Neter, synovec verzus krstné dieťa

megavega
6. júl 2016

Ahojte, hneď na úvod sa priznávam, že je to falošný nick, pretože rodina aj známy sú tu a nechcem, aby vedeli, že som to ja. A teraz k veci.
S manželom sme krstní rodičia švagrovým dvom krásnym detičkám, 5r a ,7r. Švagrovci majú 5detí, 10r, 8r a 3,5r. A tu je pre mňa ten problém. Som len ja tak precitlivelá alebo fakt to stojí za riešenie. Kým boli deti malé, nejak to nevadilo, ale teraz mám pocit, že upredňostňujem svoje krsňatá pred neterou a synovcami. Myslím to v štýle jednak materiálnom čo sa týka darčekov, ale aj v trávení času. Je jasné, že s manželom sa nedokážeme postarať o 5 detí + jedno naše. To je skrátka nad naše sily. To som priznala aj švagrine, že si na to jednoducho netrúfam. Ale potom ma to mrzí. Sme na tom o torošku lepšie ako švagrovci, tak sme im chceli trošku pomôcť v tom zmysle, že vezmeme deti na výlet, napr. do zoo, na nejaký hrad, alebo na kupko, skrátka to načo ich bežný rozpočet nestači. Ale proste 5 ich nevezmeme, nemáme ako. Tak sme do zoo, po porade so švagrovcami vzali iba naše krstňatá. A nakoniec boli z toho rozbroje medzi deťmi. Mňa to veľmi mrzí, lebo ich mám rada všetky rovnako. Ostatným trom deťom je krstná švagrova sestra, ale veľmi sa o ne nestará. My sa snažíme pomôcť ako sa dá, napr. na narodeniny a Vianoce prispievame väčšou sumou na to čo deťom treba - nábytok, zariadenie, bicykel, ale iba krstňatám - tak si to praje švagriná. Ostatným trom len nejakú drobnosť, ako teta a ujo. Napr. tieto Vianoce si chalani priali jeden bicykel a jeden korčule. Kúpili sme ich, ale žiadne iné dieťa, tak veľkú vec nedostalo. Deti to vnímajú inak, im je jedno, že to bolo a nebolo od krstných a nekrstných. Tak čo? Kupovať všetkým piatim rovnako? Teda menšie dary, ale rovnako veľké? Teraz sú prázdniny. Chystáme sa na nejaký jednodňový výlet, zobrať-nezobrať? Keď viem, že inak sa dostanú maximálne pred bránu? A keď tak koho? Je mi z toho smutno. Sú to deti manželovej sestry a tá v tom má jasno - sme "zodpovední" len za krstňatá. Ale ja cítim, že to medzi deťmi nerobí dobrotu. Ale rešpektujem švagrinú a jej prianie.

jeennyv
6. júl 2016

@megavega ja napr, nechapem zmyslanie svagriny, krsni nemusia byt zakonite viac ako teta a ujo a to, ze sme krsni nemusim davat okato najavo...plus krsni mozu byt aj cudzi ludia nemusia byt z rodiny, cize za mna rodina je rodina, aj ked to mate dva v jednom... proste ked maju viac deti, ona by to mala primarne riesit k spokojnosti vsetkych a ked ty mas taky pocit, ze fakt niekoho uprodnostnujete, zmente svoje okazale spravanie voci krsnatam a berte vsetke deti na rovnako... proste ked darceky tak radsej mensie alebo kazdemu podobne, neviem v akom su deti, ale dvaja dospeli podla mna 6 deti zvladnu a tiez to nemusia byt vylety neviem kam..nieco blizko prechadzka, aby si to uzili vsetci....

sissy27
6. júl 2016

@megavega čo sa týka výletov, to je úplne jednoduché - raz vezmite dvoch, nabudúce druhých troch alebo tak nejako, je jasné že 5 detí naraz je veľa... Darčeky - na Vianoce všetkým rovnako, na narodeniny tiež a ak treba krstňatám čosi navyše, tak by som v rámci možností prispela mimo sviatok... Nič v zlom, ale švagriná sa mi zdá trošku vypočítavá, keď chce, aby ste sa "starali" len o tie deti, ktorým ste krstní...alebo jej to je možno blbé zaťažovať vás 5x... Každopádne by sa podľa mňa nemala starať do toho, ako sa rozhodnete obdarovať deti, vy ste darcovia a teda malo by to byť len na vašej slobodnej vôli...

medovka14
6. júl 2016

Ahoj, ja by som bola spravodlivá, ak chceš kúpiť darček, každému rovnako, samozrejme v rámci vašich možnosti... Detto výlet, môžete jeden víkend vziať jednu polovicu, o týždeň druhú 🙂
Neviem ako často spolu ste, zase to netreba preháňať.
Deti to samozrejme vedia a nemôžu za to, že jedny sú krsnata a druhé nie...

ukulela
6. júl 2016

@megavega moj nazor - ale ber to s rezervou, lebo nie som praktizujuca veriaca. ale ja chapem vyznam krstbych rodicov ako tych, co maju svoje krstna viest k viere. ak vacsi dar, tak mozno ku krstu a dalsim cirvkebnym sviatostiam.
ale vianoce/narodeniny by som synovcom/neteriam darceky nadelila rovnako. teda ak ich mam rovnako rada ....
stalenechapem toto "krstnovstvo" riesene cez darceky, peniaze atd. je mi to proti srtti.

sardinka335
6. júl 2016

@megavega moja švagrina ma 4 deti a krstný sme len jednému....a spravame sa ku kazdemu rovnako, neriešim ze jeden je mi krstna a druhý ,,len,, synovec. Výlet a Zoo ste mohli riešiť tak, ze ist všetci spolu ako rodina - švagrina s detmi a muzom a ty s mužom a dieťaťom. My chodime tak, ak ideme s nimi lebo ktore dieta ,,nechas doma,,? Deti su na tieto rozdiely velmi citlive a vnimave a podnecuje to v nich nezdravu ziarlivost a ,,rozdelenie,, resp. pocit odmietania. Radšej by som dala kazdemu Horalku ako jednemu Milku čokoladu a ostatný mozu pozerat a slintat. Detom sa da venovat aj inak ako vyletmi ak sa to teda inak neda, že by nemohli všetci ist - s detmi švagrinej sa hram - ktore ,,je volne,, je jedno ktore..ostatne napr. hraju s mojimi futbal, hrame hry, skladam lego, pomozem, natrem chleba...hocičo. Aj takto sa daju budovat vztahy lebo nestoja na hmote. Mne osobne by to srdce trhalo, keby som videla tie smutne oči dietata, ktore nie je ,,to moje,,. OKrem toho bicykel a korčule sa daju kupit aj na bazare...ja som tak kupila dcere Krasky za 8 euro bez jedineho šramika, švagrina ked ma hlboko do vačku by to mohla pochopit. Proste ide o tie deti lebo robite velmi zlu vec a je mozné, ze tie deti sa časom budu koli tomuto neznašať - a zasiali ste tu neznašanlivost vy dospelý.

marinablue
6. júl 2016

Ja by som to tiež riešila tak aby ani jedno dieťa nebolo ukrivdené a viditeľne znevýhodňované. Sama viem že mi vadilo, keď som mala pocit že všetci si viac všímajú moju mladšiu sestru. Bola v tom trošku žiarlivosť a trošku som mala aj pravdu. Pretože ona bola také milučké mojkacie dieťatko, zatiaľ čo ja som bola malý čertík. Ale napriek tomu som sa vo vnútri cítila zraňovaná a odstrkovaná. Aj keď som sa tvárila že mi mojkanie nechýba. 😉 Inak tiež nechápem takéto delenie na krsňatá a tie druhé. Veď všetko sú to deti manželovej sestry, tak mi to nedáva zmysel prečo ste vôbec zaviedli v rodine takéto sortovanie. ☹

petra3312
7. júl 2016

@megavega sestra ma dve deti, jednemu som krstna a druhemu nie, okrem krstu, ked som dala peniaze krstnatu, ziadne rozdiely nerobim. Darceky kupujem podla zelania sestry a vzdy je to v cca rovnakej hodnote. Tiez by mi bolo luto jednemu dat a druhemu nie. Vylety by som riesila ako pisu ostatne baby, raz vezmem dve deti, druhy raz zasa tri ostatne. Sama citis, ze nerobite dobre s tymi rozdielmi medzi detmi, tak to svagrinej vysvetlite.

lucka222
7. júl 2016

Ja som štvornásobná krstná mama a jeden krát nevlastná mama a jeden krát teta mojej neterky. Dve deti sú od bratranca 8 ročné a 1rok a 9 mes. , Druhé dve su deti mojej kamarátky / je to moje bývala učiteľka zo ZŠ / 😀 . Každopádne najviac pozornosti dostáva nevlastná dcérka. Moja neterka je trošičku iná má podozrenie na autizmus. Ale tej kupujem darčeky ale len maličkosti predca len troška inak berie hračka. Občas jej kúpim oblečenie alebo niečo čo potrebuje. Býva zo sestrou ide. Dievčatá 11 a 8 rokov čo sú moje krstné deti od kamošky tie vídam cca 2x do roka lebo žijú v Rakúsku, Chodievajú k nám na letné a zimné prázdniny. Vždy sa k nám veľmi tešia. Keď sú u nás dostáva sa im veľa pozornosti. Bratrancove deti to je zas iné. Malého čo ma 1r a 9m nebrávam nikam ešte. Príde len z rodičmi na kávu atď. Staršia 8r. K nám chodieva zas častejšie viac krát do roka na víkend. Situácia že by som mala všetky deti naraz sa mi ešte nestala. :D Keď som mala ešte len 3 baby tak tie už boli spolu naraz :D Ale nikto nikomu nezávidí. Všetky ľúbim ale možno každú inak alebo ako by som to povedala. Každú ľúbim osobitne :D A vlastne všetky deti sa poznajú teraz ma napadlo že všetky naraz som mala iba raz a to bolo na mojej svadbe :D

Tebe by som poradila porozprávať sa zo všetkými deťmi a brať každé individuálne 🙂

svetluska82
7. júl 2016

juuuuj poriadny materializmus vladne svetom

janka54321
7. júl 2016

Kupovala by som vsetkym rovnako, podla mna je to nespravodlive.

natalym
7. júl 2016

@megavega Nie je to dobré, jasné, že sú rozbroje medzi deťmi. Každému narovnako.
S výletom podobne, raz zoberiem polovici, druhí raz druhú.

megavega
autor
7. júl 2016

@jeennyv
@sissy27
@medovka14
@ukulela
@sardinka335
@marinablue
@petra3312
@lucka222

baby díky, ja som vedela, že to čo robíme je zlé, len som to potrebovala počuť od nestranných ľudí. ja som sa od začiatku chcela správať ku všetkým rovnako, ale bolo mi vysvetlené ako to v mužovej rodine chodí, tak som sa prispôsobila. začnem si odteraz robiť podľa seba.
inak, ono to tak hlúpo len vyznelo, samozrejme, že naše krstnovstvo nie je o darčekoch a peniazoch. o duchovnú stránku detí sa staráme, tak ako treba, len toto ma už dlhšie trápilo. lebo kým boli deti menšie, nejak to až tak nebilo do očí. v bežnom živote sa to tiež neprejavuje, samozrejme, že keď niečo prinesiem, prinesiem všetkým rovnako, alebo keď ideme na zmrzku berieme všetky. bývame v jednej dedine asi 5min od seba, tak sa vídame ozaj často. budem si musieť pred mužom dupnúť, že krstňa nie je niečo viac ako neter či synovec. u nich v rodine to tak proste je, ale mne to od začiatku bolo proti srsti

megavega
autor
7. júl 2016

@svetluska82 to nie je o materializme, o duchovnú stránku detí sa ako krstní rodičia staráme tak ako treba. ide len o to, že som sa potrebovala uvrdiť, že to čo je v manželovej rodine normálne, až tak normálne nie je. u nich sa berie, že krstní okrem duchovnej stránky preberajú na seba aj cast zodpovednosti za dieťa. čiže mali by sa starať aj o to či mu nechýba nič anii po materiálnej stránke - asi preto nie sme krstní všetkým piatim

megavega
autor
7. júl 2016
maslenka47
7. júl 2016

@megavega za mna cele zle. Krstni rodicia by sa mali podielat na duchovnej vychove dietata. Nie im kupovat drahe darceky mimo rozpocet rodiny. Potom sa necuduj, ze su medzi detmi rozbroje. ZODPOVEDNOST ZA DIETA MAJU RODICIA (Aj ked ti vasi svagrovci asi vela zodpovednosti nepobrali, ked si vo finacnych problemoch boli schopni zadovazit 5 deti.), nie krstni rodicia. Naozaj krstny rodic nie je na to, aby dietatu kupoval bicykel a ine veci, co napriklad vobec nepotrebuje (da sa existovat aj bez bicykla).

A mozno pre teba to krstne rodicovstvo nie je o darcekoch, ale pre tie decka zjavne hej. Ja by som tie darceky zredukovala na drobnosti na urovni "stryka a tety". Vacsi dar od krstneho rodica ma vyznam jedine pri velkych cirkevnych slavnostiach ako prve sv. prijimanie, brimovka alebo svadba.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bodka13
7. júl 2016

@megavega na výletoch či návšteve treba deti prestriedať....pre deti čo nikdy nikam neberiete je to krivda,trápi ich prečo oni ísť nemôžu
Ostatné darčeky a sviatky všetkým rovnako 🙂

dominika6
7. júl 2016

@megavega nerob rozdiely také okaté..
aj u nás si súrodenci krstili navzájom a jednému dajú na narodky za 20,- aj druhému nie krsňaťu za 20,-..deti nevedia cenu peňazí a je rozdiel ked vidia že jeden dostane bicykel a druhý autíčko za 3,-..
švagriná by mala doplatiť za 3 deti a vezmi ich všetky...

katarinapekna
7. júl 2016

Nechápem,čo riešis??? Načo výlet? Keď nemáš na to brať celú skolkou tak čo riešis??? Vybavim narodeniny,možno meniny a dovi dopo. Na výlety majú rodičov a to,ci na to maju/nemajú rodičia,nie je tvoja vec!

lienka_1
7. júl 2016

@megavega Necitala som komenty vyssie. Za mna.....som krstne mama dvom kamoskinym dceram, najstarsej a najmladsej. Prostrednej je krstna jej byvala svagrina. Dievcata od nas dostavaju darceky narovnako. Aj tu strednu beriem ako svoje krsna, kedze jej realna krstna nejavi zaujem a malej to bolo velmi luto. Deti tieto vztahy az tak nerozoznavaju, iba vnimaju, ze niekto je uprednostnovany a niekto nie. Preto sa snazime, aby vsetky dostali narovnako.
A mimo to mam este dalsie 4 krsniatka a jedno potencionalne. 🙂