Nesúhlasím, aby sa otec môjho dieťaťa s ním stretával

zuzka251
3. sep 2020

S expartnerom mám mesačné dieťa, avšak ako otca som ho v RL neuviedla. Rozišli sme sa počas tehotenstva a vtedy vyhlásil, že o dieťa nemá záujem, nechce ho nikdy vidieť. Expartner si teraz ale nárokuje na stretávanie s dieťaťom a chce to riešiť súdnou cestou. Ja mu to dovoliť nechcem, nakoľko bol počas vzťahu násilnícky a psychicky ma týral, čo ešte stále pokračuje v súčasnosti vo forme písomnej komunikácie, je agresívny. Všetko viem doložiť správami. Mám z neho veľký strach, neviem si predstaviť byť v jeho prítomnosti a nechcem aby sa s dieťaťom stretával. Aké mám možnosti?

simuskaaa123
3. sep 2020

Si si istá, že bude platiť testy otcovstva? Q té to nie je len bubu?

deti95060810
3. sep 2020

veľké....
1. nie je uvedený v RL
2. neexistuje zákon ktorý ťa donúti aby si sa stretávala s ex....
3 . bábo je moc malinké aby si ho bral niekde domov
4. mala som takmer identickú skúsenosť

zuzka251
autor
3. sep 2020

@deti95060810 On je taký ..., že ten test otcovstva a následne zápis do RL by si vybavil. Neviem si predstavit ísť s ním kočíkovať. Ja vlastne nechcem, aby sa oni dvaja niekedy stretli. Nechcem dieťaťu brať otca, ale on je nebezpečný človek..

jaskolka
3. sep 2020

Pokiaľ nie je uvedený v RL, nemôže si nárokovať na nič. Jedine ze by to dal na súd, ale tiež tam môžeš potom ty dokázať, že bol násilník, agresívny, odkladaj si tie spravy, ktoré ako vravíš, ti vypisuje, plus on by musel zaplatiť DNA testy otcovstva. Bez tvojho súhlasu sa nemôže sám len tak na matrike zapísať do RL.Pokial ty to odmietas, jedine súdom by to muselo byt dokázané a nariadené. Tak malé dieťa mu nikto nezveri ani nepovolí stretávky bez tvojej prítomnosti. Pochybujem, že by ozaj chcel podstúpiť súdne ťahanie, platby a trovy, skôr to bude také bububu, aby ta vylakal

deti95060810
3. sep 2020

@zuzka251 ako si môže vybaviť zápis do RL?

zuzka251
autor
3. sep 2020

@deti95060810 ak si dá súdom urcit otcovstvo, tak sa automaticky pise do RL

simuskaaa123
3. sep 2020

@jaskolka amen 👍
@zuzka251 my sme mali súd, keď mala 4 mesiace a tiež velice otec roka a odvtedy tu bol 2x. Mala bude mať rok a od apríla sa neozval. Iba výživné posiela, aj to mešká.. A co sa týka kocikovania, tak ver tomu, že keď ideš s exom, ktorý ti len robí problémy, uráža teba a tvoju rodinu, vyhraza sa ti ze ti zoberie dieťa.. A vonku na teba len steká a keď ide niekto okolo sa začne škeriť a držať sa kočíka je to na kolaps...

jaskolka
3. sep 2020

@zuzka251 ale na súde tiež skúmajú viaceré okolnosti, plus aj tie testy, myslím, že je potrebné, aby si aj ty súhlasila s nimi, práve tam dokazujes trebárs to, že je násilný, že sa ti vyhráža, neviem, či máš aj nejaké potvrdenia od lekára, trebárs ak ta udrel ci niečo také. Nedaj sa okamžite zastrašiť, nemyslím, že súdy si také blbé, že by dovolili sa stretávať nejakému ozaj takému človeku s malým bábätkom. Mam kamošku, čo robí na sociálke, majú také prípady a starostlivo sa to skúma.

deti95060810
3. sep 2020

základ mať dobrého právnika.... viď dnešná udalosť s Kočnerom 😉🙄

zuzka251
autor
3. sep 2020

no prave, po dnesku sa spoliehat na nejaku spravodlivost...

deti95060810
3. sep 2020

už pri pojednávaní musíš súdu uviesť , že s ex priateľom vychádzate veľmi zle, nerozprávate sa spolu, slovne útočí na teba, na tvoju rodinu, je agresívny, vyhráža sa ti, ..... ja som na súde povedala, že predsa sa nebudem s ex prechádzať keď som sa s ním rozišla...a predsa ten rozchod pre niečo bol.....

hindakus
3. sep 2020

Zapísat do rodného listu ineho otca. Samozrejme, to hodne závisí od toho,ci máš v okolí tak dobrého priatela, co by do toho siel. Ale zažila som v rodine, že sa takto zapisal brat manzela sestry mamicky, aby bio otec dal pokoj. Samozrejme to dana mamicka nezneuzila na ziadanie alimentov a dietatu to bolo neskor tiez vysvetlene, ked uz bolo vacsie.

simuskaaa123
3. sep 2020

@deti95060810 no neviem, ja som povedala ze na vítanie deti do života chcem ísť bez neho a sudkyňa ma v smiala, že pôjdeme pekne spolu a keď niekto niečo povie, nech si to jevsinam 🤦‍♀️

marca12
3. sep 2020

@zuzka251 bohuzial na to si mala mysliet,kym si s nim isla do postele. Nie ze nebudes,ale budes musiet mu davat dieta a ver tomu,ze taky chory clovek ti pokoj neda a bude huckat aj dieta neskr proti tebe

deti95060810
3. sep 2020

@simuskaaa123 ja som napísala len vlastnú skúsenosť... nevravím že si to ty tak nemala... Inak odporúčam dobrého právnika...na všetko. Na rozvod, delenie majetku, zvyšovanie výživného....

marca12
3. sep 2020

@jaskolka moja,kde ty zijes. Dovolia. Mame to v rodine..zena sa rozviedla,chlap nasilnik,agresor,psychopat. Podane trestne oznamenie jasne podlozene ako sa vyhraza smskami,ze ju zabije,znici a strasne zverstva popisane,deti zmanipuloval proti matke a sudkyna mu este aj navysila dni na stretavanie. Fakt si zeny rozmyslite,s kym si narobite deti. Mas zniceny zivot,deti znicene zivoty...

simuskaaa123
3. sep 2020

@deti95060810 no ja tiež píšem skúsenosť

seraa
3. sep 2020

Tu na MK je každá druha zena v rozvode ci v rozchode s mesačným deckom.. nechapem to... to ste nevideli s kym žijete ? Oodla mna to je clovke, ktory ta rad týra a teraz ma dalsiu super cestu.. povedz mu, ze si vlastne rada a ze samozrejme bude otec a vsetko si pekne podelíte.. začni ho bombardovať s tM co jedol , kedy sa vy.... , v noci mu zavolaj ze place .. naplánujte mu par rokov ale to bude ale vsetko v pokoji akoze si rada, ze bude v živote tvojho decká.. hned sa stratí a bude si inu obeť.. toto robi len naschval aby ta trápil

jaskolka
3. sep 2020

@marca12 možno sú aj takí "švihnuti sudcovia" ale neverím, že každý jeden. A neviem ako donútia trebárs matku dat urobiť testy otcovstva. Nasilu odoberu decku výter? Je iné, keď už je oficiálne uznaný za otca, ale tam ešte ani toto nie je.

marca12
3. sep 2020

@jaskolka to je bezna prax,ze sa na sude domahaju. Ak bude marit nariadenie sudu,su na to sankcie a opatrenia. Tak isto,ak otec zapiera otcovstvo,sud mu nariadi testy. Sme pravny stat,tu nevladne anarchia,ze si matka nieco zmysli a vydupe si. Preto je velmi dolezite rozmyslat,s kym splodim dieta. Nezabrani mu nijako v styku

zuzka251
autor
3. sep 2020

velmi lahko sa vam hodnoti, ze “rozmyslaj, s kym si robis dieta”.. prajem kazdej takej, aby si to zazila. vdaka za nazory.

janulka1802
3. sep 2020

veľká škoda, že to vie. Nebudeš to mať ľahké. Poradím len dobrého právnika a veľmi držím palce. A ešte: vobec si nevšímaj niektoré komentáre!😉

jaskolka
3. sep 2020

@marca12 teraz už to nevráti, s kým dieťa má. Bohužiaľ, už len riešiť tento problém. Ale aj tak verím, že súd nebude taky blbý, že by povolil stretávanie malinkeho dieťaťa s násilníkom a agresorom,keď dokaze autorka, že taký je. Musí si najsť dobrého a sikovneho právnika... Asi radiť, aby sa vydala a uviedla manžela do RL ako otca, je tiez hlúposť, ak nikoho nemá, ale teoreticky je toto ešte možnost... Len dosť asi nereálna...

evitka83
3. sep 2020

@zuzka251 osobnu skusenost nemam, ale keby som to riesila, tiez by som sa poohliadla po alternativnom otcovi s dohodou.na sude by som tvrdila, ze pocas vztahu som mala romanik s niekym konkretnym inym a ze otcom je on, zapisat sa asi nebude chciet dat, ale minimalne to moze na sude “dosvedcit”, ze ste spolu fungovali a fo RL netrva na zápise, lebo ma oficialny vztah, ale svojim zavazkom k dietatu dostoji.

fidorka7
3. sep 2020

@evitka83 toto bohužiaľ nepôjde.. nemôže ako otca označiť niekoho iného s tým, že on netrvá na zápise do RL, lebo...to vážne neprejde v konaní sa háji okrem práva rodiča aj právo dieťaťa na oboch rodičov a je jedno či otec má ešte iné deti v iných vzťahoch, toto je naivné...

@jaskolka bol odsúdený za trestný čin týrania ? asi nebol, že? takže prezumpcia neviny. a ver, že ak sa bude určenia otcovstva domáhať, súd testy nariadi a matky sa na názor pýtať nebude... obmedziť rodiča v jeho rodičovských právach jt.j. aj v stretávaní sa s dieťaťom je veľmi zásadná vec, ktorá vyžaduje veľmi vážny a preukázaný dôvod takže také jednoduché to nebude.

evitka83
3. sep 2020

@fidorka7 si pravnik/advokat?

fidorka7
3. sep 2020

@evitka83 robim na upsvar 30 rokov

fidorka7
3. sep 2020

@evitka83 a na takýchto pojednávaniach bežne zastupujeme dieťa ako kolízny opatrovník

evitka83
3. sep 2020

@fidorka7 ok, takze za predpokladu, ze sud nepozna story v pozadi, ale skratka riesi situaciu: pride na pojednavanie zena, ktora za muza oznaci ineho muza, ten muz pred sudom vyhlasi, ze ano, on je otec, lebo spolu mali pomer a potom pride dalsi chlap, ktory sa dozaduje testov otcovsta napriek tomu, ze na zaklade vyhlasenia dieta otca priznaneho ma, tak sud NAPRIEK tejto skutocnosti nariadi testy otcovstva? Keby prisli dalsi traja a dozadovali by sa tiez testov, tak by ich sud nariadil tiez ignorujuc fakt, ze k dietatu sa uz priznal muz, ktoreho za otca oznacila matka?

fidorka7
3. sep 2020

@evitka83 ano presne tak. každý má možnosť domáhať sa svojich práv, aj ten chlap, ktorý sa domnieva že je otcom dieťaťa, rovnako ako už zapísaný domnelý otec môže podať návrh na zapretie otcovstva. A ty si navyše v predchádzajúcom príspevku písala o tom, že dohodnutý fiktívny otec síce pred súdom dosvedčí že je otcom ale netrvá na zápise do RL - takto to nefunguje, ak raz otcovstvo prizná, musí byť v RL zapísaný a to by som teda chcela vidieť, kde takého chlapa nájde... K otcovstvu sa nedá "priznať" ako uvádzaš, buď sa za otca považuje automaticky manžel matky, za ďalšie otcovstvo bolo určené na základe súhlasného vyhlásenia rodičov na matrike alebo na základe dikazovania a rozhodnutia súdu - ale vždy vo všetkých prípadoch je otec zapísaný do RL .