Nemôžem si dovoliť rozvod. Ako mám ďalej žiť?

strudlik
23. nov 2013

Ahojte, som vydata 7 rokov, dokopy sme spolu 12. Brali sme sa z lasky, bol to nas prvy vazny vztah pre oboch. Chceli sme babo a bola to tazka cesta, kym sa nam narodil syncek (2,5 roka), myslela som ze to bude najkrajsie obdobie mojho zivota, ale od kedy sa narodil nad vztah ide do zahuby. V tom cloveku, s ktorym zijem uz nezostalo nic z toho preco som ho kedysi lubila. Vazne problemy zacali, ked som si dovolila povedat svoj nazor svokrovcom a postazovat sa na ich syna, za co mi svokra prisla do mojho bytu vynadat ze som svina a podobne, odvtedy sa s nou nekontaktujem, maleho 2 roky nevidela, vobec sa z ich strany o neho nezaujimaju, i ked je to ich jediny vnuk. Manzel si nieco na to v robote vypil co som zistila a patricne mu vynadala (platime uver, takze jeho robota nas drzala nad vodou). Pol roka nato si opat vypil (opat so svokrom), dostal hodinovu vypoved. Vtedy sme akurat menili byvanie, stary byt predany, novy neprerobeny, museli sme ist k nasim kedze peniaze na prerabku isli na kazdodenne trovy. Moj otec mu nasiel pracu, ale plat nic moc. Ja som medzitym dorobila VS, maly v septembri nastupil do skolky, ja do prace,lebo peniaze co muz zarobi nestacia ani na zakladne veci... no on je spokojny. V novom byte som si vacsinu veci urobila sama, vymalovala, zariadila, v podstate okrem silovych muzskym prac zvladnem uz vsetko, lebo mojmu sa nechce. Momentalne to u nas vyzera tak, ze ked pride z prace (poobednej) sedi pri PC do noci, potom cez den spi az kym nejde do prace, malemu sa uz nevenuje tolko ako predtym, aj ked maju dobry vztah a maly je na neho naviazany. Ja uz k nemu nic necitim, ked mame byt spolu doma boli ma zaludok a mam vnutorny stres. My dvaja spolu netravime cas ako partneri, nemame nic spolocne, i ked ja som sa dlho snazila, prosila, vysvetlovala ako sa citim a co potrebujem, vzdy som mu vsetko odpustila, hoci sklamania z jeho strany boli na pravidelnom poriadku. Boli sme aj v poradni, ale ziadna zmena k lepsiemu. Trpi aj maly, pretoze sa (i ked nechcem a velmi ma to boli) hadame aj pred nim, ale ked maly nie je doma, muz sa hra alebo ma nevnima alebo spi.
Jedinu sancu vidim v rozvode, lenze mame velku hypoteku na 30 rokov, nemam kam odist, lebo rodicia sa teraz staraju o starku a maminu ZTP sestru, nezarobim tolko aby som si mohla prenajat aspon 1-izbovy byt, muza rodicia doma nechcu, takze tiez neodide, ale ak budeme spolu, bojim sa ze syncek bude trpiet. Stale chce aby sme sa s muzom stiskali a pusinkovali, cito ze to nie je v poriadku, ale ja nemozem pred nim hrat divadlo, cely nas zivot ma psychicky nici.
Poradte mi prosim, co robit, ako sa vysporiadat s tou hypotekou aby sme neskoncili na ulici...

sisaha
23. nov 2013

@strudlik ako dlho splacate hypo?
Ak to vidis tak , ze ziadna buducnost, tak hladaj moznosti...k rodicom sa vobec neda odist? Byt predat.., vyplatit hypoteku a casom mozno aj ten jednoizbak poriesit..

strudlik
autor
23. nov 2013

No kedze muz sa vobec nesnaxi zlepsit svoj prijem uz 2x sme museli navysit hypoteku, naposledy min. rok aby sme mohli spravit byt a odist od nasich. Nakolko v tom case si k sebe zobrali starku s tetou, teta je ZTP, starka straca pamat, takze je to tam psychicky narocne a byvaju v byte, takze tam s malym nemozem.
Viem ze by sme mali byt predat, ale ja asi neutiahnem sama byvanie, ked aj 1-izbovy a hlavne neviem ako to psychicky zvladnut kym by sme to uzavreli... muz stale vyvolava konflikty, psychicky ma depta, osocuje pred malym...

mamavera
23. nov 2013

@strudlik vyhľadaj dobrého právnika, aby ti poradil. Spolužitie, ktoré opisuješ nevedie k ničomu, snažiť sa musia dvaja, nie len ty sama. Si šikovná mladá žena, máš VŠ, dieťa len jedno, navštevuje už materskú školu. Aj keď nemôžeš ísť k vašim bývať, možno by ti mohli pomôcť aspoň tým, že ti vyberú malého zo škôlky a ty si budeš môcť nájsť okrem práce aspoň nejakú brigádu, aby si zvýšila svoj príjem a mohla si prenajať aspoň maličký byt. Odborník ti poradí lepšie.

mamavera
23. nov 2013

@strudlik práve preto musíš ísť od neho čo najskôr! Viem, že tu na koňovi bola nejaká téma, kde sa stretli ženy s podobným osudom, spoločne si prenajali malý byt, navzájom si mohli strážiť deti a tak preklenuli ťažké obdobie vo svojom živote.

hradnapani
23. nov 2013

@strudlik este je moznost prenajat si spolocne byt s nejakou maminou, ktora je tiez sama s malym dietatom. Aspon na nejaky cas, na zaciatok. Podelite si naklady, nebudete same.
Alebo hladat podnajom v nejakom rodinnom dome ci byte, pri starsich ludoch. Ked sa situacia znormalizuje, verim tomu, ze sa budete moct aj osamostatnit.
a ako tu uz bolo spomenute, tato situacia si ziada pravnika.

irriss
23. nov 2013

@strudlik Podle mne nemate jiny problem nez PENIZE - pozor neminimalizuju problem!!!
Jen si myslim, nevidim pozadi..ale podle toho, cos napsala...to, co k nemu momentalne citis, vyplyva z financni situace, verim tomu, ze kdyzby byly finance, jste OK 😉 i jako partneri..
Problem penze vas odcizil a zaroven zabil Tvoje srdce...Kdyz si nevazime chlapa a chlap je znechuceny z nasich neustalych podnetu na "hadky", protoze nas trapi "budoucnost" a reseni temer vzdy vice nez chlapa.., tak uz nema chut ani on..
Podle MNE, pokud najdete system a moznost zlepsit financni stranku , budete opet funkcni a zamilovani partneri...
Jedno jde z druhym..ja to nevidim na rozvod 😉 ale ukazat partnerovi, ze mi na nem zalezi a tim ho i motivovat ke zlepseni situace, mozna se vzdal..Pro chlapa je to nejhorsi vedet, ze neni schiopen zajistit rodinu.. 😒
Je opravdu ON na vine? myslim financne.. 😉 Mozna to vzdal..zkus se oprit o psychologa..najde koren..to, ze je na PC a nemate spolecne zaliby je TED..kdysi to bylo jine..pokusila bych se o navrat..jinak se "upije"...podle mne se stydi a schovava za piti i za PC..stejme vi, ze Ti uz na nem nezalezi..stava se troskou.zkuste si podat jeste jednou ruce navzajem..😉

mamavera
23. nov 2013

@irriss prepáč, ale situáciu teda zľahčuješ a poriadne. Myslíš, že muž, ktorý sa opíja v práci, až dostane hodinovú výpoveď, ktorého jediná "pomoc" v domácnosti spočíva v čumení do PC, ktorý sa nevenuje dieťaťu, svoju ženu zhadzuje, je pre zakladateľku témy nejakou výhrou?

janinah
23. nov 2013

@irriss strudlik nemá ani 30 rokov a takto žiť do smrti? podľa toho čo píše sa snažila dosť,aby sa situácia zmenila a výsledok 0 bodov 😒 ja také niečo neriešim našťastie,ale napadli mi tí finanční poradcovia,oni nevedia poradiť ako s financiami v takom prípade?

irriss
23. nov 2013

@mamavera No nezlob se na mne..ale ja to vidim jako DUSLEDEK..je to chovani posledni doby!! Vzdyt jsou spolu 12 DVANACT let..
jo a opil se a dostal vyhazov...muj manzel, kdyby se opozdil...dostal by vypoved..
nevim jak se opil, proc se opil..neomlouvam..nepiju a muj manzel take ne..ale vim, ze se da opit z bolesti, z zalu, z neduvery..neschopnosti..
NECVIM; nezna..ale vim, ze s dobou rostou naroky..a ne kazdy muz je schopen uspokojit....kdyz clovek resignuje, protoze by rad, ale nevi jak.zacne delat to, co on..opakuju, neznam situaci..
ale pokud se snazil (pred pitim a sedanim u PC) a nestacilo to..tak se topi....a resignoval.
nejlepsi je kopnout ho a pridrzet mu hlavu pod vodovodnim kohoutkem (?!) a nebo se zamyslet nad tim proc a kdy se stal prelom? nechtela jsem vic, nez mi je schopny dat??
Ne kazdy chlap je robot.(mluvim o obdobi PRED pitim, pred vyhazovem pred vysedavanim na PC..) nevim, neznam ..je tu jen jedna strana.. 😉

luciferkax
23. nov 2013

Rozvod nie je riešenie, čo tak vzťah napraviť? Hodiť minulosť za hlavu a začať od začiatku? prísť k nemu, objať ho.. nechať malého rodičom a ísť niekam, len vy dvaja.. fakt si myslíš, že tvoj muž je spokojný, ked večne len do neho vyrývaš a hustíš a hustíš a hustíš... nie nevravím, že je to LEN tvoja chyba, ale chyba je vždy na dvoch stranách..
Odporúčam krátku trefnú knihu 5 JAZYKOV LASKY 🙂 a pomôže :D

mamavera
23. nov 2013

@irriss vždy tu je len jedna strana, tej som sa snažila odpovedať. To, že je jeho apatia dôsledkom, je asi jasné, takto si svoj život zrejme nepredstavoval. Lenže jeho manželka tiež nie. A to, že sa opil v dôsledku čohokoľvek v práci - na to nemám ospravedlnenie. Mohol sa kľudne cez víkend spiť do nemoty, ale v práci? Neviem si predstaviť, že by so sa ako učiteľka v materskej škole v práci opila 😝 😝 😝 ver mi, že som si za posledných desať rokov prešla všeličím. Nie každý chlap je robot, zaujímavé, že od ženy sa to akosi automaticky očakáva. Veď aj zakladateľka témy chodí do práce, stará sa o dieťa, domácnosť, ako písala, väčšinu vecí si v byte urobila sama. Snažila sa so svojím manželom rozprávať, vysvetľovať, ako píše, k ničomu to nevedie.

mamavera
23. nov 2013

@luciferkax tú knihu poznám, je výborná. A to, čo radíš, som sa snažila urobiť so svojím bývalým manželom ja - urobiť čiaru a začať odznova. Bolo to zbytočné. Ako som písala vyššie, snažiť sa musia dvaja....netvrdím, že sa to v ich prípade nemusí podariť, ale veľmi tomu neverím...

luciferkax
23. nov 2013

@mamavera no hej, len veiš, to , že u tba to bolo zbytočné, neznamená že to bude zbytočné aj u nich... áno, môže to byť jeden zabitý rok života, ale nič viac..... 🙂

janinah
23. nov 2013

@luciferkax na nápravi vzťahu treba dvoch,tam bola snaha len z jednej strany.. aj keď s ažena snaží a nevidí odozvu,tak v istom momente treba povedať dosť..či má s asnažiť do smrti a výsledok nikde?..ja tu na MK obhajujem nerozvádzať sa ,kým nie je ozaj vážny dôvod,aleniektoré ženy si takto len ničia život a bohužial aj svojim deťom 😒

irriss
23. nov 2013

@mamavera
Ja netvrdim, ze nemas pravdu nebo ze autorka lze 😉 V tom musi byt jasno!!
Ja jen tvrdim, ze kdysi byly jistoty dnes jdou ze zapadu krasne zabalena prekvapeni v podobe KRIZE...
byli jsme zvyknuti na jine jistoty..ver mi, ze 30 let hypoteka je upsani se v dnesni dobe CERTU 😒
Vim, co to znamena, prijit o praci ze dne na den...vim, ze pro Vas je to jeste nepredstavitelne, ale tu uz po desetileti a nemusis byt opity..a jeste jedna vec..krize manzelska z nedostatku optimismu a radosti "z dneska ci zitrka" neni dobra budoucnost..ale pokud se najde dnes sila pro zitrek a SPOLECNE..budoucnost partnerska je moznost udrzet..ale jakmile to jeden vzda..druhy se potopi a casto i RADS..vsak je to jednodussi nakonec, kdyz mi rikas: Jsi neschopny, nezvladas..a Pepik od vedle ano..proc se neopit,..vzdyt jsi to predpovedela a mas pravdu..
Obcas vidi chlap v odchodu zeny pozitivitu a duvod, proc pije a "hraje se na neschopneho"..
Kdyz od nekoho necekas uz NIC, druhy Ti da za pravdu tim, ze se bude snazit co nejdrive o Tebe prijit..aby Te nemusel poslouchat a nebo aby se nemusel STYDET 😔

mamavera
23. nov 2013

@luciferkax veď som písala, že netvrdím, že sa to u nich nemusí podariť. A zabitý rok života u mňa znamená veľmi veľa. Nie som za rozvod za každú cenu, ale mám pocit, že zakladateľka témy pre udržanie manželstva urobila dosť, čo sa o jej mužovi teda povedať nedá...

mamavera
23. nov 2013

@irriss až na taký detail, že od neho ešte žena neodišla....a už rezignuje...skôr mi príde, že je to z pohodlnosti....je totiž ľahšie skryť za problémy svoju lenivosť, ako niečo robiť. To, čo sem prišlo zo západu mi je úplne ukradnuté, hodnoty, ktoré som uznávala pred tým, uznávam aj teraz.

irriss
23. nov 2013

@mamavera Vis o tom, ze nekdy se z LASKY chova clovek jako idiot?
Znam i muze, ktery se z Lasky ke sve zene znemoznil a znicil a vis proc?
Aby na neho jeho zena nevzpominala v dobrem..aby ji nebyl jejich rozchod lito, aby nevahala a sla..
Aby krasne vzpominky na neho prikryla zloba, nenavist a vztek...
paradoxni uvaha, ze?--- ale pravdiva..jednoduse ji miloval tak hodne, ze chtel, aby na neho zanevrela a tim padem, aby byla uuuplne volna a mohla si splnit sve sny a zivotni touhy, ktere on nebyl schopen uskutecnit.. 😉

I tomu se rika "LASKA"

danjelca
23. nov 2013

@irriss to v ktorej telenovele?🙂

mamavera
23. nov 2013

@irriss jasne, keď mi bude manžel z lásky ku mne v práci chlastať, ignorovať v domácnosti mňa, naše dieťa a všetku prácu okolo nej, ale z LÁSKY, tak ja mu z lásky otrepem panvicu o hlavu....

maminuska
23. nov 2013

@irriss ja rešpektujem tvoje názory a mám ich rada ale toto sa mi zdá troška uhodené 🙂 .
Skôr sa prikláňam k
@mamavera a som toho názoru že nikoho neoprávňuje nič k takémuto konaniu voči manželke a voči svojej rodine.

mamavera
23. nov 2013

@danjelca perfektné, trefné, nemáš chybu!!!!! 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

maminuska
23. nov 2013

@mamavera ono práve niekedy ten odchod prebudí takéhot partnera k aktivite a k tej LÁSKE , kedy zistí že už prestrelil .

luciferkax
23. nov 2013

@janinah nechcem byť hnusná, viem, že sa snažila, ale podla mna sa snažila zle... dohováraním u chlapa neuspeje myslím takmer žiadna žena 🙂 skôr činom, úsmevom, láskou... a až ked vtedy bude nevšímavý, potom sa na to "vysrať" 😀 😀 😀 a nečakať výsledok hned - počkať, pol roka nikoho nezabije :D

irriss
23. nov 2013

nevadi 😀 😀 😀 😀 😀 ....preji krasny vecer... 🙂 vsem, neutikam od Vas..ale musim, slibila jsem detem Shreka v Tv s maminkou 😅 (ano, tu zacinaji pohadky od 21.hod a trvaji do pulnoci😉 )

Jinak k tem chlapum ..cim drive jim slapnete po krku, kdyz nebude schopny uspokjojit sexualne ci financne, tim lepe..
hlavne rychle.. 😎

Obcas ma chybu zena, ktera touzi po necem, co jeji partner neni schopen dat a prilis kontroluje a porovnava se sousedem.. 🤐
A k tomu se vztahovaly moje prispevky....na dobu, ktera je ..u Vas nastava... neni kazdy pripraveny ..lepe receno NELZE se na ni pripravit..
zrejme si neuvedomuje velmi mnoho lidi skutecnost, ze prava, povinnosti, naroky a zivot nad pomery se stal smrti na uroky....
Umirame ...protoze nase sny a touhy nemaji budoucnost..chceme moc..chceme vic..chceme zit na uroky..ale tento system prave zkrachoval.. 😉
pryc je doma, kdy stestim bylo malo..a proto spolu lide - rodiny drzeli..ted je honba za necim...doslova okradla..partner nezna partnera..a rodina je rodina, jen kdyz pujci ci daruje.. ☹
Samozrejme nejsme vischni stejni...ale odraz a obraz spolecnosti je UNIK, rozvod...a zavist..
rozvadejte se..posilejte otce vasich deti na ulici...tu jsou jich uz plne ubytovny..vysokoskolsky profesor ci technik z monopolu...vsichni nasli spolecny osud a na ubytovne spolecny zachod..staly se spolecne odpadem spolecnosti... 😔
Rychle..jednoduse ...vzdyt na co cekat..dokud jsme mladi... 😎

strudlik
autor
23. nov 2013

Dakujem vam vsetkym za vase nazory, ano je to tazke, inak by som vas neprosila o radu a viem ze ani riesenie nebude jednoduche a ci uz to uzavrieme tak ci tak bude to narocne...
Ja som z rodiny, kde sa zatial chvala Bohu nikto nerozviedol, takze i u mna je to posledna moznost a o to tazsia ze ani neviem ako to prebieha a co vsetko to obnasa, len viem, ze pri tom trpia vsetci, hoci niekomu sa moze ulavit, ale tiez nie bez citovej ujmy
Moj manzel nepije, no zle na neho vplyva aj jeho rodina, vtedy v praci si vypil (neviem kolko) tiez s otcom, a on je z doby, kedy sa to "mohlo" lebo robota sa vzdy nejaka nasla, ale muz robil na VZV tak si viete predstavit, kolko skody mohol spravit pod vplyvom a nedajboze niekomu ublizit...
A viem, ze nikdy nebol dokonaly, ale ani ja, lenze teraz sme rodina, chceli sme dieta a teraz sa o rodinu musime postarat, takze je logicke ze aj naroky na nas sa zvysuju a verte mi, ze ja nie som z tych co potrebuju znackove veci, alebo drahe darceky, ak niekomu doprajem tak syncekovi, a vzdy ak nieco kup najprv im dvom a sebe az ked ozaj nieco potrebujem. Ale ucty platit musim, ak nechcem prist o strechu nad hlavou, a na ne treba zarobit...
No a nas problem nie je len o peniazoch, je to hlavne o pristupe k zivotu a snahe byt spolu a byt stastni. Aj o fungovanie rodiny sa treba snazit, je to ako kvet, ktory ked sa nepolieva zvadne a vykape. V mojej rodine som vzdy ja bola hnacim motorom, ale ked niekto bojkotuje vsetky vase snahy pre vlastne pohodlie, tak clovek strati silu o nieco sa snazit. A ja si tiez az casom a skusenostami zacinam uvedomovat niektore veci, ktore som pred tym nevidela. Aj manzelova rodina funguje tak, ze sa kazdy stara o seba a su v podstate len spolubyvajucimi, a asi tazko dokazem zmenit muza, ktory vyrastal v takomto prostredi... a ja chcem pre moje dieta viac... a aj pre seba, ved zivot ked sa niekto pri vlastnom muzovi citi opusteny asi nie je dobrym zivotom...
Keby som mala carovny prsten chcela by som sa pri mojom muzovi citit milovana a nie sama na vsetko a mat pocit, ze spolu vsetko zvladneme lebo mame jeden druheho... ale na zazraky uz neverim...

mamavera
23. nov 2013

@maminuska presne na to som myslela, lenže je to bohužiaľ málokedy...ale keď ho žiadosť o rozvod nezatrasie, tak už nič

strudlik
autor
23. nov 2013

Keby sme nemali dieta, tak od neho davno odidem, ale naozaj posledne 2 roky su len o hladani kompromisov z mojej strany, snahe verit, ze sa nieco zlepsi... no uz to zaslo tak daleko, ze trpi aj maly... a to si nezasluzi...
Ja si uvedomujem, ze bude trpiet aj bez otca, lebo su na seba naviazani, a urcite by som mu nechcela robit problemy, keby sme sli od seba... no muz sa v poslednej dobe ku mne sprava tak bezcitne, ze si neviem predstavit co mam od neho cakat...

maria1989
23. nov 2013

@strudlik byt, ktorý máte na hypo môžte predať... splatíte banke, čo dlžíte, a čo ostane (ak niečo) si rozdelíte. choď sa popýtať do banky. a keď muž nechce.... riešiť s právnikom. presne ako tu písala jedna baba, si mladá, s 1 dieťaťom, máš výšku... ak ho už nechceš, začni od znova... ak pracuješ, za plat si určite nejaký nájom nájdeš, a časom uvidíš . držím palce.

maminuska
23. nov 2013

@strudlik Tvoje manželstvo je absolutne energeticky nevyvážené . Ty si ten dynamický typ , a on ten pasívny. Život s takýmto typom človeka je veľmi ťažký , časom vyčerpá aj elektráreň Temelín. Viem po 13 rokoch v podobnom manželstve svoje.
Chápem že si vyčerpaná a najradšej so všetkým praštila, poedala si mu že zvažuješ ak sa nič nezmení aj rozvod ?