Volám sa Sofia a narodila som sa ako nemanželské dieťa mojej mamine, ktorá otehotnela zaslepená láskou k otcovi, ktorý bol chorobný záletník, striedal ženy , zdupkal za hranice a zbavil sa zodpoveddnosti,keď som mala 5 rokov mama po dlhšej známosti si vzala otčima ( ďalej ho budem oslovovať otec ) ktorý si ma osvojil, a rok sa mi narodil brat. AKo dieťa musím priznať, neuvedomovala som si nejaké rozdiely medzi mnou a bratom, otec sa o mňa staral ako o brata, nechýbalo nám nič. V 15tich som sa spoznala s mojim už teraz manželom a vtedy sa to začalo - otec začal zakazovať, kričať, biť,( manžel je o 6 rokov starší ) nesmela som nič,musela som nosiť lístky z vlaku, z busu, aby otec videl,že ma nedoviezol manžel, raz som prišla o 1:00 v noci, otec ma vymkol,teda som musela zvoniť, aby mi otvorili, otec mi roztrieskal mobil o zem,a psychickyaj fyzicky ma vydieral. Asi sa pýtate kde bola mamina , ja ju ľutujem dodnes,pretože zo strachu predvlastným mužom musela zaprieť vlastné dieťa a prizerat sa tomuto - ona ako taká chuderka, nič nezmohla, ku nej sa správal ok, tak musela pretrpieť. Toto všetko vyústilo až do mojej 18tky, kedy som otehotnela a plánovali sme svadbu, otec robil krik a hádky, ale bola svadba a ja som odišla z domu k manželovi - otec sa po čase umúdril, pomohol aj v našom dome, aj finančne, aj rukami - narodila sa vnučka, boli radi, obmäkčilo mu to srdce. Vzťahy sa m i zdá,že sa znormálnili, potom sa nám narodila druhá dcérka, mám pocit,že to bolo lepšie.Avšak otec bol vždy taká nátura,že nikdy neurobíš niečo lepšie ako on a veľa pesimizmu, skeptizmu v živote. Manžel mu chodil teraz za polroka vypomáhať, keďže nemal stabilnú prácu,tak bral to ako príežitosť si privyrobiť na zákazky - po susedoch, po okolitých mestách. V máji sme mali zvýšené výdavky,tak reku možno už aj otec vyplatí a nejako vykryjeme tento mesiac - ja sama som asi 6 krát spomínala mamine, aby otecc už niečo dal, z mojej výplaty to nepotiahnem - nejako sa vyhýbala odpovediam, už vtedy vedela,že nechce vyplatiť nič. Vyhrotilo s to až do situácie, kedy sme sa phádali a odmlčali, brala som to ako podraz - pichnutie do rebra, keď to nečakáš , pretože som sa spoliehala, že pomôže a vyplatí, ale nestalo sa - on to obrátil, že nám do domu veľa pomohol a necíti sa byť dlžný - ja mu to kvitujem, súhlasím, len som to brala,že to je ich pomoc v našich začiatkoch, že za to nečakajú peniaze s5. neviem, som frustrovaná z toho , 2 mesiace sme sa nevideli, nevolali, mrzí ma to kvôli dievčatám, ktoré sa na babku vždy pýtajú. aj si poplačem niekedy z tohto- cítim krivdu, ublíženie z jeho strany a neviem nejako zabudnúť na to.Manžel tam nepôjde, ja tiež, neviem si ani predstaviť,že tie vzťahy budú ako predtým .... Ešte dodám,že brat je už dospelý a má frajerku, ku ktorej má otec bližšie už asi rok ako ku mne, uznáva a toleruje jej aj také veci, ktoré neiekdy odsudzoval - náš vzťah ochladol, má si s ňou čo povedaťviacej ako so mnou - nechápem a otváram oči.Neviem ako vyjsť z tejto situácii a niekedy by som bola najradšej keby to bol len nejaký sen a nie realita....
@sofia565 Co mas robit! Venovat sa svojej rodine. Ak otec nechce, tak sa mozes aj na hlavu postavit. Urobil co urobil, co nemate ziadnu hrdost, vy dvaja mladi?
A ak tvoja matka bola schopna sa len pozerat na to, co ti robil ako dietatu, tak necakaj, ze sa to teraz zmeni. Tie peniaze uz urcite neuvidite.
Zite si svoj zivot. Mozno sa raz ozvu a mozno nie, to vy dvaja neovplyvnite. Vasa rodina je vasa buducnost, nie vasi rodicia.
Asi mi niečo uniká. Takže kým otec pomáhal vám, bolo to ok, veď je to v rodine. Ale za pomoc z vašej strany očakávate, že zaplatí? Zrejme som čudná, ale toto by mi ani nenapadlo.
Stracam sa v tomto ..mama ktora sa prizerala ako ta otec bije je ta dobra...ty s muzom byvas inde a cakas ze niekto druhy vam bude financne pomahat..a este napises ze si necakala ze budu chciet peniaze spat...ale ved on nema povinnost vam prispievat..Skor tvoj muz ma zabezpecit prijem a nie niekto treti..
@janicka2315 ale muz sa snazil zabezpecit. zobral robotu u svokra. len svokor to bral ako odplatu za skorsu pomoc, mlady ako pracu s placou.. nedohodli sa vopred
@janicka2315 otec nechcel peniaze za pommoc do domu v začiatkoch ( pred 7 rokmi ) aj keď sme mu ich dávali, uznávam, ale teraz môj muž ani nemal šancu sa niekde zamestnať,lebo stále chodil s ocom..tak somm ťahala ja z môjho platu
@sofia565 Ja to vidím takto. Otec robil peklo, keď si sa 15-rocna začala ťahať s 21-rocnym. Rozmlatil mobil, keď si prišla domov ráno o 1. Nuž, zrejme nechcel, aby si sa tak veľmi ponáhľala do dospelého života a zodpovednosti. Vytrucovala si si svoje, v 18-tich otehotnela. A teraz čakáš, že rodičia budú platiť a ťahať finančne aj tvoju rodinu? Hm. Nehnevaj sa, ale máš, čo si chcela. Zodpovednosť je len na vás dvoch. A to vám nakoniec rodičia v začiatkoch napriek všetkému ich nesúhlasu pomohli...
Nedocitala som, ale precitaj si knihu Kdyz nam rodice nici zivot od Suzan Forward. Tazke citanie, ale mne ta kniha velmi pomohla. Su veci, ktore nezmenis ako napr. minulost a urcite nezmenis rodicov. Ale mozes zmenit svoj pristup k celemu problemu.
Dievča maš muža dve krásne a zdravè deti. Peniaze boli su aj budú. Kašli na otčima zober baby za babkou niekam von do parku alebo tak. A hlavne ži pre rodinu ktorú máš teraz. Muž si najde pracu mladý šikovný nebude mat problem. Tie peniaze už nedostanete. A pre tie komenty čo si čakala a podobne každej sa môže stat že sa dostane do problemov či finančnych alebo iných a vtedy je tu RODINA o ktorú by sa mal človek opriet. Veľa sil a nech sa Vám len darí.
@klya nerozumies, ze jej manzel bol bez prace a cjodil pomahat svorovi za co cakal zaplatene? Asi keby vedel, ze za pol roka nedostane ani floka, pracu by si hlafal inde. Nemam pocit, ze mlafy cakaju na financnu podporu od rodicov.. Skor mam pocit, ze jej otec sa zachoval pekne chrapunsky...
Neviem ale fakt si čítajte niektoré, príspevky dvakrát.
Peňazí sa nedokáže, tak treba si vziať ponaučenie do života a teraz to rýchlo s peniazmi dobehnúť.
Tak rodina vie, co sa tyka financii najviac okaslat...Poznam z vlastnej skusenosti a neslo o par stoviek. Ale zivot ide dalej. Sustredit sa na rodinu a ostatne ide bokom. Vztahy uz nikdy nebudu take ake boli, ale v nasom pripade si mozem povedat, ze mam svedomie ciste a ak ich svedomie nehryzie tak mi je to fuk. Sme chvalabohu zdravi a to je najdolezitejsie. Ostatne sa casom vyriesi, alebo mozno aj nevyriesi, ale stale nad tym rozmyslat a analyzovat kde kto a kedy spravil chybu a kto ma vlastne pravdu, tak to nema zmysel. To by som asi skoncila na psychiatrii ale kvoli blbym peniazom to fakt nestoji za to...
@klya Ty čo do nej rýpeš, nemáš si do koho pichnúť?
@sofia565 mne to príde, že Tvoja mama sa mu bála možno vzoprieť a naučila sa mu ustupovať. Alebo si myslíš, že s ním súhlasila, keď sa k Tebe hrubo správal? Nesprával sa k nej pri nejakých príležitostiach rovnako, ako k Tebe? Ak áno, nie sa jej ani čo čudovať, že sa Ťa nezastala a že aj teraz je ticho.
Mne sa veľmi páči ako s manželom držíte spolu. Už sa nedá vrátiť čas, ale manžel by si mal zobrať ponaučenie a za prácu si nechať zaplatiť hneď. Ak vypomáhali, platili im predpokladám na ruku, nie po mesiaci, alebo keď prácu dokončili. Nech nabudúce si dohodne podmienky a ak nezaplatia, nerobí. Pol roka je príliš dlhá doba. To treba riešiť hneď.
To, že Ti je ľúto, že k Tebe sa správa inak ako k bratovej priateľke, určite nie je príjemné. Ono to zabolí.
Čas všetko vyrieši, ale zoberte si obaja ponaučenie. Ono aj z negatívnych skúseností sa dá poučiť. Nenechaj sebou mávať. Už viac nie si malé dievča, ktoré môže zbiť, lebo príde neskoro domov. Ľudia sa nezvyknú meniť, vekom skôr sa charakter len viac a silnejšie prejavuje.
Uplne ti rozumiem. Poniektore maju este potrebu si kopnut,
@klya vsakze, takze tie si vobec nevsimaj a neber k srdcu.
Keby som bola na tvojom mieste, napisala by som otcovi a mame list. Taky od srdca. Nie ako vam nedali peniaze, ale o svojich pocitoch, tuzbach, obavach a sklamani v skratke. Nehovorim ze to pomoze, ale tebe sa ulavi a budes im moct povedat (napisat) aj to, co by si normalne neurobila.
A hlavne. Skus spracovat co bolo, a zamerat sa teraz hlavne na seba a svoju rodinu. Manzel nech si najde pracu a uvidis, ako sa to vyvinie. Ja mam taku skusenost, ze ak "netlacim" nieco vyriesit, veci sa casom pohnu aj same. Drzim velmi palce 😉
@sofia565 pocit a problem, ze nemozes odpustit rodicom casom ustupi, ak budes chciet, odpustis. Vzniklo akesi nedorozumenie. Neviem ake bolo povodne rozhodnutie tvojho otca a preco sa rozhodol teraz takto. Ako by mal vyplatit tvojho manzela? Minimalnu mzdu? Kolko? Aby ani vas neurazil a ani seba neposkodil? Ked vam uz volakedy pomohol, pomoze aj inokedy. A vy sa neurazajte, hladajte cestu k sebe. Podla toho, ako si ho opisala, je starostlivy a zodpovedny clovek. Osvojil si ta, vychoval, robil si o teba starosti, pomohol vam. Pracovne vztahy nemiesajte s rodinnymi vztahmi. Tvoj manzel pomahal, alebo pracoval nacierno. Ako to ma on vykazat a vyplatit?
len sa vyjadrím k tvojmu chodeniu s chalanom....Tiež som niečo podobné prežívala, tiež rodičia robili peklo - nepáčilo sa im, tiež som sa musela narýchlo vydávať, tiež potom pomáhali finančne, aj s dieťaťom..... Teraz keď už sama mám dospelé dieťa - tak som taká istá ako moji rodičia....tiež mám blbé reči na večerné túlanie sa, na popíjanie, na zábavy, na disco....Prečo? Lebo sa bojím a chcem aby moje dieťa bolo šťastné...najradšej by som sama vybrala partnera - ale viem že to nejde....
o pár rokov uvidíš či aj ty nebudeš prežívať a reagovať tak, ako tvoji rodičia...
No ťažká situácia...všetkému sa mohlo predísť, keby si tvoj manžel so svokrom hneď dohodli podmienky, či mu bude platiť a koľko....takto mi to pride,že tvoj otec mal lacnú pracovnú silu hoci vedel,že ste vtedy existovali iba z jedného prijmu a alibisticky to skryl,že veď koľko vám on pomohol na dome