Ahojte
Idem sem napisat asi dost nestandardnu situaciu.
Jedna sa o mojich rodicov, cerstvych dochodcov par rokov cez 60ku.
Ziju na strednom Slovensku vo velkom dome so zahradou, s peniazmi nemaju problem.
My s muzom a 3 rocnou dcerou zijeme vo vlastnom byte v Ba a rodicov chodime navstivit tak cca raz za mesiac na vikend.
Dcerka bola u babky pocas leta aj so sesternicami na 2x po jednom tyzdni.
Vzdy ked prideme z Ba, donesieme drahe vino( alebo aj 2 flase), chleby z Yeme, obcas aj kolace, bezne ja varim z nasich financii aj pre celu rodinu,….. cize nikdy tam nie sme len tak.
Pred nejakym casom ma zaskocila poznamka mojej mamy, ze by sme mohli niekedy urobit aj nakup a tak, lebo ze oni su uz dochodci a nemaju tolko penazi.
Zostala som ako obarena.
Vobec som toto necakala, ze takyto problem s nami maju.
Tak som sa na druhy den zobrala a navarila som komplet obed pre nas( nas 3) aj ked mama medzitym uz varila obed pre celu rodinu.
Tak ona hotova, ze preco robim taketo sceny a ze na co je to dobre.
Na druhy den sme odisli naspat domov a situaciu sme nechali tak.
A dnes mi moj muz povie, ze po tomto rozhovore s mojou mamou, si ho zavolal o nejaky cas neskor moj otec k nemu do izby( ked sme opat prisli na navstevu) a v podstate mu zopakoval rovnaku poziadavku a ze to riesi s nim, lebo ze so mnou sa nedalo a dopadlo to neuspesne.
Ze moj muz nikdy nic trapnejsie nezazil.
Na ozrejmenie este chcem povedat, ze moj otec ma na ucte tisice, cely zivot bol na peniaze, vzdy sme mali vsetko ako deti, ale cim je starsi tak je coraz viac arogantnejsi, povysenecky a ked mi nahodou nieco kupil za posledny rok( rozumej napr cokoladu na varenie do kolaca pre celu rodinu, ktory som piekla), tak mi vyuctoval tych par €.
Tak mi prosim poradte, ako sa spravat k mojim rodicom v tejto osemetnej situacii.
Uz sme im parkrat nechali peniaze za dcerin pobyt cez prazdniny, ale mama si ich nezobrala.
Dakujem
ja chapem Tvojich rodicov, povedia vam to na rovinu, co si praju. Nech napisu zoznam co treba kupit. Na tom nie je nic. Viem, zda sa ti to cudne, ale aj ked to nevidis, na nieco je to aj dobre. Vies ze ten kto ma na konte tisice ich nenasiel na ceste ale nasetril. Hadam to pochopite a bude dobre.
Idu vianoce :D ja byt tebou im na vianoce zabalim do vianocneho papiera horalku jednemu a trebars horku cokoladu na varenie druhej....lebo co je moc to je moc ale ved co to je tak ked takym co maju dost je aj tak malo...takym treba dat este menej lebo toto mozna ani nebude o potravinach, keby sa im nieco pokazi...kto vie?...ci by nechceli po vas im nejaky ten spotrebic kupit ked sa zacali ohanat ze nemaju tolko penazi...
variť pre vás 3 na návšteve - to je čo? babka si nepotrebuje oddýchnuť? jasne, že sa urazila resp. že to vníma tak "že s tebou sa nedá" a vníma to ako scénu
druhá vec je, že starí ľudia na starobu sú HROZNÍ na peniaze !!! moji svokrovci tiež nepatria medzi tých, ktorí rátajú centy a rozhodujú sa či kúpia lieky či jedlo, celý život spomínali ako svokra so svokrom (babka s dedom) boli lakomí, ako to vnímajú ako krivdu... a teraz? oni to isté!!! a vôbec nie je dôvod !!! my nič nepýtame ale stáva sa z nich babka s dedom 😀
No to su rodicia toto🤦♀️Nasi by mi dali prve posledne a toto ked citam je mi smutno :-/ Ja sa poznam,ja by som viac k nim nesla ked som s rodinou na obtiaz.
Ja toto úprimne fakt nechápem. Ak by moji rodičia niekedy niečo také zahlásili a mali by problém tak by som spravila asi strašnú scénu. Chvalabohu takí teraz nie sú a bežne keď idú niekam tak sa spýtajú čo nám majú kúpiť a my rovnako opačne. Nikdy nikto nechce peniaze lebo veď si to vrátime iným spôsobom. Neviem ako by som sa k tomu postavila ale som veľmi hrdý a tvrdohlavý človek a dala by som im to značne pocítiť. Deti by som samozrejme do toho nezaťahovala. Ak by malo ísť dieťa k babke a k dedkovi normálne by som im zaplatila ako v tábore nech sa cítia trápne. Na druhú stranu možno majú finančné problémy a ani o tom nemusíš vedieť. Mohli prísť nejakým spôsobom o peniaze a skrátka to nepovedali. Ťažko povedať čo im behá po rozume keď takto konajú.
nič som si zle neprečítala "Tak som sa na druhy den zobrala a navarila som komplet obed pre nas( nas 3) aj ked mama medzitym uz varila obed pre celu rodinu." - je tak či nie? z jej pohľadu jasná "scéna" teba ako urazenej 🙄 nemohla si povedať "mami dnes navarím ja pre všetkých"? prečo len pre vás troch?
Z draheho vina sa nenajes a neviem co jeto za chlieb z Yeme. My ked ideme na chatu ku kamosom sa nam smeju ze si berieme aj solnicku. Moj muz je proste nauceny tak ze nam nikto nemoze povedat ze sme ho vyzrali.
Ci rodicia maju alebo nemaju neries, mna osobne by tiez nezaujimalo nejake "drahe vino" co je to drahe vino? Ak si do neho su schopni naliat kolu.
Rodicov mas lakomych, aspon ti viac ostane. Nabuduce dojdi s nakupom na vikend a je po probleme.
A mimochodom, moj otec ma penazi jak supiek, ale na oslave u neho ak sme 4 tak budu 4 rezne.
NIE nikde nepíšem, že je to ok 😀 šomranie na vodu počúvam aj ja čím sú starší 😀 ale rovnako tak ti ako dcére príde normálne variť len pre vás 3? ak áno, tak ja viac nemám o čom... chcela si počuť názory, nech sa páči, tu bol ten môj. radšej viac neprispejem 🙂
@zuzanka.zuzu presne. Akoze oduta a robi si just svoje aby ukazala ze ma pravdu.
A mna by zaujimalo, ze co su tie tisice za peniaz v dnesnej dobe. Cosi sa stane, uz sa to deje, neustale zdrazovanie a co ak pride choroba, a rodicia poziju mozno este dlhe roky. Co nemaju pravo povedat svoj nazor, to sa musia vo vlastnom prisposobovat a tolerovat este aj dcerine vypady? No sorry, ale od ucty k rodicom to ma daleko daleko a daleko.
Nuz to byva tsk ze ti co maju moc by chceli viac..svokrovxi maju nadstandardny prijem (cca 4tis e mesacne do domacnosti..cele roky obaja pracovali vo vysokych funciacj,vlastnia dom s velkym pozemkom, byt v hodnote 70tis e a 4stavebne pozemky kde sa idu kupci pozabijat,a este jeden predali za 40tis e plud nemale peniaze na ucte..no a jedneho dna mi svokra medzi recou zavalila ze uz nebude mat peniaze na to aby dala jedinym vnucatom darcek na vianoce za 40e..ze nemaju peniaze...ja som od nej nic nepytala..sama zacala..zeny tsk lakomu osobu som nevidela..ja som myslela ze mi vypalilo ucho..
Zeleninova polievka a palacinky je obed pre rodinu? Vy ste zvlastni vsetci. Toto sa vari ked nie su peniaze.obed za 2e
Viac by som tam na vikend nesla. Prist na navstevu poobede na kavicku a radsej sa stavit cestou na jedlo. Ked chcu nech pridu oni k vam. Mna by tam uz takto nevideli.
Nas nakup na chatu, piatok az nedela, 200g sunky, cely chlieb, 8rozkov, maslo, 4 jogurty, syr, parky, 2kg masa 2druhy, zemiaky, ryza, zelenina,mlieka2, napoje (pre 3) plus si nosime vlastnu kavu,cas,koreniny
Pises ze varis pre celu rodinu z vasich financii, to znamena ze spravis nakup, ci? Nejako sa stracam.
Ze to je pre mna olovrant, to nie je proste jedlo pre rodinu
Oni povedali svoje želanie, vy sa možete rozhodnúť ako k tomu pristúpite.
Urobíte im nákup.
Prestanete k nim chodit a nechávať u nich dcéru na prázdniny.
Navrhnete aby chodili oni na návštevu k vám.
Nejaké dohady prečo a začo to robia sú zbytočné - nič nevyriešia.
Tak preco sa potom cudujes, ked zgrlosia cely zivot, ze chcu aby si doniesla nakup. Musela si tom predsa zit, ludia sa nezmenia len tak. Plus cerstvi dochodcovia... tie dochodky su riadny preplesk, ak boli zvyknuti na isti prijem takteraz ho maju tak 60%
A inak sú v pohode? Akože sa s nimi dá normálne komunikovať, dohodnúť, postrážia radi deti a tak? Tak by som v nákupe raz mesačne nevidela problém. Vidíš, varia lacné jedlá, asi sa im potraviny zdajú drahé. Či to má logiku, keď majú peniaze - asi nie, ale mám pocit, že všetkým to ide pokročilejšim vekom trochu dole s rozmýšľanim. O to viac, keď konzumujú "lacné jedlá" múčne a také bez nutričnej hodnoty. možno je to ešte vramci tolerancie. S tajným dufanim, že naše deti budú mať tiež trochu pochopenia pre starecke maniere. Tým nemyslím splniť každú chobotinky, ale zas ani robiť scény a tak
Tak ja potom nerozumiem, ked vlastne sama uz davno robis to, co po tebe chcu, kde je u nich problem..
Z mojho pohladu, vseobecne, ak sa ide k niekomu na navstevu, vzdy sa snazim nieco priniest, potesit. Na druhej strane, ak som hostitel, nic neocakavam, je to moje rozhodnutie a zelanie pohostit a mat niektorych ludi na navsteve a travit s nimi cas..
mozno az raz budes mat par rockov viac a Tvoje deti s rodinami budu chodit kedy sa im zachce a citit sa ako doma a nebudu Ta pocuvat co si Ty vo svojom vlastnom dome prajes, a este Ta budu vysmievat a urazat ze si lakoma, mozno az vtedy pochopis, co tym rodicia mysleli. Ani nevies preco takto konaju, co im v hlave bezi.
Dufam ze si si precitala moj komentar ohladom tych nafuknutych tisicoch, co to v dnesj dobe je, aka istota.
Ak majú pocit že ich chodíte vyzierat,nech prídu oni k vam