Nespravodlivé dedenie po rodičoch

6. okt 2024

Ahojte, napiste vas nazor na takyto navrh rodicov, co s ich domom:
Rodicia su rozvedeni, dom postavili este ako manzelia.
Papierovo kazdy vlastni 1/2 domu. A teraz otec navrhol, ze kto z jeho styroch deti bude chciet, daruje mu svoju polovicu, vyplati mamu z druhej polovice a dostane dom s tym, ze otec tam dozije. Sme styria surodenci, traja mame svoje byvania(na hyppteky) a jeden surodenec nema nic, byva v zahranici v podnajme. A prave on chce ten dom, ze aby nieco mal, ale na SK sa vratit neplanuje.
Neviem preco, ale mam pocit, ze je to od rodicov nespravodlive. Co myslite vy?

bublinka1426
6. okt 2024

no mna by tieto veci riesit nenapadli pred smrtou rodica. prepac. co budem dedit. :/ ale chapem rodicia su rozvedeni, tak si obozretnejsia.
z otcovej strany je to potmehudske.

gribka1
6. okt 2024

Na jednej strane si každý môže s majetkom robiť čo chce, na strane druhej, to narobí viac zla ako dobra.

bublinka1426
6. okt 2024

@gribka1 dedenie vzdy narobi zlobu. ( skoro vzdy)

0silvia0
6. okt 2024

No este mama taketo nieco vymysli a surodenci pohadani do konca zivota

aliziana
6. okt 2024

Však to môžeš chcieť aj Ty...

gribka1
6. okt 2024

@bublinka1426 Nemusí, ak sú dobré vzťahy, dá sa to vyriešiť v dobrom. Ak je tam, čo i len jedna osoba mimo, celé zle.

autor
6. okt 2024

@aliziana no ved prave, ja neviem co to otec vobec vymyslel. a ak budu chciet vsetky 4 deti?

michaela789
6. okt 2024

Keby šlo o mojich rodičov, zaskočilo by ma to. Sme traja súrodenci a vždy sme dostávali rovným dielom, nech šlo o čokoľvek (vzdelanie, možnosti, podpora ...) a posledné čo by chceli je spôsobiť medzi nami takýto zbytočný svár. Nedáva to vôbec zmysel.
Súrodenci na to hovoria čo? Ak je to aj im čudné, ešte to s rodičmi preberte.

ukgirls
6. okt 2024

navrhol to otec a nie mama -ta s tym mozno ani suhlasit nebude .. kazdopadne ich dom ich rozhodnutie ... mozu to aj predat a vam dat prd makovy ...

gemerka17
6. okt 2024

Otcovi treba rázne vysvetlit (surodenci aj mama) že rozdeliť jeho cast je vhodne predelit rovným dielom. Kto a ako ma zo surodencov byvanie a ako si v živote zabezpečeni a úspešní nemá na to vplyv.

autor
6. okt 2024

@ukgirls mama suhlasila, ze daju urobit znalecky posudok, tresnem, ze dom ohodnotia na 200 000, tak 100 000 vyplati niektore z deti mame a dom je jeho

michaela789
6. okt 2024

@ukgirls to by spravodlivé bolo. Všetci by dostali rovnaký prd 😅 autorka rieši asi to, že v takomto scenári bude jeden citeľne finančne zvýhodnený.

ukgirls
6. okt 2024

jeho ale s rodicmi na krku kedze tam budu mat dozivotne pravo ... kludne to kup ty -ak sa toi to zda ako ferovy obchod

mirka17
6. okt 2024

áno je to nespravodlívé. Lebo kľudne sa môže stať že dom sa prepíše na súrodenca, ten sa vráti do zahraničia, a vy ostatný dochováte otca. @ukgirls máš pravdu ich dom , ich rozhodnutie, ale ja by som oveľa lahšie zniesla situáciu že otec dom predá a si za to užije dôchodok alebo bude platiť domov dôchodcov, ako dať iba jednému dieťatu, Ako sa majú citiť tie ostatne?

autor
6. okt 2024

@gemerka17 ved prave. Ostatni mame hypoteky, tiez by nam pomohlo par eur navyse. Okrem toho sa da aj spekulacne kupit, nasledne potom predat a je zarobena celkom slusna suma.

gribka1
6. okt 2024

A kto sa bude starať o otca, ak to bude potrebné? Lebo dožiť v zdraví a v chorobe je rozdiel. Príde brat zo zahraničia kvôli tomu? Sotva.

januska12323
6. okt 2024

Nie je to dedičstvo ale majetok rodičov a oni by sa mali dohodnúť čo s domom. Nič nespravodlivé na tom nie je, ak by ten súrodenec súhlasil dostane polovicu darom, druhú polovicu zaplatí a má sa za to starať o otca.

autor
6. okt 2024

@gribka1 veru on urcite nepride, najviac k otcovi chodime pomahat my s muzom. Ci nieco opravit, ja mu chodim upratovanie velke robit a tak. Ked nieco nevie, vola nam. Tym samozrejme nechcem povedat, ze to ma dat mne, len priblizujem situaciu

autor
6. okt 2024

@januska12323 ano majetok. Len som nevedela vymysliet lepsi nazov temy.

gribka1
6. okt 2024

Tak potom by som to stopla už teraz. Nepáčil by sa mi ten jeho nápad. Nechápem, čo rieši vôbec, načo? Nič tým nevyrieši.

autor
6. okt 2024

Napr keby to normalne predali niekomu cudziemu za normalnu trhovu cenu a otec by si kupil maly byt a zvysok si uzil, neriesila by som to vobec.
Ale takto je to ine

colsami
6. okt 2024

"Okrem toho sa da aj spekulacne kupit, nasledne potom predat a je zarobena celkom slusna suma."
- ano, ale to nikdy nevies. Na druhu stranu, moze sa otec dozit 97r a pri doopatrovani bude mat surodenec tolko starosti a komplikacii za roky zivota, ze nijakych 100tis ti za to nebude stat. Samozrejme, malo by to byt tym padom podchytene, ze sa ozaj postara.

Kazdopadne, rodicovsky dom, ich majetok, ich pravidla. Aj keby to dali iba jednemu... alebo charite 😁
Nas je teda surodencov viac, ale keby aj rodic chcel nieco jednemu darovat, predpokladam ze by sme si to my medzi sebou uz ferovo vyrovnali.
O.i., nie raz sa surodenec zriekne casti dedicstva voci druhemu. Aj ste sa o tom bavili vy surodenci medzi sebou? S kludom anglicana? Co na take delenie hovori ten jeden, ktory ma zaujem o dom, pride to jemu ok? Mate mimo toho naozaj dobre rodinne vztahy, ci nic moc?

autor
6. okt 2024

@colsami ano bavila som sa s tymi surodencami, co ziju na SK, tiez im to pride divny navrh od otca. Vztahy mame dobre, az na toho surodenca co zije v zahranici, vzdy bol najvacsi sebec vo vsetkom.

liv1
6. okt 2024

Spravodlive by bolo, ze by ste sa vy 4 zlozili rovnakou sumou. Cize 25 tisic kazdy. Ale je to onicom, vasi rodicia na vas chcu “hodit” zodpovednost ich rozvodu, lebo otec nema z coho evidentne vyplatit mamu a mama zas otca. Inak by ste v podstate do ich smrti nemali taketo starosti a zdedili to i tak

sevrin
6. okt 2024

Tatko rozmýšľa ZLE.

Má svoju polovicu, to je OK. Ale nemôže darovať svoju polovicu len tak jednému potomkovi. Teda môže, ale musí odôvodniť, prečo zvyšných troch potomkov obišiel. Aj na vydedenie si musí nájsť dostatočné argumenty, aby mu to prešlo.

Teda, darovať svoju polovicu môže jednému z vás, ale zvyšných troch musí adekvátne "odškodniť".

colsami
6. okt 2024

@autorka: pytala som sa ale co hovori na to delenie presne ten jeden, co ma o dom zaujem... Nie ostatni. Cize s nim ste sa o tom nebavili? Asi nie, ak hovoris ze s nim su vztahy nie ok. Este stale je sanca ze by ste sa ako surodenci dohodli (aj s nim, mozno na pocudovanie).

michaela789
6. okt 2024

Tak potom sa už len zomknúť so súrodencami a prísť s inou alternatívou. Vysvetliť, že to môže naozaj zbytočne narušiť vzťahy či už voči rodičom ale aj medzi vami navzájom.
A ako píše @colsami, ak už na to dôjde, zakotviť do zmluvy to bremeno starostlivosti... Nie, že vám skončí na krku starostlivosť o otca a ešte aj o dom, ktorý palierovo bude patriť niekomu v Tramtárii...

michaela789
6. okt 2024

@sevrin môže tú polovicu predať za euro normálne na kúpnu zmluvu a nemusí vysvetľovať nikomu nič.

sevrin
6. okt 2024

@michaela789 ak by to predal jednému, tak ostatní traja to môžu napadnúť a podľa mňa majú dosť vysokú šancu na úspech, že každý z nich z toho jedného eura dostane po 25 centov. Vybavené.

luccija
6. okt 2024

@sevrin to nie je žiadne vydedenie rozhodol sa za života to dať jednému dieťaťu.
A mama kam pôjde bývať?divné, ale je to jeho rozhodnutie.Brat bude mať peniaze na vyplatenie?