Neúnosná situácia mojich rodičov

kiksik25
19. aug 2024

Ahojte.
Uz dlhe roky trvá nenormalna situácia u rodičov. Ja a brat sme odišli do zahraničia študovať a potom sme tu aj zostali lebo sme si nasli dobrú robotu, ja som si dokonva kúpil tu aj byt. Mame tu svoje životy a vôbec nás neťahá domov. Otec odišiel tiez do zahraničia (Nemecko) a mama chcela zostať doma. Medzitým odkedy naši rodičia su odvojeny tak to uz vobec nefunguje. Vkuse sa hádajú, otec je uz uplne mimo psychický vidí len zarobené peniaze a zije vo svojom svete. Mama je na tom psychický 100-krat horšie, chodí ku psychoterapeutovi. Neustále len počúvam ako sa hádajú ako to nefunguje.. dokonca su pohadany z celou rodinnou, nikto s nimi nekomunikuje. Mama podala žiadosť o rozvod (celý život nigde nebola zamestnaná kvôli zdravotných dôvodov a fajčí 1,5 krabice cigariet denne). Otec sa dal na zdravú stravu a vypiera mozgi všetkým co majú iný názor..
Teraz všetky ich životné problémy musim počúvať ja ako starší brat (26 rokov). A mamina chce prísť kumne bývať do bytu ze si tu najde konečne robotu... (Ona nema kde odísť mame iba jeden dom..)
Mam dost svojich problémov, robím 2 roboty aby som sam utiahol všetky vydavky spojené z bytom. Celá táto situácia ma tak frustruje že nedokážem žiť SVOJ ŽIVOT kvôli rodičom.
Co mám robiť? Prosím o radu..

thirstymonk
19. aug 2024

@kiksik25 Tak pozri sa... ty nie si povinná starať sa o svojich rodičov. To za prvé. Za druhú, sú to dospelí ľudia, tak nech si to vyriešia ako uznajú za vhodné, čo ty s tým?

Mama má zdravotné trable, kvoli ktorým nemohla byť zamestnaná a ešte aj fajčí 1,5 krabičky denne hej? Čo jej je? Dnes si robotu môže nájsť každý, aj vozičkár. Existuje nejaký mladý muž, škombar? Myslím, že tak sa volá, je na tom podobne ako stephen hawking, jediné, čo dokáže, je hýbať bradou a pomocou tej brady aj píše knihy, takže nech mi nikto nehovorí, že je na tom zdravotne tak, že nemôže pracovať. Jedine ten, kto je v kóme podľa mňa nemôže pracovať.

Pozri sa, základ je chcieť. Musia chcieť rodičia. Ty ale rozhodne nie si povinný k sebe nasťahovať mamku, ani sa o ňu starať.

suve99
19. aug 2024

..a ešte jednu, o Červenej karkulke..... prázdniny - našťastie už budú končiť

benit
19. aug 2024

@kiksik25 tak nech rodicia predsju ten dom. Otec vyplati mamu. A nech sa zariadi. Ked si pracu nrnasla doteraz, uz ju tazko bude hladat a ked je taka aktivna nech si najde pracu tam, kde zije teraz.
Kamoske sa tiez rodicia rozviedli ked uz ona mala svoju rodinu. Matka sa prestahovala fo ineho mesta a zacala novy zivot. Skus jej navrhnut, ale musi di ho zit sama, nie na ukor vas deti, ze sa o nu budete starat. Kolko ma rokov?

gribka1
19. aug 2024

Povedzte im obom, nech si láskavo svoje životy dajú do poriadku a nezaťažujú vás s tým. Mamu neber, ostane ti na krku a ani robotu nenájde. Pre tvoje psychické zdravie to nedopusti.

marsmykkok
19. aug 2024

@kiksik25 koho je dom? Ak oboch budú tam proste žiť aj po rozvode, je kopa takých párov, čo tak žijú, lebo nemajú kde bývať. Alebo sa dom predá a mama si kúpi garsonku a otec tiež. Mama nemá ťa čo zaťažovať a bývať u teba. Pochybujem, že začne pracovať ked celý život nepracovala. Ked je chorá má aspoň polovičný invalidný? Alebo jej nič nie je a má len chorobu z práce...

eva8
19. aug 2024

Otec pracuje v zahranici, kedy sa stihaju hadat? Necch prerusia kontakty, rozvedu sa a ziju po financnej stranke ako doteraz. Alebo nech mama poziada o vyzivne na rozvedenu manzelku, najde si podnajom v inom meste, kym sa nevysporiada bezpodielove vlastnictvo, potom si mozno kupi garsonku. Ked si chce najst pracu, nech sa pokusa. Ona sa nudi, je sama odkedy otec odisiel. Musi si najs aktivity, ktore jej vyplnia cas.

Co na situaciu vravi tvoj surodenec? Mas partnera, deti?
(pozor na preklepy - nikde, a i/y a pod. Mne sa to tiez stava)

janinah
19. aug 2024

Mama celý život nerobila a teraz si nájde robotu? Určite nie...zi si svoj život a oni nech si žijú tie svoje bez toho.aby nadmieru zaťažovali deti...

karolinakr
19. aug 2024

ja poznam podobnu situaciu, čiže je to možne, ked ju muž nechce, mala ist s nim do Nemecka a najst si pracu, prestat fajčiť, začat aspon lahke cviky, ked je cely život chora, oni sa rozhodli rozviest, tak ten dom by sa mal predat, ist napoly a mama si kupit aspoň garsonku..ako inač to chcu riešiť? pošli jej peniaze na jedlo nejake ale aj ona by si mala vybavit prispevok alebo aspon pracu na polovičny, a nie byt cely život zavisla na inych.. dohodnut sa cela rodina, da sa vymysliet nejake riešenie

milanm12
20. aug 2024

Podľa toho čo píšeš určite otec neodišiel len a len kvôli peniazom. Ja na jeho mieste mať takú ženu ktorá prefajčí aj gate a ani si nato nezarobí, pokiaľ dokáže fajčiť jednu o druhej tak na tom určite nieje zdravotne tak zle a môže si miesto fajciarskej zábavky na vypĺňanie času kedy sedí na riti nájsť nejakú drobnú prácu.. PS:Tiež by som bral nohy na ramená.

apolka77
20. aug 2024

Tiez poznám veľmi podobný príbeh .
2 deti v zahraničí tretie nakoniec tiež tam šlo...rodičia roky od seba , otec chodil 30 rokov na fusky do Nemecka..rozhadani , svojimi problémami obťažovali svoje deti, Non stop telefonáty..ked otec prišiel domov na 2-3 mesiace skoro sa pozabíjali so ženou ...vyriešilo sa to samo...otec zomrel .

michaela329
20. aug 2024

Hlavne mamu nepúšťaj k sebe, hľadá nového živiteľa. Pomôž im predať dom, kúpiť menšiu garsónku a nech si nájde robotu

mira0611
20. aug 2024

@kiksik25 ahoj, ty nie si zodpovedna za tvoju mamu ani otca.
Matke povedz, ze ty si sa odstahovala lebo chces zit svoj vlastny zivot, nepotrebujes opateru a tam v zahranici, treba prax a vediet jazyk (podla toho co pises, predpokladam ani 1 nema) nech si najde pracu tu u nas a nech sa uci ten jazyk a uvidi sa (nemyslim, ze sa nauci cudzi jazyk) ale aspon ziskas cas a chvilku pokoja.
Tvoja mam ked doteraz nepracovala, ona pravdepodbne sa na tebe bude iba prizivovat a to aj ty dobre vies/tusis.
Nech ju riesi tvoj otec, ked si ju vybral. Nech ju vyplati z nehnutelnosti a mama si moze pytat vyzivne na manzelku co jej daju na 5 rokov.
Hlavne ked ju otec vyplati z nehnutelnosti, tak jej nedovol, aby preflakla peniaze bud jej najomny byt vybav na mestskom/obecnom urade, alebo aspon garzonku nech si kupi (tlac na pilu ty aj s bratom), lebo ked nebude mat kde byvat, tak zostane vam na krku.

mira0611
20. aug 2024

co sa tyka najomneho bytu, uz teraz mozes pisat mail na urady ci maju volnez pripadne ci planuju v buducnosti vystavbu, dalej, ake su podmienky a uz teraz podat ziadost. Pis na miestny urad a okolite miesta/dediny. Drzim palce