Nervy na svokrovcov

24. sep 2020

Joooj, či mám len nervy každú návštevu u svokrovcov. Ešte len dvere na aute rozcapíme, už zdiaľky kričia na malú menom (skoro na pol dediny, aby všetci vedeli), že "Tu si moja! Kde si to? Prišla si pozrieť starkých?" Ako rada som, že sa tešia, ale malá sa vždy rozreve. Svokor je totiž na dôchodku a strašne hlasno rozpráva, lebo robil v práci pri hlučných strojoch, tak sa nepočuje (rovnako vypeckuje rádio a TV, takže ho všetci okrikujú, nech to stíši, že sa chceme rozprávať). A to im hovoríme s mužom zakaždým (ešte pred návštevou), že na ňu musia pomaly, dať jej čas na rozkukanie, ale oni sa vždy zabudnú a vyletia na ňu hŕŕ. Takže ja každú návštevu malú polhodinu tíšim v izbe, akonáhle ich vidí, reve do diva (ale keď nedajú si povedať, tak to zažívame zakaždým). Keď sa malá ako-tak ukľudní, snažia sa okolo nej motať, hlavne svokra. Malá okolo nej nechce ani prejsť, lebo sa vždy na ňu doslova vrhne, chce ju brať na ruky a mojkať, a malá sa naopak snaží jej vyhnúť alebo utiecť, lebo chce chodiť, nie sa nosiť. Už sa urazila, že ako to malú vychovávam, že má byť spoločenská, zvyknutá na ľudí a nie taká zľaknutá, že ju to mám naučiť! vrelo to vo mne, ale s kľudom som jej vysvetlila, že si to robí sama tým prístupom k malej, ale nedá si povedať. Došla potom neskôr, keď malá jedla so mnou, že ona by jej chcela dať skúsiť jesť - či si od nej vezme. No ako schytila lyžicu, malá sa otočila a naťahovala sa celá smerom ku mne a bolo dojedená. To sa stará zdula znova, že od nej nechce ani skúsiť a začala ma znova poučovať, že AKO to, že nechce od nej nič, že ju to mám naučiť! som povedala, že keď nechce, nútiť ju nebudem a hotovo. Nemám chuť tam už vôbec chodiť. Ja viem, mala by som hodiť za hlavu, ale mňa ide roztrhnúť jak žabu, keď ona nepočúva čo jej rozprávam a robí si po svojom a potom je na mňa zlá. Navyše ma nasrala aj tým, že vždy keď prídeme a má u seba návštevu, malú mi od dverí zoberie, ani sa nestihneme poriadne zvítať. Mám niekedy pocit, akoby ona chcela materskú ešte raz prežiť. No rozdýchavam to riadne, lebo čokoľvek poviem, od nich sa to odrazí 🙈 a už som alergická na vetu: "Však ju to nauč!" 😂

sasa1310
24. sep 2020

názov témy by som dala "nemám problém, tak si ho vyrobím".
Nechápem čo ti tak vadí. Sa tešia z vnučky, jednoduché. Neboli zvyknutí na také dieťa pravdepodobne. Keď malá nie je zvyknutá, treba chodiť častejšie.

deti95060810
24. sep 2020

1. nepíšeš koľko má malá dcérka rokov.... ale asi málo keď je taká ešte za maminkou
2. to aj tvoj mm hovorí tvojej mame stará? Neuráža ťa to? resp. dovolíš mu to?

autor
24. sep 2020

@sasa1310 mne nevadí, že sa tešia. Ja im práveže dávam "návod", ako pristupovať k malej, aby sa ich nebála, ale oni si robia po svojom a potom sa ich malá stráni.
@deti95060810 má niečo vyše roka, a nie, nevolám ju stará. Napísala som to len tu, od nervov. Podstata príspevku je však o inom.

marca12
24. sep 2020

Nuz mas ustrachane dieta. A necakaj,ze sa jej bude cely svet prisposobovat. Skor by si dcera mala zvykat na ludi. Do urcitej miery je to jej povahou,ale z casti sa s tym da pracovat. Asi tam aj malo chodievate,ked sa starkych boji.

robin30
24. sep 2020

@marca12 a ty citas,ze dieta ma nieco vyse roka a ked na nu niekto vyleti ze jeeeeej moja a navyse ziapu ako na kesy necudujem sa,ze dieta ich odmieta

autor
24. sep 2020

@marca12 práveže chodíme dosť často, len oni na ňu vyletia, tak pol hodinu reve. Potom je už ok. Ale vkuse ju naháňajú na ruky, ale ona zas chce behať. A za všetko môžem JA 🙄 naposledy mi dohovárali, aby som jej dala z rezňa (lebo svokra robila, tak si musí dať), ale som povedala, že mastné, vyprážané nie. Tak sa svokra znova zdula, že čo to za móresy. Hovorím, že má len vyše roka a už ju chcú napchať všetkým.

dejka77
24. sep 2020

Ved to dieta je este uplne male, akoze co cakaju? Dcera priblizne od roka zacala ziapat ked ku nam niekto prisiel, potom z toho vyrastla a je sebavedomejsia. Kazde dieta reaguje inac. Syn bol zase v pohode a teraz ked je starsi, je hanblivejsi.

rora
24. sep 2020

Tak tam s dietatom bud nechod kym nepodrastie a nech chodia oni k vam, kde si sef ty, alebo ju tam nabuduce nechaj a chod prec na nejaku dobu. Nech im tam teda prereve hodinu. A svokry sa spytaj ci ju uz naucila byt spolocenskou. Tu si inak nepomozes, spravia si po svojom.

autor
24. sep 2020

Naša reve len vtedy, keď niekto hlasno rozpráva, kričí alebo ziape. Vtedy k dotyčnému nechce ísť. Utíši sa až po čase, Lenže keď to hovorím svokrovcom, hrach hádžem o stenu. Dobre im chcem a ešte som ja tá zlá, lebo určite malú búrim 🙈

mogaa
24. sep 2020

Tak naša malá už jedla v roku všetko - a aj z rezňa ochutnala keď niekto jedol a pýtala😉 a tiež si myslím že dieťa je málo so starými rodičmi, ak ju oslovia -hneď reve....dieťa už rozozná podľa intonácie či niekto kričí alebo hlasno rozpráva....a že ju chcú brať na ruky - no tešia sa jej, kedy ju majú popestovať, keď bude mať 10 rokov?

leskovael
24. sep 2020

@rora ročne dieťa nechať niekde kde plače, pri ľuďoch pri ktorých plače a odísť? Takúto terapiu šokom si hadam nezaslúži žiadne dieťa iba preto, aby sa svokra uvedomila 😲

autor
24. sep 2020

@mogaa zaujímavé, že reve pri každom, kto je hlučný. Mojich súrodencov vidí ešte menej a je pri nich kľudná. Takže si nemyslím, že je to v tom. A veď nech ju pestujú, ale keď malá ich kope, bráni sa, prehýňa ako luk a reve, až sa zachádza, nechala by si to tak?

aylinn
24. sep 2020

Tu s príspevkami o svokrovcoch nepochodiš 😂 odporúčam skupinu “aach ta svokra”

autor
24. sep 2020

@aylinn zrejme odpisujú takmer samé svokry 😂

mlska19
24. sep 2020

@mogaa Záleží aj na povahe dieťaťa. Moja sestra revala pri každom človeku, kto nebýval v domácnosti, mne to vraj bolo úplne jedno. Starí rodičia do nej cpali odmalička rožky s lunexom, lebo veď "pýtala", no samozrejme, že má celý život nadváhu a obezitu. Podľa mňa "Moje dieťa - moje pravidlá" a svokrovci si mali podľa ľubovôle hučať na vlastného syna, nie na vnučku.

jvasenka
24. sep 2020

Reakcie ze co riesis a ze nemas co robit neries... Zazivame podobne, reci sa snazim jednym uchom dnu druhym von inak by som uz mala tolko infarktov ze az😂Ked place je to ich problem nebudu s vnuckou iba na vas pozerat🤷‍♀️vmal by im manzel razne dohovorit.. Je to dieta a nie cirkusovy klaun

marca12
24. sep 2020

@robin30 ale ved to je v poriadku,su deti,ktorym to vobec nevadi a deti,ktore sa rozplacu. Ja ako decko som sa tiez rozplakala. Nebola som taka spolocenska ako napr.moja sestra,ktora by s usmevom aj certovi na kolenach obsedela.

leskovael
24. sep 2020

K téme takto... Ľudia tu z teba robia hneď niekoho kto pinda na svokrovcov lebo ti vadí niečo čo by nemalo. Ja neviem... Mne by to vadilo tiež a nie nechodila by som preto o moc častejšie, ved nech teda chodia aj oni...inak si myslím že ked sa dcéra vždy pri tomto hrrrr privítani rozplače, lepšie by znášala návštevu u vás v prostredí ktoré pozná. Mne by to tiež vadilo, moj syn je hanblivy a nema rád keď mu dávajú pusu na privítanie a pritom si ho chcú stiskat, ale teda on je už väčší no pusinkovanie nema rad odmalička a ked niekam prídeme tak to rovno poviem že pusu a stiskanie/mojkanie nie a hotovo, nebudem ho nútiť aby robil veci ktoré nemá rád len preto lebo niekto chce, nech aj ostatní rešpektujú to že nechce pusu.. Inak toto záleží od povahy dieťaťa, je dosť blbé že to svokra nechce rešpektovať a trochu sa snažiť zmeniť prístup k malej keď vidí že aj tak plače ja by som z toho robila tiež problém, lebo to problém je. Inak by som teda možno prišla niekedy ked zaspí v aute, vystúpim poviem že zaspala a ked sa preberie tak hned povedať že nech sa krotia lebo je rozospatá, pripadne v kľude urobiť veci niekde v izbe prebalit ju, dať jej čajík atď. Proste niečo kde musí byť malá pri tebe a svokra nech asistuje nech podá utierky a má srdce na mieste že sa angažuje pro malej.

marca12
24. sep 2020

A k tym reznom to si kazdy zaziva. Ale pri prvom dietati to dodrziavas,ale pri druhom vacsinou uz nie a moze si dat aj ten rezen. Zas no kolko toho rezna take skvrna male zje. Proti tym reciam sa obrn. Stare matky su najmudrejsie.

autor
24. sep 2020

@leskovael presne tak. Hľadám riešenie, aby sa mohli stískať a miesto toho dostanem "zvoza", že čo riešim, že to nič nie je. No pre svokrovcov možno nie, pre moju malú áno. Keď oni prídu k nám, tiež reve len preto, že zvriesknu na ňu od dverí, že "Ahaaa, kto je tuuuu? Moooooooja, no ahooooooooj, tu smeeeeee. Ako sa mi máááááááááš?" Naši to robia tak, že prídu, zvítajú sa s nami, ale idú sa posadiť za stôl a tvária sa, že malú nevnímajú. Ona sama k nim príde, aj keď nesmelo, ale behá okolo nich, podáva im hračky a pod. Snažím sa to svokrovcom naznačiť, nech to robia podobne, ale vždy sa zabudnú a ja som zlá, lebo som ju to nenaučila 😂 no asi ozaj nenarobím nič, nech si pri nich vrieska a obchádza ich (možno aj v neskoršom veku).

kitycat
24. sep 2020

a ako sa k dcerke chovaju tvoji dokonali rodicia nam povies? Na svokrovcov tu hadye spinu kazda druha...

aceris
24. sep 2020

ja autorku uplne chapem...moji svokrovci robili presne to iste....maly dodnes potrebuje chvilu na otukanie a az potom je ochotny sa s nimi bavit, hrat a jasit....lenze trvalo im to rok a pol pochopit a aj to nie 100percentne, lebo stale to obcas skusia🤦 myslim si, ze vacsina malych deti potrebuje daku pol hodinku kym sa aklimatizuju na prostredie kam sa prislo a chcu odist od rodica...tym ze trhaju dieta z ruk rodicom ten cas len predlzuju🤔 a veru moja svokricka bola expert este ked maly ako babo chytil u nich zachvat koliky, vrieskal o dusu a ona mi ho vytrhla, polozila na gauc a zacala mu natahovat ruky/nohy a on chudak este pridaval na intenzite revu🙈 podla vacsiny prispievajucich som ju mala este asi aj pochvalit🤦

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aceris
24. sep 2020

@viestta nie na kazde dieta to funguje...na moje to nikdy nefungovalo...potreboval kontakt telo na telo a ohrievat brusko...za chvilu by bol klud..aj ked som to vravela, tak nie...namiesto toho museli na nu nahucat aj svokor aj manzel, nech mi ho konecne da ale to sa uz chudak tak zreval ze odpadaval...

wicka5
24. sep 2020

@kitycat a ty nevies, ze zena ktora porodi syna, je uz v tom momente zla matka, stara matka, svokra atd? a Len mamicky dievcatiek su dokonale 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aceris
24. sep 2020

@viestta ano, mas pravdu...chcela pomoct...ale ked povies komukolvek "Toto nerob, toto nezabera. Daj mi ho prosim ta" a dotycny ta odstrci, tak veru uz to beriem osobne a ako totalnu aroganciu...

kitycat
24. sep 2020

@wicka5 mna najviac udivuju tie, ktore sa neznesu s rodicmi vyvoleneho, ale ani ten chlap ani ta zena sa nerozidu..radsej sa budupo svadbe a porode hadat ako casto budu chodit za rodicmi manzela

mlska19
24. sep 2020

@kitycat A nie je náhodou 6 ľudí v manželstve akosi priveľa? Vyberám si chlapa, nie jeho rodičov a vice versa.