Nemám rada svokrovcov

1. jan 2025

Ahojte, možno ma niekto odsúdi, beriem, chápem. Ide o to, že nemám rada svokrovcov, to, ako sa správajú, ako žijú, celkovo sa mi to u nich hnusí. Žijú od nás 500km, takže tam chodievame na sviatky, veľkú noc a v lete na pár dní, občas nejaký víkend v roku. Manžel sa tam teší, pochopiteľne, sú to jeho rodičia. Svokor sa stále opakuje, ok, beriem, je už starší. Má však hnusné reči, že naše deti sú pohanskí diabli, lebo sme si ich nedali pokrstiť. Muž sa nad tým smeje, mňa to nahnevalo. Na všetkom sa smeje, posmieva, ohovára. Nás nezaujíma, čo kto v dedine robí. Stále to isté hovorí, ohovára, nadáva na druhých, pri tom tiež nie je dokonalý. V ich dome je smrad, plesne, zatuchnutý zápach, nevetrá sa tam, lebo mu je stále zima. Všetko tam smrdí, všade je špina, hrubá špina, neupratuje sa tam. Smeti vysypú, nemyslím takýto bordel. No proste lepkavé, špinavé, začmudlené. Prach sa tam neutiera, okná sa neumývajú, vysáva sa možno raz do mesiaca, podlahy netuším, či umývajú. Kúpeľňa je level sám o sebe. Záchod, umývadlo, vaňa - fuj. Smrdí to tam močom. Zažltnuté od moču - hnus. Svokor je zákerák, na svoju ženu je úplne hlúpy. Nadáva jej, uráža ju, že je spodina, že je humusáčka a žumpa. Ale to iba vtedy, keď sa na ňu hnevá. Namýšľa si, že chodí ona za susedmi a tam si to rozdávajú. To sú ale v hlave jeho veci, pravda to nie je. Svokra - je fajn, ale - neumýva sa, nekúpe sa, nestará sa o seba. Ale povahovo je fajn, až na to, že je liečená u psychiatra - to z alkoholu, lebo pije a z toho, že jej svokor psychicky veľmi ubližuje. Keď sa opije tak sa pociká, všade to smrdí proste. Mne sa hnusí tam byť na návšteve, bojím sa tam čokoľvek zjesť, bojím sa tam ísť aj na wc a do vane. Je to nechutné proste. Naše deti sa tam tešia, lebo babka a dedko im vždy niečo kúpia - jasné, deti to ešte nevnímajú tak, majú 4 a 2 roky. 4 ročná už vie povedať, že fuj, špina. Aj minule povedala dedovi, že smrdí. Ten sa urazil a povedal jej, že je fajnová po mame - akože po mne. Ok. Zobrala som sa vtedy a odišla som domov. Muž tam zostal, povedal, že nemám preháňať. Išla som sama s deťmi 500km autom, on prišiel o tri dni vlakom. Ak navrhnem hotel, že ubytujme sa, tak povie, že nie. Drahé to je zbytočné prachy a tak že mama asi uprace a bude dobre. No nikdy nie je dobre. Ja sa s mužom hádať nechcem, no mne je na grcanie už z toho. Tento rok to bol extrém, opitá celá rodina, aj švagor a aj svokrovci. Na druhý deň som išla domov - išiel aj muž tentoraz. Ja ani neviem, čo chcem počuť, možno sa len tak vykecať. Viem, som zlá, že ich nemám rada. Ale ja ich naozaj nemám rada. Vie o tom aj môj muž, jeho to hnevá, no ja sa pretvarovať proste nechcem. Ďakujem ak ste si to dočítali do konca, ak nie, nevadí. Len mi to príde také, že pre deti nevhodné prostredie, lepšie by bolo v hoteli, čo muž nechce, lebo peniaze. Pri tom peňazí máme dosť, za 12 rokov, čo sme manželia sme tam vždy museli spať a slovo hotel ani počuť. Čo by ste robili vy?

sasa1310
1. jan 2025

a z takého prostredia si si vybrala muža. S tým rátaj, že čím bude muž starší, tým sa bude viac na nich podobať a viac správať ako oni

gabriela2952
1. jan 2025

Však zajednaj hotel sebe a deťom a manžel nevh si spi v tej špine.

pribinak
1. jan 2025

Zajednala penzión pre mna a deti, on nech spi kde chce

sonula
1. jan 2025

Ziadny chlap nechce pocut o tom, ze rodicia co ho vychovali su spindiri. Bavila si sa s nim o tom takto ako si to teraz napisala?

rozculena
1. jan 2025

FUJ.
Nechodila by som tam.Nechápem,ako si sa s ním mohla dať dokopy.....Za pár rokov bude rovnaký

gribka1
1. jan 2025

Jedine hotel, mohol by sa manžel vyspať tam, ak mu to nevadí. Svokry sa trochu zastávaš, ale ak je tam bordel, tak je to jej vina. Že pije, to je tiež sama na vine. Takže jedine sa inde ubytovať, či sa bude manžel hnevať alebo nie. Ináč nerozumiem ak je u vás doma poriadok, voňavo, ako je možné, že jemu to nevadí?

ace123
1. jan 2025

Zreli dospeli ludia vidia aki su ich vlastni rodicia a rodina. Ak on nevidi ze je to problem pre teba byt u nich tak myslim ze mas vacsi problem ako len svokrovcov a to je tvoj muz.

klementinka58
1. jan 2025

a to ti nevadilo, ked ste spolu s manzelom len chodili? ved si musela vidiet ako byvaju

nikpa
1. jan 2025

@sasa1310 vôbec s tým nemusí rátať. Nie je pravidlo, že z akej rodiny si prišiel, taký aj budeš.

sasa1310
1. jan 2025

@nikpa hm, keď ty povieš. Hlavne, že jemu to už teraz nevadí...a autorka podľa neho preháňa.

nikpa
1. jan 2025

@sasa1310 nemyslim, že mu to nevadí ale asi je ťažké priznať si, že ľudia čo ho vychovali sú humusaci 🤷 a tak to radšej zľahčuje alebo povie, že žena preháňa, to je proste pre neho ľahšie.
A naozaj poznám 3 súrodencov ktorí pochádzajú z podobnej rodiny a všetci sú úplný opak ako ich rodičia. A môžem povedať aj sama za seba, že tiež mame v rodine isté neduhy ale ja ani sestra sme z nich nezdedili, neobkukali nič. Takže preto píšem, že to nie je pravidlo. Aj keď samozrejme predispozicia tam je, no záleží od samotného človeka, či si tie veci zoberie ako to, čo nikdy nechce robiť alebo naopak....

janinah
1. jan 2025

Ak nemáte problém s peniazmi,tak aspoň raz v roku zaplatím upratovačku,ja si vyhrniem rukavy tiez,nazeniem aj muža a vygruntujeme to tam,nie som kráľovná a ti ludia mi vychovali muža.Alkohol by mi vadil viac a na plnú hubu by som povedala,že v prítomnosti mojich detí tam bude niekto pripity,tak odchádzam a veeelmi budem rozmýšľať,ci este pridem.Nezduchla by som domov,ale do hotela áno,urobila s8 s detmi program ,aj kunsvokrovc9m zašla na chvíľu,ak by neboli pripiti...a počkala by som kedy ukončí návštevu muž a šli by sme domov spolu.

deti95060810
1. jan 2025

tiež by som si asi vyhrnula rukávy a tie okná poumývala... alebo porobila čo by bolo treba. asi majú problémy sami so sebou dedkovci , kto vie možno aj diagnózy.
u ex svokrovcov keď som bývala tak kým som nevydrhla vaňu tak som si do nej neľahla... otras, ale po pár týždňoch to bolo omnoho lepšie...

oblaacik
1. jan 2025

Fuj, prepac ale to je strasne nechutne. Ja to nikdy nepochopim preco sa niekto nekupe/smrdi/neumyva si zuby a podobne. A aj mu to patricne vyjadrim.

betulinka1
1. jan 2025

Sa necudujem, ze svokra pije ale tak uz to nejako dotiahne s dedom. Ja by som svoju izbu upratala, nosila svoje obliecky. Umyla kupelnu. Zoberies savo, cele vystriekas, nechas pôsobiť a cele vyumyvas. Za 20 min. si hotova. Inak to robim aj na dovolenke. Ano je to divne ale vsetko vystriekam savom na dezinfekciu. Muzovi by som povedala aby zavolal mame, ze nech umyje podlahy, deti sa hraju a nech pridete do čistého. Snazila by som sa tam chodit najma v lete, ked mozeme byt vonku na dvore a dnu len spat. V zime by ma do smradu nik nedostal. Varila by som ja so svokrou a vsetko najprv umyla. Dvakrat do roka by som vydrzala vikend, robila si s detmi vylety a poznala vsetky ihriska v okoli. Pripadne zobrala aj svokru s detmi prec, ked nema vypité, pocikane auto by som nechcela, nech si trosku oddýchne od stareho . A nech si syn užije otca na plno a pocuva ho cely den. Skus to zobrat ako charitu. Ze kvoli svokre, muzovi a detom vydrzis. Pripadne ked uz budu deti vacsie, tak svokre vies pomoct aj popratat nieco.

ivik4
1. jan 2025

Zaplatila by som ubytko sebe a detom.
No uz len okna a vsetko by som im gabala , nie ? By mi muselo dobre šibnut

lonely66
1. jan 2025

@janinah raz do roka nestačí. občúraná kúpeľňa, či iná miestnosť alebo šaty.... to máš do 1-2 dní nazad ten smrad a špinu. a ďalšia vec. autorka má 2 pomerne malé deti. prečo by ona mala vyhŕňať rukávy? nech tam pošle manžela týždeň predtým, ako tam pôjde ona s deťmi a manžel nech si vyhrnie rukávy, uprace, vyumýva a rodičov upozorní na to, že si neželá, aby chlastali, pokým tam bude on s rodinou. a vybavené.

janinah
1. jan 2025

@lonely66 ja by som si vyhrnula,že ty nie to ja už neovplyvnim.Den dva upratujeme a potom tam par dni budeme žiť ako tak v čistote.Keby som napísala co všetko som robila ja u svokry s dvoma malými deťmi,tak asi neuveríš.Mne dnešné ženy občas prídu akoby boli z cukru a poriadnou robotou by z nich ubudlo.

sasa1310
1. jan 2025

@nikpa tebe sa možno tie neduhy bridia, on sa naopak na nich smeje, teší sa tam a hovorí autorke, že preháňa. Za mňa je veľmi veľká pravdepodobnosť, že časom bude rovnako "čistotný" ako jeho otec. Však jej svokra si tiež nezobrala za muža humusáka. Humusákom sa stal až neskôr. A beriem to z opisu jej manžela ako sa k ich životu stavia. Už len to, že ju nechal ísť 500 km domov samú a on tam ostal. Veď on je tam spokojný

lonely66
1. jan 2025

@janinah to je zase tvoja zbytočná iniciatíva. ja som "bývalej" svokre tiež nemala problém upratať. bolo to pred cca 18 rokmi, keď som bola ešte s ex-partnerom a jeho mama nemala síce takú špinu, ako píše autorka, ale bola sama vo veľkom dome, chodila do práce, nestíhala a nevládala. tak tam sme šli bežne na pár dní a prvý deň-dva som upratovala. ale nemali sme deti a proste tam bol len prach a zájdený prach. nie čúranice a to, čo popisuje autorka. nie, toto by som ja pri dvoch malých deťoch neupratovala. to radšej prasatám chliev upracem. bohvie, aké rôzne malé "chrobáčiky" sa tam vyskytujú, neohrozovala by som svoje malé deti. to ešte tie prasatá sú čistotnejšie, než takíto ľudia.

lonely66
1. jan 2025

@sasa1310 áno, speje to k tomu, že aj pán manžel môže časom skĺznuť do takéhoto životného štýlu :(

pralinka86
1. jan 2025

No, su to stari ludia, ktori ziju tak, ako cely zivot. Plus v tomto veku o dost horsie vidia.
Neda sa im aspon umyvacka riadu do kuchyne dat? Aspon taka samostojaca... Zeby ste sa surodenci alebo kto poskladali.. nech sú aspon tie riady ciste ..
Svokra ma tazky zivot a vazny problem, zdravotny, psychický... Nebude to lepsie, ked sa tam stale kupuje alkohol a kým sa jej muz k nej sprava ako správa. Ona kasle na vsetko vo svojom stave. Rezignovala. Nevie sama so sebou si pomoct, neda sa cakat, ze bude zvladat doma veci v norme. Neviem ci toto bude lepšie, chcelo by to vela zmien. Ked je sama doma, nepomoze si.
A co sa týka navstevy. Ja by som si kupila dezinfekcny sprej na kuchynu aj kupelnu, prvy den si to umyla. Nikto ma nemusi ani vidieť, ak ano, poviem ako je. Ja dobre vidim, vidim, ze tu je to a to, umyjem to. Pozicala vysavac a povysavala. Sak co tam robite, rozhovory nudia, tak aspon sa pohybem. Pri tomto zivotnom štýle to babka nemusi dotiahnut daleko, nech si ju deti pamataju v dobrom.
A seriozne, porozmýšľať nad prosefionalnym upratovanim, raz za 3mes aspon. Ak sa daz zlozit sa na to, ak nie tak vy aspon raz rocne pred príchodom zatiahnite. Ide aj o ich zdraviez salmonelu a pod nikto nechce

0kristina0
1. jan 2025

Ja budem svina ale ja by som tam nechodila vobec.

pralinka86
1. jan 2025

A teda tiez mame male deti, cize viem, co len oni natrusia a narobia bordelu. Takze na takej návšteve, aspon s ručným vysavacom pobeham narychlo kazdy den-dva. Ponuknem, ze navarim ci napeciem cosi, kym oni strazia deti. Ved to su normalne veci, kde je viac ludi, je aj viac smeti, riadu, jedla.. neprisli sme do hotelu

autor
1. jan 2025

@sasa1310 Manžel je poriadkumilovný našťastie, aj doma mi veľmi pomáha, urobí umývačku, poskladá prádlo zo sušičky, niekedy aj navarí, dokonca aj palacinky zvádne. Nemá problém umyť ani wc a kúpeľňu. On práveže nechce žiť tak, ako jeho rodičia. Keď bol malý, tak sa mu posmievali v škole, že mu smrdia veci, bežne mu nerobili desiatu, lebo sa tam pilo. On bol rád, že sa presťahoval hneď po škole. Ale má k nim citovú väzbu, sú to proste jeho rodičia.

lily246
1. jan 2025

V takej domácnosti by som nevydržala ani 5 minút, s deťmi by som tam nešla nikdy.
Tvoj muž je čistotný a poriadkumilovný?

autor
1. jan 2025

@sonula Samozrejme, bavili sme sa o tom veľa krát. Vždy povie, že však mamka uprace. Keď sme tam boli, veľa krát som sa ponúkla, že môžem upratať, že pomôžem ale... v žiadnom prípade... to je ich a ja tam nemám čo siahať svokre do skriniek v kuchyni ani nic... Takže nemôžem nič.... Raz som im upratal kuchyňu a umyla wc a vaňu a svokor strašné nervy chytil na mňa, že ako si to dovoľujem, že som fajnová žena.

zuzka1117
1. jan 2025

No sa vám čudujem, že by ste im tam ešte upratovali. Ja by som tam do takýchto podmienok ani nešla, alebo jedine by som bývala niekde inde. Neexistuje aby som ja ako návšteva tam išla upratovať,keď oni nemajú ani štipku snahy niečo spraviť. Nech tam ide manžel sám, keď nedokáže rešpektovať, že mne by sa ta špina hnusila.

lonely66
1. jan 2025

autorka, asi som divná ja teda... keby som mala také detstvo, určite by som rodičov nezavrhla. šla by som ich pozrieť. ale pre dobro mojej rodiny by som vybavila penzión, hotel, čokoľvek. každý deň navštíviť rodičov na 2-3 hodinky (ty a deti), on tam môže tráviť celé dni a dávať dokopy smradľavú domácnosť. vôbec mi toto jeho chovanie nejde dokopy s charakteristikou, ktorú si o ňom napísala. opýtaj sa ho priamo, že či jemu nevadí, že jeho deti berie do špiny a smradu, keď jemu samému ako dieťaťu to vadilo?

autor
1. jan 2025

@klementinka58 Keď sme sa dali dokopy, on už býval sám. Varoval ma, keď sme tam išli úplne prvý krát. Bolo to hrozné už vtedy, no teraz po rokoch to je ešte horšie. A to sme im také darčeky vymýšľali, že majú umývačku riadu, majú práčku, sušičku, robotický vysávač sme im kúpili, no nič. Umývačku občas používajú, keď už nemajú čisté riady a nemajú sa z čoho najesť, práčku používajú, sušička je vraj blbosť, ktorá ide do energií - nepoužívajú ju vôbec. Robotický vysávač ak zapnú, tak sa zasekne na niečom a ďalej nejde.