Dobrý deň. Máme 3 (8,12,14) deti a bývame v rodinnom dome kde je neporiadok. Veľmi ma to hnevá že si s tým neviem rady. Moja mama bola bordelar, všetko robila s odporom, varenie pratanie, teda nikdy sa pravidelne nepratalo, možno tým že pracovala na smeny nočné. To je jedno, no tento neduh variť pratat s odporom a nenávisťou som si preniesla, plus som pri Tom veľmi nervna, že si neviem nájsť systém a všetko to prenášam na deti. Muž povysava, pzmyva umyje riad. Deti nevedie k ničomu. Plus teraz sú v pubertálnom veku, odvravacky s pomocou, vynesú smetie, odložia umytý riad, sem tam pomôžu s varením. Ako sa k tým činnostiam nastaviť pozitívnejšie a vytvoriť viac pohodovú atmosféru doma?
My mame tiez deti v podobnom veku (a dve navyse) a proste ked je doma tolko ludi, musi kazdy aspon drobnost robit - pravidelne a sam a bez toho, aby ho do toho museli nahanat, my mame rozdelene takto:
18 rocna (1x v tyzdni detska kupelna, kazdy den zotriet umyvadla, raz v tyzdni umyt schody)
14 rocny (naklada a vyklada umyvacku riadu a vyklada nakup - chodim len raz za tyzden)
11 rocny - vynasa smeti a vysava detske poschodie
9 rocna - cisti macacie toalety a chodi so mnou na tyzdenny nakup
- vsetci pomahaju prestriet a odniest veci zo stola
- vsetci si raz v tyzdni upracu komplet svoju izbu a vymenia postelne pradlo
- kazdy jeden z nich si sam perie pradlo (maju 1 den v tyzdni na rozpise len pre nich, peru, susia, skladaju (ano aktivne pomaham kazdemu, ale o tom to nie je...)
Nikoho do jeho prac nenahanam (pripomeniem, ale nenahanam)
Nedavam ziadne ulohy navyse
Kazdy vie, co ma robit a ked je to neurobene, koho je to chyba (surodenci mu to vyktnu skor ako ja)
Nevolam ich v ich volnom case ked ma nieco napadne, co by este mohli spravit
Su dost velky... stale je to obrovska hora prace dat do poriadku zahradku, zvysok domu, obstarat babatko, kazdy den varit, vozit na kruzky, ucit sa s nimi a a a...
Si len unavena. Ja by som tiez bola. Nie som otrok, zijeme tu vsetci, ja to mojim opakujem stale. Sprav si svoje - mas pokoj - a oni to vedia. Vseobecne toto pomohlo k rodinnej pohode najviac.
Sadnite si s muzom a dohodnite sa na par zmenach. Uz to nie su babatka, ktore nic robit nevedia. Nehovorim, ze maju robit doma vsetko. Ale rovnako je nespravne nerobit nic.
Ja tiez neoblubujem upratovanie. Ale robim to tak, ze si pustim do usi nejaku prednasku, hudbu a popri tom upratujem, lebo to treba urobit.
Pozri, u nás sa upratovalo pravidelne. Mamka nešla spať kým sa kuchyňa neleskla a ráno o 6 by mohol prísť aj prezident. Každú sobotu sme upratovali, 4x do roka sa trepali a tepovali koberce....
Okná umýva dodnes skoro každý týždeň.
A nie, bohužiaľ, ja som toto nezdedila.
Tiež to z duše nenavidim. Občas ma chyti chuť kedy to urobím dobre a rýchlo ale inak sa musím k tým činnostiam dokopať. Takže mamke to nedávaj za vinu - obzvlášť ak mávala nočné. To je masaker na rezim dňa.
Veľmi sa mi paci ako to ma rozdelené anjelicek26. Inspiruj sa ňou. Podľa mňa je to super mat takto rozdelené.
Ja som to poriesila jednou malou izbou - tam konci všetko čo sa mi nechce v tu chvíľu upratať a v tej izbe e tie veci čakajú kým mi príde ta spomínaná chuť upratať.
Niekomu stačí políčka v skrini, niekomu box, .... mne je niekedy malo ta izba. Ale na moju obhajobu, vyrábam kopu hand made veci + mam malý eshop takže niektoré veci asi nikdy nenájdu svoje miesto 😪
@anjelicek26 ďakujem máte to super zariadené, len u nás cez manžela cesta nepovedie, je z rodiny kde všetko mama. Toto ide mi o neho, ešte i jeho treba napomínať a prosiť o pomoc aj to s komentom odvrkne, niekedy urobí niekedy nie, zásadne robí iba to čo on uzná za vhodné.
Skus kúpiť nejaký obrovský box a hadz tam všetko co sa povaľuje po zemi a nikomu to nechýba. Všetko, čo si deti po sebe neuprataju.
Autorka opakujem, problem je v tvojom muzovi a v jeho nastaveni, ze je to vsetko tvoja praca a on ti obcas "pomoze"... ak nepochopi, kolko je to prace a ze je to na kona vela byt 1 osoba a chodit do prace a upratovat za zadkom 4 dalsim "vo volnom case"... tam nejde o tvoje "nastavenie" - ano my zeny sme silne, zvladneme vela a zvladneme dlho, ale za aku cenu? Pomaly - krok po kroku - prijde burn out... zacne to unavou, potom nervozita, zla nalada, nechut na sex, uzatvaranie do seba, nabeh na depresiu a potom to prepukne uz tak, ze nebudes schopna spravit prakticky nic, lebo tvoje telo povie aj fyzicky dost...
No neviem,,ja zas upratujem rada,a hlavne chcem to robit sama a po svojom..obcas mam toho plne zuby ale na druhej strane - neznesiem neporiadok, spinu a tak..som z toho nervozna, vyrusuje ma to a rozptyluje, ked upracem citim sa spokojne..k upratovaniu sme doma boli vedeny ale len ja som ta ktora je "zodpovedny pedant", obaja surodenci su opak 🫣 Moj muz je tiez poriadkumilovny a zda sa, ze aj nase deti budu..chvalabohu,lebo svagrine to si mozu ruky podat s mojimi surodencami 😅
Ked sa mi nechce, a mam moznost, pustim si oblubene songy, naplanujem si mensie zmeny (nieco presunut, ci len nieco inak otocit..) aby som zamestnala mysel a viac sa tesila na novu zmenu, a ten relax po narocnej praci v domacnosti zato stoji..dolezite je, nezanedbavat to,,lebo zgrkvane saty v satniku,centimetrova vrstva prachu na polickach, hracky pod postelou s dvojrocnymi keksikami... To cloveka znechucuje a odradza.
Píšeš, že muž nespraví nič a potom, že poumýva, posyvava, odloží riad a deti tiež niečo robia...tak nie si na to sama nie?Veď ten systém zaved.Mna baví upratať, mať čisto voňavo, ale zase sa nezbláznim, keď nie je všetko spravené.Pri troch deťoch verím, že je stále čo robiť.Asi si ako mama, keď to robíš s odporom a raz tak budú možno robiť tvoje deti dostatočný dôvod to zmeniť🙂
Nemať zapojené takto veľké deti do chodu domácnosti je nepochopiteľné... mama na tebe zanechala poriadne šrámy. Začala by som tým, že by som si kúpila umývačku riadu a povinnosť nakladať/vykladať/upratovať ihneď delegovala medzi deti. Nad ostatným sa zamysli. Že bola mama nemehlo neznamená, že musíš byť aj ty. A mužovi by to jeho "čo on uzná za vhodné" vymazala z hlavy obratom...
@luccija ďakujem za názor, nikde nepíšem že muž nespraví nič, okrem toho čo on uzná za vhodné .neurobí nič navyše. Úlohy, niečo spratat a pod.on umyje riad a odkladá a povysava a pozmyva, to neznamená že ja to vôbec nerobím, alebo nevedome k tomu deti. Darmo mu budem vysvetľovať, že toto oni už zvládnu. A áno presne to mám na očiach ten obraz že ten odpor prenesieme na deti, ako sa to prenieslo z mamy na mňa. Možno i kvôli tomu som o to viac nervna, že to nedávam.
Ja neznášam upratovať ale proste sa dobitím do toho u nás som získala odpor k upratovaniu že ma otec nútil každú sobotu vysávať všetko aj horné poličky kde som nedočiahla proste to vo mne zostalo a proste upracem čo je najnutnejšie
Ani my sme nemali poriadok od kedy mame deti a to upratujem a varim každý deň, nemá to konca kraja. Keď dôjdem k našim, je to tam všetko vyleštené a sami hovoria, že si pamataju, že cely vikend upratovali, keď sme boli malé a v nedelu vecer tam bol rovnaký bordel ako v sobotu o 8mej ráno, keď sme sa už budili za zvuku vysávača. Rada si precitam rady ako udržať poriadok pri detoch😅
Vies, tie deti skor vnimaju tvoj odpor k domacim pracam a prave to na nich zanecha nejake stopy. Ja napriklad som ako decko mala povinnosti plus u nas pomaly cela sobota sa vzdy upratovalo. Nenavidela som to a robila s odporom. A povedala som si, ze svojmu decku to nespravim a ze urcite nevenujem vikendy upratovaniu. A tak to aj je. A ja vlastne upratujem rada. Ale vtedy, ked chcem ja, nie ked chce niekto iny. Deti sa daju k pomoci v domacnosti viest aj inak, ako nejakym rozdelenim prac, pretoze z toho zase mozu byt konflikty a ty budes robit policajta a nahanat ich, aby spravili, co maju pridelene a to asi nechces. U nas napriklad vzdy ziadam o pomoc a syn presiel fazami, pomaham rad, potom nepomaham vobec, az po opytam sa, ci nieco netreba a spravim. Nikdy nemal ziadne povinnosti pridelene, ale vidi, ze co vsetko treba doma robit a pomoze. Zasadne mu nedavam robit veci, ktore neznasa, naco aj, aj tak by ich odflakol. Pre mna je ovela vacsia pomoc, ak pokosi zahradu alebo narube drevo, lebo to spravi poriadne, ako ho nutit napriklad vyvesat pradlo, to by som si aj tak musela po nom opravit.. Takze skus proste viac ziadat o pomoc. Kazdy den. A zaroven akceptuj, ak nepomozu. Uvidis, ze ten postoj sa casom zmeni, deti nie su blbe, pochopia, ze veci sa nedeju same. Pre mna je aj toto skor o vztahu s detmi. A este pomaha komunikoat veci stylom, ze TY potrebujes, aby to bolo takto a hentak. Pretoze realne, deti a vacsinou aj chlapi maju tu mieru neporiadku uplne inam posunutu, ako my zeny.
Ak tomu správne chapem tvoj muž nechce aby deti niečo doma robili, všetko mas stíhať ty sama a on ti občas pomôže ?
Tak samozrejme ze mas odpor, koho by to bavilo upratovať a variť toľkým ľudom a hlavne prečo by si to mala ?
Tvojej domácnosti chyba systém, keby si všetci rozdelíte povinnosti ze ma každý niečo na starosti tak to funguje samé. Základ je nerobiť bordel, odkladať si veci po sebe, určiť si nejaký deň kedy sa upratuje
Pozri je to tvoja domácnosť, tvoje deti, tvoj muž, všetko je v tvojich rukách.
Rodičia ste dvaja, ak sa v niečom nezhodnete treba si to vydiskutovať. Nevyhovaraj sa na muza ze deti k ničomu nevedie, ved majú mamu predsa, môžeš ich k tomu viesť ty
Deti treba vychovávať, nie chovať ako rozmaznané zvieratká o ktoré sa treba starať. Ako ich učíš ze si majú umývať zuby, utierať zadok tak ich učíš ze si musia upratovať priestor okolo seba, prať svoje prádlo, uvariť jedlo.
vôbec nerob všetko sama, uviažeš si služku na krk, vidim, jak to bolo u nas, všetko na mame, plus fyzicka robota, potom som sa toho chytila, aby som jej pomohla trva to dodnes a mam oveľa lepší pocit zo seba
nie si otrok, nech sa tvoj muž nehneva, akoby sa pačilo jemu, ked ste piati a sam by všetko robil.nadával by ako prvy
deti mate veľke alebo pomerne veľké, umyť kuchyňu, povysávať a uvariť nedeľný obed by malo byt samozrejmosťou, plus vyniesť smeti, umyť riad a na veľkych upratovaniach ako umyvanie okien by sa mali všetci podielať, pojde to rychlejšie, ty nebudeš zrobena a z nich nevyrastú hnidy, za ktoré bude musieť partner všetko robit a obskakovať ich
ty vlastne aj im robiš dobre a službu, ked ich naučiš pomahat v domacnosti..predstav si, že si tento model, "matka robi všetko - a ostatní nič", prenesú do vlastnej domacnosti, a ked dcera bude mať 4 deti, rovno si to môže hodiť alebo sa zblázni
Autorka ale u vas doma ked si bola malá tak to rozdelenie prác asi tiez neexistovalo, mama nestíhala a ostatní mali tiez na háku ked tam býval neporiadok.
Chapem ze v niektorich domácnostiach majú také to tradične rozdelenie ze žena domácnosť, chlap vonku okolo domu, záhrady, tazke prace, to je v poriadku ak im to vyhovuje.
Ale funguje to iba vtedy ked sa všetci členovia rodiny správajú normálne a nevyrábajú zbytočnú činnosť tým druhým. Napríklad spravím si sam sebe nejaký snack poobede, automaticky po sebe upracem riady z ktorých som jedol, utrel stôl, pozametam omrvinky, okakám záchod umyjem ho po sebe, zahodim do kosa prázdnu rolku z toaletaku a dám tam novú, špinavé prádlo hodím do kosa, čisté zložím do skrine, usteliem si posteľ, niečo vytiahnem tak to aj schovam, idem do záhrady vykopať zemiaky nenechám tam náradie ale spracem, som ako dospely sam s detmi doma uvarim im jedlo a spracem kuchyňu …
Ono ked si každý po sebe upratuje tak tam nemôžete mať neporiadok, nema ako vzniknúť. Nejaký prach rýchlo utries, povysavas, umyjes kúpeľnu, to netrvá dlho. Veľa prace je to len ked musíš upratovať aj všeobecný bordel a chaos co ostatní narobili svojim žitim.
S pradlom tak isto, dva koše jeden na svetle druhý na tmavé, ponožky zvlášť môžu triediť pri vyzliekani . Práčka + sušička, naučiť deti nech si opraté zlozene sami roztriedia do skríň, ponožky poparuju hneď mas niekoľko hodín ušetrených
Nestresuj zbytočne, chce to len nastaviť nejaký systém. Mám kamošku, ktorej mamka doma neupratovala a veľmi málo varila. Ona upratuje stále, vari perfektne aj pečie. Na mamku sa nevyhovaraj. Musíš si prácu zadelit so všetkými členmi domácnosti. Také deti už môžu aj zeleninu nacisti, aj prádlo vyvesiť, prach utrieť, poučiť sa s mladšími a muž sa môže pridať k tebe aj pomocou s umytím okien a čokoľvek iným. Ostane vám tak čas aj na prechádzky vonku či bicykle.
Ak tomu deti nevediete je to len a len tvoja a muzova chýba.
Upratat si mozes aj sama,mamzel problem asi nie je.On porobi ine veci na zahhrade.Mas uz velke seti,treba zapojit hlavne tie.Tie by mali normalne upratat cely dom.
@dobryden áno porobiť, ale to neznamená že po sebe nemá upratovať ani viesť deti, to by malo byť jednotné u oboch rodičov. I ja čo to porobim.vonku.
@dobryden ze upratat si mozes aj sama...
No moze. Ale to moze aj muz. A muz bude v zahrade od jesene do jari co robit?? To je dost blbe rozdelenie. Ona skace okolo 5 ludi. Treba zapriahnut vsetkych. Aj muza.
@stanulienkat pise ze muz povysava ,umyje riad .Tie deti ma z cukru?Su vo veku ked uz by mohli komplet dom vyžmýkať aj s oknami.
@dobryden vieš....mne keď tu nejaká žena na koníku napíše, že muž poumýva riady a povysáva, tak to sa udeje jeden- dvakrát do mesiaca. To len ženy majú takú ružovú optiku. Osobne neverím, že to robí každý deň ten manžel, alebo každý druhý. A to máš pravdu, že deti treba zapriahnuť od utleho detstva. Alebo im prestať robiť slúžku, nebudú mať oprate, ožehlené, uvarené, umyté, nebudú dostávať vreckove a žiaden full servis.
@stanulienkat Vychádzam z toho co napisala.Mne osobne nevadi ked mi muz nepomaha v domacnosti.Staci ,ked donesie vyplatu,uprace si garaz a porobi na zahrade😏
😢