Keď mám chvíľu čas v práci, tak si čítam. Síce toto je viac menej babské fórum, ale stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?
Veľakrát to tu baby popisujú že žijú že majú takéto vzťahy a nakoniec sa divia, keď to zlé dopadne.
Veď existuje aj civilný sobáš, ktorý stojí pár eur. A keď budú mať na to nech si robia aj druhú honosnú cirkevnú svadbu.
Stále mi uniká podstata a výhoda takéhoto vzťahu. Veď predsalen ak sa zoberú a jeden má hypotéky, je poistený a aspoň ten byt by zostal partnerovi/potomkovi.
@magmolatus zamyslela som sa nad tou vetickou, kto ma na to, nech si urobi honosnu cirkevnu svadbu - to akoze cirkevna svadba je honosna?nechapem, na urade to stoji par eur pises a ja som mala cirkevnu svadbu ako tomu hovoris a neplatila som ani cent- co je na tomto honosne?je to zadarmo...tvoja otazka je zaujimava, ale manzelstvo kvoli hypoteke mi nepride ako pravy dovod k sobasu..
Ahoj,
ja to vidim takto. Ak sa dvaja ludia a nejak nemaju cas na svadbu 😉 ale lubia sa, su spolu veky vekuce, aj bez papiera. A druha strana, ked su vztahy, ktore sa poseru prave narodenin dietata ci ked ma dieta niekolko rokov a ona zisti, ze on je zahyba uz nejaku dobu .. tieto partnerstva nikdy neboli zdrave a ani pripravene na manzelstvo a z hladiska pripadneho delenia majetku to maju aspon jednoduchsie.
Tiez sa pozastavujem nad tym, ze ked partnerka oznami tehotenstvo a chlap sa nijak raz nema k tomu, aby aspon na matrike dali veci pravne do poriadku - mne to podla modrej kobyly vychadza, ze tie vztahy neboli v poriadku ani pred otehotnenim. Ale zial, poniektori ludia zatvaraju oci pre vidinu akoze stastia. Chlap ich opije rozkom .. sak neskor uvidime moja .. uvidi tak problemy nez rodinne stastie. Chlap, ktory zenu miluje a miluje aj ich este nenarodene dieta, fakt nema problem si ju vziat, bez toho aby mu to niekto vsypal do hlavy.
Ak sa bavime, ze preco, ked maju dieta/deti a stale sa nevzali. Je to ich vec, do ktorej nas nic nie je 🙂
honosna cirkevna svadba...... to zavana tak-trochu predsudkami! ced aj civilny sobas moze byt honosny a sobas v kostole moze byt sktomny
@timea7 Paci sa mi, co pises. Chcem dodat, videla som za vlasy pritiahnutu diskusiu, asi na topkach. Preco zeny vydieraju chlapa sposobom, ze ak on chce dieta, tak si ju musi prv vziat. Ja som nemo sedela a citala ako si chlapi prikyvuju, ze su tlaceni do manzelstva pod hrozbou, ze inak s nimi partnerka nechce mat dieta.
Taky chlap nech aj ostane sam. Dieta ano, ale manzelstvo nie? Maj sa chrustik, idem si hladat skutocneho muza
timea7 to vystihla presne.
inac poznam aj par chlapov co svoje partnerky naozaj miluju aj sa k nim spravaju pekne a predsa sa neozenia. nevidim im do hlavy, fakt toto pocinanie nechapem, tuto to nie je o zadnych dvierkach, ale pravy dovod naozaj nepoznam a chcela by som 😀
@magmolatus
som rada ze si s tymto zacal, myslim ze tu budu celkom fajn prispevky...
Podla mna su dovody rozne. Niekto chce byt cool, iny si neuvedomuje "nasledky". Ja som tiez vyhlasovala ze manzelstvo je zbytocne, ze papier na vztah nepotrebujem. To bolo predtym ako som pochopila ze ked niekde byvas tak je dobre byt vlastnikom bytu/domu. A ze ked mas dieta tak prichadzaju povinnosti: nielen prebalovanie a pod. ale aj financne zavazky. Manzelstvo po par rokoch vztahu a osamostatnenia od rodicov, praci, a pod prislo ako prirodzeny dalsi krok pred tym ako prisli deti.
Nie kazdy zije vo vztahu kde je partner ozaj dolezity, a je to clovek s ktorym chceme zostarnut. Vtedy chapem ze ludia radsej ziju v pritomnosti.
Osobne si nemyslim ze ide o financie. Kto naozaj chce svadbu a nechce za nu utratit vela penazi ten to vyriesi jednoducho. Iny to moze udavat ako dovod (ale v skutocnosti je to len vyhovorka)
A tiez neviem o vyhodach vztahu kde su deti ale partneri nie su manzelia.
Mimochodom, nie som ziadna konzervativna puritanka 😀
@magmolatus načo? dnes? stačí sa pozrieť naokolo aký to má význam, pomaly je toľko rozvodov ako sobášov....mnohí mladí ľudia nemajú ani kde bývať, ani hypo nedostanú, môžme byť radi, že sa nejaké deti vôbec rodia...
@libka1 to nie je len o mužoch - ja som sa nikdy nechcela vydať, až pod tlakom rodiny a partnera....aj dnes mám pocit, že načo - ale mm je spokojný, no čo 😉
@lili_mia súhlasím, ja by som nechcela svadbu s mužom, od ktorého návrh na sobáš nevyjde ako od prvého. Keby som ho do toho tlačila, stále by som mala pocit, že je so mnou len preto, lebo podľahol mojím argumentom, nie preto, lebo chcel. A deti by som s mužom, ktorému nestojím za to, aby si ma zobral nerodila ani náhodou.
@malabiba to je mozne, ale moja skusenost je, ze v tychto nezosobasenych paroch je vacsinou muz ten co sa nechce zenit. samo ze sa najdu aj zeny, ale je ich podstatne menej, aspon teda v tych paroch co ja poznam.
pre mna je manzelstvo dolezite, som rada ze moj terajsi manzel v momente ked sme si povedali ze chceme dieta hned aj povedal tak podme zajtra na urad a zoberme sa. tak sme sli, o tyzden sme boli uz manzelia 😀
magmolatus A kazdy vztah sa moze domrvit....bez ohladu na papier. moznost si delit majetky za dovod k svadbe nepovazujem
inak nepisal si nedavno, ze ti manzelstvo nefunguje....ze sa manzelka zmenila? to je len taky priklad
@mircalla
Vobec nechcem rypat 😀 Ale musela som napisat ten paradox:
Ani ja som o svadbe nikdy nesnivala. Ale zobrali sme sa prave preto ze sme racionalni. Odkedy sme manzelia ma to same vyhody.
P.S. je pravda ze nezijem na SK, takze vobec neviem ako funguje odvadzanie dani, zdravotne poistenie, hypoteka, ostatne poistenia (dom, auta) ale toto( a ine) su vsetko veci kde mame velke vyhody. Samozrejme sme sa nebrali kvoli vyhodam 😀
@mircalla a prečo nie? Tak ako ma zaujíma, prečo niekto diesel a iný benzín, prečo niekto dom a iný byt, tak ma zaujíma, prečo niekto svadbu a iný nie. Ja som svoj názor napísala, tak ma zaujímajú pohnútky žien, kľudne aj mužov, prečo žiť s partnerom a deťmi ako priatelia a nie ako manželia. Kto chce, odpovie, kto nechce, neodpovie.
Velmi sprosto napisane.. ak mi povies jeden padny dovod na to preco sa brat tak poviem fajn.. ale to co tu pisete.. normalne sa mi rozum zastava.. ako napriklad ze vsak niekde byvam a je dobre byt vlastnikom.. to akoze nemozem byt vlasnikom.nehnutelnosti bez sobasa.. no autorka tejto myslienky ma asi velmi slabe znalosti nasho pravne poriadku... a ze preco si ludia robia deti a nezoberu sa? A preco nie.. manzelstvo nieje zaruka toho ze vztach dvoch ludi vydrzi a bude vytvarat natolko dobre prostredie na vychovu deti.. vztach dvoch ludi moze byt pevny aj bez potvrdenia uradom .. takze tak 🙂
Ahojte, napadlo niektoru z vas, ze to takto moze vyhovovat obom partnerom? Mna sa partner viackrat pytal, ci som nezmenila nazor, ale ja mam v 7.mesiaci ine starosti, ako behat po uradoch a menit doklady. Raz sa zrejme vezmeme, ale nijak zvlast sa neponahlame, ziadny romanticky vyznam to pre mna nema. Teda nie kazda slobodna matka je chudera, ktora sa snazi uhnat muza k oltaru.
Mať dieťa bez toho, aby si ma muž zobral je riadna blbosť. Žena dá mužovi všetko..domov, sex, dieťa rodinu a potom sa divi, že si ju nechce zobrať. Prečo by to robil? 1. Dala mu už všetko čo mohla. 2. Keď si ju nevzal dovtedy tak to nie je muž ale decko.
@malabiba ja sa čudujem, že prečo si sa vydala "pod tlakom"
naco? to by som nikdy pod tlakom nespravila. a už vôbec pre spokojnosť iných, ak ja by som nebola s tým stotožnená.
@mircalla tu nejde o to, že sa niekto ide "zaujímať do druhých". to je len obyčajná diskusia, nik tu nikoho konkrétne nepreberá, len všeobecné názory, rôzne pohľady na vec...netreba to hneď brať vzťahovačne 😉
@magmolatus podstatu a výhodu ťažko poriešiš. pre každého je podstatné v živote niečo iné. ak to majú partneri poriešené, že to tak chcú spoločne a sú zrelí psychicky aj finančne na to, aby vedeli fungovať bez papiera, je to ich vec. ono dá sa to aj finančne poriešiť, ak sú obaja finančne nezávislí, aspoň trochu zabezpečení, nežijú z ruky do úst, v ideále majú aj bývanie poriešené, aby nik nezostal na ulici...dá sa. tých možných modelov je viac.
horšie je to vtedy, ak napr. žena rodí, nepracuje, nemá svoje zázemie a je odkázaná na partnera. a bohužiaľ, týchto prípadov je mnoho. teda veľká väčšina. bohužiaľ.
jednoducho nik by nemal ťahať za kratší koniec. ani v manželstve. ale to je utópia u drvivej väčšiny.
a manželstvo má výhodu - je právne viac chránené. ale znova - pre vyrovnané páry, aspoň finančne, je toto jedno.
aj vztahovy psycholog vam vysvetli ten rozdiel
parnestvo bez zvazku ostava v takom mode, ze si navzajom dokazuju obaja, aki su super a ako im kariera vzrasta, o kolko ktory zarobil viac a to hovorim psychicky vyvoj po rokoch v tomto vztahu, ako v takej sutazivej atmosfere vydychnut a citit sa fajn, opriet sa, chvilu si oddychnut ....stale su upevnuju mocenske pozicie v partnerstve
vo zvazku tahaju jeden voz a podporuju sa, su na seba pysni, hrdi, ak sa jednemu z nich nieco podari tesia sa, akoby sa podarilo nieco jemu samemu
som staromodna, paci sa mi manzelstvo, dobreho manzela som si vybrala, sme zohrati a zivot je s nim uplne super, taky som vzdy chcela
@wurka niekto tu písal o tom, že slobodná matka je chudera? Ja úplne chápem, že to môže vyhovovať obom, len neviem, čo konkrétne je lepšie, ako keby sa zobrali. (Či je svadba v kostole, na úrade neriešim, to nie je podstatné). Ty si napísala konkrétny rozumný dôvod - nechce sa ti behať s bruškom po úradoch, svadbu do budúcna nevylučuješ. Chápem. Čítala som pred rokmi názor jednej ženy, ktorá mala s mužom štyri deti, prečo nechce svadbu. Jej odpoveď bola - môj muž je so mnou preto, lebo chce, nie preto, lebo máme na to papier. Tiež názor, aj keď je jasné, že ani papier ho pri nej neudrží, ak on sám nebude chcieť.
Uzasne komentare tu mate :D...Odbornici su tu preveliki :D :D :D :D
@magmolatus Jediny dovod preco sme sa zobrali je preto, ze sme citili, ze to chceme. On prvy chcel, a beriem to ako plus, ako co to uz niekto povedal, keby on to prvy nenavrhol, nikdy by som ani nechcela s nim manzelstvo. Citili sme, ze sme svoji, a ze to chceme vsetkym povedat. Pred tym mal dlho rokov priatelku, ale nikdy si ju nechcel zobrat, aj ked ona silou mocou chcela, a ani ja som si nikdy nevedela predstavit ziadneho svojho byvaleho ako svojho muza. Ano, dosrat sa to moze vzdy, ale podla mna, ked si uz po tridsiatke, a vies uz ako vseliako vztah moze vyzerat, tak uz vies spoznat ci je to to prave ci nie.
no zivot, dlhsi vztah a skusenosti okolia ta naucia a este ak mas vzhuru dano, tak si o tom aj nieco pozries od ludi, co sa tym zaoberaju odborne cely zivot :D
ale iba vtedy :D inakmozesfrflataprskat
@celasapremenim
vidis, a ja nie som staromodna a paci sa mi manzelstvo.
Ludia maju rozne priority...
Bohuzial v tejto diskusii znova pisu aj taki ktori si tu nieco precitali, zobrali to osobne a urazaju opacny nazor. Alebo si len chcu rypnut 😀
@timea7 nechcela som sa vydávať kvôli tomu, aby som nikdy nebola na nikoho viazaná, k nikomu som nechcela patriť, nijakým spôsobom a nikoho som nechcela k sebe viazať....a zodpovednosť za deti zariadila príroda sama - hormónmi....dokonca som sa dosť často sťahovala, žijem už na 7 mieste....a okrem materskej som sa vždy živila sama a byt som mala/mám svoj
@prego81 tu staromodnost vzdy pouzivam na toto, najma ked sa mi nechce pridlho nieco vysvetlovat
ludia su velmi hlupi
mne je najma luto vsetkych deti zo zlych partnerstiev aj zlych manzelstiev, vela z nich sa ma velmi zle, take deti na manzelstva ani neveria, nemozu
no ja to poviem takto dieta som mala teraz uz s manzelom z lasky a svadbu som mala uz neskor z rozumu...na nasom vztahu medzi len spoluzitim a manzelstvom sa zmenilo asi len tolko ze mam jeho meno a on nosi obrucku na prste
@magmolatus ja si myslím, že je to nechávanie si pootvorených zadných dvierok. Ak je svadba želaním oboch (nie, že je ženích do nej dokopaný, ako je v poslednej dobe časté), tak je podľa mňa vyjadrením toho, že s týmto človekom to myslím vážne, milujem ho a chcem s ním kráčať celým životom. Odteraz sme my, nie ja a ty. Je to vážne rozhodnutie, nemalo by prísť pod tlakom rodiny, tehotenstva a pod. Možno sa tohto vážneho životného kroku mladí ľudia zľaknú, potom ale nechápem, prečo bez problémov majú spolu deti, čo je oveľa zodpovednejšie rozhodnutie, je to záväzok na celý život a s tým problém nemajú.