Neplnoletá mladšia sestra je tehotná. Mám prebrať zodpovednosť?

dolores123
22. feb 2019

Zdravím, niektorí z vás si možno pamätajú moju predošlú diskusiu a ja sa na vás s radou obraciam znova, aby som to tak rýchlo zhrnula sestra je v 13 týždni. Je neplnoletá a neplnoletá bude aj v dobe pôrodu a dosť dlhý čas po ňom a práve o to ide...
Požiadala ma aby som za dieťa vzala zodpovednosť ja, lenže ja vôbec neviem ako to prebieha, aké by boli moje povinnosti a podobne... dosť sa toho bojím, ale sestre by som rada pomohla.
Na úrade som sa pýtať už raz bola, zabralo mi to šialene veľa času (ktorý už nemám) a nič som sa v podstate nedozvedela, sociálna pracovnička ma posielala od dverí k dverám až som to vzdala.
Bola by som rada za všetky skúsenosti, ja sa len naozaj obávam, lebo sestra je veľmi nezodpovedná a ja nie som v situácií aby som dieťa vedela zabezpečiť, takže neviem či do toho vôbec ísť a mama o tom nechce ani počuť, nemám sa s kým poradiť a hoci je času do narodenia ešte dosť, chcem to mať premyslené... vďaka

vejapa76
22. feb 2019

@dolores123 znamenalo by to pre teba presne to isté ako by dieťa bolo tvoje. Pokiaľ si pamätám tak študuješ... Čo jej matka? Býva teda stále u nej?

dolores123
autor
22. feb 2019

Hej, študujem a pracujem, času je teda málo. U matky už nebýva, vzala som si ešte jednu brigádu a vzala som ju do podnájmu so sebou, matka ju vyhodila lebo jej nedala nejaké peniaze alebo čo... takže teraz bývame spolu no, len tých práv sa bojím, predsa len som doma málokedy a viem, že sú tu mamičky čo mali dieťa v mojom veku, ale tak toto nebude moje dieťa no... ale ja ani neviem čo sa stane ak odmietnem

lubkavargova1
22. feb 2019

Tvoja mama ma pravdu. Pocuvni ju.

vejapa76
22. feb 2019

Nepokaz si život. Písala si aká je nezodpovedná... Nebudeš doma, nebudeš na ňu môcť dohliadať, čo ak sa dieťaťu niečo stane? Uvedom si, že ty by si prevzala zodpovednosť za jej dieťa. Aj za to keby sa mu niečo stalo.

dolores123
autor
22. feb 2019

Je nezodpovedná, aj teraz na ňu niekedy dávam dobrý pozor a s priateľom sa ju snažíme nenechávať samú... no ak ja odmietnem čo sa stane s tým bábätkom? Kam pôjde?

vejapa76
22. feb 2019

Teraz píšem ako úplný laik a ak nemám pravdu snáď ma tu kompetentné opravia ale myslím že pôjde do dojčenského ústavu, popr. k profi rodičom. Získať spät ho môže po dovŕšení 18 rokov.

agikaku
22. feb 2019

A prečo che dať zodpovednosť na teba. Veď nech si normálne porodí a stará sa. Ty ju nechaj u seba a pomáhaj jej, ako sa bude dať. Veď ako neplnoletá môže mať dieťa, pokojne sa delte o radosti aj starosti, si jej sestra, máš ju rada, neodvrhni ju, to určite nie, urob pre ňu všetko čo môžeš, pomáhaj jej, povzbudzuj ju, poodporuj, keď sa bude dať aj finančne, veď o tom je príbuzenstvo, sesterstvo, nemá bližšieho človeka ako ty. Prajem vám veľa síl, lásky a pochopenia.

miroslava21
22. feb 2019

ja si velmi dobre pamatam na povodnu diskusiu a mam teda predstavu o tvojej sestre aka je...vsetko speje k tomu ze raz pride den kedy sa ty vzdas studia a brigady a budes sa starat o to dieta, zatial co sestra si bude plavat zivotom stylom svet je gombicka.

agikaku
22. feb 2019

A určite neodmietaj ju, zaruč sa za ňu. Raz sa ti to vráti. Si rozumná sestra.

catherinah
22. feb 2019

@agikaku Nie je to jej vlastna sestra. Asi si necitala tu diskusiu predtym.
Autorka sa musí rozhodnut- bud sa obetuje pre to dieťa (neviem si predstaviť zosuladit skolu, pracu, brigadu a starostlivost o dieta i nezodpovednu "sestru".
Alebo bude zit svoj zivot, na ktory ma plne pravo. Matky asi vedia, preco ju nechcú.

dolores123
autor
22. feb 2019

Je pravda, že to nie je moja biologická sestra, v podstate je to sesternica, ale vychovali nás ako sestry a preto jej tak hovorím. Ale ja sa len bojím toho, že sa budem musieť vzdať štúdia. Ono finančne jej pomôžem rada, hoci priateľovi sa to moc nepáči a posiela ju pracovať, pretože je pravda, že ju úplne živím... tak či tak na obetu v podobe školy pripravená nie som no. A tie profi rodiny alebo dojčenské ústavy je tam šanca dostať to dieťa späť keby bolo najhoršie?

hope87
22. feb 2019

Ak za jej dieta vezmes pravnu zodpovednost, tak pocitaj s tym, ze ti ostane "na pleciach". Sama pises a aj si pisala v predoslej diskusii, ze je nezodpovedna a nemozes sa na nu spolahnut a verit jej...tak co spravis potom, ak sa jedneho dna zodvihne a odide niekde na diskoteku...alebo hocikde...ty budes zodpovedna za to, aby bolo dieta v poriadku...ty sa budes musiet postarat. Je sice pekne, ak ti sestra slubi, ze sa bude starat ale mozes sa na to 100% spolahnut? Nie.
Ona nema 18, niekto vsak za to dieta musi niest zodpovednost...Mas to naozaj tazke...nechces sa na nu vyklaslat a chces jej pomoct, co je obdivuhodne... no na druhej strane je to na ukor teba a tvojej buducnosti, o ktorej si mala isto inu predstavu...
Pises, ze nie si v situacii, ze by si vedela dieta zabezpecit...ale kto sa asi bude musiet starat (myslim teraz hlavne financne), ked porodi? No ty...ved u teba segra byva...
Ak to vsak chces mat premyslene a mat naozaj spravne informacie a moznosti, urcite treba ist na prislusne urady. Ja viem, ze si pisala, ze nemas na to cas ale skus si ho najst a dufat, ze narazis na ochotnych ludi...popytaj sa, co sa stane s dietatom ak si ho neprisvojis alebo ako to chodi v takychto situaciach...

vejapa76
22. feb 2019

@agikaku radila by som presne to čo ty keby som nečitala predišlú autorkinu diskusiu 😕

hope87
22. feb 2019

@dolores123 ja osobne si myslim, ze ak dieta daju do nejakeho ustavu, tak tvoja sestra bude mat pravo ho navstevovat a po dovrseni 18 rokov poziadat o zverenie...ale to by sa musela tvoja sestra spamatat a zacat pracovat a jednoducho slusne a normalne zit. Ved bude mat oporu v tebe...

dolores123
autor
22. feb 2019

No ja sa o dieťa neviem postarať, finančne by to asi nebol taký problém. Ale ako buďme úprimné ja neviem ani ako často také dieťa papá alebo prebaľovať hejže. Navyše sa na to ani necítim, bojím sa, že by som mu nejako ublížila. S tými úradmi je to tiež také všelijaké, bola som sa informovať v jednom meste, ale skúsim to nejako skĺbiť ešte v BA...
a no práve kvôli tej jej nezodpovednosti sa toho celého bojím najviac, kvôli škole tvrdo makám a nechcem to zahodiť, v tomto som asi veľmi sebecká, ale tiež akoby som potom mohla aj od priateľa žiadať aby vychovával cudzie dieťa?
Len nechcem aby to malé trpelo, aby ho capli niekam kde bude samé alebo kde sa mu nebudú venovať hejže. A tiež nechcem nedať jej šancu aby o dieťa prišla už naveky...

majarobo
22. feb 2019

Mama má pravdu,ak chceš skončiť bez školy,brigády,ak sa dieťatu niečo stane si právne zodpovedná Ty a sestra aj jej mater sa budu dalej na vašej rodine priživovať ako celé roky. Matka jej šetrí peniaze vám ich nedávala Kde sú ? Čo ešte Vám ta musí vyviesť ABY si sa prebrala a nechala ju konečne Nech SI žije svoj život a Gény sa nezaprú bude ako jej matka .koľko musela obetovať TVOJA MAMA a Ty a aký je výsledok,napr. sestra nechá dieťa pred krčmou a riešiť polícia a socialka bude TEBA ... sú zariadenia pre maloleté matky tak sa sestra z matkou vlastnou môžu postarať. Študuj a rieš svoj život. nenechaj sa manipulovať a furt využívať .

dolores123
autor
22. feb 2019

A také domovy pre neplnoleté matky, tam ju asi neviem dostať proti svojej vôli čo? Niekde na nete som ale čítala, že je to tam zložité aj s miestami no, lebo je dosť dievčat na čakačke... hnevá ma, že toto všetko vyžaduje čas, preto som sem napísala aby som ho trochu ušetrila a vedela kam sa obrátiť prinajhoršom no...

ave17
22. feb 2019

Nerob to, mala možnosť ísť na potrat, bola hrdinka, ako to všetko zvládne, zbalila sa k svojej matke, vidím ze to dlho nevydržalo, a zase komplikuje život inému... Pomôcť jej môžeš, ale gro starostlivosti a zodpovednosti nechaj na ňu, ty máš právo na vlastné deti, keď ich ty budeš chcieť, a nie keď tvoja sestra z trucu otehotnela, a starajte sa všetci, dokončí si školu a ži si svoj život, prečo vlastne toto od teba chce??

jakkubova
22. feb 2019

@dolores123 Už len to, že ťa požiadala o prevzatie zodpovednosti svedčí o tom, že sa necíti pripravená, tak s takýmito rozhodnutiami radšej opatrne. Neviem, či to sama nevnímaš trochu moc jednoducho. Na to, že by si stíhala školu, brigádu aj starostlivosť o cudzie dieťa zabudni. Ako na tom si finančne nevieme, ale rátaj s tým, že to tiež nebudú najmenšie výdavky. Mnohé mladé rodiny dieťa odkladajú, lebo si to nemôžu dovoliť, a ty na vysokej s brigádami si to dovoliť môžeš?
Nie je tvoja povinnosť zachraňovať zadok tvojej nezodpovednej sestry. Sadni si s ňou a prevzatie zodpovednosti za jej dieťa odmietni. Povedz jej, že jej pomôžeš, ale s dôrazom na to, že budeš iba pomáhať. Najväčšiu časť práce musí spraviť ona.

dolores123
autor
22. feb 2019

No ja neviem koľko stojí také dieťa, mesačne som schopná ale zarobiť dosť na to aby som zaplatila polku nájomného, uživila sa a šetrila na auto, mám pomerne dobre platenú prácu a brigáda ťahá to ostatné, momentálne sestru (a tá svoju životnú úroveň zatiaľ nezmenila). Avšak s dieťaťom neviem no, v tomto zbehlá nie som... v minulej diskusii proti potratu ale mamičky písali, že to nie je také strašné, tak ja už neviem čomu veriť. Nemám sa o tom s kým porozprávať, nepoznám nikoho s malým dieťaťom.
Ale tu ani nejde tak o cenu, skôr o fakt, že ľutujem to dieťa a hoci ja nemám v pláne si ho brať aby bolo jasné, nechcem aby oň sestra prisla. Má zatiaľ pekné reči, tak som jej chcela dať možnosť si to vyskúšať, ale asi som naivná..

unicornlady
22. feb 2019

Moja sestra má tri malé deti, najmenšie je bábätko, takže čo sa týka starostlivosti, som s nimi často. Naučiť sa prebaľovať či kŕmiť nie je žiadna veda. Ale napr. títo drobci boli kojení, inak jesť nič moc nechceli. Neviem, ako by si mohla prebrať zodpovednosť za dieťa, keď budeš celé dni v robote. Teda, netuším, ako by si si to predstavovala. Dieťa je 24hodinová starostlivosť (to bábätko určite), v noci treba kŕmiť.
A tvoja sestra by kojila či nie? A keby nie, kto by vstával k dieťaťu, ktoré by sa budilo napr. 3x za noc?

Ako prakticky, nemáš zodpovednosť za dieťa, ktoré nie je "papierovo" tvoje (adopcia, pestúnstvo..). Ale morálne ti rozumiem, tiež by som urobila pre tie deti aj nemožné.

tt247
22. feb 2019

@dolores123 Maj rozum, dievča, a žiadnu zodpovednosť nepreberaj. Sestra si to dieťa urobila vedome, ak si dobre pamätám, tak nech sa páči. Nech si rodí a nech sa stará. Môžeš jej finančne prispievať, ak sa na to cítiš, ale žiadnu zodpovednosť nepreberaj, prosím ťa. Sama si študentka, necítiš sa na to, tak na čo zo seba robiť Matku Terezu? Môže to dopadnúť ešte oveľa horšie. Aby si ešte nakoniec vo väzení neskončila, ak sa niečo zanedbá atď...

dolores123
autor
22. feb 2019

No ja nejdem to dieťa adoptovať to ste ma zle pochopili, ja som jej chcela pomôcť lrn do doby kým nebude plnoletá a nebude za neho mať zodpovednosť ona.. nemáte skúsenosť ale teda s tými dojčenskými ústavmi alebo ako to je?

majarobo
22. feb 2019

@dolores123 je v 13 tt a už sa Snažím Zbaviť po právnej stranke svojho dieťata .prečo to neurobí jej biologická matka a dieťa bude v bio rodine . Prečo ? jej matka by mala . Nie ?

0silvia0
22. feb 2019

@dolores123 ideš robiť to, čo urobila tvoja mama... história sa opakuje... Tvoja mama sa postarala o dieťa svojej sestry, vychovala malú kukučku, ktorá sa práve chystá teba trocha povytesňovať z "hniezda" a poriadne ťa využiť. Tým, že jej budeš behať okolo zadku jej nepomôžeš, pomôžeš jej tým, že sa z bezpečnej diaľky budeš pozerať a dozerať na tvoju sestro-sesternicu a jej dieťa. Evidentne sa na to celé necítiš, máš teraz nasilu kvôli tvojej morálnej povinnosti, ktorú cítiš, zahodiť svoj vlastný život, školu, priateľa, len preto, že tvoja sestro-sesternica nemá kapacitu na to, aby si uvedomovala dôsledky svojich impulzívnych rozhodnutí? Možno o 10 rokov sa budeš na to celé pozerať inak, možno budeš ľutovať svoje rozhodnutie, možno si budeš niečo vyčítať, rob tak ako ti káže svedomie, do toho ti nikto nevidí, len ty sama.

hope87
22. feb 2019

Fakt treba zajst na tu socialku alebo UPSVaR...neviem fakt, kde nieco taketo riesia ale treba sa hned spytat konkretne a nech ta poslu za niekym, kto ti da konkretne a spravne odpovede. Treba sa spytat, co sa stane s dietatom, ked ho porodi neplnolete dievca. Isto jej ho odoberu a daju do nejakeho dojcaku alebo ja neviem...tak ci ma pravo tvoja sestra navstevovat ho, co si myslim, ze urcite. A ako to potom prebieha, ked segra dovrsi 18rokov a bude chciet poziadat o jeho zverenie...co musi splnat? atd...Ak vsak s tymto nebudes suhlasit, jednoznacne niekto dospely musi niest zodpovednost...KTO to okrem teba bude? Nikto...takze ak nechces prist o svoju buducnost, povedz segre jej moznosti...musis jej povedat, ze ona chcela dieta, nie ty...ze ty nemozes niest zodpovednost za jej dieta, ked je ona taka nezodpovedna...isto si uvedomuje, ze jej nedoverujes...Povedz jej, ze ma v tebe plnu podporu, ze si ochotna jej pomoct dat sa doporiadku, aby raz mohla byt ozaj ze MAMOU svojmu dietatu...

ejmylia
22. feb 2019

Myslím, že si už pre ňu spravila dosť. Býva u teba takže starať sa budeš tiež, no preberať zodpovednosť by som nerobila. U teba by to znamenalo, že by si musela skončiť v práci a možno aj v škole. Poriadne si to rozmysli

hope87
22. feb 2019

Este len taka poznamka...nikde nie je napisane, ze vo chvili ako tvoja segra dovrsi 18rokov, jej ho hned vo dverach daju (ak ho vobec bude este chciet)...niekedy to trva velmi dlho, aby dieta spat zverili matke. Kym prislusnym uradom nedokaze, ze sa dokaze o dieta postarat (praca, byvanie, celkovo zazemie, atd), tak jej ho nezveria. To nie su veci, ktore sa vyriesia svihnutim carovneho prutika vo chvili, ked bude mat 18...

dolores123
autor
22. feb 2019

No len ak to neurobím ja, tak nikto... jej matka sa s ňou už zasa nestretáva, moja mama ju vyslovene odmietla. A ja som hold príliš mäkká, skúsim si s ňou sadnúť a vysvetliť jej to, len keď ona vždy začne plakať a je po debate.
V podstate je to buď ja alebo úrady, skúšala som jej navrhnúť aj adopciu a ten anonymný pôrod, ale to sa so mnou tri dni nebavila. Ona vraj o dieťa záujem má a chce byť matka, takže ma žiada o šancu no, ale asi to urobím ako mi radí priateľ, dám jej ultimátum aby si našla prácu a potom sa uvidí ako ďalej

mirka17
22. feb 2019

@dolores123 a už je to tu zase. Ty budeš v živote veľmi trpieť, ten tvoj matkoterezovský syndrom ta uplne zničí. tiež som taka bola a tiež by som sa v tvojom veku snažila urobiť možné aj nemožne, aby som pomohla, ale už som staršia, na veľa vecí sa pozerám inač a poznam aj tvoj príbeh, a jedine čo by som teraz urobila je to že by som sa uplne dištancovala od tvojej akože sestry. Ona a jej matka su nezodpovedné pijavice, tak ako sa nezmenila jej matka tak sa nezmení ani tvoja sesternica. Jednak nemaju na to povahu, ani dôvod, maju to v genoch. Viem že to znie kruto, ale maš len jeden život, a nepokaz si ho. Máš právo študovať, cestovať, byť štastná s priateľom, akonahle sa obetuješ pre sesternicu a jej dieťa už to nebude tvoj život. Ak je ona neplnoletá, právnu zodpovednosť za nu a to dieta ma jej matka, okrem toho to dieťa ma aj otca, a ten otec ma tiež svojich rodičov, Ak to dieťa nikto nebude chcieť, na ulici neostane, na to su tu ustavy, a ak ho tvoja sestra bude skutočne chcieť, tak urobí všetko preto aby si ho mohla potom zobrať spať. Myslím že to je ten dôvod niečo zo sebou urobiť a popracovať na sebe. Ak si to dieťa "necháš" akože ty a preberieš zodpovednosť, ona nemá dôvod meniť sa, lebo sprosta sestra sa postara, obetuje svoj život, a ona sa bude rehliť s cigaretou v ruke na diskoteke.