Mile damy, rada by som sa s vami podelila o svoju skusenost, ktora sa tyka byvania - konkretne mojej spolubyvajucej. Pred polrokom som sa prestahovala do Prahy. V danom meste som nikoho nepoznala, nemala som tu zazemie a hladala som byvanie cez rozne portaly. Nakoniec mi jedna znama dala tc na jej kamaratku ktora byvala sama vo velkom byte v centre Prahy a mala volnu izbu na prenajom. Tak som zavolala a dohodli sme sa. Od prveho dna ako som tu byvala vznikla situacia, ktora neviem ci je dobra zla trapna smiesna alebo ako to nazvat a hlavne neviem ci riesim blbosti alebo nie. Dotycna osoba sa so mnou nebavi od 1 dna ako tu byvam, ked sa stretneme v kuchyni a v kupelke tak si len vacsinou rano a vecer povieme ahoj a to je vsetko. Ako som sa sem nastahovala tak som sa snazila- vzdy ked som ju videla tak som sa snazila pytat ako sa ma mde bola co robila atd... Ale dockala som sa len odvrknutia a useknutia debaty, jednoslovna odpoved skoncila vzdy rozhovor. Tak som si povedala, ze to kaslem a ze do riti sa jej pchat nebudem, myslim si ze sama ma nejake problemy so sebou ked sa takto chova. Dalsie veci o ktore tu ide su- od zaciatku ako tu byvam necitim snahu vyjst mi v ustrety, totalna bezohladnost. V kupelke nemam ziadne miesto lebo cela kupelka je zahadzana jej vecami , nemam si ani kde zavesit uterat ( tak som si nalepila drziak na uterak na skrinu v izbe). Kupelku okupuje 2 hodiny denne a to naozaj neprehanam, ked som chodila neskoro vecer z prace tak som musela cakat hodinu az vylezie aby som si j kohla umyt zuby, takze som sa nas..la a vzala si zakladne veci na zachod, kde mam aj umyvadlo - cize ked potrebujem sa namalovat a umyt zuby vzdy sa zavrem na zachode a nemusim cakat kym sa ona vytrepe z kupelky. V kuchyni mi tiez absolutne neurobila miesto ani v chladnicke ani na potraviny v skrini- musela som jej mesiac hovorir ze nech mi urobi miesto, tak urazane mi z dvoch polic dala polovicu- pride vam to ok?? Povedala som ze chcem jednu celu policu a nie dve polky, pricom druha polka bola plna jej veci. Tak sa na mna pozrela a nechapavo sa osopila ze v com je problem ze nemozem mat dve polky. Nakoniec urazene teda mi urobila miesto a dala mi jednu policu v kuchyni na jedlo. Chladnicku asi komentovat nebudem z 5 polic som si sama urobila jednu policku pre seba tym stylom, ze som jej veci hodila do ostatnych.
Co sa tyka miesta v kupelke x krat som ju prosila aby mi urobila miesto, takze akoze si dala prec 5 samponov prec z jednej police a to bolo vsetko.
Nechava po sebe totalny bordel, rano je chleba na stole a vsade omrviny a kludne to necha aj tyzden a nevadi jej to. Takze vzdy ked si idem ja sadnut za stol tak ona je prec. Ja musim robit poriadky po nej.
Chce separovat opad ale pritom nemame ziadne kose pri baraku takze ja to odmietam robit. Kose su 10 min pesi a ja nebudem chodit cestou do prace v kostyme v jednej ruke s papierom a v druhuje ruke s flasami. Na moju otazku ci je separovanie povinne (myslela som to tak ci je nejake nariadenie od spravcu domu) mi povedala ze nie ale ze v tejto domacnosti sa separovat bude!!!
Chodi za mnou na vikendy aj priatel, takze som tada ze tu niesom sama ale aj tak citim s tu zle kvoli nej.
Co sa tyka byvania stake tu som lebo je tu dobra lokalita do prace a mam dobru izbu takze preco by som mala utekat len kvoli niekomu kto je na hlavu evidentne???
Dana osoba nema zaujem absolutne sa ma nic nespyta, nezaujima sa, keby mala srdce tak by sa mi aj snazila pomoct udomacnit v tomto meste sama by od seba poradila kde co je ale nie, nic take sa nestalo odkedy som tu.
Dalsia vec pusta si nahlas hudbu a budi ma to, dokonca dnes ma zobudila tym ze nahlas telefonovala z kuchyne- co je tiez kapitola sama o seb, ma pre seba 2 izby a ona si urobila s kuchyne kancl, takze ked sa chcem ist najest ku stolu tak nemozem lebo ona zabera stol s pc a travi tam hodne casu. Jedlo si beriem do izby kde ho v klude zjem, uprimne nechcem sa ani pozerat na jje zduty a urazeny ksicht. Neviem co sa jej stalo v zivote ale je to velmi divne a citim sa frustrovana. Uz som videla aj ine byty, ale nic sa mi tak nepacilo ako toto co mam.
Dalsia vec ked pride frajer tak s nim sa bavi viac ako so mnou? Sice su to len debility o pocasi atd ale aj tak. Ma asi 35 rokov, je bez frajera a deti a jej chovanie je ide pomaly ale isto na nervy. V pracke nechava svoje spinave veci a vobec jej nedochadza ze ja si tiez periem a pracku potrebujem, cize vzdy ked idem prat musim vyhadzat jej handry na zem ( pozor v kupelke ma svoje 2 kose ktore su stale uz aj tak plne handier)
Horsieho cloveka som doposial nestretla- absolutne ma na haku ze ma tu obmedzuje a ja jej pritom mam iba vychdzat v ustrety?? Nechce sa mi s nou uz ani bavit lebo po par debatach s nou na zaciatku sa mi len zrychlil tep a k nicomu to nepomohlo, ked ju vidim som v krci a je mi z nej zle. Snazim sa byt pozitivna ale vyciciava ma taketo chovanie.
Tato osoba sa ma ani raz nespytala ako sa mi byva, ci daco mi vyhovuje alebo nevyhovuje- pride mi totalne primitivna a viacmenej je mi jej luto, zije orazdny zivot a nikam to nevedie co pozorujem. Je chladna bezcita a maximakne bezohladna.
Poradte mi laskavo co robit- odist nechcem lebo byvanie sa mi paci ale jej chovanie trpiet uz nemienim.
Ak s nikym byvat nechcela tak nechapem naco izbu prenajala, platim tu dost najom vysoky a druha vec ak sa chova akoby tu byvala sama tak chcem tu byvat zadarmo kedze mi pride ze tu nemam ziadne prava ako rovnocenna spolubyvajuca. Na vsetko sa stazuje furt je chora vsetko jej vadi je to neurotik ako vysity, kamartok moc nema podla mna a chlapa uz viem preco byt chlapom tak takuto zenu ani nechcem.
Ak ku mne prehovori tak je to tak raz za 2 tyzdne s vetou ze mam kupit laskavo svoj hrniec kovovy lebo jej sada hrncov s plastovymi usami smrdia a jej to strasne vadi, alebo ze mam naplnat vodu v kanvici len do polky lebo potok spliecha voda atd... Skratka prihovori sa len preto aby ma skritizovala.
Dakujem za vsetky odpovede.
@egyptskamau A povedala si jej to? Normálne slušne.
V dnešnom svete plnom prenájmov, možnosti a ty sa budes takto obmedzovať, kvôli čomu vlastne? Páči sa ti izba? V čom? V kúpeľni nemáš priestor, v kuchyni taktiež bordel špina napätie... Nechápem čo vlastne chceš riešiť? Ak. Sa ti nepáči odidu a nerieš ju, ona sa nezmení, evidentne nepotrebuje tvoju prítomnosť tak čo sa tlačiť kde ta nechcu
Mas dve moznosti. Bud jej svojim spravanim jasne urcis hranice,kedze za byt si platis,mas pravo zit si v nom rovnako,ako ona,cize mat vsetko na pol. To znamena, v kupelni jej polovicu veci zhadzes z policiek, v kuchyni a chladnicke to iste. Do kupelne si das jeden svoj kos na spinave pradlo,jeden z jej dvoch vyrazis na chodbu. Dorazne ju upozornis,ze kuchynsky stol je na jedenie a ze ked tam bude sediet za pc drzo si sadnes a okydas jej ho...a podobne. Proste za nieco co si platim,to chcem aj uzivat. Alebo moznost B, odstahovat sa,ale pred touto moznostou by som jej iste aspon tyzden poriadne zneprijemnila zivot moznostou A. Ona vidi,ze ty si ta slusna,ta ustupciva a tak ti skace po hlave. Vystrc pazuriky.
V Prahe je mrte podnájov, co riešiš? Najdi si ine byvanie a hotovo
Nechcem byt zla... ale pises, ze ona byvala sama vo velkom byte... a mala izbu na prenajom.. je ten byt jej? Alebo ma na seba zmluvu o prenajme? Mas Ty zmluvu s niekym inym (s majitelom)? Ak nie, tak sa zbal a chod. On ta tam nevolala. Ked sa Ti to nepaci, tak chod... Neviem aka bola dohoda o tom co vsetko mas k dispozicii alebo ci to v tom byte bude pol na pol...
Ja viem, ze ludskot, slusnost a trocha dobrej vole s tym co som napisala vyssie vela nemaju a mohli by mat.. ale nie kazdy je taky..
No ako ja tomu hovorim dve sliepky sa v jednom kurine neznesu.Nemyslim to ako urazku,ze je jedna s vas je sliepka,,ale proste ste zeny zvyknute na urcity life style.Ja som dlhe roky v zahranici takze som si presla vela najmami kde nas bolo viac na dome....a poviem ti najhorsie bolo ked sme boli len zeny na dome lebo zeny tvrdohlave kazda chce po svojom a ta co je tam najdlhsie je ako vodca svorky vsetko musi byt po jej:D takze tak bud ju maj u prdele a ignoruj ako ignoruje ona teba co bude lepsi pripad alebo ju posad do kuchyni a urci pravidla domu a coho moze byt vojna kedze je tam ona dlhsie,,Mimochodom teraz byvam s dvomi chalanmi no vies aky klud :D :D ziadne hadky ziadne pms hormony vo vzduchu
Toľké litánie a rada len jedna. Odsťahuj sa. Byt je jej, ked je krava nic s tym neurobíš a to nie je dedina, bytov tam je milión.
@egyptskamau no vies co nie je to tvoja kamaratka.cudzia zena .nemusis a s tebou bavit ani formalne.. ak sa ti nepaci odstahuj sa.ju nezmenis a ona sa ti asi nebude prisposonovat.
mozete sa dohodnut ma par pravidlach.kt by mala akceptovat.kedze jej platis ale zasa nezabudni.ze ten byt je jej.
No ak si nebola schopná so spolubývajúcou urobiť poriadky do teraz, asi to už nezvládneš... Určite treba hľadať niečo iné na podnájom, tú osobu ty evidentne nezmeníš...
Píšeš, že ti dala izbu do prenájmu. To je izba. Neviem ako ste sa dohodli na začiatku. Ona nie je povinná sa s tebou baviť. Samozrejme ohľad by mala brať. No evidentne ťa tam nechce. Určite nájdeš ubytovanie v tej lokalite. Proste keď sa s ňou nevieš dohodnúť, tak si nepomôžeš. Buď odídeš, alebo sa s tým zmieriš.
@egyptskamau akože... Cudzia osoba ti spravila láskavosť, že ťa vzala k sebe do podnájmu, aby si nemusela spať na ulici, lebo ty nie si schopná vyriešiť si podnájom v Prahe!! Keby kdesi v zapadákove tak pochopím, ale v Prahe?? Tebe sa nepáči (čo za daných okolností chápem) ale neodídeš za ten svet, lebo sa ti páči byt a lokalita... Ako pardon, za pol roka si mohla mať bývanie k svojej spokojnosti, stačilo len trošku chcieť a nie jak malé trucovité decko dupkať nožičkou, že chceš niečo, čo evidentne nemôžeš mať...
Kokos..co riesis? V prahe je tolko podnajmov...byvala som tM 2roky za slobodna..ked sa ti nepaci..zbal sakypaky a hajde...nikto nie je povinny spravat sa tak ako ty chces..pomysliet si o nej mozes cokolvek aj jej to povefat ale to je tak vsetko...
@egyptskamau tak toto je iná litánia, polka úplne zbytočná, ona nie je povinná robiť ti spoločnosť, komunikovať s tebou a keď si nevieš sama poradiť, kde čo je v meste, načo si sa tam trepala? Veď sa odsťahuj, Praha má kopec možností
Byt jej nepatri, ma to len prenajaty na seba. Aka laskavost?? To ze sa chova ako krava je laskavost? Ked nechcela mala povedat ze izbu neprenajme a hotovo.
A ze sa nechova ako ja chcem? Tak sory za tie prachy co jej platim sa mohla uvedomit ze tam neni sama, kamaratka s nou byt nechcem len chcem co mi tu patri za tie peniaze.
@egyptskamau Když mi bylo 19, odešla jsem taky bydlet a pracovat do Prahy. A s odstupem času to vnímám jako velkou zkušenost. Jsem holka z Moravy, tam je mentalita srdecnejsi, stejně tak jako na SVK je jiná, vásnivejsi, emotivnější. Hned první zkusenost byla, že jsem přijela na ubytovnu a paní správcová skla, že končí, že mě neubytuje, že mám přijít zitra. Mě cesta trvala tehdy 5 hodin, dnes už vlaky jezdí rychleji. Sedla jsem si na krosnu a uvažovala nad možnostmi...vydychala se a prostě se šla ubytovat sama. Zážitky jsem spoustu spolubydlicich....než mi docházelo co je všechno potřeba že se vzdy musí ostré hrany okřesat. Ze jsou určitá zavedena pravidla, že hajzl papír se kupuje nastridacku. A jaký byl bordel z toho, že jsem koupila jen dvouvrstvý a ne třívrstvý 😀
Koupelna, kuchyňka a lednice pro 5 lidí...někdy to bylo krusne a já se sprchovala až v práci. Kolikrát mi z lednice zmizely potraviny též e dovezené od našich v krosne, precpanym vlakem. A zase mi zbylo, buď se litovat nebo zatnout zuby...Tak jsem měla veci za oknem, maličkosti neřešila a občas si taky vypůjčila trochu mléka nebo másla.
Měla jsem vedle spolubydlící, co trpěla snad nějakou fobii, vůbec nevycházela, nechtěla být makoby viděna...vždy zalezlá.za celý rok jsem ji viděla jen kus zad, natož, abych s ní navázala nějaký kontakt. Setkání třetího druhu 😀 Však měla přezdívku ,,mimozemšťan".
Nebo holku z východu SVK, která měla problémy se zády, sama si napichla kanálu a dala si infuzi, aby mohla ráno do práce.
Život v Praze je hektický, neosobní, lidé, co tam žijí dlouho nebo jsou rodilí, působí kolikrát uzavřené, chcete čas, trpělivost...a s některými se vyjít neda po dobrém a i po z!em. Zažila jsem i komunikaci výhrůžnými dopisy a různé naschvaly.
Naučila jsem se spoléhat sama na sebe, netrvat rigidne na mém modelu, i když je třeba lepší, přijímat lidi a situace. Snažit se o změnu, pokud to jde, co nejde, přijmout nebo odejít. Vždy je spousta možností.
Skoro nikdo ti nic nedá, jen tak nepomůže, jen tak nebude respektovat a vyhledávat....je to realita, ale tak to má být.
Záměř se na sebe a přestaň řešit, jaky kdo je a jak žije. Ušetříš si čas i nervy. Život není logicky, často ani spravedlivý, růžový. Držím pěsti 😊
@egyptskamau ako som ti uz pisala, ty mas na nu nejake poziadavky - aby bola na teba normalna (rozpravala sa s tebou) a ustretova (nejaka ta policka v kupelni...).
Ale vies, nie kazdy je toho schopny.
Ona mozno hladala niekoho do najmu a teraz to nezvlada.
Ja som mala to stastie, ze ked som si nasla izbu v dome, tak sme tam boli norlmalni ludia, ale aj tak boli trenice.
Ako som ti uz povedala, v ramci zachovania svojho menalneho zdravia sa poobzeraj po novom byvani.
@egyptskamau A čo si čakala, že ti tu poradíme - sa na ňu z vysoka vy..r a nájdi si iný podnájom - ako ti tu už bolo napísané a nech sa tam sama aj udusí medzi tými stenami. Už si aspoň prišla na to prečo tam nemala žiadneho nájomcu.
@egyptskamau pozri, očividne ste si spolu nesadli, to sa stáva
Naco si robis zbytocne vrásky? Praha nie je 3tis.mestecko, kde su na prenájom 2 byty
Sadni si k netu a najdi si iny byt ci izbu a hotovo
@egyptskamau zmluvu o najme mas s nou alebo s majitelom bytu?
@egyptskamau zasadna otazka je ci platite za byt rovnaku sumu alebo ci ona plati viac?
Kolko plati mi nevravela zapytala si sumu za izbu a to bolo cele.
@egyptskamau no je dost mozne, ze ona plati viac a preto ma pocit, ze si moze viac ten byt privlastnovat.
Ja by som tam na tvojom mieste neostala (ale ja by som ani nikdy s niekym cudzim nesla byvat, aj na vysokej som sa tomu vyhla presne pre problemy, ktore opisujes, myslim, ze zit s niekym by mala byt volba na zaklade toho ake ste zosuladene, nie, ze sa k niekomu pristahujes a uvidis ci sa nezabijete), ale ked tam tak velmi chces ostat byvat... Skus sa s nou porozpravat, spytaj sa jej otvorene ci ona plati viac ako ty a ak povie,ze ano navrhni,ze pojdete na polovicu vymenou za rovnake prava a priestor na polovicu.
Dalsia moznost je,ze je neprijemna naschval lebo jej nieco na tebe vadi (napr.,ze k vam chodieva cez vikendy tvoj priatel, to je pre druhu stranu dost velke obmedzenie) a chce ta odtial vystvat... Vtedy ti pomoze len odchod alebo sa budes musiet zmierit s tym,ze ona ina nebude.
ak masnormalne najomnu zmluvu podpisanu ... tak by somj upozornila raz dva krat ze chcem miesto ak tak nespravi .. urobila som si ho sama a jej len pvedala ze si si vsimla ze nestiha a tak si si miesto spravila ty aby si ju dbremenila od ulohy... veci jej daj na jedno miesto a basta rovnako v kuchyni... no nezabudni byt na nu mila.. to ze sa s tebou nebavi- ved nemusi.. hold nie kazdemu mozes byt sympaticka.. ale ja by som sa odstahovala... ju nezmeni a mat sa tam hadat a necitit dobre a robit si napriek to radsej nie
Nemozem si pomoct, ale pytat sa jej kolko ona plati.....maximálne ta odpinka, ze to ta nemusi zaujímať a hotovo
Nie je ti povinná dat taku info
Byt na tvojom mieste, tak si neminam energiu na taku osobu a hladam si ine ubytovanie
@egyptskamau podľa mňa si na začiatku treba jasne stanoviť pravidlá. Ak niekto prenajíma a sám je v prenájme a prenajala Tebe a nevieš ani sumu za byt a ktovie či neplatíš aj rovnakú sumu ako ona, či to vie ten majiteľ a pod., vôbec žiadne pravidlá, niečo chceš a ešte máš aj problém si akúkoľvek blbosť vydobiť, správa sa ako... no kamarátky nemusíte byť ale základná slušnosť a ohľaduplnosť sa hádam ešte nesie.
Sú dve možnosti keďže tam chceš ostať: zmieriť sa s tým a neriešiť to ani vnútorne alebo sa budeš naďalej stresovať a bude to stále v obmenách podobných scenáru, ktorý žiješ. Lebo ona sa nezmení, to nie je typ z toho čo píšeš, že sa porozprávate a docvakne jej.
Ja by som si niečo našla a zo dňa na deň odišla a ani by som jej predtým ani slovo nepovedala, že si niečo hľadám. Pretože ona fér nejedná s Tebou. Ona mi príde ako arogantná do seba zahľadená osoba, ktorá si myslí, že môže všetko a Ty sa asi moc nevieš zoči voči postaviť situácii a jasne jej povedať, že tatko teda nie.
Ber to ako skúsenosť. Že možno keď si ničo hľadáš, je aj fajn aby si si sadla s dotyčným človekom aspoň trochu, všímaj si či a aké má podmienky ale aj čo Ti aj ponúka, dopredu si urči podmienky.
Pre mňa napr. separácia je úplne niečo prirodzené a ja aj keby som mala kilometre nosiť odpad niekam inam, tak to robím. A toto sú pre niekoho podstatné veci. Mne keby som ja chcela separovať a dotyčný to odmietol, by som ho vyhodila. Toto je dobré vedieť hneď na začiatku. Pre niekoho je to sprostosť, pre niekoho dosť dôležité. Takže Ty nerešpektuješ ju v tomto a ona Ťa nerešpektuje tiež. Ste vlastne obe tvrdohlavé a robíte si naprieky.
@egyptskamau ale to je to co som pisala vyssie..ona ma s majitelom zmluvu..nie Ty. Takze sa s prepacenim mozes ist bodnut so svojimi staznostami. Ona ta tam nevolala, neviem na com ste sa dohodli alebo nedohodli a kolko jej platis, ale ak sa Ti to nepaci, nemusis tam byvat. Nie je to Tvoja kamaratka a ak ma sama nejaky problem... tak ano.. je to tak vela co po nej chces, nie kazdy je kamaratsky a druzny a chce sa vykecavat. To, ze tebe je to na nic, to je druha vec. Aj mna by v takom byte slahlo... ale zjavne net mas, tak si najdi iny.. lebo kym ma ona zmluvu... tak je ona sef.
@egyptskamau Prepac, ale nechapem Ta. Pises, ze byvanie sa Ti paci a nechce sa Ti odist, ale na A4 si tu napisala traktát o Tvojej spolubyvajucej, co vsetko Ti na nej vadi a ako Ti robi zle. Toto sa nezmeni, ona bola v byte prva...cize ak aj nie je majitelka bytu, sprava sa tak. Ju nezmenis...takze ja byt Tebou, hladala by som si nejaky iny byt, ktory by sa mi pozdaval a odisla by som. Ak sa Ti ale chce na nej stale rozculovat a bojovat s nou o kazdy piaď pľacu v byte a vychovavat ju tak, aby sa Ti s nou dalo zit podla Tvojich predstav, ostan...ak na to mas nervy. Je to ako boj s veternymi mlynmi...vopred prehraty.
@egyptskamau jemine .ty si si hladala podnajom nie ona.nehladali ste si ho spolu.ona plati ten byt.ty jej platis izbu .tak co taserie?ze je taka aka je?.tak je tak ju zacni respektovat aj s jej muchami alebo si najdi iny podnajom.hasam si nemysli.ze sa kvoki tebe zmeni ona.ona nebude mat problem najst si dalsiu podnajomnicku ak je ten byt v dobrej lokalite.
Uznavam len jedno .ze ti moze vyhradit par policiek na tvoje veci..ale ak sa ti to nepaci.najdi si iny byt ty a bud sama sebe panou.
@egyptskamau akoze niektore tu pisete, ze ona ju tam nechcela tak sa ma odstahovat, vsak zakladatelka sama pisala v uvodnom prispevku, ze dotycna mala volnu izbu na prenajom. Tak akoze ju nechcela? Ak nikoho nechcem tak sa nehlasim ze mam volnu izbu nie? Ak si len ona zapytala peniaze bez zmluvy, tak evidentne nema od majitela suhlas, aby dala izbu do podnajmu, takze stazovat sa nemozes. Ja by som na tvojom mieste pekne odlozila jej veci z police, spravila by som si miesto v kupelke a tak. To ze ti prenajala len izbu, neznamena ze v ostatnych priestoroch ti nema spravit miesto.
Roky rokuce pred tym, ako som si kupila svoj byt, tak som mala prenajatu izbu.
A preto, po precitani tvojich problemov - odstahuj sa.
Tvoja spolubyvajuca ma problem sama so sebou. Predpokladam, ze dlho zila sama a ked tam mala nejakeho nsjomnika, tak ho svojim spravanim vystvsla.
Najdi si nieco ine a odid. Toto, kde byvas, ma byt tvoj domov. Bojovat s niekym denne o bezne samozrejmosti je unavne. A nemas sancu to vyhrat.