Nepreháňa(m) to s braním dcérky na návštevy?

petulik92
9. nov 2020

Ahojte, potrebujem nestranný názor. S otcom malej nežijeme, snažíme sa to dať dokopy. Malú vláči keď ju má aj po 3-4 návštevách za deň, vlastne celú rodinu obehá plus stihne ešte nejakú prechádzku buď s nimi alebo sám s malou. Nie je to veľa na jeden deň? Má rok aj mesiac. Aj keď nenabalím dosť jedla, on sa od návštev neponáhľa a malú napchá kadečím z návštev čo je na stoloch. Nemá pri ňom režim vôbec. To je aj dôvod prečo sme sa rozišli, ja mám rada výlety, túry, ale takisto si rada aj oddýchnem doma pri telke a čaji, on má v zadku vrtuľu a stále musí niekde s niekým byť. Som rada, že sa jej venuje, ale či to nie je už veľa na ňu. Keď viem čo ju čaká pri ňom, tak s ňou radšej moc nechodím ja, lebo je dosť mrzutá v tie dni čo ju má.

snazilka_bio_mamka
9. nov 2020

Nechcem byť netaktná ale v momentálnej situácii by nemal čo chodiť po tolkých návštevách a uz vobec nie s maličkou... Odhliadnuc od pandémie, mi príde ako hrdý tato, ukazuje svoju dcérku rodine 🙂 teda mne to tak príde.

sense
9. nov 2020

Ako vieš ze ju vlaci po toľkých návštevách plus ešte prechádzka? A to ze je mrzuta máš od neho? S tou ročnou inak asi moc nenachodi, možno tak v kočíku...
Mrzuta môže byť aj preto ze je častejšie s tebou a je viac na teba zvyknutá... Ak ide o jedlo môžeš mu pribaliť viac jedla...

elanor
9. nov 2020

na jednej strane ho chapem, chce malu dopriat ostatnej rodine. Teda aspon dufam, ze je to tak. Ze to niesu ziadne postranne umysly, lebo inak nevie co s nou.
No tak ci tak, je este mala, aby emocne zvladla tolko ludi naraz. Preto je potom nekludna, nervozna a mrzuta. Lebo to este v tej malej hlavke nevie spracovat.
Mala by si s nim hodit rec.

petulik92
autor
9. nov 2020

@sense on mi sám povie kde boli, vychádzame spolu podľa možnosti dobre. Mrzutá je keď mi ju donesie večer, unavená, poviem mu, nech príde najneskôr o 6, o 7 už vždy spinká. Nikdy to nestihne, lebo ešte u niekoho je a malá ide spávať kým ju okúpem a dám do poriadku v tie dni o 8 pol 9. Malá už behá a práve to, keby aspoň v tom kočíku, že vonku, ale minimálne 4x ju obliekať a do sedačky a zas ku niekomu.. Ja som fakt rada, že sa jej venuje, ale vidím na malej, že režim nemá a je nervózna.

petulik92
autor
9. nov 2020

@elanor To si aj ja myslím, preto som zvedavá aké máte názory vy iné mamičky. Ďakujem, pokecám s ním. Hádam to nejako už pochopí

evalin88
9. nov 2020

@petulik92 no v tomto case covidu, by som sa bala brat male dieťa na tolko navštev, malý mal velmy dlho rezim ze kazde max 2 hodiny musel ist na hodinu spat,inak jačal a bol nervozny.

zuzanka.zuzu
9. nov 2020

@petulik92 nech si zvykne na ocka a jeho (ne)režim, už navždy to bude iné u neho a u teba. o tom neskorom príchode daj reč. čo sa týka návštev, aspoň bude socializovaná 🙂 čo sa týka návštev momentálne, nie je to dobré, ale toto asi nevyriešiš, je to jej otec, robí čo uzná za najlepšie (i keď s tým ty a zvyšok koníka možno súhlasiť nebude)

hettinka
9. nov 2020

@petulik92 to akože teraz cez pandemiu? Nemal by vhodiť na žiadne návštevy momentálne.

petulik92
autor
9. nov 2020

@zuzanka.zuzu máš pravdu....

petulik92
autor
9. nov 2020

@hettinka áno, on sa z toho smeje a z každého čo dodržuje nejaké nariadenia... Jedine čo bol na tie testy aj to iba kvôli práci.. Celá rodina majú testy urobené ale aj tak...

hettinka
9. nov 2020

@petulik92 nedala by som mu dieťa, pokial nebude dodržiavať nariadenia.

marca12
9. nov 2020

@sense dieta je nervozne z tolkych podnetov.

@petulik92 a bude to este horsie,ked bude starsia. Deti su nekludne,nervozne. Nenarobis s tym nic. Moj synovec takto chodi ako cvicena opica. Su vsade a nikde poriadne. Je z toho nervozny,ale otec to nechape,neda si povedat. V lete je to lepsie,vsetci sa stretnu na jednom,dvoch miestach na grilovacke. Ale bezne v roku obehnu aj 5 domacnosti. To je aj na dospeleho vela

cookie29
9. nov 2020

suhlasim s tym, ze v tomto obdobi by mal sediet doma... a aj ked ste sa rozisli, tak stale zostavate rodicmi a aspon v teorii by mala byt vychova ponata rovnakym smerom. Take male dieta potrebuje urcity rytmus. Mozno by sa dalo s ockom dohodnut, ze si ju vezme castejsie ale menej navstev za jeden den? A ked pride vecer o 7-8, ja by som uz dieta nekupala, ma toho podla mna dost. Vies ono je otazne, preco po tolkych navstevach chodi. Moj byvaly by to bolo urcite preto, ze to dieta moze vzdy niekomu supnut a presunut zodpovednost, kdezto keby zostal s nim sam doma, tak je to vsetko na nom.
Bohuzial je otcom a ma rovnake prava ako Ty, takze mu nemozes nic nanutit a urcite to nebude jednoduche. Dieta casom pochopi, ze ma 2 domovy a v kazdom platia ine pravidla, ale bohuzial, jednoduche to nebude.

sense
9. nov 2020

@petulik92 keď vychádzať spolu tak hoďte reč nech chodí skorej kvôli večerné u režimu... Ak je normálny pochopí...

bluka2
9. nov 2020

V iných kultúrach absolútna normálka a je to fajn, byť zvyknutá na ľudí. Lepšie ako po príchode do škôlky potom ostať v šoku, že iní ľudia iný systém. Bude popredu. Predpokladam, že nejakú výživu/HiPP/ovocnú kapsicku vhodnú veku keď mu povies, nech kúpi, tak to dokáže. A myslím, že nejaké normalne jedlo tam budú aj tak mať.
Ohľadne korony nekomentujem...

petulik92
autor
9. nov 2020

@marca12 ano, cez leto to bolo fajn, mala bola v pohode a dovtedy mala ešte dva spánky tak chodila na noc spať až okolo 9. Všetko sa stíhalo, ale režim detí sa mení každú chvílu..

kubkovamama
9. nov 2020

@petulik92 u nás niečo podobné,ale dcéra už je väčšia..Tiež k babke,k susedom,ku kamošom a podvečer v krčme.🤦 Bohužiaľ,s tým nič nenarobis,nemôžeš zasahovať do toho ako spolu trávia čas pokiaľ ju neohrozuje,je najedena,čistá,atď.Mozes mu akurát tak povedať svoj názor.Po víkende u nich sa snažím tiež deň-dva doma v kľude pohrať sa,vychádzka len do prírody,sama som dosť introvert a mám radšej ticho a pohodu,žiadne návštevy,ona sa potom upokojí.Naposledy som nedala malú ako začal náš slávny lockdown,teraz až po 3 týždňoch a prišla mi s covidom..čo ti poviem.Ja som tehotná,tak som aj dosť vytocena.Ale nemôžeš mu dieťa pol roka nedať,lebo covid.

petulik92
autor
9. nov 2020

@cookie29 S ocinom sa dohodnúť moc nedá.. Je paličatý a myslí si, že robí najlepšie, ale nemám ten pocit.. Je to fakt ťažké keď sú dvojaké výchovy.. Nekúpem ju vždy, niekedy len opláchnem vodou, lebo má v záhyboch chrumky a všetko z celého dňa, tak bez toho by som ju neuložila, škriabe ma to za ňu keď ju vidím 😃.. Ťažko povedať čo sa mu v hlave premieta a prečo to robí. Som rada, ale trošku s mierou a ohľaduplnosť, akoby to bola jeho potreba. Malú má často, chodí ju pozrieť skoro každý deň (bývame minútu autom od jeho práce). Možno už ja to preháňam, neviem..

petulik92
autor
9. nov 2020

@kubkovamama Jasne, to bez debaty. Malú má kedy chce a vyhovuje nam to casovo obom... Tak ta krcma je bonus 😃.. To som na tom este dobre zatial.. Tak vyzera, ze viacere maju podobny problem..

zuzpar
9. nov 2020

Obavam sa, ze toto nejako neovplyvnis. Mozes sa snazit mu aj dohovarat, ale pri chlapoch to je jak hrach na stenu hadzat.

bluebriggs
9. nov 2020

Mam pocit ze preto ju vozi po navstevach lebo sam nevie co s nou a na tej navsteve jej daju jest pit a ju zabavia. On to ako keby nezvlada sam tak ide na navstevu aby sa postarali. Podla mna

elisaeli
9. nov 2020

Nuz, otecko radsej povlaci dieta po navstevach ako by sa mal venovat a vymyslat aktivity sam. Na navsteve decko zabavia, daju najest, napit... Dobre to vymyslel - s ohladom na svoje potreby. Web je plny clankov o tom, ze deti potrebuju urcity rezim a bezne denne rutiny. Nech si trosku pocita a porozmysla, ci nestaci jedna navsteva denne, ze by sa zisiel teply obed a spolocne aktivity vo dvojici...

lujza123
9. nov 2020

@petulik92 pre tak malé dieťa je náročná skôr ta zmena "režimov" ako to, ze niekde stále labzuje alebo ze ma stále svoj stereotyp.
Budete sa s tým musieť nejako popasovať a skúsiť kompromis, lebo tak ako on nevydrží len doma sedieť tak ty tiež nedokazes stále niekde behať.
Mala môže mať celkom kľudne jeho povahu a keď s nou budeš chcieť byť celý deň iba doma ci vonku na tom istom ihrisku tak bude protivna.
Skus mu dohovoriť že nech sa trochu ukludni a ty zas začni trochu viac chodiť medzi ludi.

Myslím ze sa naozaj nedá objektívne povedať ako by to malo byt, niekto s ročným dieťaťom lieta po svete a niekto zas nikdy nespal mimo domu lebo režim.

Rátaj s tým, ze všetky deti ktoré vyrastajú striedaním rodín a režimov to veľmi ovplyvni. Moja ma 11, od 1 roka nežijem s jej otcom a áno, má to na jej povahe dozivotne nasledky. Ma to svoje výhody aj nevýhody. Ona mi doma nevydrží, sama si vybaví že chce ísť na vikend k jednym starým rodicom, k druhym, ku kamoške, k sesternici. Aj je rada zasita doma a ma svoj klud, ale po čase ju to už taha preč.

ladyvi
9. nov 2020

Dietatu sa nic nestane. Zvladne to. Mna skor zaraza, ze ty to vnimas, ze sa jej venuje. Nie, nevenuje sa jej. Mal by s nou travit cas u seba doma, vziat ju na hojdacku,vediet jej uvarit kasu, ci nejaky prikrm. Vziat pospat do lesa, hoci aj s kamosom, ci babkou, aby sa sam nenudil. Na druhu stranu,ak ju vlaci po rodine,ze k babke, sestram a podobne. Aj to popravde chapem. Ak ju ma raz za 2 tyzdne,chce s nou ist aj k svojej rodine. Aj oni si ju chcu uzit. Neboj neublizi jej to. Bude mozno flexibilnejsia do buducna. Aj ked to je len moja teoria, mozno z psychologickeho pohladu, jej robi traumu. Ale, ze sa jej nejako venuje, to by som teda tak nebrala.

lydiasabolova
9. nov 2020

veľmi záleží od povahy dieťaťa, ale podľa mňa to nie je v poriadku.. mám 2r a 10m synov a každá návšteva mi ich viac alebo menej odrovná, v zmysle že sa ,,prepodnetujú,, a potom majú problém večer zaspať a na druhý deň sú nervózni.. minule sme šli k mojim rodičom, ale bola som predtým u lekára a prišli sme neskoro, tesne pred obedňajším spánkom.. mladší nemal až taký problém, zaspinkal mi, i keď s menšími ťažkosťami, ale starší sa veľmi tešil.. chcem tým povedať.. nezaspal by mi od toho nadšenia, tak som si povedala, že ho skúsim nedať spať.. no ale on to potreboval.. ,,udomácnil,, sa pri rodičoch a potom,cca v čase, keď zvyčajne už vstáva, sa pýtal spinkať.. a to má presne dva roky aj dva mesiace, čiže o rok starší ako vaša.. a potreboval to!
čiže návšteva-nenávšteva, dieťa musí spať cez deň tak ako zvyčajne a prispôsobujú sa tomu rodičia, nie dieťa! keby šlo trebárs o lekára, čiže o niečo dôležité, tak to je o inom, ale od vášho bývalého je to podľa mňa nezodpovedné a kombinácia tohto a toľkých podnetov dieťa nadmieru preťažuje.. ale zasa na druhej strane chlapi toto veľmi ťažko chápu, aj môj manžel raz pri prvom synovi dohodol príchod na návštevu presne v čase spania syna 🙂 🙂 a doteraz nechápe, prečo ho vždy nabaľujem, keď niekde synov berie, hoc len na hodinku.. ono sa nemusí nič stať, ale to nikdy nevieme pri deťoch 🙂 keď bol so starším pri mne v pôrodnici, samozrejme, cumeľ mu nebral, veď načo, ale ja som na synovi videla, že mu prereve celú cestu, tak som mu dala novorodeneckú dudku, mala som dve so sebou našťastie 🙂 a bol mrzutý celú cestu, ale vďaka cumľu znesiteľnejší.. 🙂 čiže toľko k oteckom.. treba mu to skúsiť vysvetliť.. ale podľa mňa to nepochopí.. takže trvať na pravidlách.. len mne je ťažko povedať, ako to presne spraviť, lebo neviem, či vás bývalý aspoň trochu počúva alebo si len za svojím ide.. ale to ako to robí je podľa mňa určite zlé pre dieťa.. je pravda, že je fajn ak je dieťa socializované, ale odtiaľ potiaľ a prihliadať na povahu, lebo keď je dcérka po vás, menej znesie, aj ja som introvert, tak tomu rozumiem

kubkovamama
9. nov 2020

@petulik92 tiež si myslím,že návštevami nahradza svoju neschopnosť na 100% venovať seba samého iba malej.Nemusi variť,nemusí vymýšľať činnosť,nemusí byť fyzicky pri nej.Co je možno aj prirodzené,koľko chlapov to nedokáže ani doma v manželstve,pretože to tak nejak príroda zariadila,že je to zväčša údel ženy.Aj môj ex neobsedí 5min,je strasne netrpezlivý a prchky,hrať s malou človeče nebude a robiť obed tak to už vôbec.Oni si tými návštevami a kopou podnetov nie od seba kompenzujú neschopnosť tomu dieťaťu venovať maximálnu pozornosť.Proste to nevedia.A predpokladám,že si to vôbec neuvedomuju a keď mu aj niečo povieš,iba budeš za blázna,hysterku,apod.Moj manžel zas opak,pri deckach je sám ako dieťa a keď je s nimi,to sa furt vymysla,keď sa ide von ide s nimi na vylet alebo robiť koniny a nie po návštevách.Svoje nikdy neberie po návštevách ani k rodičom,jedine ak sú narodky,Vianoce.Obaja sme rozvedení a máme každý svoje deti.Tak vidíš,každý chlap je nejaký a každý chlap má aj na výchovu iný názor a iné grify.Tvoja je ešte malinká a pokiaľ jej to časom bude samej vadiť neboj sa,ona to dá určite najavo a on tiež časom možno trochu ochabne

katkami123
9. nov 2020

A dokáže byt s nou aj sám? Lebo tu mi to príde, ze naschval behá, lebo nevie čo s ňou ma robiť, nech druhí pobavia. To tiež nie je dobre.

cacianka
9. nov 2020

Povedz lekárke a raz ho vezmi so sebou. Nech ho akoze vyspoveda aky maju program, jedlo a potom mu prehovori do duše aby dieta nevlacil kade tade ako opicu - aha kukajte co mám a starajte sa.

javorinska
10. nov 2020

ono mozno ak by bolo vsetko ok, tak by som nemala vyhrady, no v tejto koronovej dobe, by som ju veru tak neprevlakala. sama nechodim nikam pokial ozaj nemusim, kvoli detom

petulik92
autor
11. nov 2020

Diky baby, nebola som na nete. Z každej rady som si niečo zobrala. Pekný deň 🙂