastne poschodie - to sa striedaju len byty na tom poschodi, a spodok bol striedacka na cely dom. takze poschodie raz za 4 tyzdne a suteren raz za 3 mesiace. v pohode.
@ukulela never tomu, mame to zažite....gerontomafii nevyhovieš...aj sa dohodnu pravidla a aj tak sa nikomu nepači. Oni su schopní aj vyštvať človeka...lebo to je lepšie ako kamerový systém - sedia pri okne a sleduju - radary zapnuté. Viem si to predstaviť aj ked retorika zakladatelky temy je troška ,,cu fil,, a ja by som na schodzu ja na jej mieste išla , ale tak chapem lebo naši to roky robia....a to su story ze no.
@ukulela ako pise sardinka...umyvam si svoje schody na svojom poschodi a vchod ma netrapi, to je cele....tam tiez maju byty ludia, tak nech si to upratuju ti co tam v suterene ziju....ja nemam ziadny iny problém s nimi, nikoho si nevsimam, s nikym sa nedebatujem a asi to ich serie 😀 😀 😀
@wandula majitelia bytov na schodzi bud odhlasuju niekoho ineho na upratovanie spomedzi seba niekoho zvolia, kto to bude robiť, alebo zaplatia firmu, ktora bude tak ako u nas chodiť 1x týždenne upratovať a tej budu platiť - neni to nejako extra drahe, upratovacích firiem je mrte...takze nikoho by to nemalo zruinovať ak samozrejme to nebude ,,dodavať služby,, nejaky špekulant čo to bude robiť predražene - prave uz len koli tomu by som tam išla....
Pripomina mi to scenu z filmu slunce, seno...kde Kelišová išla fararovi povedať, ze v hospode bude posedenie kde sa bude riešiť ,,co s těma Italama,, a farár Otík bol proti. že on má ,,už všecko v rychtyku a zádné schúzování nepotřebuje,, ..a ona mu na to ,,vono je dobře vědět vo co jde,,....tak tak...
Takže podľa teba by malo zostať všetko po starom - ty upratovať nebudeš a kto chce upratovať, nech sa angažuje?
Myslím, že sa musí prispôsobiť väčšine. Ak väčšina nechce tak nesmie. Na tvojom mieste by som popratala ako viem a neriešila ako sa to komu páči. 🙂