Neriešiteľná situácia

4. apr 2024

Potrebujem radu, ako a či je vôbec riešiteľna moja situácia.Som, v manželstve dvadsať rokov. Máme osemročného syna. Celý život, od ukončenia strednej školy som pracovala, až do materskej. Po skončení RD, som nastúpila na opatrovateľský, kvôli zlému zdravotnému stavu môjho otca. V manželstve, to ide dole vodou kvôli manželovej ignoracii mojej osoby a pozitívnemu vzťahu k alkoholu. Dieťa a ja ho vôbec nezaujimame len svoje koníčky a alkohol. Som však v takej situácii, že rozvod neprichádza do úvahy, keďže bývame v RD, ktorý je v mojom osobnom vlastníctve a sama neutiahnem jeho réžiu a financovanie. Podnájom takisto nemám z čoho platiť, keďže dostávam len opatrovateľský príspevok. Môj muž si je tohoto všetkého vedomí a preto ťahám, za kratší koniec.V manželstve žijeme, ako dvaja spolubývajúci, ktorý majú dieťa o ktoré sa výlučne starám len ja. Počas manželstva došlo k veľkým podrazom zo strany manžela voči mne a dôvera sa natoľko naštrbila, že je z mojej strany nemožné ju obnoviť a on o to ani nemá záujem. Z domu odísť odmieta a takýto život je už pre mňa neúnosný. Ako, by ste to riešili na mojom mieste!?

subartic
4. apr 2024

rozviedla sa , dom predala a kupila si dvojizbový byt . Otca umiestnila v DDS a nastúpila do práce .

ms_green
4. apr 2024

Píšeš, že sa si na opatrovateľskom, teda ak dobre rozumiem staráš sa o otca. Otec má dôchodok? prípadne invalidny dôchodok? Po rozvode bude musieť otec platiť výživné, to sú tiež peniažky navyše. Píšeš, že dom je voj, to znamená čo. Platíš hypotéku? Koľko sú reálne náklady na chod? Nemáš sestru/brata ktorí by ti pomohli?
Keby bolo najhoršie, dom vieš predať a kúpiť menší byt s nižšími nákladmi.

nikoleta999
4. apr 2024

Prečo dom nepredáš a nekúpiš si byt ?

simona92101
4. apr 2024

Ako tu radia vyssie,rozvod,dom predat,kupit nieco mensie co budes vediet utiahnut z penazi z predaja.otec je ako na tom?potrebuje opateru 24/7?

hugger
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
4. apr 2024

Bývam v malom mestečku na východe Slovenska. Susedovci predávajú RD , už desať rokov a stále sa im nepodarilo ho predať. Rodinný dom mám v osobnom vlastníctve získaný darovacou zmluvou od rodičov.

monikkatt
4. apr 2024

Otec je ako na tom? Byva s vami? Keby si ho vzala k sebe mala by si aj jeho dochodok plus opatrovatelsky plus vyzivne.. mozno predat byt/dom kde otec byva a mat nejake peniazky v rezerve.
Alebo predat dom a ist do mensieho..
V kazdom pripade je super ze je dom na teba.
Myslim ze rieseni je viac

mondolina
4. apr 2024

oslov realitky, a uvidíš či bude záujem

autor
4. apr 2024

Ono, pokiaľ sa to týka niekoho iného, tak sa ľahko radí, viem to podľa seba. Otec, má doživotné právo bývania v dome, takže je to vecné bremeno.

martinkatinka
4. apr 2024

Tak ak mas priestor, vezmi niekoho do podnajmu.

puertorico
4. apr 2024

a nemáš nejakú izbu navyše ? že by si tam vzala nejakého podnájomníka , alebo mamičku s dieťaťom ktorá ti bude platiť ?

autor
4. apr 2024

Áno otca opatrujem pri sebe . Je, odkázaný na 24/7 opatrovanie. Voľný deň a dovolenku som už nemala desať rokov.

ms_green
4. apr 2024

Otec má ID alebo dôchodok? Čo sa robí s tými peniazmi ak sa o neho staráš celý čas?

simona92101
4. apr 2024

Je moznost sa s otcom dohodnut?vysvetlit mu situaciu v akej sa nachadzas?plus teda aspon na par h opatrovatelku,aby si aj ty mala cas na regeneraciu pre seba?

autor
4. apr 2024

Otec, má štyristo eurový dôchodok, ktorý pokrýva jeho diagnózy, keďže je plne plnienkovany, ťažký diabetik na inzulín po operácii srdca s parkinsonom a začínajúcou demenciou.

tenerifka
4. apr 2024

ty poberas kolko za jeho opatrovanie? Tych 400?
Netusim, ake mozu byt sumy za opatrovatelku u vas na vychode, ale jedine riesenie vidim v tom, aby k vam nejaka chodila na 8h denne a ty sa zamestnas. Potrebujes stabilny prijem. Vyhodu mas v tom, ze dom je tvoj a netreba platit prenajom ani hypo, manzel bude musiet odist a na syna budes dostavat vyzivne

sissy27
4. apr 2024

každá situácia má riešenie, len si to vyžaduje opustiť svoju komfortnú zónu.
Aké máš mesačné náklady na dom? Čo tak s otcom poriešiť zrušenie vecného bremena, dom predať a kúpiť niečo finančne menej náročné?
Opatrovateľka, DSS, zamestnanie? Časť domu prenajať?

martinkatinka
4. apr 2024

@tenerifka cez 500€ je opatrovatelsky.

martinkatinka
4. apr 2024

Mas vybavene tie prispevky k jeho dochodku?
Ono, tato situacia moze trvat roky, ale tiez sa moze stat, ze ostanes bez prijmu... Asi by som dala otca do domova, ak teda zvladnes to, ze sa bude starat niekto iny. Musi to byt na psychiku strasne tazke.

viestta
4. apr 2024

Rozviest sa mozes, muza z vlastneho domu vystahovat tiez. Mas narok na vyzivne, mas narok na pridavky na dieta, mas opatrovatelsky, otec ma tiez nejaku penziu. Spocitaj si kolko penazi budes mat mesacne, kolko mas vydavky a nakoniec zistis, ze tvoja situacia ma riesenie

autor
4. apr 2024

Ja, mám opatrovateľský šesto euro plus štyristo euro otcov dôchodok, ktorý pokrýva jeho výdavky plus rodinný prídavky. Osemhodinova, starostlivosť nepripadá do úvahy, keďže on potrebuje nepretržitú starostlivosť, riešenie lekárov, rehabilitáciie atď.

tenerifka
4. apr 2024

ak by si nasla schopnu opatrovatelku, na ktoru sa mozes spolahnut vo vela veciach, mozes sa s ñou aj za nejaky priplatok dohodnut, ze dohliadne na syna ked pride zo skoly, zatial co ty budes v praci, urobi obed, prip.nieco poupratuje. Len netusim, ake mas pracovne moznosti tam kde byvas, co mas vystudovane a co si robila predtym, ak si bola 8 rokov mimo prace, jednoduche to nebude

tenerifka
4. apr 2024

osemhodinova na ten cas, kedy ty budes v praci

martinkatinka
4. apr 2024

@tenerifka ale keby sla do prace, pride o opatrovatelsky... Pretoze ma zrejme schvaleny 12/24, cize celodenna starostlivost.

tenerifka
4. apr 2024

@martinkatinka ano viem, ten by potom isiel na opatrovatelku, ci?

martinkatinka
4. apr 2024

@tenerifka no podla toho ako by sa to riesilo. Ci cez mesto, ci ako... Ono ano, ak ma moznost zamestnat sa, tak by to bolo dobre riesenie.

autor
4. apr 2024

Áno, to mi je jasné, že rozviesť sa môžem a čo potom sama s dieťaťom v dome, kde je ústredné kúrenie na pevné palivo, veľká záhrada ktorú treba kosiť, chystať drevo na zimu.Ja mu nemôžem zrušiť trvalé bydlisko keďže sme manželia a on sa mi smeje do ksichtu a robí si čo chce.

la_dolce_vita
4. apr 2024

Ak zaplati opatrovatelku, z vyplaty na vychode jej zostane to co ma teraz, ak vobec. Minimalka je len o nieco vyssia. Ak nemas hypo, nezvladnes to z toho co mas plus vyzivne? Malokto ma taku vyhodu ako ty, vlastnu nehnutelnost.

martinkatinka
4. apr 2024

A prenajat niekomu cast zahrady, ked nevyuzijes celu?

janage
4. apr 2024

@martinkatinka tak a v dedinke na východe Slovenska asi platy rovnaké či v čistom nižšie ako to čo má teraz plus by niekto musel platiť opatrovanie otcovi.
Áno úrady by mali zabezpečiť. Realita je taká, že opatrovateliek je minimum a sú pridelené na par hodín.
Na súkromnú autorka mať nebude.