Nedokážem odpustiť otcovi

7. apr 2024

V prvom rade napíšem, že vopred ďakujem za rady ísť k psychológovi.

Mám v sebe naozaj veľký hnev a smútok. Moji rodičia sa rozhodli žiť v malej zabudnutej dedine u mojich starých rodičov, kde nič nebolo. Nemohla som chodiť na krúžky do mesta, lebo mi nešiel domov autobus. Na strednú som cestovala 100km tam a späť každý týždeň. Nemali sme peniaze, otec musel chodiť do ČR. Nechodil s nami na výlety, nemám s ním žiadne zážitky, nemohla som ísť ako jedna z 3 na lyžiarsky, na výlet do Londýna zo školy, moji bratia nemali ani detskú izbu a spali s mamou na posteli a otec v obývačke (keď bol doma 5 dní do mesiaca).

Napriek tomu všetkému bol vždy zarytý komunista, aktuálne veľký fanúšik Smero-Sns. Vedľa nás žila rodina smeráckeho starostu, jeho žena nezamestnaná - dedina 100 obyvateľov. Urobili krádeže eurofondov (bolo to v správach a potom to padlo, pred výmenou starostu "niekto" vyhradol obecný úrad a bolo)... komplet prerobili aj nadstavili dom, denne chodili na nákupy aj na krúžky aj 40km do mesta (vozili ich), mali rodičov doma, dovolenky, obe priemerné žiačky ale prepchali ich do polície do BA dokonca (aj s ich frajermi).

Vždy som sa snažila, ale začala som od nuly, doslova s holými rukami. Spala som v byte na zemi na matraci, naši sa rozvádzali, keď som končila školu a otec ani nezavolal, neplatil..

Chcem sa dostať k pointe a to toho, zže mám veľmi ťažké srdce na to, ako sme žili, že sme tam nemali ani ihrisko, nemalo

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marsmykkok
7. apr 2024

Aký si ročník? 90te roky bežne takto boli, nechodili sme na výlety, na kúpaliská, v tábore sme tiež neboli, lebo neboli financie. Vtedy bola bieda, kopa nezamestnaných, ak aj človek pracoval, koľkokrát mesiace nevidel výplatu... Vravíš, že otec chodil do čiech, teda sa snažil Vás uživiť... Nechápem tvoje ľutovanie, píšeš to ako keby ťa znásilňoval.

autor
7. apr 2024

Chcem sa dostať k pointe a to toho, že mám veľmi ťažké srdce na to, ako sme žili, že sme tam nemali ani ihrisko (a ani nám otec žiadne na veľkom pozemku dedka nepostavil), že som sa veľmi trápila ako bezdomovec stovky km od rodiny, lebo som odišla za prácou a tam ma oklamali a ešte nemali ani firemný byt, že nám mala našetrila cca 500€ a tým to padlo. Mňa veľmi bolí, ako otec hovoril o babke, že sa o ňu nikto v nemocnici nestaral, že vedľa panej nepodali pohár vody lebo nestíhali, ale napriek tomu podporuje vládnu koalíciu a ani na 1 sekundu nepouvažuje nad tým, kto má toto na svedomí. A že sa nič nezmení. Pri tej korupcii som vyrástla, zatiaľ co sme my plakali za otcom keď odchádzal, sused ukradol peniaze z neexistujúceho centra a bolo.

Aktuálne sa už s otcom bavíme, nechcem vziať deťom dedka. Ale čoskoro ho čaká oslava okrúhlin, mám mať príhovor a ja neviem nájsť slová. Z detstvá cítim len bolesť, nemám žiadne zážitky ani pekné spomienky. Jedinou sú sladkosti, ktoré priniesol, keď prišiel a potom bol na druhý deň opäť nervózny a nenechal sa ani objať. Nemôžem sledovať, čo zdieľa na internete, nemôžem k nemu ísť na návštevu, lebo tam nonstop ide politika ale z rôznych kanálov (a často to aj komentuje).

Myslíte, že dokážem odpustiť alebo prijať, že nevidí problém v štáte ani v sebe a vôbec si neuvedomuje, že nám pokazil/i celé detstvo a vlastne ovplyvnili aj celé naše terajšie bytie?

Otca som pri sebe nemala a môjho partnera až dusím, akonáhle príde z práce, ženiem ho k deťom, aby sa venoval, lebo toto mne chýbalo 😭

egonsk
7. apr 2024

je to smutne, ale na vychovu su vzdy dvaja v manzelstve a rovnako na budovanie domova. Takze aj tvoja mama ma svoj udel na tom ako si zila svoje detstvo, nech si ju idealizujes mozno akokolvek. Muz moze byt hlava rodiny, ale zena je ten krk pod nou.

loolaa
7. apr 2024

No dobre a chýbalo ti len to materiálno? Akí k tebe inak boli rodičia?

pribinak
7. apr 2024

@marsmykkok ale nevymyslaj, normálne sme chodili na výlety aj do táborov aj na krúžky
Lebo rodičia makali

autor
7. apr 2024

@monsterablue Aj zijem, dreli sme v 2 pracach zaroven (jednu som mala za 1.50€ na hod v r.2017), studovali externe, polepili to na hypoteku na dom, ratame kazde euro a deti vychovavame len dvaja daleko od rodin ale strasne sa snazime. Som vdacna za kazdu pomoc, za kazdy dar. Ale mam aj hlboke rany z toho, ked sa rozvadzali a mama si brala podnajom, ja som maturovala a byvala som v holobyte len na matraci. Prala som si v praci, v byte nebola ani chladnicka a sporak, on neplatil a ani nezavolal, ako sa mam... a aj dlho po tom, dokonca ked som porodila, len som mu o par dni napisala spravu. Som jednoducho zranena a je to moj otec, davam mu maximalnu sancu a moje deti nic necitia, ale ja vnutorne krvacam

pribinak
7. apr 2024

Pozri, máš vzor ako žiť nechceš. Tak urob všetko preto aby si ty a tvoja rodina žili inak. Teda myslím v rámci zákona a morálky

Držím palce

egonsk
7. apr 2024

@loolaa mne osobne to vyznieva ako trollovanie niekoho, kto je frustrovany z toho, ze vyhral Pelle za prezidenta, alebo aby tu rozvasnil ludi ...

0silvia0
7. apr 2024

Sustred sa na pritomnost a na to, co odovzdavas vlastnym detom. Tento narek nad minulostou a vrtanie sa v socialnych rozdieloch vasej a susedovej rodiny a nad ich politickymi preferenciami fakt nema vyznam.

mamina7070
7. apr 2024

nechapem preco do toho pleties politiku tiez si myslim ze si troll alebo niekto s diagnozou obet a hladas vinu vsade okolo za vsetko

uprac si najprv v hlave na oslavu ak to nedavas nechod

egonsk
7. apr 2024

@monsterablue je to troll, v 2017 bola minimalka hodinova 2.50 eur ...

vyrovnanaosoba
7. apr 2024

Príhovor nie je povinný, keď mu nemáš čo povedať, tak mu len popraj všetko najlepšie. 😉 A ty ži tak, aby tvoje deti mali iné spomienky na detstvo. Ja aj tak radšej spomínam na detstvo v mojich rokoch, ako na tie časy, aké zážitky nezážitky majú deti teraz. 😁

deti95060810
7. apr 2024

@egonsk prečo... v 90tych rokoch sa takto bežne žilo... otcovia chodili min. do BA, alebo do Čiech...alebo do Nemecka, Rakúska....
Veľký Slovák s fabrikou ktorú dostal od Mečiara tak tiež ľuďom neplatil celé mesiace.... a on sa vyvážal na mercedese, jeho žena taktiež... potom fabriku predali - majú menšinový podiel ale žijú si ako prasce v žite aj naďalej...
k fabrike došiel ako slepá kura k zrnu....

autor
7. apr 2024

@egonsk
Ake trollovanie? Prisaham na vsetko co mi je najcennejsie, ze pisem 100% pravdu a ano, mas pravdu, vyhra tejto koalicie ma vzhladom k prezitemu velmi bolela a preplakala som celu noc. Pretoze ja sa snazim zit poctivo, usla som z obce, kde som vyrastala, v zivote som nepodvadzala (i ked sme robili na zivnost, my jedini sme poctivo fakturovali a konkurencia pracovala na cierno), ale ja mam dojem, ze slusny clovek tu nema miesto. Partner ma jednoosobovu s.r.o. (pracuje rukami, vyyraba) a sme trestani za to, ze poctivo platime dane a fakturujeme, napr.novou licencnou danou, kym neurobime obraty vo vyske desiatok tisic (co je dost, ked predavas nieco pod 100€ a robis to rukami), a nevykazeme zisk, ani nam nikto neda uver, podpora statu ziadna. Mame zacat kradnut, podvadzat...? Prisli nam vyssie dane na byvanie a aj nova dan, nove poplatky za odpady, atd atd... citim velku krivdu, bolest a zufalstvo. Odmalicka som videla, ze mas len ked si ukradnes a vyzera, ze ja poctiva mam smolu 😥

autor
7. apr 2024

@egonsk Bola to brigada casnicky na platenych 12 hodin denne upratovanie rano, po a chystanie akcii platene nebolo), za 1.50€ som bola hlavna casnicka a brigadnicky preto, ze polovicny uvazok mala len jedna kucharka. Nikde som nepisala, ze som mala tpp, na vychode som bola rada, ze pracujem a ano, tpp to mal byt ale tak to funguje

tykat
7. apr 2024

No tak nechod na tie narodeniny a nemaj prihovor ked ti pri otcovi srdce krvaca. Ani Smer ani SNS ani ina strana z otca lepsieho ci horsieho cloveka neurobili a ani tvoj zivot nedodzubali.

egonsk
7. apr 2024

prepac, ale ja osobne ti neverim vzhladom na styl akym podavas a podsuvas informacie.

aeruginosa
7. apr 2024

Myslim, ze by ti pomoholi psychoterapie s tymi nedoriesenymi krivdami z detstva… Ale fakt uprimne, lebo co citam po tebe, tak vidno, ze to vsetko na tebe zanechalo stopu a stale v tej krivde zijes. Faktom ale je, ze nic neurobis uz so svojim detstvom, s politickym presvedcenim svojho otca a ani s tym, ze tu ludia kradli a kradnu… mozes akurat tak sama najst pokoj v dusi a nadhlad, aby sa ti lahsie zilo.

mamina7070
7. apr 2024

ja fakt nechapem vyplakavat ze nemohla na vylet do londyna ? a ze ju otec neobjimal tak sme zili takmer vsetci a ani ihrisko sme nemali na dvore

a ze 500€ na zaciatok? sak to je super ze aspon tolko ti nasetrili a firemny byt? ja nechapem ….

my sme museli makat na brigadach od strednej skoly vikendy noci prazdniny aupair sme chodili robit ak sme chceli ist na VS tebe platili intrak stravu cestovne na strednej
nechapem co sa tolko stazujes my sme nemali ani na kino zo skoly ale zasa spoluziacka mala k tomu denne pomoceneho ozrateho otca a dalsiu zasa mlatil hlava nehlava

skus sa menej lutovat takyto pristup ma velmi zly vplyv na deti aby oni o tebe takto nepisali o pr rokov

autor
7. apr 2024

@pribinak
Dakujem. Ano, zijeme uplne inak a som na seba fakt pysna (bez povysovania, ale ozaj som zacala s holymi rukami a daleko od rodiny). Teraz nas uz otec rad kontaktuje a rad sa pysi, ale nema ani v 1% zasluhu na tom, kde som ja alebo moji bratia (ktori inak roky pracuju v zahranici, aby tiez prezili, lebo nas nijako nezabezpecili). Je to vizitkou rodica a ja ako mama 2 deti nechapem, ze im to bolo jedno, co s nami bude.

tykat
7. apr 2024

Nemate kradnut ani podvadzat, partner nech sa riadne zamestna, a nie ze solicha nieco v s.r.o. ked vidi ze z toho rodinu neuzivi.
"...Je to vizitkou rodica a ja ako mama 2 deti nechapem, ze im to bolo jedno, co s nami bude..." A co by s vami malo byt? Ved ste dospeli zdravi ludia. Korcok na hrade by vam asi peniaze nepriniesol.

Ty kde robis?

pribinak
7. apr 2024

Možno im to nebolo jedno, ale jednoducho neboli schopní sa sami vyhrabať z tých sraciek v ktorých žili

A možno im to bolo fakt jedno. Neviem. Ty si inde a dokázala si zmeniť veľa vo svoj prospech

autor
7. apr 2024

@mamina7070
Mne otec nikdy nedal ani pusu. Objal ma ked som prisla s mojimi detmi k nemu. Cele detstvo som zila bez neho aj bez lasky. Kde som napisala, ze mi platili cestu, intrak na VS? Chodila som na nu externe, ked som pracovala, moj otec neplatil a 100km som chodila na strednu, pride ti to ako standard? 500€ mi nasetrila mama a dala mi "na zaciatok", ked som uz byvala stovky km, ale bola som v podnajme, tak to ratam, ok.

A ty si na ihrisko nehodila? Vobec? V obci bolo okrem mna a bratov 5 deti. Moja denna aktivita bola behat po potoku a hladat nove kamene 🙂 alebo cakat, kym pride na prazdniny nejaka kamoska.

Ale dobre, napisala si mi komentar a prosim, uz nepis, velmi mi to ublizuje.

autor
7. apr 2024

@tykat Ja kde pisem, ze by mi pomohol Korcok na hrade? A preco ta agresivita? Este raz si precitaj moje komentare a to to, ze otec ani na sekundu nepomyslel na to, ze to, ci je praca a za aku vyplatu, to, ze mamu nemohol dat do nemocnice lebo sa bal ze zomrie...atd... ani na 1 sekundu nepripustil, ze to ma na zodpovednosti vlada (AKAKOLVEK) a kor, ked sme byvali vedla zlodeja. Mne ako dietatu to strasne ublizovalo a ukazovali, ze poctivostou clovek daleko nezajde. Ale mozno preto citim taku krivdu, lebo neviem byt ina, zlodejska napriklad.

vivuska666
7. apr 2024

Ak mas taketo traumy, nemaj prihovor. Normalne otcovi povedz ze sa na to necitis, nemas co povedat a hotovo.

autor
7. apr 2024

@egonsk Verit nemusis, nepotrebujem nazory kazdeho. Pre mna je to skutocny zivot, ak sa ti to zda ako fejk, je to este asi o to smutnejsi zivotny pribeh, ale nic s tym neurobim

eternity24
7. apr 2024

Ahoj. Chápem, že ta to mrzí, že si nemala ideálne detstvo. No v tej dobe málokto chodil na dovolenky, výlety tak, ako teraz. Otec sa vtedy snažil zarobiť peniaze pre vás. Aj keď po tej citovej stranke vám nedal nič, objatie, pohladkanie… a teda po rozvode sa vôbec neozýval, to nebolo správne. Moji rodičia žijú spolu doteraz, ale otec ma tiež ako dieta za nič nikdy nepochvalil, neobjal. Hoci na vylet nás sem-tam zobrali cez prazdniny v rámci Slovenska alebo do Tatier. A tiež rovnako by za Fica položil aj život, tak ako tvoj otec. Teraz k v účasť sa ale správa pekne a dal by im aj modré z neba a och aj postiska, pohladká. Vtedy bola ina doba. Čo samozrejme nieje ospravedlnenie pre nikoho, ale bolo to tak. Ale nič s tým nenarobíš. Pozri, nezmeníš to. Bud na seba hrdá, že si si všetko vydrela sama. Že teba nikto nikam nepretlačil, ako tvojich susedov. Viem, že to je ťažké, ale život nieje spravodlivý. Ty rob všetko preto, aby to tvoje deti mali inak. Aby poznali objatie, lásku rodiny. A na príhovor si najdi nejaký pekný citat, a spomeň v ňom tie sladkosti, ktoré vám otec nosil. Tiež krátko spomeň jeho život, kde sa narodil atd a máš príhovor hotový.

gribka1
7. apr 2024

Keď bolo všetko tak zlé, tak sa odrež. Ale ak chceš, aby deti mali dedka, musíš to všetko nejako odsunúť, takéto detstvo malo xx ľudí. Naozaj. Dôležité je, že ty to robíš inak a svojim deťom dáš všetko čo si ty postrádala. No a načo príhovor, všetko dobré a koniec. Toto už nezlepíš, to by si musel sám uvedomiť, že niekde urobil chybu.

eternity24
7. apr 2024

@eternity24 tam malo byt *teraz k vnúčatám. A keď k otcovi nemáš žiadnu citovú väzbu, príhovor môžeš mať aj formálny, spomeň jeho životne míľniky, koľko ma deti, vnúčat, kde študoval, praci al a na koniec že mi všetci prajete všetko najlepšie k narodeninám.