Ahojte,
moja stara mama je od augusta 2022 na striedacku doma a v nemocnici. Po mozgovych porazkach jej ochrnula prava cast tela a uz jej to prechadza aj do lavej. Rozpravat dokaze, cika kaka do plienok, nechodi.. Medzi tym uz bola aj v doliecovaku. O nieco malo sa jej polepsilo a stary otec si ju zobral domov.
No a tu zacina problem, starky je slaby nevladze sa o nu starat, a o dom uz vobec nie. Ich dom je spinavy zanedbany, je to hrozne, ale chapem ze upratovat nevladzu. Ked som aj nieco upratala o dva dni to bolo rovnako. Neznasam to prostredie, rada by som pomohla ale nedokazem, po navsteve ich domu musim vzdy po ceste zastavit a vydychat sa, mavam hrozne uzkosti a pocity ze sa povraciam. O prebalovani ani nehovorim, jednoducho to nezvladam. Toci sa mi hlava, som slaba. Naposledy som bola na navsteve aj s malou, mala sedela pri starkej a ta ju z reflexu zdrapila za vlasy a drzala ju pri posteli :( . Ona len drzala, lebo moj muz jej povedal aby pri starke nekricala, lebo je velmi chora… Rodina mi stale vyhadzuje na oci ze postarat sa neviem ale dedit by som chcela, nechcela, nech si vsetko nechaju. Tiez mi vycitaju ze nechodime casto na navstevy, no ked spomeniem kam ideme mala mi do pol hodiny zacne hnackovat a plakat ze ju boli brucho. Chodit tam nechce, ja tiez nie, aj ked bola starka zdrava nikdy sme sa nemali moc v laske.. Cela rodina sme na noze, a kazdy mi vycita ze nechodime aspon kazdy druhy den ku nim, lebo byvame najblizsie. Je to normalne??? My tiez mame svoj zivot svoje starosti.. Ponukla som ze budem prispievat na opatrovatelku, to zas odmieta stary otec, vraj to zvladneme bez nej. No sodoma gomora. Ako zvladat tieto situacie? :(
@lauritta0407 prečo na teba tlačia?
Do starostlivosti by sa mali zapájať všetci s v prvom rade jej deti !!
Treba dať bojovú poradu cela rodina a prebrať s dedkom opatrovateľku aspoň na pár hodín denne
On sa skôr či nešlo tiež vyčerpa. Šla by som s ním na miestny úrad aby mal dedko info ako to s opatrovatelkou je
@lauritta0407 starat sa maju v prvom rade deti, rovnako tak deti dedia, ked uz k tomu pride…
Najvyssi cas porozpravat sa s ostanymi pribuznymi, ako si to dalej predstavuju. Lebo z vlastnej skusenosti Ti napisem, ze to bude len horsie. Je treba sa pripravit aj na to, ze co sa stane, ci je niekto ochotni napriklad odist z prace a prestahovat sa tam a zit s babkou a dedkom a pomahat im. Pokial je leziaca, ked ju nebudete polohovat, tak pridu prelezaniny, pri plienkovanom cloveku hrozia zapareniny. Toto fakt nie su pekne veci. Pises, ze ste nemali dobre vztahy, ja by som tam asi ani nechodila v tom pripade. Nech sa staraju ostatni alebo zaplatia opatrovatelku alebo umiestnenie v specializovanom zariadeni.
Babka nemá deti?či prečo tebe vyčíta rodina niečo?babka s dedkom ti darovali dom?lebo nechápem,prečo si ty ten hromozvod
@lauritta0407
Odmietni starostlivost! Verejne pred celou rodino a ked du taky premudreli vsetci, nech sa staraju samy. To ze byvate blizko neznamena, ze budes robit opatrovatelku. Prebalovanie babetiek je jedna vec, dospelych druha. Starostlivost o ochrnuteho keziaceho cloveka uplna tragedia! Nafackala by som by som vsetkych za sproste teci, co by ma tam posielali!
Zlozte sa na ooatrovatelku a dedka sa opytaj, preco si myka. Lebo my to zvladneme - kto my? Ty nezvladas, je to uplne ok, rodina na ne s...e a dedko sam nevladze!
Takze nenechaj so sebou manipulovat a oznam im svoje rozhodnutie! Oznam, nesnaz sa im podvolit ci vyhoviet. Nech si to riesia oni. Ty nmas povinnost starat sa, hlavne ked to nebola babka roka a tebe to ide na psychiku. Mas svoju rodinu a povinnosti, pokojne nechaj hrat sa na hrdinov opatrovatelov zvysok rodiny.
@lauritta0407 nečítam odpovede. Ale teda hrozne :( čo znamená, že ste najbližšie? Ako ďaleko je zvyšok rodiny? Ak už niekto moce o dedičstve, tak to už je úplne v riti. Babka môže žiť ešte xy rokov a stav sa bude len zhoršovať. Načo komu zanedbaný dom :( Čo najskôr nejaký domov dôchodcov začať vybavovať. Ach jaj.
Treba zaplatiť upratovačku a aj nejakú opatrovateľsku službu. Nenechajte ich žiť v smradlavom dome, ale ani ísť nad rámec svojich možností
@lauritta0407 wow... Osrať takú rodinu. Čo im hrabe? Komplet aj s dedkom na čele??? Vieš čo by som spravila? Niekto mi niečo vyčíta - moja protireakcia: chceš môj podiel z "dedičstva"? Ok, choď a doopatruj starých rodičov, hneď teraz ti podpíšem, že sa vzdávam dedičstva. Mimochodom ich DETI sú kde v riti???? Oni majú zo zákona povinnosť postarať sa o rodičov. Nie vnuci a vnučky. Deti. Nechodila by som tam, nerobila by som to dcérke. Ak, tak by som tam šla sama, raz za čas zo slušnosti na kávu. Veď dedko to zvláda sám v pohode 🤷.
Normálne by som im povedala akú formu pomoci môžu odomňa čakať a akú nie, viac by som sa snimi o tejto téme nebavila....ja osobne by som v tomto prípade bola ochotná spraviť nákup ak by im trebalo, objednala ich k doktorom, raz za týždeň - dva by som prišla aby som im spravila spoločnosť, ak by sa ostatný skladali na opatrovateľku prispela by som aj ja. Určite treba pomôcť keď je v rodine takéto situácia ale treba pomôcť tak aby si s tým bola ty OK a mala z toho dobrý pocit.
Vôbec nemáš povinnosť tam chodiť. Majú sa postarať hlavne jej deti. Navrhni dedkovi aby dom predali, a nech idú bývať do domova s opatrovateľskou službou. Tam budú mať všetko - babka riadnu starostlivosť o ležiaceho pacienta, pravidelnú stravu bez varenia, aj im upraraju. Narobili sa dosť, tak nech si užijú slušnú starobu. Nie sú povinní nechávať majetky deťom.
Ty dedka s babkou potom môžeš v čistom domove navštevovať bez odporu z prostredia.
@pinkgirl presne tak. Len to sa zas začnú ošívať zvyšní “dediči” predpokladám. Ale neviem sama ako by som sa zachovala. Ale písala autorka, že nikdy nemala s babkou ideálne vzťahy. A to, že sú najbližšie?? WTF? Predať dom, kým ma možno nejakú hodnotu, zabezpečiť “doliečovak” a autorka nech si žije svoj život 🤦♀️
Chodievaj tam ked tak sama. Dceru tam nemusis bravat a uz vobec nie kazdy raz. Zaplatte si upratovacku, co tam bude kazdy tyzden chodit upratat. U starsich ludi je to potrebne. A samozrejme, opatrovatelku treba riesit alebo domov dochodcov. Toto dlhodobo nezvladne nikto.
@lauritta0407 NECHODIT""""""""""I
A deti sú kde?
@pinkgirl ty máš ale nápady....kdeže dedko predá dom v ktorom žije možno celý život, alebo ho svojpomocne postavil. To nepoznáš starých ľudí....nemáš ani potuchy o starých ľuďoch...
starý strom nepresadíš.
autorka, prebaľovať babku by som nedala ani ja, ale poriadiť dom by som zvládla. Stačí zobrať vysávač, handry a dom sa bude ligotať čistotou....a hlavne veľa vetrať....
dieťa by som radšej nechala doma. Ak bývaš blízko, raz za týždeň by návšteva stačila - však dedko mal hádam viac vnukov ako len teba či... po lopate - nech chodia aj druhí...
@deti95060810 to by tam musela chodit kazdy den. My sme babku opatrovali doma,aj ked bolo o nu postarane,vzdy v cistom,ten puch neprerazis. Uz len pri prebalovani yo je strasny smrad dospele hovienko inak smrdi ako detske. A stari ludia uz nemaju v sebe taky pud cistoty. Ked starky nevyvetra po kazdom prebaleni,tak sa to tam usadi. To sa jednoducho neda zvladat,aby tam bola kazdy den,ak teda sama nechce.
@lauritta0407 Kde su ich deti? Preco teba tlacia do toho? Ich deti by mali zabezpecit nejaku pomoc,nie to hodit vsetko na teba. Raz za cas sa da ist,ale kazdy druhy den,to chcu od teba privela. Zvlast,ak mate chladne vztahy. My sme sa sice o babku starali,pomahali,cely osobny zivot sme jej podmienili,ale bola to milovana babka a spravila by som vsetko pre nu. Ale pre cloveka,s ktorym nemam az taky vrucny vztah,neviem,ci by som sa dokazala tak obetovat. Lebo je to obeta,musis vsetko svoje odlozit a priorita je starostlivost. Mali by ste sa porozpravat a nejako to vyriesit. Neviem ako daleko su ostatni,ale tak na vikend vzdy moze niekto z nich prist. Nech sa aj oni obetuju,preco len ty?
@lauritta0407 ani nevieš, ako ti rozumiem... Je to obrovská záťaž a daj si pozor, aby si neskončila vyhoreta. S tým, že toho človeka znenavidis, aj keď ho miluješ. Starostlivosť o starého človeka je nesmierne náročná a dokáže zničiť celé rodiny. Budeš na neho viazaná a budeš žiť jej život, tvoj pôjde do úzadia. Sekni s tým čo najskôr, ohrad sa voči tomu. Si dobrý človek, spravila si, čo sa dalo, ale máš aj ty svoje limity. Otvor tému umiestnenia starkej do zariadenia. Keď neprejde, tak nech sa starajú. Ti ľudia, ktorí toto odsudzuju vôbec nevedia, čo to obnáša, koľko úsilia, obety a vlastného fyzického aj psychického zdravia. Nech sa páči, nech si to skúsia na pár dní a uvidíš ako budú zháňať kontakty na zariadenia. Ja ti držím palce a ries to prosím čo najskôr.
@lauritta0407 Rozumiem ti, takto chory clovek je velka zataz pre vsetkych, aj fyzicka, aj psychicka. Ja som mala takto naraz tazko chorych 3clenov rodiny - mamu, a starych rodicov. Striedali sme sa vsetci, ale hromozvod som bola ja, lebo som chodila vraj najmenej alebo najkratsie - mala som doma cerstvo narodenu druhu dceru. Vsade som ju vlacila so sebou, po nemocniciach, po domoch, po lekaroch, po ustavoch, do toho malu skolacku doma tiez... cele dni boli podriadene starostlivosti o chorych, vikendy tiez - manzel sa s detmi hral pri nemocnici/ustave/dome a ja som zatial umyvala a prebalovala a rozpravala sa... sialene obdobie, nemali sme sekundu volna a o tej zatazi na psychicku ani nehovorim. Ale my sme ako rodina vybavili opatrovatelku, ktora pomohla, kym sa dalo, otec zapojil vsetky znamosti, tak na cas pomohol jeden ustav, potom druhy.... potom zas boli doma a zas ustav.... do roka vsetci zomreli a tom som plakala od ulavy, ze uz sa netrapia ani oni ani my.
Však ty vieš aké je správne riešenie. Tak to urob a s ostatnou rodinou tak ako to považuješ za správne.
Nie, tam nejde o morálku, tam ide o praktické veci ako upratovanie a pomoc s bežnými činnostami.
@simsalabim a zas sme pri známostiach... nič v zlom ale čo má robiť úbohý - bežný človek čo nemá žiadne známosti? ten môže ozaj skapať na tomto blbom SK...
autorka, ešte taká maličkosť... dedko už podelil majetok? Lebo ten čo získa majetok ten má povinnosť sa o starkých postarať... horšie je ak dedkovci majetok držia zubami nechtami - to potom ozaj nevie kto na čom je....
@lauritta0407 keď je potrebná starostlivosť o chorého starého človeka na 90% to skončí tak ze sa povadi celá rodina. Aj u nás sa také stalo, babka ma ale okrem zdravotných hlavne psychické problémy, čo celú situáciu ešte sťažuje.
Najväčšia chyba bola odmietnuť opatrovateľku, pri takto chorom ležiacom pacientovi je to nutnosť. Tak isto domov dôchodcov.
Jasne ze starý ľudia odmietajú aby im pomáhal niekto cudzí, ale treba s dedkom jednať otvorene, on nevládze, ty nevládzes, všetko sa bude iba zhoršovať, ina možnosť nieje. Možno skus aj menšie klamstvo, toto je kamarátka Janka prišla mi pomôcť a prvé návštevy proste prísť aj s opatrovateľkou, keď si starký zvyknú bude tam chodiť sama.
To upratovanie raz za týždeň sa da zvládnuť, daj si respirátor cez neho necítiť smrad a vďaka kovidu to nebude ani podozrivé, povieš ze ich nechceš nakaziť.
Tak isto tepla strava - obed sa da poriešiť donáškou.
Jasne ze to stoji peniaze, ale je to povinnosť deti postarať sa. Pokiaľ darovali nehnuteľnosť tebe za opateru budeš to musieť financovať ty
@deti95060810 no na tuto otazku ti neviem odpovedat. Hadam len tlacit na politikov... na taketo situacie nikto nemysli dopredu, kym sa daco nestane. A uprimne, bez tych otcovych znamosti naozaj neviem, kde by sme boli, hoci to boli kratsie pobyty, velmi pomohli. Jeden bol v ustave, dvaja doma.... Vies si to predstavit, naraz TRAJA clenovia rodiny na lozku????? Toto bola fakt extremna situacia.
Ale musim aj povedat, ze ani bez sucitu uradniciek by sme mnohe nevybavili. Ked som zacala vybavovat so sestdnovou dcerou a starsou 7 rocnou na miestnom urade opatrovatelku, sama pani povedala, ze v takejto situacii - s novorodencom - mi proste musi opatrovatelku pridelit ihned, aj ked som na konci poradovnika. Bola som jej velmi vdacna, lebo ma to odbremenilo aspon doobeda. Ostatni clenovia rodiny chodili do prace, ja som bola "doma". To, ze som bola cerstvo po porode a mala malinke novorodeniatko a starsiu dceru, to bolo akoze nic. Oni predsa !musia! do prace - co chapem. Tato dnesna doba bohuzial, nie je usposobena na taketo situacie. Naozaj sa neda robit nic ine, len apelovat na zodpovednych. Je nutne vytvorit viac miest v ustavoch, je nutne ich zamestnancov zaplatit. Je nutne si odkladat peniaze na takyto ustav, je nutne nelipiet na majetku a ked treba, dom/byt predat a choreho umiestnit do SUKROMNEHO ustavu. Tak sme to chceli riesit my - na jedneho by to vtedy bolo 7000 SK na MESIAC. No kym sme to zrealizovali, postupne poumierali.
Necitam komentare, ale situacia mi je velmi znama...
Babku sme dali do starobinca... ano, takto prezentuje moja teta ze sme babku dali do specializovaneho domova/zariadenia. Ma 82 rokov, ma alzheimera, parkinsona a demenciu. Nie je schopna zit sama a starat sa o seba, zaroven nemozem ocakavat ze moja mama (inak este stale pracujuca) sa bude o nu starat... a este jedna vec...ani vziat si ju k sebe domov nemoze pretoze babka si proste nepamata.... kade je zachod, preco zisla po schodoch dole, kde je kupelna... proste jej to vypadava.
Po vyse roku co sa o nu mamina starala, som sa postavila na zadne, mamine som povedala ze ideme riesit domov. Ja poriesim vsetko co viem, dokonca aj za tetou sme boli - nakolko ona tuto moznost uplne zavrhovala... podla nej je ich mama zdrava a uplne v poriadku, vie si navarit, postarat sa o seba... podotykam ze uz 3-4 roky sa babke neskutocne trasu ruky (Alzheimer), zdvihnut hrniec v ktorom je nieco horuce - radsej nie... a ak sa dostane z domu sama, na 99,9% sa domov uz nevrati.
Netusim ako tvoju situaciu riesit, verim ze dedkovi sa nechce babku davat niekam do zariadenia, plus aj financne su zrejme dost natesno... ale toto znici nielen dedka, teba, ale aj tvoje deti. Nie je unosne aby si ty sa natolko starala o babku a aby tvoje dieta malo zdravotne problemy uz len pri pomysleni ze idete k babke.
A tvoja rodina je riadny hnoj (prepac za vyraz, ale sme v rovnakej situacii) ked caka od teba aby si bola tam kazdy druhy den a oni pridu hadam 2x do roka. Rovnako u nas, mamina babku navstevuje v zariadeni kazdy piatok a teta tam bola za rok presne 2x !!!!
@simsalabim ved toto, v súkromných ústavoch sa miesto vždy nájde, aj súkromná opatrovateľka, upratovačka...
Lenže ľudia sú lakomi na dedičstvo, tak to je. Starostlivosť hodia na krk tomu co je najbližšie a vybavene. Na dedičské konanie sa dostaví každý, to si nájdu čas aj z prace si vziať voľno, keď ale treba k lekárovi tak to už nie, to už musia pracovat
@lauritta0407 ocitli ste sa vo veľmi ťažkej situácii. Mnoho rodín reaguje tak, ako tá vaša, s vyhrotenými emóciami, výčitkami, podozrievaním. Budem krutá, ale pravdivá. Pokiaľ si problém nepomenujete a nezačnete aktívne riešiť, dobehne vás to. V stave, v akom je tvoja stará mama a jej domácnosť by mala byť 24 hodinová opatera. Sama píšeš ako to starý otec nezvláda. Je len otázkou času kedy to bude náročnejšie, ak vôbec zvládnuteľné. Mnoho ľudí odcudzuje a moralizuje pri umiestnení seniora do DSS. Nech sa páči, nech si to niekto skúsi. Klobúk dolu pred harmonickou rodinou, ktorá dokáže komunikovať, dohodnúť sa a vo všetkej úcte opatriť nemohúceho človeka do posledného výdychu. Mali by ste spojiť hlavy dokopy, navštíviť UPSVaR vo vašom meste, odbor sociálnych služieb zdravotníctva, budú vás smerovať ďalej. Môžte zvážiť aj ADOS. Ak starý otec odmieta opatrovateľku, treba mu trpezlivo vysvetliť, ako to všetko funguje, nech sám posúdi svoje sily a možnosti v starostlivosti o manželku. (viem, je to veľmi ťažké, seniori už majú iné myslenie a posunutú hranicu súdnosti) Skúste ho presvedčiť, že aspoň to vyskúšate. Držím palce!
https://www.peniaze.sk/spotrebitel/10012-ako-vy...
nieje to normalne od rodiny .. babka ma iste deti a starat sa maju v prvom rade tie .. a az potom vnucata-ale vsetko je dobrovolne ... navrhni ze sa vsetci zlozite na opatrovatelku inak nech ti daju pokoj