Ahojte. 3 deti, najmladsie chce od rodicov kupit dom (s tym, ze ich doopatruje), rodicia rozdelia peniaze z predaja medzi ostatnych dvoch. Sumu za dom navrhol otec, kedze je majitel domu a vie, co obnasa doopatrovanie (opatruje svoju mamku). Jeden zo surodencov nesuhlasi, aby cenu urcoval otec, chce odhadcu na cenu doma a podla toho sa dalej dohadovat. Podla neho by sa mali dohodnut surodenci medzi sebou, aby to bolo spravodlive a otec nikomu nenadrzal. Moja otazka znie, ak bude otec suhlasit a pride odhadca, aka je podla vas ,,idealna" zlava pre dieta, ktore ostane rodicov opatrovat? Ked to budu surodenci riesit medzi sebou, samozrejme ze kazdy bude chciet pre seba co najlepsi vysledok..
To by mal podla mna otec rozhodnut... na druhej strane, dietatu, co doopatruje, ostava cely dom v hodnote X. Cize ak zvysni dvaja dostanu teraz X/2, mali by byt spokojni.
Odhadca (znalec) je dobry napad, stoji sice cez 200 eur, ale cena bude urcena nestranne, tabulkovo, s ohladom ns opotrebenie domu
Rodičia sa môžu pokojne rozhodnúť, že dom za svojho života darujú tomu najmladšiemu a ostatní dvaja s tým nič nespravia. Môže sa aj na hlavu postaviť (nielen nesúhlasiť). Je to majetok rodičov a môžu si s ním robiť čo chcú. Môžu ho darovať aj charite alebo štátu. Pokiaľ ošetria majetok počas života, tak nebude ani predmetom dedičského konania a ten nesúhlasiaci bude mať "spravodlivý" podiel z ničoho, teda nič.
Možno by mohli byť ľudia trochu viac vďační a pracovití, nie závidieť vlastnému súrodencovi, že sa bude starať o rodičov...
Ten súrodenec,čo nesúhlasí s cenou,by si mal uvedomiť,že dom patrí rodičom a oni ho môžu kľudne aj darovať a nemusí sa mu újsť nič. Pri takýchto veciach sa za ,,pár" eur pokazili vzťahy už v mnohých rodinách.
@dusankomoj To sa mu kupujuci surodenec aj snazil vysvetlit, ze majitel je otec a on sa moze rozhodnut co urobi (ked sa rozhodne, ze daruje dom uplne niekomu cudziemu, tak mozu deti akurat pokyvkat suhlasne hlavami).. ale surodenec je presvedceny, ze sa ma dom delit tromi.. vraj aby boli zachovane dobre vztahy
@tanyan tak vraj sa ten kupujuci surodenec sam rozhodol, ze rodicov doopatruje a vie do coho ide.. (ponuku ostat v tom dome dostali aj zvysni dvaja a nechceli) a zeby sa to malo riesit cez odhadcu a spravodlivo, aby ostali dobre vztahy. Ktore podla mna aj tak nebudu, lebo stale bude niekto nieco vycitat
@myscha3 záleží od uhla pohľadu. Ale keď sa mu nepáči už teraz,tak už tie vzťahy naštrbené budú a časom sa to bude zhoršovať,lebo bude mať pocit krivdy. Nezávidím situaciu,nech už urobíte akokoľvek.
@myscha3 To je také zvrhlé, keď niekto robí rozbroje v rodine a oháňa sa zachovaním dobrých vzťahov. Už teraz je jasné, že s ním dobré vzťahy nikdy nebudú, keď druhému závidí aj pot na tvári od roboty.
Dedičstvo sa delí rovným dielom po smrti poručiteľa (ak nie je testament), nie počas jeho života. Ale pri takomto správaní ešte možno stihne naplniť legislatívne podmienky na vydedenie.
@dusankomoj no popravde mam chut sa nato cele vykaslat.. ale uz kvoli rodicom mi to neda. Otec chcel presne preto urcit cenu sam, lebo vedel, ze niekto bude mat prehnane poziadavky..
@myscha3 co ja viem, tak ten kto doopatruje rodicov, tomu bude patrit dom a nie ze sa este delit. Aspon u nas to tak je a aj bolo.
Joj a kde je napísané že ozaj doopatruje
@myscha3 napadá ma,že ocino buchne po stole a vysvetlí všetkým,že na dom zarobil vlastnými rukami a vlastným rozumom urobí,čo uzná za vhodné! A uvidí reakciu! Ako napísala tanyan,tieto delenia majetku sú vždy peklo! A vždy má niekto pocit,že dostal málo. Opatrovať nikto,ale dedili by aj 5×.
@myscha3 rodičia si môžu so svojím majetkom robiť čo chcú, ak dom niekto odkúpi, prečo by mali vyplácať deti?? Najmladší dom kúpi a o cene rozhoduje majiteľ domu. Zas pekne vychcané staršie decká,
@jasminkaj ako?? Prečo by niektorému z detí mala pripadnúť akákoľvek časť domu alebo financií z predaja?? Z akého dôvodu?
@tanyan suhlasim uplne s tebou, spravanie dotycneho surodenca je uplne zvrhle a svojou poziadavkou tie vztahy uz aj tak pokazil. Ja toto nechapem ako si mozu deti narokovat na majetok rodicov a este k tomu pocas ich zivota!!! Aj v mojom okoli tolko pokazenych vztahov v rodinach len kvoli peniazom, dedeniu a pod... a pritom nikdy ani jedna strana neni v hmotnej nudzi tak zeby ti ludia na tie peniaze naozaj boli odkazani... nie ze by surodenec bol rad ze je niekto z jeho rodiny ochotny doopatrovat rodicov
@myscha3 kúpiť dom v realnej trhovej hodnote a este sa k tomu zaviazať na doopatrovanie? Tak to je strašná hlúposť. To nech si kúpi niečo vlastné a starostlivosť sa rozdelí potom na 3 surodencov. V okoli ak niekto ostava doma a doopatruje dostáva celý dom do daru, maximalne rodičia vyplatili "smiešnu" sumu ostatným ako pomoc na ich bývanie možno 10 000... Ale nie takto
Žalúdok sa mi obracia, že jeden chce za života rodičov zhrabnúť prachy za tretinu domu, ináč budú zlé vzťahy! Ako rodiča by ma niečo také veľmi ranilo. Rodičia môžu žiť ešte dlho a ten, čo v dome zostáva, ich nielen bude musieť doopatrovať. Budú tam s ním žiť, bude obmedzené jeho súkromie, v prípade, že ešte nemá partnerku, bude výrazne ovplyvnený v jej výbere týmto faktom (málokto chce prísť bývať k svokrovcom a doopatrovať ich)... Za to mu určite patrí finančná kompenzácia a nie malá! Ak je otec majiteľ domu a navrhol cenu a podmienky, súrodenci by to mali akceptovať. Veď ak ten nenažraný súrodenec nesúhlasí, nech to teda kúpi on, nasťahuje sa tam a doopatruje rodičov! Nechce? Tak nech je rád, že vôbec niečo dostane.
@tanyan prosim nezavadzaj svojim tvrdenim.
Ak rodic daruje za zivota niektoremu z deti hocico(bavime sa o pisanej dohode ako dom,byt,peniaze) tak v pripade dedicskeho sa nato poriadne prihliada a nieze vobec!o to bude ponizena jeho cast dedicstva v porovnani s inymi detmi pokial nedoslo k presne zakonnym pripadom .
Nase zakonny nedovoluju taketo uprednostnenie priameho dedica. Takze to musia predat…
@0kristina0 to tu urcite neplati :D to by surodenec neprezil.. ze nema nic z domu
@0kristina0 takto sa to podľa mňa nedá zjednodušiť. Predstav si dve hraničné situácie - starý dom niekde v Hornej Dolnej a doopatrovanie by mohlo znamenať aj imobilneho rodiča na pár rokov. A potom druhý extrém - novší dom v lukratívnej časti a doopatrovanie by mohlo vyzerať tak, že obaja rodičia relatívne ciperni a sebaobsluzni až do smrti - čiže len varenie, domáce práce, návštevy lekárov a samotná spoločnosť/prítomnosť dietata..V oboch týchto prípadoch mi príde nespravodlivé, nechať celú starostlivosť na jedného súrodenca resp. nechať cely dom len jednému...
@dusankomoj ocino dom tiez zdedil po svojich rodicoch.. a toto ten surodenec dal rodicom aj patricne pocitit, ze to vlastne nie je ich dom..
Neviem ci som mala v rodine stastie na menej chamtivych clenov alebo co...ale ak sa jeden z deti rozhodol, ze doopatruje rodicov, tak ti dalsi surodenci sa dobrovolne nehnutelnosti aj tak zriekli 🤷 mali uz svoje byvanie zabezpecene a aj ked by z toho mali slusne peniaze, proste to nechali takto
polovica minimalne tomu, co doopratruje rodicov...ale pekne zavolat odhadcu a podla toho urcit cenu, aby potom odzkadlovala aj trhovu cenu