Nesamostatný otec

5. sep 2024

Ahojte,mali ste niekto v živote takého nesamostatneho oca ako ja ? Celý život sa čudujem že mu to mama toleruje,vôbec nič nerobí doma,doslova NIČ ,nenakupujú,nevari, neupratuje,ešte aj stále za ním musíme umývať riad,ale je pravda že sa stará o chatu čo máme ( ale tam je to fakt raz za veľký čas nejaká práca ) ja mám 20 rokov,no ešte byvam zatiaľ u rodičov,o chvíľku plánujem ísť do zahraničia s priateľom ,ale o to nejde,ide skôr o to aby sme sa zasmiali či ste to mali niekto podobne ? Môj priateľ chvalabohu keď sme spolu niekde napr.chodime na apartmány tak aj vie navariť aj si poprata po sebe čiže sa teším že to je tak ,mali ste to niekto podobne ? 😂

ivik4
5. sep 2024

To je lenivost a pohodlnnost. Moj ocino tiez len do prace chodil inak zvysok na mamine

lenkakravcova
5. sep 2024

Ak by tvoja mama nepracovala, tak by som to chápala (že si rozdelili povinnosti). No ak tvoja mama rovnako pracuje a rovnako nosí teda domov peniaze, tak je to z jeho strany blbé, lebo ju v podstate využíva.

dskjhfdlkdjhl
5. sep 2024

Nemam takeho ani otca, ani manzela, ale tu na MK maju mnohe takych manzelov, staci otvorit ktorukolvek diskusiu o manzelskych vztahoch. Mame by som poradila, aby mu prestala robit full servis, nie je snad jeho opatrovatelka.

la_dolce_vita
5. sep 2024

V starsej generacii uplne bezný jav.

pribinak
5. sep 2024

Toto by som nenazvala že nesamostatnost, ale lenivosť a manipulácia

Problém tvojej mamky, že mu robí slúžku

pribinak
5. sep 2024

@la_dolce_vita jej rodičia nebudú osemdesiatnici, ona má 20 rokov, takze oni sa budú hýbať okolo 50tky, to nie je strašia generácia, ale stred

0silvia0
5. sep 2024

Nemusím po chlapovi upratovať ani som nikdy nemusela, u nás v rodine sú chlapi pracovití a vedia upratovať, aj variť. Keby ste ho s mamou neobskakovali a neupratovali po ňom, tak sa naučí.

petronellla87
5. sep 2024

Aj môj oco je taký. Podľa mňa by ani nevedel pustiť práčku (teraz ho možno podcenujem). Na druhej strane mamka nevie ako a kedy sa platia účty, alebo kde je hlavný uzáver vody, ani si poradiť keď sa niečo doma pokazí. U svokrovcov je to takisto

la_dolce_vita
5. sep 2024

@pribinak ano, bude to moja generacia a aj tu bezne, takto som bola aj ja vychovana :(

michaela789
5. sep 2024

Môj otec je exemplár... Navariť navarí, oprať operie, aj vysávať som ho už videla, v opravách a kutilovaní je zručný, záhradu obrobí, zaseje, vyorie/pozbiera... ale umyť riady?! Nikdy! Doteraz o tom rozvíjme konšpiračné teórie o tom, čo ho asi tak motivuje si toľké roky stáť na tom, že si ten tanier jednoducho po sebe neumyje ani keby mu niekto držal nôž pod krkom. Ako teenagerku ma to neuveriteľne štvalo. Ja nachystaná von a on mi naplnil 5 minút pred odchodom drez, že nech sa páči, aby ti čas do autobusu rýchlejšie ušiel. 🤦🏻‍♀️😂

cookie29
5. sep 2024

to je ich problem, ich vztah, nie Tvoj. Aspon mas priklad ako sa to nema robit 😉

h2
5. sep 2024

Môj otec nebol (už nežije 🥺) nesamostatný, nakupoval aj upratoval... ale vôbec nevedel variť. A keď píšem vôbec, tak myslím vôbec. Nič. Doteraz s úsmevom spomíname, že keď mama nebola doma a zhodou okolností sme nemali dopredu nachystané od nej jedlo, tak nám otec "uvaril" jeho obľúbené: Trenčiansky párok s fazuľou. Bolo to hotové jedlo z konzervy, ktoré každý normálny človek vyklopí z tej konzervy do hrnca a zohreje na sporáku (v tých časoch neboli bežné mikrovlnky), ale nie môj otec, vedec, pracujúci v laboratóriu. On dal na sporák hrniec s vodou a tú konzervu v tom zohrieval vo vodnom kúpeli. My so sestrou sme sedeli hladné pri stole a čakali sme nekonečný čas, kým sa to týmto spôsobom zohreje, potom sme to ochutnali a následne si zobrali radšej chlieb s niečím. 😝
Ale aspoň som sa kvôli tomu naučila variť v 14 rokoch. 🙂

egonsk
5. sep 2024

moj sused vravi, ze ako si to nastavis, tak to aj mas. On mal s prepacenim cely zivot "u prdele" a napriek tomu ma zenu s ktorou to doklepali az do dochodku a iked nanho pozeraju ludia cez prsty, on je spokojny a stastny a stale sa ma kto o neho starat. 😋
Druhy sused sikovny a zrucny, vzdy so vsetkym pomahal, ale za 10 rokov mal uz 3 partnerky, lebo je pre zeny nezaujimavy - nezurkuje, neflaka sa 4x do roka na dovolenky, atd... a jeho zena s dcerou ho prave preto tiez kedysi opustila.
Takze vidis, kazdy ma nejaky osud a zivot, ktory ho moze, ale nemusi naplnat. Kazdy to vidime z ineho pohladu a nie vzdy to, co vyzera na pohlad spravne, musi viest aj k dlhodobej spokojnosti, t.j. partnerksemu dozitiu.

simca06022011
5. sep 2024

nad tym sa nepozastavuj, to je stara skola a postupne to hadam vykape taketo spravanie.. kedze predpokladam, ze tovj otec moze byt v cca veku mojej polovicky +-, tak za toto spravanie moze.. jeho vychova... mama to len vyfasovala domov a pokracovala vo zvyklostiach, pretoze predpokaldam, ze sa s nim nechcela neustale dotahovat a vyckavat.
v dnesnej dobe umyvaciek riadu, je neodlozenie toho poondiateho taniera totalna lenivost a neschopnost. To nech sa na mna pani nehnevaju... ja este chapem, ze nezehlit, a neviem co.. ale upratat si po sebe ked sa najem, odlozit si pradlo... = zaklad.

victoriab
5. sep 2024

To nie je na zasmiatie, to je na plač. Pretože tvoja matka je slúžka a on to využíva. Skor si daj pozor, lebo v tomto zijes, takyto podprahovy vzor si mala a aby si sa o 5 rokov neprichytila, ze tvoj zivot vyzera rovnako..daj na to pozor.

cacianka
5. sep 2024

môj otec, o dosť staršia generácia ako autorky rodičia, tiež nikdy nevaril, vlastne raz - lečo, ale ani sám ho nejedol, tak bolo neskutočne štipľavé. riady umyl možno 2x za rok, keď uz sme deti žili samostatne inde a mama bola v nemocnici. neviem či niekedy vôbec vysával, nikdy nepral a ani nepomohol vešať prádlo.
ale zato porobil okolo domu, zvierat, záhrady a vinohradu gro ťažkej práce, vyrobil plot okolo celého domu, opravoval rýny, traktor, pílu, elktrospotrebiče, bycikle, drobnú elektrinu, chlievy pre našu zverinu, strechu, vodu, plyn, betónoval, vyrobil nám stojany na TV a kvety, motyky, prívesný vozík, zostavil traktor z vyradených vecí, vypestoval cirok a narobil metly, pílil stromy, rúbal drevo. tak naozaj nikto nečakal variť a umývať riady.
viem že život v paneláku je iný, tak môj chlap sa aspoň postará o smeti, pozametá, povysáva(nekomentujem kvalitu), už konečne aj pračku postráži a vyvesí prádlo, občas navarí a nákupy robí a vláči 95% iba on. tiež bol naučený z domu že iba nákupy pomáhal mame, ale ja som mu vysvetlila kde je sever a po rokoch musí aj wc riešiť.

abbey1
5. sep 2024

@la_dolce_vita Vidíš. A mňa tak nevychovali. To nie je o generácií.

abbey1
5. sep 2024

@simca06022011 Preboha, to čo sú za slová, že vykape tá generácia. Aká generácia? 50, 60, či 70 ročných?
A nahradí ich generácia ultra super mužov, ktorí dnes majú 20, 30 a sú usilovní a pracovití?
Veď to je o výchove a čo mu žena dovolí a nie o generácií.

simca06022011
5. sep 2024

@abbey1 ja som nepisala, ze vykape generacia: to hadam vykape = spravanie.

a nie nie je to o generacii, lebo moj otec nie je tak vychovany, ani kopa muzov okolo mna, to su len vybrane rodiny takto specialne vedene... mne je to uplne jasne :D a vobec si nemyslim, ze dnesny 20-30tnici su nejaki extra schopni, ak dokazu zapnut umyvacku... ale to je ina tema.

la_dolce_vita
5. sep 2024

@abbey1 mozu byt vynimky aj v starsej generacii ako napr moj ex svokor, ten zvladol uplne vsetko okolo domu aj domacnosti, varil iba on atd. Svokra bola skor na karieru.. Moji rodicia delili striktne muzske a zenske prace, ale okolo domu bolo tej muzskej prace vela. Ja to neriesim. Mne domacnost problem nerobi a tak pomoc partnera iba potesi 🙂, ale nevyzadujem to.

klaudiaden
5. sep 2024

Neboj sa, my to u nas mame takisto. Ani prstom nepohne, vsetko aby mu clovek nosil pod nos, aspon jedlo si teda nachysta sam a sem tam aj uvari, ale inak vobec nic. Kym mali nasi psika, tak s nim aspon chodil na prechadzky, nedavno vsak zomrel a teraz uz moj otec ledva vytrci paty z domu. Uz sme celkom aj bezradni, lebo to podla mna vobec nie je dobre.

mimikarol
5. sep 2024

A kde je problém? Vadí to aj tvojej mame alebo len tebe? Aspoň máš doma vzor, síce zlý ale aj tak vzor akého chlapa nechceš

janinah
5. sep 2024

Nestaraj sa a už vôbec nerieš otca na nete.to si dovoľuješ priveľa.Nie je to tvoja vec.ty si pohľadaj chlapa aký ti bude v tomto vyhovovať a rodičov nechaj na pokoji .

h2
5. sep 2024

@mimikarol
@janinah Ja som túto diskusiu pochopila tak, že autorka sa nechce posťažovať, ani poradiť, čo s tým, ale skôr pobaviť sa na úsmevných príbehoch na túto tému. (Píše "...ide skôr o to aby sme sa zasmiali či ste to mali niekto podobne...").

minenkak
5. sep 2024

Ja mám takého,mamina mu ešte aj oblečenie chystá, ale ako si naučila tak má

janinah
5. sep 2024

@h2 pobaviť sa na vlastnom otcovi? Ktorý ju vychoval a živil? Dosť od veci....

h2
5. sep 2024

@janinah 🤦‍♀️ Nerieš, asi ti to nevysvetlím. Cieľom nebolo zosmiešniť otca.

carolynka
5. sep 2024

Toto je aj chyba tvojej mamy. Ak mama zomrie skor, ako sa o seba otec postara, ked si ani navarit nevie?

luccija
5. sep 2024

Koľko má rokov?a čo celý deň robí pozerá TV, číta veď ten musí mat času a času.Moj otec voľakedy varieval, ale mama všetko komentovala malo, veľa, štipľavé, všade bordel tak už to nerobí🙂ale do obchodu chodí, na postu, povybavovat veci oni sú v dome a on celé dni vonku niečo robí.Ale otec ma 70 r môj svokor nevarí, ale dlážky umyje, povysava, do obchodu.Vela žien si chce porobiť veci sama a chlap nemusí a len hibernuje.
@minenkak to aj moja mama nie, že by chcela, ale on sa pýta kde mám tričko, aké topánky si mam dať?kde mam doklady?mňa ide z toho urvat.Bola som s ním u očného obidvaja na vyšetrení a doktorka mu hovorí, že potrebuje okuliare nech si vyberie sklíčka, rám a on hneď v panike to musím prísť s manželkou🤪on je rád, keď rozhodne a poradí mama tiež vidim chyby, že mama bola vždy ta čo rozhodovala, ale zase nikdy neobskakovalaAj otec aj svokor sú bez žien ako deti smutné,ale je to tak.tiez niekedy uvažujem čo bude, ak by zostali sami

lucy_ms
5. sep 2024

Dve veci autorka: koľko rokov majú tvoji rodičia, akú majú prácu?
A druhá: ukáž tatkovi túto diskusiu, či sa aj on tak pobaví, lebo napísať o svojom otcovi na sociálnu sieť “aby sme sa zasmiali”, je prejav neúcty a nerešpektu.