Nekonečný mamahotel

29. máj 2023

Ahojte, chcela by som získať nestranný pohľad na situáciu.
V dome vašich rodičov sa “zabýval” váš súrodenec s partnerom, detských izbách, ktoré boli neskôr plánované ako “prazdninové” izby pre vaše deti, čiže vnúčatá.
A teda deti surodenca (aj so svojimi rodičmi) v podstate prazdninujú celý rok a deti ostatných súrodencov nemajú momentálne kde spať. Z jednej “detskej” izby si “mladí” spravili nazvime to “ sklad “ (keďže je jednoduchšie hádzať veci na kopy ako urobiť poriadok). Podľa ich niekdajších vyjadrení mali byť odsťahovaní tri roky. Ako by ste sa zariadili? Čakali by ste na uvoľnenie izby? Ako dlho? Alebo by ste spojazdnili izbu pre vase deti?

mimi3008
29. máj 2023

Byvas daleko od rodicov?

januska12323
29. máj 2023

Asi to rodičom nevadí, nie? A nerozumiem, ako myslíš, že ostatní nemajú kde spať. Veď tam hádam nechodíte na návštevu naraz všetci súrodenci s deťmi a nečakáte aby boli izby voľné celý rok kvôli tým pár dňom.

sissy27
29. máj 2023

To je nejaka povinnost aby deti mali u starych rodicov vlastnu izbu? Riesila by som to tak ako hocikde inde kde moje deti nemaju vlastny priestor - ak mi nevyhovuju podmienky hostitela, tak ich vezmem domov.
Rodicia mozu ubytovat vo svojom dome koho chcu - ak sa rozhodli pre druheho surodenca s rodinou tak ma to moze mrziet, mozem zavidiet, hnevat sa, plakat, ale vo finale to musim akceptovat.
Takze necakala by som na nic a zariadila sa podla moznosti. Koniec-koncov, mozno tam miesto na spanie pre deti je, len proste nebudu mat celu vlastnu izbu, nepride mi to nijak divne. Tiez som nikdy nemala vlastnu izbu ani u jednych starych rodicov, ani na chalupe, ani u sesternic, ale to neznamena, ze som tam nemala kde spat.

reanda
29. máj 2023

je to dom rodicov.. a ich vec, koho tam nechaju 'prazdninovat'

anonymanonym
29. máj 2023

Nehrala by som sa na "prazdninove izby", hodila by som rec, nech najdeme nejake riesenie, kde by mohli na prazdninach prespat. Neda sa to nejak vymysliet, ze sa nejaka postel, gauc roztiahne alebo cosi? Mne nepride standard, ze by vnucata mali izby u starych rodicov, a predsa tam chodievaju prazdninovat. A neviem sice ako stare deti, ale decka to aj tak nehrotia. V lete si mozu vsetky deti spravit stanovacku na zahrade. Alebo sa da v dome vymysliet nejaky paradny bunker s matracmi, vankusmi, dekami, led svetielkami. Co ja viem, vsak detom ide o zazitky, nie o nase dospelacke škriepky o majetky.

cocolino234
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nataly420
30. máj 2023

Ja keď som sa sťahovala tak som prežila mesiac na nafukovacej posteli :D to že mladí zostali byvat s rodicmi nič neobvykle pri týchto cestách nehnuteľnosti . Takze dá sa zariadiť na par dni a deti nepotrebujú svoju vlastnú izbu. Ako sa hovori Človek mieni a pán boh mení 🙂

78787878
30. máj 2023

Spýtala by som sa rodičov. Je to ich dom, prvoradý je ich názor. Pokiaľ máš rodičov ako napr. moji rodičia, ktorí nechcú rozhodnúť a všetko nechávajú na dohode nás súrodencov, musíš to riešiť so súrodencom. Ak súrodenec odmietne uvoľniť jednu izbu, máš jednoducho smolu. Treba hľadať iné riešenie.

cacianka
30. máj 2023

Nevieme aky bol dôvod na začatie takéhoto spolužitia.
Ak chces riešenie, treba otvorený rozhovor s majiteľmi domu, aké sú možnosti , a potom sa zariadis.

moonlight1210
30. máj 2023

Byvat nech byvaju, ak nemaju kde.
Ale ten “sklad”, tak to by si vypoculi svoje. To by museli upratat, lebo onak dam pristavit kontajner, a ako to bude lietat, tak to bude lietat do neho. Je mi fuk, ako drahe veci tam maju. Zrejme nemaju tu cenu, ked su hodene na kope.
V dome mi bordel robit nebudu a nic sa nebude riesit, ze vsak sa zavru dvere na izbe, aby to nebolo vidiet.
Ci moja dcera, ci nevesticka, bud by mali vyupratovane v prepozicanych izbach, kde ziju, ze ked otvoria, tak jeden neodpadne, alebo by dostavali takej hubovej polievky, zeby sa dobrovolne pratali do prenajmu radsej.

janage
30. máj 2023

@moonlight1210 ale to je dom rodičov, nie autorky. Ty by si vážne nabehla do rodičovského domu a vyhadzala veci ktoré ti nepatria z domu, ktorý ti nepatrí?

negymama
30. máj 2023

vies co , az tak im zavidiet nemusis...sice teraz vyuzivaju izby a maju znizene naklady na byvanie, nemaju hypoteku splatky, maju pomoc s detmi atd. Ale byvanie s rodicmi akokolvek tolerantnymi a dobrymi prinasa casom aj nevyhody, generacne rozdiely, miesanie sa, vyssia konfliktnost a strata sukromia pre vsetkych... Neskor budu viac zatazeni opatrovanim starsich rodicov.
Mame rodinnych znamych v podobnej situacii...v rod. dome rodicov byvaju rodicia, babka na dochovanie, ich dospely syn so zenou a 3 vnucata uz v pubertalnom a starsom veku /jeden student VS/.

Ti znami presne po prichode na navstevu nemali kde spat, aby mali sukromie. Kupili si v danej dedine blizko rodicov nepouzivany sedliacky domcek v obyvatelnom stave. Akurat to omalovali a prerobili elektrinu. A tam chodia na prazdniny a vylety, blizko je aj kupalisko. Cize navstivia rodicov kolko chcu, pridu aj na obed aj na babkine kolace a vecer idu na svoju "chalupu" a maju svoj klud a sukromie. Cez kovid tam travili mesiace na "homeofice" a v karantenach. Takisto tam znama travila so synom celu matersku dovolenku, muz za nimi chodil na vikendy. Vsetci su spokojni. Babka s dedkom maju navstevy aj druheho dietata /dcery/, oni maju sukromie, mozu si vecer robit opekacky , zabavy, pozvat si navstevy, bez toho aby babku s dedkom rusili.

kikushaa
30. máj 2023

Necakala by som ze mi mama alebo svokra v dome automaticky vycleni tzv. izbu pre vnucata. Toboz nie ak by tam byval moj brat s rodinou, pripadne svagor. Iba by som jej doniesla deti na prazdniny, ak ich maju kam ulozit spat by mi bolo jedno, ich dom. ak by sa vyhovarali ze nieje miesto, tak by som povedala aha mami, jozka a ferko maju dve izby z toho v jednej len bordel. A viac by som neriesila.

janage
30. máj 2023

Autorka a teba trápi bordel izba, či to, že tvoje deti nemajú komfort vlastnej izby na prázdninách u starkych a musia rejme spať v obývačke na gauči?
Pokiaľ by môj súrodenec s rodinkou vychádzali s rodičmi pekne. Poriesila by som či majú decka kde prespať a finito.

andreatytler
30. máj 2023

Nikdy by ma nenapadlo riesit situaciu v dome mojich rodicov ak oni tam este ziju a dom vlastnia.
Naco vobec chodit na take navstevy ked tam budete spolu v jednom dome niekolko dni a ocividne sa neznasate.

kvetinka75
30. máj 2023

@janage ona asi myslela, že keby bola na mieste rodičov.
autorka - to je povinnosť mať u starých rodičov detské izby? Prespať sa dá aj na gauči. Zase nerob z toho tragédiu. Nepoznáme dôvody, prečo sa tam nasťahovali, ale asi budú nejaké vážnejšie, lebo veď kto by sa dobrovoľne sťahoval k rodičom. A miesto pomoci, podpory sa od súrodenca im dostane sťažnosť, že ich deti nemajú svoju izbu. Je to dom rodičov, oni rozhodujú čo a ako bude. A nech to už bolo myslené akokoľvek, že tam budú prázdninové izby, ani by som nemukla ak by sa tam nasťahoval súrodenec.

janage
30. máj 2023

@kvetinka75 ale autorka ani raz nespomenula, že rodicia s takýmto usporiadaním majú problém. Zatiaľ to vyzerá, ze s tým má problém len autorka

mamina7070
30. máj 2023

niektore asi necitaju deti ich vnucata (mimo tych co tam ziju) tam nemaju kde prespat tj ziadne prazdniny tj ziaden komfort nemaju kde prespat
ja by som to riesila s rodicmi ci im to pride ok ze ostatne vnucata k nim nemozu prist na noc a tam je zapratana izba
ono to ze sa nejaky surodenec nastahuje a zalozi si rodinu u rodicov neznamena ze ostatne vnucata su na odpis co sa tyka pobytu u starkych (lebo ano tak to byva) a dieta pomaly nemoze navstivit rodicovsky dom aby nerusilo rodinu surodenca co tam ostal byvat

mamina7070
30. máj 2023

@negymama nie kazdy ma na to aby si kvoli navstevovaniu rodicov a pritomnosti ineho dietata s rodinou v ich dome kupoval chalupu ci iny dom
ak na to to dieta co byva samostatne nema tak co ? nema pravo navstevovat rodicov ? jeho deti nemaju pravo ist k starym rodicom ?

melanta
30. máj 2023

@mamina7070 moji starí rodičia ani jedni nemali izbu pre vnúčatá a všetky vnúčatá sme to prežili. A máme na starých rodičov krásne spomienky. To je nejaká povinnosť, mať izbu pre vnúčatá? Nie je. Ani to neznamená, že vnúčatá sú na odpis.
Autorka: ty nemáš čo spojazdňovať izbu pre deti v dome, ktorý ti nepatrí. Môžeš o tom hodiť reč s rodičmi. Ale ak rodičia rozhodli, že dotyčný súrodenec môže u nich bývať a tým pádom ostatné vnúčatá tam nebudú mať svoju izbu, je to ich rozhodnutie. Ty bez ich súhlasu nemáš čo v dome organizovať.

kvetinka75
30. máj 2023

@janage ja viem, len si reagovala na správu moonlight, že ona by tam bordel nezniesla, či by vyhodila veci z domu rodičov, tak som len podotkla, že ona to myslela asi tak, že keby bola na mieste jej rodičov,. Že ten bordel by jej vadill. Iné nie.
Inak súhlasím, problém má asi len autorka, a nikto iný.

mamina7070
30. máj 2023

@melanta este raz a pomaly nejde o izbu ide ze nemaju pre ne priestor na prespanie a v dome je izba zapratana rarohami
a ak tam vnucata chodit nebudu lebo nemaju kde prespat tak vztah so starymi rodicmi mat nebudu ak sa nebudu stretavat a ano odpisali ich primarne stari rodicia svojim tolerovanim stavu

negymama
30. máj 2023

@mamina7070 ja by som sa nebavila o narokoch a pravach.
Kludne ist za rodicmi a danym surodencom, ze ake by bolo dobre, keby mohli aj nase deti prazdninovat viac dni u babky a ci by sa na to nemohla vypratat ta izba s neporiadkom. ze s tym radi pomozete.
Mam pocit, ze autorka celkove ma nejaku krivdu na rodicov ci surodenca. Ze nejde len o miesto na prespanie, ale celkove ze tam vobec byvaju na "mamahoteli".

kvetinka75
30. máj 2023

@mamina7070 ja si nemyslím, že nemôžu navštíviť rodičovský dom. Predpokladám, že obývačku majú. Dá sa prespať aj na gauči. Keď sa chce, dá sa zariadiť, aby tam prespali ďalšie deti. Ale autorku trápia izby. Alebo je lepšie vyhodiť súrodenca s rodinou od rodičov len aby mali deti kde prázdninovať? Nás keď bolo veľa vnúčať u babky, tak sme si aj stan rozložili vonku a spali tam. Bola väčšia zábava ako vo vnútri.
Skôr si myslím, že autorke vadí, že tam vôbec bývajú a nie že nie je miesto na prespanie. To sa ľahko nájde

puertorico
30. máj 2023

mne to príde, akože idú letné prázdniny a jej deti nemajú kde spať keď ich budú strážiť jej rodičia. Lebo jej súrodenec sa tam nasťahoval aj s niekým

mamina7070
30. máj 2023

@kvetinka75 proste si to nezazila alebo si na druhej strane

my sme mali v blizkej rodine tiez obdobnu vec surodenec ostal s rodicmi zalozil rodinu atd
jedneho dna povedali stari rodicia (svojim detom s vnucatami) ze tohto surodenca a jeho rodinu obtazuju navstevy a uz vobec prespavacky vnucat tak nech nechodia casto stari rodicia na navstevy nechodili lebo okolo domu atd
skoncilo to na troch formalnych navstevach do roka
dnes po rokoch vnucata nemaju k starym rodicom vztah (niet sa co cudovat)
a ani ta starostlivost od toho kto ostal s nimi nie je poskytovana

treba to vidiet v suvislostiach a za mna ak niekto ostane byvat u rodicov neznamena ze sa maju obmedzit kontakty s ostatnymi vnucatami a hadam vypraznit tu izbu a mat k dispozicii ju pre vnucata neni taky problem
nie kazdy ma roztahovaciu sedacku v obyvke

a inak ona pise o vypratani izby a nie vyhodeni surodenca

floki1994
30. máj 2023

Tak toto je ale aj o vztahoch ake mate...ja mam 7 surodencov a kazdy uz mame deti...a stretavame sa naraz pri rodicoch a vzdy sa vieme potlacit a prespat tam vsetci..dokonca je to super a decka su nadsene ...luxus vlastnej izby vieme oželiet na ukor par dni ktore spolu travime ako rodina 🙂 ale ako pisem je to o vztahoch..my ich mame velmi dobre

kvetinka75
30. máj 2023

@mamina7070 u nás býva každý sám, rodičia sú sami. TAkže nie som na druhej strane. ALE nepoznáme dôvod, prečo sa tam nasťahovali. A ani dôvod, prečo sa neodsťahovali, keď už mali byť preč. Bolo by asi dobré, keby ho autorka objasnila, už keď sa teda máme k tomuto vyjadrovať. Prespanie sa dá vyriešiť. Kto chce, hľadá riešenie, kto chce, hľadá dôvody ako to nejde.
Moja sestrenica bývala v 3izbovom byte s rodičmi a deťmi a chodili tam prázdninovať aj vnúčence od bratranca. Všetci sa pomestili, nikto s tým nemal problém. Ale to je o ľuďoch a nárokoch.
A nikto nikde nepíše o obmedzovaní kontaktu. Nikto jej tam nezakazuje chodiť.

jankalukasova
30. máj 2023

Pomyslela by som si, že rodičia proste zmenili názor, pretože bývanie súrodenca s rodinou bolo ďaleko dôležitejšie a akútnejšie ako prázdninové izby. Proste si to situácia vyžiadala takto. Ak súrodenec povedal tri roky, tak by som rátala tak s piatimi až siedmimi, lebo je jedno či si niekde stavia dom alebo šetrí na byt... Toto sú veci, ktoré sa predĺžia vždy, nie ešte v situácií, ktorá je momentálne.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz