Nemôžem sa dívať, ako všetci rozmaznávajú moje dieťa

sialenkina
11. feb 2015

najprv popíšem situáciu. Momentálne bývame u mojich rodičov kedže staviame dom. Čakáme druhe babätko, na ktoré sa veľmi tešíme. Naša prvorodená je prvé vnúča v mojej aj manželovej rodine. Asi to znie divne, ale ja už to nemôžem vystáť ako sa každý pchá aby Lujzinke vyhovel, aby len nezaplakala. Dokonca sa pretekajú kto viac zaujme jej pozornosť. Potom ja čo sa hu snažím trošku vychovávať som tá najhoršia a samozrejme mi to je ľúto. A teraz ked čakame druhe babätko už s nou tolko nevladzem, tak sa jej venujú moji ridičia,kedže manžel býva dlho v práci. Som im zato vdačná, ale je mi do plaču ked vidím ako všetci vyrešujú, idú von, blaznia sa a ja ležím na posteli. A samozrejme všetko ma dovolené. Donkonca aj ked papá, tak stále sa jej podstrkujú a hovoria na nu. Samozrejme, že neobsedí...a je to milion iných detailov ktoré ma vytáčajú. A svokra?! da doteraz za nou beha s rukou pred nou a za nou aby nahodou niekde nespadla a ked tak ju okamzite zacne lutovat a nosit na rukach. A tam moze totalne vsetko aj keby im hadzala kamene do hlavy, tak povedia to nevadi sak si to dame zasit. Sibe mi uz, z toho, ze som stale doma, alebo to ma edte niekto? dakujem za kazdy komentar

mamulienka30
11. feb 2015

@sialenkina presne sibe ti uz s toho. Hladas problemy, kde nie su. Pomahaju ti s nou ako najlepsie vedia, co chces mat doma pravy opak ako ine zeny? Uplnu ignoraciu zo strany rodiny, nepomoct ti v tehotenstve s malou? Ja mam pocit zeny, ze vam skutocne neni obcas pomoci, nic vam neni dobre... starat sa je zle, nestarat sa je zle, vsetko zle.

Ano nie je uzasne, ze jej vsetko dovolia, ale oni su stari rodicia, vychovavaju rodicia, ked budes zasa fit, zjednas si poriadok, ale teraz oddychuj v zaujme dietata v brusku. Toto je vynimocna situacia a tak ju treba brat.

Mas samozrejme moznost (mas ju??) starat sa o svoje dieta len sama a styky s rodinou prerusit. Ale to ako pises nejde, lebo to uz nezvladas, takze si sa sem prisla len vyplakat a prijst si po poklepanie po ramene, ake to mas strasne. Ale nemas. Mas rodinu, ktora tvoje dieta miluje, aj ked to podla teba nerobi "spravne"... pockaj, ked ty budes v pozicii svokry.

natalym
11. feb 2015

@sialenkina Máš nádej, že to nebude takto večne.

michaela62
11. feb 2015

Ja to mam doma podobne,tiez byvame u svokrovcov a mala je ich jedine vnuca takze presne viem co to je aj moju rozmaznavaju a nie je to dobre nic jej nezakazu stale ju nosia na rukach aj im to samozrejme stale hovorim aby ju nechali pohrat sa aj samu,nastastie su rozumni a daju si povedat ale tiez mam dakedy toho dost ale na druhej strane som rada ze su s nou,treba im len vysvetlit co si prajes a co nie a myslim ze to pochopia,netreba byt ticho

bonaqa2013
11. feb 2015

Moja svokra si vnúčence ani nevšimne a musí byť dobre. Bývame od seba 30 km - nie 300, ani 3000, a deti nevidela už pekne dávno. Keď sa narodili bola pozrieť len jednu v nemocnici, ostatné nevidela vôbec až kým sme my neprišli aj s deťmi ku nej. pri poslednej dcére - dostala DMO nás stále prehovárala aby sme ju dali do ústavu, že tam jej bude lepšie, nech tam ide medzi svojich.... radšej som tam prestala chodiť. A ak si myslíte že svokra je chorá, stará a nevládna ste na omyle. Nejaké zdravotné problémy sa nájdu, chodí ešte veselo na brigády a má krátko po 60tke.

sabina1975
11. feb 2015

@sialenkina mala so 17 rokov ked sa mi narodil prvy syn 21 ked druhy byvali sme sami manzel v praci od 6.00 do 18.00 cely den sama mama robila svokra nemala o nas zaujem a starala som sa sama teraz mam 15 mesacnu dceru a zase som sama mam 6 izbovy dom dvoch dospelych synov musim varit prat zehlit proste vsetko v aprili som si zlomila nohu mama chodila kazdy druhy den a ja som bola na 5 mesacnu sama dokedy nedosiel muz z prace a dalo sa bolo to tazke ale musela som tebe pomahaju a aj tak sa ti nepaci tehotenstvo nie je choroba tak preco lezis si matka tak si razne povedz toto nie a ak nepocuvaju staraj sa o nu sama

jankapo
11. feb 2015

@sialenkina zatat zuby a vydrzat, prestahujete sa, narodi sa babatko, zabehate sa vo vlastnom....budete mat vlastne pravidla...a zatial len vydrzat...chapem ze si frustrovana, ja tiez musim lezat a vlastne vsetko je na mm, a tiez mam niekedy pocit ze si moc necha skakat po hlave, len aby nevosiel s nimi do konfliktu, ale nedovolim si ani pipnut, fakt brutal kmita okolo nich a domacnosti, tak mu este nebudem vycitat ze to robi zle 😝 tiez som nestastna, ze nic mozem a za vsetko musim byt este aj vdacna, aj ked to nie je po mojej voli....mamka a svokra nam pomahaju s jedlom, no tak som rada ze som rada a jem, co s laskou uvaria a poslu, aj ked by som si strasne dala nieco ine 😅 proste im nemozem posielat jedalny listok...musim(e) sa pokorit, my zeny mame casto problem prijat starostlivost a pomoc, lebo my vsetko vieme lepsie 😉 nastastie to ber tak, ze je to kratkodobe, docasne, nebudete u vasich byvat cely zivot a ani tehu nebudes cely zivot....a mala sa po case prisposobi novym pravidlam, ak vy ich potom s manzelom budete dosledne dodrziavat 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sialenkina
autor
11. feb 2015

@fidka79 dobre viem co toje starat sa o vsetko, byt sme predali pred troma mesiacmi. Dovtedy sme byvali sami do koncamam este aj podnikanie ktoremu sa tiez musim venovat. tak zeviem co to je. A nikomu som sanestazovala ani neprodila o pomoc. Horsie znasam takuto situaciu. Nechcem vyzerat ako nevdacnicka. Vsetci robia co sa da, niekexy aj ked netreba. Ale je to moje dieta a jeho vychovu dom si predstavovala inak. A nie aby stake niekto pidryval moju autoritu

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
arizona
11. feb 2015

Keby som bola na tvojom mieste a vadilo by mi to a vladala by som, nasla by som nam podnajom. Kazda situacia ma minimalne 2 riesenia.

jolly84
11. feb 2015

@sialenkina a prečo sa teda nestaras ty?

sue
11. feb 2015

@sialenkina áno, šibe ti 🙂

zabina27
11. feb 2015

@sialenkina tak im presne povedz, v com podla teba podryvaju tvoju autoritu a aby sa to snazili nerobit, aby ta mala neprestala respektovat. lebo ano, stari rodicia su na rozmaznavanie, ale skor si to myslim, co sa navstev, prazdnin tyka, ak sa maju starat casto, tak nejake pravidla musia mat. je predsa ine, ked rozmaznavaju napriklad uvarenim oblubeneho jedla, hranim sa, nosenim, ale zase podryvat autoritu stylom, ze mama povie, ze "keksik az po obede" a babka povie "ale co, daj si aj teraz", tak to uz je ine, tyzden na prazdninach sa to da, ale ak to ma byt kazdodenne, tak ako to dieta pochopi? podla mna, aspon par hlavnych veci, ktore ti prekazaju, im povedz a popros, aby v zaujme malej nepodkopavali teba ako matku

paki78
11. feb 2015

Myslím že to vidíš horšie ako to je. Ja som bola v rovnakej situácii, len s tým že sme bývali u svokrovcov. Aj moju dcéru rozmaznávali, trvalo to tri roky, kým som mužovi povedala, že sa sťahujem od jeho rodičov a ak chce môže ísť s nami, do týždňa sme sa sťahovali. 🙂
Dnes, dcéra má 10 rokov, ja mám skvelý vzťah so svokrovcami a moja dcéra ich miluje. Myslím že my sme odišli v pravý čas. Ešte skôr ako sme sa začali hádať kvôli jej výchove.
Takže len sa čím skôr odsťahovať a žiť a vychovávať deti po svojom 🙂

katarinamarkova
11. feb 2015

@sialenkina
@sialenkina si doma, cakate druhe babo, predpokladam podla toho co pises, ze do prace nechodis.....tak perco si ju nevychovas sama, ked ti styl vychovy inych okolo nevyhovuje?
to je take tazke povedat ostatnym, ze ty si matka, ty vychovavas....rady beries, pomoc tiez, povedz ze si za ne vdacna ale hlavne slovo mas pri vychove mat TY.

petra7777
11. feb 2015

@sialenkina A prečo ju nevezmeš vonku ty? Tehotenstvo predsa nie je choroba a kratučká....ľahká prechádzka ti neuškodí a budeš s malou iba ty....No a užiješ si ju trošku a starkých nechaj, nech oddychujú oni 🙂 Je predsa dobre, ak ti pomáhajú....keby nepomáhali, tiež by bolo zle, že ich malá nezaujíma.....

gretocka
11. feb 2015

@sialenkina no tak ja sa tu po tebe nejdem vozit, lebo podla popisu mi pripada, ze si na rizikovom... ??
na jednej strane suhlasim s tym, co ti tu pisali dievcata, ze to mas lepsie, akokeby ti s malou nemal kto pomoct, ale uplne rozumiem aj tvojmu postoju.
Neviem nakolko mate v rodine otvorene vztahy, ale mozno by stalo zato normalne sa o tom porozpravat aby babky poznali tvoj nazor a ak ta maju aspon trochu radi a aj malu, tak sa budu snazit respektovat tvoje priania.

Ono pekne sa radi, ze vydrz ono to prejde, ale ked sa narodi druhe babo a mala bude mat postoj, ze ak mama nedovoli, babka dovoli alebo ak mama nema cas, babka ho mat bude - to nie je dobre. Bolo by viac nez ziaduce, aby babky pri kazdej prilezitosti tvoju stanu podporili, lebo mala a rychlo zorientuje co a ako a bude to vyuzivat..... prajem vela sil a hlavne vela komunikacie bez prehnanych emocii

cacianka
12. feb 2015

aj moja kamoška je babka - pomojká, pritúli, postíska, pohrá sa, prechádzky, výletíky, čítanie, maľovanie, povaruje, nakúpi, uvarí, všetko možné pre rozvoj a krásne detstvo malého 2,5 r Maťka
= ale rešpektuje výchovu svojej dcéry a nerozmaznáva !

kiki68
12. feb 2015

tak si to uzivaju, pockaj pride druhe vnuca a uz nebudu stihat a cele toto rozmaznavanie skonci,lebo dve deti uz s rukami vpredu, vzadu neohlidas ani omylom. Takze jedno spadne, druhe stihnes zachytit. Tak ich nechaj v tejto sladkej idylke este chvilocku. Pockaj budes mat druhe budes rada,ze mas od malej trosku pokoj a niekto iny jej beha za zadkom a snazi sa vsetko,len aby bola spokojna. Aspon budes mat cas na vsetky veci okolo druheho babatka a aj si mozno oddychnes ked to budu takto nadsene pestovat babicky a tetusky a cela armada spasy matiek :D Myslim,ze to nie je o vychove, dieta nei je pes, nechajte si tych ludi tie deti aj uzit, nie su s nimi 24 hod denne na rozdiel od Vas a nemaju vam to ako uplne pokazit. Vo vychove musia hlavne rodicia tahat za jeden koniec. Stari rodicia su skor na rozmaznavanie. Pretoze pre nich ej to ako mat druhy krat dieta, zazit este to krasne kocikovanie, plienkovanie, krmenie, lego.. ktore by uz oni sami mat nemohli.

ivet1371
12. feb 2015

Nechaj nech si užívajú vnuća a odychuj.babky a dedkovia sa na rozmazavanie.a nie každá má štastie ze sa starajú.roky tak rýchlo letia a raz budeš aj ty babka.ja som som aj keď len 3 mesiace a spravim pre vnućku čo jej na očiach uvidim🙂

ivett1
12. feb 2015

@sialenkina ahoj, aj ja som mala podobné pocity ...naša dcérka bola a je prvá vnučka z manželovej strany a tiež ju brali ako princeznú a dokonca aj moji rodičia, hoci tam už nebola prvá vnučka, ale po piatich rokoch druhá🙂 véééľmi ju rozmaznávali - na môj vkus a keď som sa ozvala a povedala som nie, tak hneď oponovali, že nech si rozkazujem a vychovávam doma, že keď je u starých rodičov, tak tam platia iné pravidlá ...takže úplne ťa chápem ... a poviem ti, že tí naši starí rodičia, sa takto správajú stále ...aj k nášmu druhému dieťaťu - synátorovi a teda ich vnúčikovi ... asi som ťa nepotešila ...ja som sa s tým zmierila a beriem to tak, že my rodičia vychovávame a starí rodičia rozmaznávajú ... ale ... zasa naši sú celkom rozumní a rozmaznávajú "s mierou" ...ak ide naozaj o zásadnú vec, alebo si myslia, že je to dôležité z hľadiska výchovy, tak sa spýtajú .. napr. babka minule ma zaskočila otázkou... že, môžem im dať teraz monte?... 🙂 ... alebo môžu si pustiť dvd ? a podobne ...
Takže, asi to treba len zo začiatku pretrpieť, ale ak sa ti niečo naozaj nepáči a vážne by to narušilo tvoju autoritu ...tak sa ozvi ... aj niekoľko krát, ak to budú dedko s babkou brať "jedným uchom dnu a druhým von ... " ...
PS: a niekedy musíš aj zvýšiť hlas...nevadí, že si o tebe budú myslieť, že si prísna a podobné keci, dôležité je, že budú akceptovať tvoju výchovu a nebudú rozmaznávať tvoje deti ...

dada1212
12. feb 2015

áno, je to prirodzené že starí rodičia rozmaznávajú, aj ty budeš taká ked budeš mať vnúčatá. 🙂 ak máš pocit, že ju to "kazí" treba sa jej viac venovať a viac ju vychovávať. dieťaťu by sa mali venovať hlavne rodičia, koľko žien má malé deti a je tehotných, nemajú po blízku nikoho, manžel pracuje mimo domu a zvládajú to.
tým ti nechcem nič vyčítať, verím že im dieťa nenútiš, skôr naopak využívajú že sú poblízku a chcú byť stále s ňou, ale ja by som to tak často nevyužívala a snažila sa starať hlavne sama, nech ti pomôžu aj inak, napríklad nákupmi, uprataním atd, nielen že budú varovať dieťa .