Nemám rada návštevy s deťmi

3. okt 2022

Ahojte zienky. Cez vikend sme mali navstevu, prisiel manzelov bratranec s detmi (1,5 a 3 roky).
Ja uz neviem, ci som ja ta nenormalna, ale my ked ideme niekam na navstevu s nasim 2,5 rocnym, tak ja nesedim pri kavicke a nerozpravam sa, ale ked uz zacne byt neposedny a chce sa ist hrat s hračkami alebo tak, idem s nim, aby nieco nerozbil, nepokazil, davam pozor, zabavam ho (iba ked treba, jasne, ze sa aj sam s detmi pekne pohra, ale proste stale ho mam v oku, ze co robi). A ked pride niekto k nam, tak si to pomyli s detskym kutikom a mna s animatorkou.
Mame doma schody, ten ich 1,5 rocny samozrejme stale ku schodom, dvakrat skoro spadol, len tak tak co som ho zachytila, rodicia jeho nic. Napriklad.
Ked prisli, maly mal v rukach kluce a zacal s nimi suvhat po nabytku, rodičia nic. Jasne, ze poskrabal, az teraz, ked som lestila som si to vsimla. Chvalabohu moc to nevidno, ale ked som to lestila, hned mi to udrelo do oci. Nechali ho sprtat s nasou vezou, krutil gombiky, otvaral zatvaral to na CD, chvalabohu to nezlomil, ale jasne, vsetko ocapane, mastne. Ked odisli dom ako po uragane. Ja neviem, ked som doma s malym, ja vobec nemusim nic lestit, nemam ocapane, ale dobre, to by mi nevadilo, to sa da poumyvat, ale tak celkovo ten pristup rodicov mi vadi. Znasam taketo navstevy len kvoli syncekovi, ze ma kontakt s detmi. A co sa takto stretame s rodinou, co maju deti, vacsinou je to tak, ja nechapem fakt ako takto vychovavaju deti a ci aj doma im to vsetko dovolia....
Ako to vnimate vy, chodia k vam taketo navstevy s detmi?

terezka1947
3. okt 2022

Mne deti na návšteve nevadia. Vadia mi rodičia,kt.nevasi,že ich dieta ničí cudzie veci,robí si čo chce a očakávajú od mňa,aby som im to dieťa chránila a strážila od nehôd.
Čiže potom som divná aj ja,lebo ja svojim deťom nedovolím na návštevách správať sa ako doma,resp.horsie ako doma.

dori2
3. okt 2022

toez nemam rada ked si rodicia nestriehnu na deti. aj ja sa snazim na mavsteve svoje deti kocirovat aby sa nic nestalo 🙂

babovka2321
3. okt 2022

My mame synom (1,5r) zdemolovany pomaly cely dom, preto s nim na navstevy nechodim.

queen_mary
3. okt 2022

My sme mali taku navstebu v sobotu 😀 skoro 2 rocny chalan. Najorv nam trieskal po robotickom vysavaci za 500 eur, tak som moju svagrinu poprisila, ci mu nieco nepovie, ze trieska po 500 eurovom vysavaci. A ked mojmu malemu rozbil kuchynku, lebo s nou asi pol hodinu trieskal (rodicia si mysleli, ze: no no dominko, to sa nerobi), tak som po nom zhukla ze to sa nerobi. Na to zacala debata, ze moja svagrina nebude po nom hucat, lebo to nepomoze a nebude mu robit traumu 😀 Tak som ju poprosila, nech si ho strazi, nech nam to tu neporozbija. Tak zvysok navstevy behala za nim urazena 😀

Dieta za to nemoze, ale ten rodic 🙄

1mina
3. okt 2022

Ja na navsteve samozrejme deti strazim, ked a hraju tak dobre ale hlavne mladsi ked vidim ze ide liezt do telky/nieco znicit, alebo cokolvek coby nemal a mohol pokazit idem ho zobrat a riesim. Hracky co rozhadzali upracem kym odideme . Samozrejme ale ze ocapka vsetko tomu este neviem zabranit a ani u nas to nevyzadudjem od inych. Ale tiez ku nam chodi vela ludi s detmi, mala som problem len s jednou naozaj tiez mama neriesila dokonca mi zobudila umyselne mensieho :D

stanulienkat
3. okt 2022

Ja som detske navstevy presunula na ihrisko. Tiez to neznasam, ale ja sa viem zase ozvat, nech si laskavo spacifikuju dieta. Pozeraju sice cudne, ale ja si byt znicit nedam. Este ked si rodicia myslia, ze je to rozkosne.
Nabuduce ich nasmeruj na ihrisko a nelietaj za cudzimi detmi. Maju rodicov.

queen_mary
3. okt 2022

@stanulienkat presneee, moja navsteva (co som pisala vyssie) sa pocas toho, ako ich dieta mlati do nasej elektroniky smiala, ze to neni mozne aky je vymyselny 🤭😅

stanulienkat
3. okt 2022

@queen_mary treba im povedat cenu, co budu hradit pri pokazeni.🙂

elizabet173
3. okt 2022

Nie, takúto návštevu som mala len raz, prvý aj posledný. Viac som ich nevolala, deti mi vôbec neprekazaju, ale ak majú takých rodičov, akých si opísala ty, tak sa môžeme stretnúť v reštaurácii s detským kutikom alebo vobec

alguno
3. okt 2022

Nevychované deti.

elanor
3. okt 2022

ked sa rodicia k nicomu nemaju, tak si s cudzim deckom poradim raz dva sama, beriem ho v tom pripade za svoje. A co nedovolim svojim, nedovolim ani cudzim. Ked si ho nevedia vychovat vlastni rodicia, prichadza na rad krsna / teta.
Tak isto ked sme na navsteve my. Riesim svoje vlastne deti, aj tie rodinne, lebo ako jedina ich mam v merku co robia, ostatni si valaju sunky a chlipkaju kavicky a zeru zakusky.
Zatial sa nikto nestazoval. Asi pri tom ako robim policajta, bachara a sudcu v jednom, by som raz dva poriesila aj tych dospelych, keby sa opovazili zobak otvorit. To bude tym, ze vsetci vedia, ze som sekera, a neradno sa so mno zahravat a steklit hada bosou nohou.
I ked teraz uz staci len sem tam z dialky obkuknut, uz su to "velke" zeny vsetko.

stanulienkat
3. okt 2022

@alguno nevychovani rodicia. 1,5 rocne decko nevie, ze to nesmie.

januska12323
3. okt 2022

Najprv by som skríkla na dieťa nech to nerobí a potom aj na rodičov či nevidia alebo to budú platiť. Ak sa urazia a odídu tým lepšie pre mňa.

kluska
3. okt 2022

je rozdiel jedno male dieta a je rozdiel 2 male deti kratko po sebe 🙂 isto spust po jednom dietati je ina ako po dvoch takych malickych. Tiez matka zvykne pri takych malych polavovat z pravidiel. Podla mna si chcela odpocinut a v klude vypit kavu a vyuzila to, ze ty sa staras a ze ti nejake veci nevadia :D No jasne, ze mala davat pozor na deti aby ta spust bola co najmensia, ale bohuzial pokial sa nema k cinu, tak bud to treba jej nabuduce naznacit alebo ist s nou radsej von.

alguno
3. okt 2022

@stanulienkat no veď som napísala, že je nevychované!

marzuz89
3. okt 2022

@stanulienkat 1,5r dieta uz ma predsa vediet, ze to nesmie. Ze nesmie buchat hocicim po nabytku a podobne. Tale situacie uz malo zazit "milion krat" doma. Byt upozornene raznym NIE. Ponuknut, k moze buchat. Ale suhlasim, nevychovani rodicia. Ktori nevychovavaju svoje deti. Cize nevychovani obaja 😅 nie je horsie, ako rodicia bez zaujmu usmernovat svoje deti. Nerozumiem, ako moze mat niekto od 1, 5r dietata zdemolovany byt...

selest
3. okt 2022

Ja nechodim na navstevy s detmi, hlavne so starsim presne pre to ze potom iba za nim beham aby nic neznicil. Doma ked mi daco rozbije tak to je ine ale u cudzich... Volakedy ked som nemala deti tiez som to tak vnimala ako ty, neznasala som cudzie deti u nas, liezli mi mi na nervy aj rodicia kt nic nepovedali dietatu ktore bucha po cudzom nabytku atd. Teraz to uz vnimam inak, kazde cudzie dieta je poslusny anjelik v porovnani s mojim synom a ked nejaka mamicka po svojlm dietatku skrikne tak sa velakrat cudujem ze za co ved nic nerobi.. uz to tak neprezivam ze nejake dieta spadne, tak bude na zemi..
A myslim si ze ti rodicia to tak nejak vycitia ze je dobra prilezitost na oddych kedze ty sa pasujes do role opatrovatelky. Skor by som oslovila mamku dietata "prosim daj pozor tvoja mala nam poskrabe nabytok" atd nech vie ze si ma na dieta dat pozor..

elizabeth175421
3. okt 2022

Ja ked som s detmi na navteve, tak ich necham same iba ked sa pekne hraju. Staci ze ukladaju hracky, som tam, aby nic ine nezhodili, nepokazili. Domonca ked vidim, ze nieco zaspinili, tak to aj utriem.. ja mam zas problem u svokrovcov, tam keby maly trieskal a som ho upozornila, tak ich reakcia ,e ho mam nechat, je tk dieta.. chodime tam minimalne, lebo toto sa mi nepaci.. a mam tetu, ktora ked pride a detmi, tiez ocakava, ze sa budem starat ja.. jej syn chodi po vsetkych izbach, nic mu nepovedia, ked ho upozornim, gania po mne co od neho chcem. Ale teda on uz ma 6 a bezne po nom zhuknem, ked je problem, lebo by sme mali toez vsetko hore nohami..

len_nig
3. okt 2022

Hovoríš mi z duše......ja som to už úplne utla a to som si myslela, že keď budem mať ja dieťa to tak brať nebudem ale teda omyl. Nemám pocit že by môj syn takéto veci robil doma, samozrejme sem tam ocapka sklo ale to je iné ako pratat pol dňa som po cudzom dietati. My keď sme u niekoho som tiež väčšinou pri ňom a rozhodne ho nenechám ničiť nábytok a cudzie veci. Nechápem to vôbec, ale ja si do domu už cudzie deti púšťam len fakt výnimočne

nurielka
3. okt 2022

Ku nám keď príde kamoška s malými chalanmi 2r. a 3r. tak ja hneď vo dverách dávam na známosť, že do spálne, kuchyne zákaz, do obývačky niečo zobnut a v detskej sa môžu vyblázniť. Všetky farbičky, fixy, pečiatky schované. Povytahujem skladačky, nálepky, kocky, lego, domčeky, bábiky. Oni sú takú šťastný, lebo doma len nakladaky, auta, u nás barbiny. A keď odchádzajú všetko po sebe upracú(pod mojím dozorom). Minule mi zdravili vo dverách, dovidenia pani učiteľka(inak ňou nie som). 😅 Ešte sa nestalo, žeby niečo zničili alebo som si to nevšimla.. S kamoškami to máme podelené, keď nestojí jedna pri deťoch, stojí druhá. Ale my si také veci vieme povedať na rovinu, chod teraz ty pozriet, idem vypiť kávu.🤷 Jasné po návšteve mám hlavu ako balón a poviem si ako dobre, že mám 2 baby. 😄

gabika128
3. okt 2022

@marzuz89 pri mojom bratovi bol veru zničený celý byt v jeho 2 rokoch, ale on mal diagnózu a moja mama ho so svojou vojenskou výchovou nezvládala 😂 doteraz sú v tom byte na niektorych rohoch lišty, lebo dieťa vytiaklo kombinačky a štikalo všetko čo sa dalo😂

akvi
3. okt 2022

Vadilo by mi to a ozvala by som sa. Nech si rodicia strazia svoje deti, ty nie si povinna sa starat o cudzie. Ked pridu nabuduce, povedz im to. Mne je to teda divne, ze niekto si take nieco dovoli.

nwnw
3. okt 2022

Ano. Eliminujem to a ked uz sa neda inak,tak sa moze hrat v obyvacke kde je par hraciek. Do zvysku domu nemaju pristup.

viky173
3. okt 2022

Kedze uz som vo veku, kedy vsetky moje kamosky uz maju minimalne 1 dieta, ale ja este ziadne, tak detske navstevy obcas mavam. Avsak, zasadne si k sebe nevolam kamosky, co maju take rozpustile deti ako si popisala. Boli raz / dvakrat, kamoska si ich nevedela/nechcela ustriehnut a mna to nebavilo zasa stale stat cudziemu decku za chrbtom ci mi nieco neznici, takze na dalsi krat, som jej navrhla nech sa stretneme u nej alebo dakde vonku, v cukrarni atd... Vacsina kamosiek si vsak da na deti pozor, pripadne si tolko nedovolia, s tymi problem nemam.

endrien2013
3. okt 2022

Takýchto návštev mám tiež plne zuby, najhorší sú ich rodičia ktorý si sadnu na zadok a ešte zo mňa si urobia opatrovateľku 😤 nie malé deti už k nám nevolám, máme nový dom, rozumnú dcéru po ktorej nemusím nič čistiť ani opravovať. Poslednú takúto neplánovanu, neohlasenu prepadovku sme mali v lete, po práci a keď odišli 2hodiny som vysavala, umývala, prala a to bola pre mňa posledná bodka že už toto nie! Nebudem strážiť ani usmerňovať cudzích spratkov a ešte obskakovat ich rodičov! Nech si myslia všetci čo chcú môj dom, moje pravidla.

mandzula
3. okt 2022

Ja "milujem" takych, co nechaju dieta valat sa po dvore a potom ho neokriknu, ked chce lietat po celom dome a v tom istom obleceni sa mi valat po posteli. Alebo takych, ktori dieta nezenu hned si umyt ruky a potom mi capka stenu. A minule paradajka do ruky batolatu a lez po zemi. Ale ja si zase velmi rychlo s takymi poradim.

marzuz89
3. okt 2022

@gabika128 tak to ano, diagnoza, take dietatko je ovela narocnejsie na usmernovanie. Ale aj tam je cesta. No vela deti bez diagnozy sa nevie spravat, lebo rodicia neriesia.. To je to smutne.

danyelia
3. okt 2022

...preto na návštevy s deťmi nechodím a ani žiadne nepozývam k nám 😉

basska_b
3. okt 2022

U nas byvaju detske navstevy, ale chvalabohu rodicia si ich vzdy strazia a umravnia. Lebo ked ja to dieta upozornim, nepocuva ma. My ked sme na navsteve, tak dbam na to, aby zaobchadzali s hrackami setrne a dodrzovali pravidla... niekedy nestihnem a potom ma to mrzi, napr. dieta islo s ceruzkou popri stene, hrozilo popisanie steny (nie naschval, ale omylom). Kamoska si to vsimla skor ako ja... Ak by k nam chodili take kamikadze deti, tak navstevu naozaj presmerujem na neutralnu podu. Ako, keby moje dieta zacalo svihat s klucmi okolo nabytku, tak by som vyletela okamzite. Najma ak sme na navsteve... prepana 😬

mikadooo
3. okt 2022

Áno, chodia. Na deti si majú dávať bacha rodičia, to za prvé. Spadne zo schodov? Ich starosť. Prisámvačku, pri druhej návšteve by som sa prinútila sedieť. Ten nábytok má mrzí 😔. U nás našťastie max. niečo zababrali, ale keďže ja mám sama 3 deti, tak ono, či je to zababrané od mojich alebo od cudzích, to už je aj tak jedno 🙈, tie steny proste treba tak či tak maľovať. Ale nám paradoxne najviac poškodili nábytok dospelí - nechtiac... To len tak na okraj 🤷. Ale, návštevy nech sa o svoje deti starajú samé, plus tvrdé veci, s ktorými deti môžu niečo poškodiť, nekompromisne brať z ruky a namiesto toho do ruky vložiť niečo mäkké, nejakého plyšáka, štýlom, aha akú ňuňu hračku tu máme... A v teplejšom období zavolať návštevy von na grilovačky a tak. Alebo choďte spolu niekam, do nejakého aquaparku a tam s nimi buďte, tak aby bolo doma v interiéri tých návštev minimum... Ináč neviem. Asi by som dala všetky citlivé predmety mimo dosah a teda ostro sledovala, čím deti švácajú okolo seba...🤷