Je to asi veľmi trápne ale fakt nemôžem. Mám 26, pred dvoma rokmi som skončil vysokú školu. Prácu som si našiel prakticky hneď po škole, vďaka praxi. Som ekonóm. Osamostatnil som sa, resp. býval som v zdieľanom byte rok. Potom som šiel do jednoizbáku v Bratislave. Moji rodičia majú aktuálne 65 (otec) a 63 mama. Mama pred pár mesiacmi prišla o prácu (vo firme sa prepúšťalo) a nedarí sa jej nájsť novú, lebo je v preddôchodkovom veku. Otec išiel do dôchodku predčasného minulý rok, lebo "by mu to vyšlo" lepšie ako keby čakal. Nepochopil som to ale to nevadí.
Každopádne majú obaja pomerne nízke dôchodky. Bývajú v 3i byte v centre mesta v ktorom som vyrastal ja so sestrou (dvojčaťom). Teraz na mňa ale otec tlačí, že by som im mal pomáhať finančne, lebo "im to nevychádza". Očakávajú odo mňa aj od sestry 100 eur mesačne ale ja si to nemôžem dovoliť. Resp. na konci mesiaca by mi zostalo doslova nič na účte, žiadne úspory. Čo mám podľa vás robiť?
predat byt a kupit jednoizbak-z penazi vyziju .. pripadne nech si najde otec brigadu ak vladze a mama dake upratovanie ... ty sa uskromni a tu 100vku im posli s tym ze je to ale len docasne kedze sam nemas z coho .. ja si myslim,ze keby si sa aj ty posnazil tak 100 v pohode najdes ..ved aj oni si museli kolko x odtrhnut od ust aaby si ty vystudoval .. kazdopadne neda sa to na dalsich 20 rokov -takze si sadnust aj so sestrou s nimi a prebrat buducnost
Navrhnut im vymenit ich byt za mensi. A jednoznacny argument o tvojej financnej situacii a buducnosti
@pribinak
@syslik81 a čo ak tú stovku fakt nemá, pretože platí hypotéku. Mimo toho, ako mladý človek má sedieť doma a nikam nechodiť, aby posielal peniaze rodičom? Nemá chodiť športovať, na kultúru, s frajerkou na výlety a miesto toho dávať rodičom? Otcovi, ktorý dobrovoľne išiel do predčasného dôchodku a teda sa dobrovoľne rozhodol mať nižší dôchodok? Alebo má chalan prestať sporiť - no super rada ak má človek hypotéku. Ak nemá hypo a platí podnájom, ako nasporí na bývanie, ak namiesto sporenia bude podporovať rodičov? Keby bolo chorí alebo ozaj starí a nemali by čo jesť. Ale oni majú dôchodky a majú 3 izbový byt. Tak ako prvé by mali riešiť to, že ak nemajú peniaze, tak 3 izbový byt pre dôchodcov v centre mesta je luxus. Prečo by mladý chalan mal namiesto žitia a sporenia do života financovať rodičov? Ja každý mesiac veľmi podporujem rodičov. Ale teda nie takto - štýlom daj ty aj sestra po stovke.
Chcela som napisat to iste, co sa pise vyssie, ze im, netreba taky velky byt...ale chapem z opacneho uhla, ze ludia v tomto veku, kde prezili cely zivot nepojdu jednoducho inde, viem podla svojich rodicov a aj podla svokrovcov...
Inak maju narok na vyzivne od deti, realne sa to da podat na sud...tam vsak pochybujem, ze by to preslo, lebo maju svoje "rezervy" práve v tom byte...ale davat na sud nieco taketo je extrem, ale deje sa to, akurat ze to rozhada cele rodiny povacsine...a stale plati, ze aj tebe musi ostat na zivot, nemozes pomahat niekomu a sam sa dostat do situacie, ze budes zivorit....je to velmi protichodne
Tam sa treba dohodnut nejako uplne inak...nie tak, ze oni si urcia a vy mate dat...
Si ekonom, takze by si im mohol poradit, co sa financii tyka. A mama v tom veku nemoze ist do predcasneho dochodku? Kazdopadne, pomoct im treba, ak ti nevyjde 100 eur, skus aspon polovicu.
čo robili posledných 10 rokov že si nenašetrili? aspoň čosi....
to teraz budú od teba vypytovať ďalších 20 rokov?
@melanta ok a teraz nadych vydych a citaj este raz a vsetko-pomoct ano ale docasne .. a preco? lebo su to rodicia.. lebo rodicia pomahaju tebe pomahaju vystudovat a ak sa ocitli v tazsej situacii je na mieste pomoct -este raz a pomaly si precitaj - D O C A S N E .. ok ? uz chapeme? a on tych 100 ma .. sam to napisal ale su to len tak tak peniaze...takze sa usp=kromnovat az tak nemusi a DOCASNE to da
Akoze este nemaju vek aby si im musel pomahat. Otec moze ist popri dochodku este robit a mama si tiez vie najst aspon malu brigadicku. Pokukaj sa v ich oblasti na ponuky. Kokso Ved po VS si este musis zariaďovať zivot ty sam. Treba si sadnut a vymysliet ako si vedia zarobit. U nas v meste napriklad chodia vyberat deti zo škôlok, skol, upratujú v domácnostiach atd..
@syslik81 lebo rodicia pomahaju tebe pomahaju vystudovat - nesúhlasím. Ja som nikdy nevnímala, že dcére pomáham, ak jej financujem štúdium a že by mi to mala raz vrátiť. Je rozhodnutie dospelého človeka mať deti a za tým rozhodnutím by nemalo byť to, že dieťa mi raz starostlivosť a finančnú starostlivosť vráti. To "dočasne" registrujem. Nijak to nemení môj názor. Ak im došiel tento mesiac nedoplatok za energie za minulý rok, oka, tento mesiac nech pomôže. Ale inak nie. Žiadne dočasne. Čo sa zmení za pár mesiacov? Dôchodok nebudú mať vyšší. ani životné náklady nižšie. Akurát si zvyknú na to, že dostávajú peniaze od detí. Potom od koho budú pýtať? Je potrebné hľadať riešenia, ktoré rodičom pomôžu dlhodobo, nie dočasne.
@pribinak píše, že ak rodičom dá stovku, nič mu neostane na konci mesiaca, že nič neušetrí. Čiže žiadne vytváranie rezervy, žiadne sporenie do života. Kedy začne znova sporiť? V 50-ke, keď sa rodičia pominú? Navyše, ak má hypo, nevytvárať si rezervu je nebezpečné. AK nemá hypo, ako ju raz bude mať, ak namiesto sporenia bude financovať rodičov?
@syslik81 mensi byt ano, ale vazne jednoizbak? 🙈 Vo veku, ked kazdy potrebuje svoj klud? Toto nie je dobre riesenie. Urcite dvojizbak.
@melanta ok takze si zas nepochopila..vrat sa na zaciatok diskusie precitaj si este raz co som napisala a hlavne zaver a potom mozno pochopis aj co som myslela.. silou mocou ides vyvratit niekoho nazor a pritom si precitas jednu vetu a zvysok hodis za hlavu ... ale ok - su ludia co chapua potom taky ako ty ... pekny den ...
@simsalabim ok som v uk tu sa obyvacka nepocita.. pre mna jednoizbak je 2izbak na sk .. cize izba obyvacka a kuchyna nech je byt co si hladaju -aby sme sa rozumely
Pre teba vysvetlenie- isiel skor do dochodku, lebo zarabal minimalku(alebo trochu nad) a 4 odpracovanymi rokmi by sa mu zdvihol dochodok az o nejakych 15-20e - za to 4 roky full-time prace s moznostou prepustania v takomto veku nestoja. A kedze isiel na dochodok skor, 4 roky nesmie brigadovat.
A k problemu- normalne by som rodicom 100ku dala a snazila sa podporit, nech mama cosi najde, lebo s dvoma prijmami asi vyziju. Ani by ma nenapadlo nejak uvazovat, ze by som im nedala🤔🤔a inak, to fakt nemas 100e mesacne, aby si rodicom pomohol? Ako beriem hypo, auto atd., ale vsak 100ka nie je zavratna suma-kebyze tisic €, tak si poviem okeeeej, trochu vela. A nie, nemenila by som rodicom byt, az ked by im fakt 1000ka k zivobytiu chybala...
@syslik81 toto je diskusia, označila som meno, pretože som reagovala svojim názorom na tvoj. Nechápem, prečo to vnímaš ako vnucovanie názoru. Ja to vnímam ako diskusiu. Diskusia je výmena názorov, nie presviedčanie či vnucovanie. Takže možno je potrebné nebyť tak vzťahovačná a budeš to ako diskusiu vnímať aj ty. 😉 Pekný deň.
na to mali mysliet skor, ze budu mat nizky dochodok a nevyziju.. a tak si mali zariadit aj byvanie a ine veci. Nizky dochodok = nizky prijem. Si ekonom, vies si poratat hadam.. Rovnako im treba teda urobit taky mensi audit a poradit co a ako..
ak im nevychazda, dohodla by som sa so sestrou ze aspon po tych 50eur sa poskladame, ak vyda, ak nevyda nevyda... a rodicom by som to rovnako povedala, bohuzial, platim si byvanie, zivot, teraz som zacal pracovat.. nemam.
Podla mna mama sa uz na TPP nezamestna, je to drahy špás pre zamestnavatela, moze tak nanajvys hladat nejake brigady/dohody. Odchodne bude vyplacat posledny zamestnavatel.
Rovnako otec moze brigadovat:
"... Existuje aj výnimka, ktorá sa však vzťahuje len na dohodu o pracovnej činnosti alebo dohodu o vykonaní práce pri príjme priemerne mesačne 200 eur, resp. pri ročnom príjme 2 400 eur – vtedy Sociálna poisťovňa výplatu predčasného dôchodku nezastaví, teda predčasný dôchodca môže s touto výnimkou aj pracovať aj súčasne poberať predčasný dôchodok. Výplata predčasného starobného dôchodku mu v takomto prípade bude podľa zákona zastavená až vtedy, keď príjem z dohody v príslušnom kalendárnom roku presiahne sumu 2 400 eur.
Výnimku z platenia poistného pri týchto dvoch typoch dohôd si predčasný dôchodca musí uplatniť u zamestnávateľa čestným prehlásením ešte pred začiatkom výkonu prácu na dohodu. ... "
@simsalabim ked na to nemaju tak aj jednoizbovy. Bohuzial. Alebo podla miesta pobytu, zemnit lokalitu a zarobit na predaji a kupe nehnutelnosti co to.
Tvojou povinnostou neni pomahat rodicom.
Maju viac moznosti/ mozu si najst nejaku brigadu- predat byt a kupit mensi….
Treba povedat nie a hotovo.
Ak ma mama 63rokov je rocnik 1961, za dve deti sa este nejake mesiace do dochodku odcitaju, dala som to cez dochodkovu kalkulacku, narok na dochodok ma uz od 62jky. Kolko naju spolu 800-900€? Je urceny nejaky miminalny dochodok (pre otca) mama ma narok na 6m podporu (ak splna podmienky).
nech si idu rodicia privyrobit aj keby nacierno prace okolo domu v byte upratovanie
to nie je ze su zdravotne odkazani
@deti95060810 mozno platili synovi vysoku skolu?
Pozri si ekonom, skuste sa na to pozriet spolu. Nepride mi normalne ak otec na Teba tlaci. Ozaj a co sestra? Aj od nej chcu prispievat?
pomohla by som eventualne docasne, kratkodobo, ale hladala by som dlhodobejsie a udrzatelne riesenia.
Mozu si privyrobit, najst brigadu? Predat byt? Najst mensi? Mozno by mohli prenajat jednu izbu, v zavislosti od usporiadania bytu... ja neviem...
@cookie29 a kde v Amerike?
syn chodil na VŠ a ja na RD s poslednou dcérou... aký problém... žiadny.
Tie co navrhuju kupit mensi byt maju pravdu, ale len do istej miery. Rozdiel v cene dvojizbaku a trojizbaku nie je priepastny, platby za byt tiez nie su vyrazne lacnejsie, ale ano, do istej doby by mali hotovost na preklenutie obdobia kym mama pojde do dochodku. Len aky jej vypocitaju dochodok je tiez otazka. Co bude ked prejedia zisk z predaja bytu? Posielat otca na brigadu sa mi tiez nezda, pretoze ten clovek uz nemusi byt zdravotne na tom tak dobre aby este niekde mukloval. Nie je to nahodou tak, ze bud predcasny dochodok alebo praca, subeh pri predcasnom nie je mozny. Mam iste, ta by si mohla najst aspon nieco, aj by jej to pomohlo do dochodku nejake drobne pridat.
Autor, si ekonom, sadni s rodicmi a zistite spolocne, kde by mohli usetrit. Mozno by potom tu symbolicku sumu ani nepotrebovali. Treba pozriet pravdelne aj nepravidelne povinne platby, kde by mohli najst lacnejsiu variantu bez toho aby sa museli privelmi uskromnovat.
@betulinka1 pokial je v predasnom, tak robit nemoze. Aspoň nie oficiálne.
100 by som posielala ale otvorila by som tému že predať byt a ísť do menšieho.
Dvaja dôchodcovia nepotrebujú 3 izbový byt
Argument by bol že teraz môžeš posielať ale nebude sa to dať stále
A otec sa doma nenudí? Nechce žiadnu brigádu?
Mama aspoň brigádu?