Prosím o radu. Mám dve deti,jedno má rok a osem mesiacov a druhé 5 mes. Problém je že každé stretnutie so svokrou je katastrofa. Keď sa starší nechcel hneď stískať, tak mu opakovala že je zlý, keď ako zvedavé dieťa obzeral a bral veci do rúk, tak že nesmie lebo dostane na zadok. Nechcel jej dať ruku, tak ho doslova poslala do riti. Keď príde k nám a on sa hrá a ignoruje ju, tak sa pýtala či je chorý. Prišla som s ním od kaderníčky tak mi povedala že som ho mala dať ostrihať dohola. To je len zlomok... Neviem či som mimo ja a preto prosím o nestraný názor. Upozornila som ju ja aj muž a je to figu platné. Nebývame spolu ale blízko seba, deti mi nestráži. Každá rada nad zlato, ja už fakt neviem ale takú babku som si pre svoje deti nepredstavovala.
Asi by ste jej mali obaja nalozit s muzom,slovne myslim.Hlavne on ako jej syn.Vela stastia a pevnych nervov.Snad sa ta zastane.
Treba jej vičistit žaludok. To je typ čo si vždy niečo najde. Napr keby si ho dala ostrihat do hola tak by ťa zbuzerovala prečo si to urobila. Alebo vždy jej treba niečo povedat. A k tym plienkam ja som pri druhom synovi hovorila ženit sa v nich nebude a prebalujem ho ja a nie vy a bolo ticho.
My s takou svokrou zijeme... takze tak... a maminu mam vo vedl.vchode... ale ta je k malemu super, za to vyhradu adresuje len mne... hm
@gir toto poznám aj ja, ale s prababkou. Všetko, čo môj syn (3r) spraví je zle. Za všetko ho hresi a hovorí mu, ty si zlý chlapec. Pritom je to normálne dieťa, ktoré sem tam aj neposlucha. Už som jej veľká krát dohovarala, ona jedným uchom dnu druhým von. A najväčší gól bol, keď mu povedala : zlý si, mamina ťa už neľúbi. To som sa s ňou vtedy tak pochytila.
Presne toto robi aj moja mama uz 10 rocnej dcere. Len sa vonku nahana s bratrancom a uz je zla, lebo beha. Za vsetko je zla, aj za to ze dycha. Starsia 12 rocna ju uplne ignoruje, resp. sa otoci na mna a povie podme radsej domov. Muz s nou vydrzi sekundy a dedo, jej manzel, ten sa robi hluchy, ale obcas ho tiez nahucka za uplne somariny proti detom.
Preco to tie stare zeny robia svojim najblizsim? Maju sa dobre a nemaju do coho rypat?
Otvorena konfrontacie vobec nepomaha, maximalne sa urazi, ale inac nevidi vo svojom spravani nic zle, to ja som ta precitlivela.
Jedine obmedzenie kontaktu, cim su deti starsie, tym je to lahsie a ja tych par minut tyzdenne s nou prezijem...
Ale je to smutne.
Babke by som to povedala a zároveň aj napísala, aby si to v pokoji prečítala znova a znova a bez emócií si to premyslela:
"Neželáme si, aby si sa takto správala k nášmu dieťaťu. Nepáči sa nám to, naše dieťa je smutné z toho. Ak budeš pokračovať, budeme musieť obmedziť styk. A to my nechceme, každé dieťa má mať pekne spomienky na babky, nie len na to, že mu niekto neustále pripomínal aké bolo zlé, neposlušné, neschopné, babka ho neľúbila, občas ho poslala do riti (ani nie dvojročného za to, že jej nechcel podať rúčku), mama ho neľúbila a neschopné, lebo malo plienky v dobe, keď ich iné deti úplne bežne majú. Je nam to veľmi ľúto, že to prišlo až sem, ale nevieme to inak riešiť, keďže na slovné výzvy nereaguješ a v nevhodnom správaní pokračuješ. Sama si bola matkou malých detí, takže istotne chápeš našu potrebu chrániť ich."
Babka bude ofučaná, prejde ju to. Deti jej budú chýbať. Stačí pár dní sa neozvať. U nás fungovalo. V trochu inom prípade, no tiež veľmi podobnom.
Obmedzit kontakt so svokrou...
Obe deti s ešte malé. Babka sa správa otrasne. Treba jej nastaviť zrkadlo
- Nie je dobré nasilu stískať pusinkovať a podobne.
- Telesné tresty ako dávanie na zadok, nepatria do kompetencie nikoho okrem samotných rodičov
- Také malé dieťa nie je "zlé" - Môžeš ako zrkadlo začať hovoriť, že "babka je zlá, nič deťom nedovolí.
- Dohola si ho neostrihala, pretože nie ste chovanci Terezínu. - ako zrkadlo navrhni babke nech sa ona ostrihá dohola, aspoň jej nebude teplo.
- Je možné že plienky budú deti nosiť aj do troch rokov, nech si na túto myšlienku radšej zvykne. - Raz bude babka nosiť Tena plienky. Povedz, že jej ich nekúpiš, lebo sa určite málo snaží
- Do riti deti neposielame, pretože v prípade babky je to okrem pedofílie aj incest (keď sa na to človek pozrie doslovne) - zrkadlo, je jedine babku tiež poslať do riti.
Alebo sa s ňou prestať stýkať. Načo sa s ňou stýkať? Deti ju vytáčajú, sú zlé, čurajú do plienok, chytajú veci, potom budú zase mať obdobie vzdoru, potom predpubertu, pubertu, a keď budú dospelí, nech si robia čo chcú. Nebývate spolu, takže kontakt skutočne je reálne postupne obmedziť.
Zasa jedna zo žien (babiek/svokier) ktoré sa starajú do veci do ktorych ich je prd 🙂 na to si treba zvyknúť držím palce ;)
@redlola nasej babke vnucata ako take nechybaju, chyba akurat to, ze potom nemoze vykrikovat na susedy, ze ako sa "stara" o nase deti a chyba jej aj to, ze bratranec nema spolocnicku s ktorou by santil "a preco ste prisli bez dcerky, s kym sa teraz maly hrat?"
@gir nabuduce, ked povie synovi nieco neprijemne, povedz aj ty synovi ze babka je uz stara a nevie, co trepe.... ked to nejde podobrom, mozno to pojde po zlom...... 😉
Moja stará mama hovorí mojej šesť ročnej dcére že jej musí dať pusu, lebo ma choré srdiečko a keď jej ju nedá tak ona z toho zomre.
A toto je pri každej návšteve, tak som to obmedzila na minimum, milión krát som jej dohovárala že keď ju ozaj klepne, či si to má moja dcéra brat za vinu. Dcéra má voči nej averziu už a nechce tam chodiť vôbec. Dohovarala som pokojne, s krikom, pomaly, rýchlo, absolútne nič nezaberá...
no nic nove pod slnkom, to su jednoducho svokry. ja mam to iste a aj vela ostatnych bab tiez. Ak ste to babke povedali a nic sa nezmenilo, tak jednoducho obmedzit s nou kontakt. Iba na nevyhnutne stretavky, narodky ci sviatky etc. pripadne raz za dva mesiace a konec. Babka by sa mala tesit ze ma krasne vnucata a nie takto, ty si dospela zena preco by si sa mala nechat buzerovat druhou zenskou, este k tomu ked je neprijemna na tvoje deti ..... My sme to tak spravili. Starsiu dceru tu sa jej podari az rozplakat, a ta mladsia po jej navsteve nespi, ani nejak neje, place, je uplne rozhodena a musim ju kupat v cistci, idu z nej plno chumacov, takze nikto z toho nema pozitivny pocit z tych navstev tak naco znasilnovat celu rodinu, tak sme obmedzili kontakt s nou a da sa to zniest. tvoje deti spia po jej navsteve???
Nič nové a nie si jediná, ktorá má takúto "super" babku... Naša babka, je presne taká istá, ak dám dieťa postrážiť, strasne neochotne navarí, a to som len popytala vyvar...ak by som to nepovedala, dieta by bolo iba na mlieku. Nevari, nepecie, nezavara, clovek to nevyzaduje pre seba...Boze, kam sa podeli tie rozpravkove oddane babicky, z ktorých isla uprimna, laska, dobrota a teplo??? Ja ked mam dat babke, tak s tazkym srdcom. Ona da dietatu radsej minonky a cipsy akoby mala urobit nejaku "rychlovku" a este sa tvari, aka je dobra...je mi z nej zle....najradsej by som tam nedavala deti vobec:(((
čo by som robila? každý deň by som ďakovala Pánu Bohu že s takouto babkou nemusím bývať pod jednou strechou...😀
to čo si napísala má od láskavej babičky priďaleko....Pred domom by som vykopala veľkú jamu aby si rozmyslela návštevu u nás....😝
a čo jej neodpovedáš v podobnom duchu?
mala si ho dať do hola.. no sama sa daj do hola..
on má ešte plienky? ... neboj.. aj Ty budeš mať... (toto už je veľmi hnusne a cynické, môj nebohý starý otec tak dokonal a nikomu to neželám ale keď je niekto hnusný a protivný tak odpapuľovať mu to kludne môžeš...) a keď zostane neveriacky pozerať, tak vtedy jej povedz, že toho máš po krk a keď bude takto pokračovať, tak sa nemusíte stretávať vôbec. Moja svokra tiež nie je mojou naj kamoškou a ani nikdy nebude ale toto už je asi moc...
@gir pozri babka zrejme nema inej roboty ako do vas rypat tak ak na to mas povahu a nervy tak pridete skritizuje? podla mna na takychto ludi krasne zabera sa im pozerat do oci a pekne nahlas: ano moje deti su nemozne sak nevadi ze su aj vaseho syna, vlasy su hrozne, plienky bude mat asi do 26ky ESTE NIECO? ci uz ste na dnes skoncili? ak este nieco prida, OK pisem si, ESTE NIECO? a ona sklapne. a myslim ze najblizsie uz bude drzat usta.
@vilavila co sa tyka stravovania detto
maximalne im da gulicky s mliekom a medzitym cipsy a ako krasne u nej vsetko pojedia, no uplna babka roka
Pisala som, ze nasa "super babka" nevari, nepecie, nezavara, skratka, nic z toho...ale predsa ma raz ponukla kolacom, ked upratovala mraznicku a objavila tam kupeny kolac z oslavy z pred pol roka, tak velkodusne mi ho ponukla, ze aky je fajny....nemam slov
Obmedz kontakt. Pokazde, ked nieco take povie, hned ju upozorni, ze je to nevhodne a ak neprestane, tak odidete. Ak bude pokracovat, zbal sa a odid. Moja svokra je 100x horsia ako tvoja. Deti vida maximalne 2x do roka. Deti ju odmietaju, boja da jej. Ideme vzdy k nej a ak jej zacne sibat, balime sa a ideme domov. Muz ju poslal dopi..., kedysi davno, chcela ma zbit za nejaku hlupost. Vtedy som sa jej bala a mala z nej stresy. Dnes ju poslem doriti aj ja. Ak sa pokusi ublizit mojim detom, v zivote uz ich neuvidi. Je si toho vedoma, seka dobrotu. Musis byt razna ty ale hlavne tvoj muz. Nema pravo takto ublizovat tvojim detom. Nikde nie je napisane, ze musia byt s nou v kontakte.
Babky/svokry sa nezmenia, hovorim to z pohladu vnučky, byvame s babkou od narodenia v jednom dome, vedela by som rozpravať... ani ja, ani brat s ňou nevychadzame, niektori ludia sa nezmenia.. vy mate štastie, že s nou nebyvate, obmedzte kontakt a hotovo.. ja som sa poučila aspon z chyby mojej mami, nikdy nebyvať so svokrou.. strašne mi je ľuto, čo si vytrpi..
Slak by ma traril asi,kazda babka ma svoje muchy,ale toto by som riesila takym vycistenim zaludka a obmedzenim kontaktu,ze odchod....u nas ked sa narodil prvy syn,mala som svoju predstavu o vychove,moja mama svoju a svokra svoju,par krat som narobila s nimi poriadky aj s manzwlom,ze co si nezelame atd,bolo par urazeni,ofucani ale pochopili,ze my sme rodicia....teraz je to uz fajn🙂nastastie🙂
Jedina asi najblbsia poznamka svokry bola,ked svagrinej povedala ked sa vratila z porodnice,zw je dobre mat dve deti lebo vies ked tie jedno zomrie,budes mat druhe....ano je to pravda,ale zene po porode,ktora ma rozbite hormony a je rada,ze po dlhej dobe ma vobec toto jedno dieta bolo podla mna cez....jasne ked mala ona deti,bola ina doba atd....
Moja babka tiež tak, ja som chcela dlhé vlasy a ona keď sme tam prišli hneď ku kaderníčke a ostrihať. čo sa týka plienok aj ked bude do 2 rokov nosiť no a čo? U nás tak jedna suseda že nosí plienky? áno nosí. a na nočník ju dávate? nie nedávame. ale posedí vám? nie neposedí. nechce a teta tak kupujte plienky tak jej hovorím teta MY kupujeme plienky nikto ich nepreplatí takže každého vec. a ešte min rok na jesen sa tá istá teta že či chodí na nočník a také dristy a hovorím teta ani nočník nemá a asi až na Vianoce dostane a ona že to už neskoro :D
@gir baby ti rádia dobre. Obmedzenie kontaktu a nastaviť zrkadlo, poprípade si robiť srandu tak ako ona. Ja ti chcem len povedať, aby si si pozrela blog babenky @tomiholubjavi túto na koni ku. Táto žienka ma možno ešte horšieho svokra, ale ako jedna z mála na svete podľa mňa jediná ktorá sa s takým človekom vie popasovať bravúrne. A možno ťa to aj pobaví ako tisíce z nás. 😘
A včerajší "bonus ". Ty máš ešte plienky?