Od včera som naštvaná a nedokážem sa ukľudniť, celú noc som nespala. Sesternica mi včera na cintoríne frkla do očí, že sme ju okradli o dedičstvo. Že to tak nenechá...
Mama mala tri staršie sestry a jedného o 15rokov mladšieho brata, všetci bývali blízko seba, veľa sa navštevovali navzájom si pomáhali, až na najstaršiu sestru, ktorá sa vydala do 20km vzdialenej dediny a žial krátko po druhom pôrode zomrela. Rodina ponúkla pomoc ale vdovec odmietol a odstrihol deti od našej rodiny čo trvalo až pokým žil ich otec.
Teraz k veci, druhá staršia teta zomrela vo vyššom veku bezdetná, my deti a hlavne všetci súrodenci sme tam chodili veľmi často. Po tom čo otec zomrel mama sa presťahovala k nám ale aj tak chodila na dedinu k sestre každý týždeň. Teta zomrela v 99om, ostatné sestry pred 15r, brat predvlani. Keď už bola teta veľmi chorá súrodenci sa striedali pri jej starostlivosti. Pred smrťou dala teta mladšiemu bratovi údaje vkladnú knižku na doručiteľa s určitou čiastkou z čoho mali zabezpečiť pohreb a kar a zvyšok si podeliť ako poďakovanie na dlhodobú starostlivosť. Teraz keď už ani jeden zo súrodencov nežije, a ja ani netuším o akú čiastku ide, ona chce zrazu dedičstvo po tete, ktorú videla naposledy niekedy v útlom detstve.
Obvolala som som všetky sesternice a bratrancovu ženu, sesternice o dedičstve ani netušili bratrancova žena síce potvrdila existenciu dedičstva, ale nepozná celkovú sumu, iba toľko že im mama dala peniaze a oni z toho vtedy kúpili novú sedačku ale nič viac.
Ako by ste sa zachovali? Podnikli by ste nejaké kroky?
nerozumiem. Však muselo byť dedičské konanie s právoplatnými dedičmi. Ak mala teta v danej dobe súrodencov, tak dedili oni a nie sesternica
Nie, nepodnikla by som nijake kroky. Ked si sesternica mysli, ze bola okradnuta, nech ziada na sude obnovenie dedicskeho konania
Tie rodinne väzby som nepochopila, na to by som si musela zobrať asi papier. V každom prípade to je jedno. Nikto nevie o aku sumu sa jedna, kde tie peniaze sú, viacerí o tom ani nevedeli. No tak nech si zisťuje a nenechá to tak, že keď to zisti, nech ti dá vedieť :D
Nie ty nemáš čo riešiť. Po smrti bolo dedičské konanie a rozdelilo sa podľa zákona. Keď sa jej nepáči môže riešiť sama.
Všetko je už premlčané,koniec
Neviem co by si chcela podnikat. Teta zomrela pred 25 rokmi a bolo hadam dedicske.
Počkaj teraz čítam znova, ona by chcela riešiť dedičstvo po tete, ktorá zomrela 1999? Chápem dobre? Sa jej po rokoch rozsvietilo?
@januska12323 no veď sibnuta… autorka ta sesternica ma koľko rokov? Nie je už podstatne staršia, že by to bola nejaka začínajúca diagnoza?
a byt po tete kto zdedil? nema na mysli ten? kazdopadne ty s tym nic nemas -tvoja mama este zije? moze to dat na sud,ale moze sa stat a kazdopadne sa aj stane to,ze pride akurat o peniaze za sudne trovy kedze nema co dedit .. teta mala susrodencov a tym padom to slo im ..
@januska12323 áno, po jej smrti si mali ešte žijúci súrodenci rozdeliť určitú čiastku, ako kvázi.,, odplatu,, za starostlivosť o tetu ktorá bola posledné roky svojho života imobilná.
@ukgirls nie mama zomrela pred 15 rokmi
tak sa s nou ani nebav .. povedz,ze ta mrzi,ze sa citi ukrivdena,ale kedze ty ani len netusis o aku sumu sa jedna tak nech si to vybavi ako chce .. ale teba nech uz neotravuje
Jej starý domček sa už rozpadával, tam sa už nedalo bývať, žili tam s ňou v jednom dvore 2 rómske rodiny, ktoré ju viac krát okradli. Dom sa predal za symbolickú cenu. Ale netuším či za jej života či po, pozrela som sa katastra od vtedy je už iný majiteľ
Niet nad vztahy ked ide o dedicstvo. Ved nech to riesi aj ju to bavi…. Co ty s tym… ani sama nevie o co ide robit zvadu v rodine ale ide… tak nech sa paci
Neviem či myslela dom, či úspory ja som zostala ako obarená stáť na hrobom rodičov. Ani netuším aká to mohla byť čiastka ak z toho kúpil bratranec iba obyčajnú sedačku do bytu.
Pusť to z hlavy. Ak to tak sesternica nenechá, nech sa páči, môže podniknúť príslušné kroky.
Úspory na vkladnej knižke neboli predmetom dedičstva, keďže to dala teta tomu synovcovi pred smrťou a bolo to použité na pohreb a zvyšok pre vás, za starostlivosť. Čiže jedine ten dom, čo po nej zostal. Skús zistiť, ako to s ním bolo, kto to predal atď.
Netráp sa tým.
Bratranec si kupil vtedy sedacku, ona by si kupila dnes mozno stolicku.
Vobec ju neries, mala si povedat, ze ty o nicom nevies, ale ak ma energiu na riesenie 20-rocnych zalezitosti, nech teda riesi, mozno sa aj tebe z toho ujde, tiez si nic nedostala🤪. Teda myslim tym, ze ju treba nejako vhodne odpalkovat, nie sa tym zozierat.
Sesternica moze chciet, ale keby na to mala právo, tak ho ma. Kedze nic nedostala, tak smola. Nenechaj sa nou vydierať, isto bude chciet vydrankat od teba. Ani sa s nou o tom nebav
Ja hlavne nerozumiem co chces riesit, ked ako pises, nevies o ziadnom dedicstve nic. Vsak nech ide za bratrancom a riesi s nim. On ma aspon sedacku 😂🤦🏼…
@mane01 môj bratranec zomrel na covid v r2021
Netráp sa nad hlúposťou tej trúby. Keby zase začala mať reči, odpalkuj ju, že chrapunske reči môže dať na súd, aspoň minie aj čo nezarobila. So žijúcou rodinou sa porozprávajte, nech máte všetci rovnaké info, nie poza chrbát, nech vedia aké má trúba zmýšľanie a neboli v šoku keď sa roznesu blbé reči.
Už teraz si urobila nadpracu, načo si vobec obtelefonovala rodinu? Ved si hadam sesternica nemysli, ze na teba zabrecha a ty jej budes vybavovať dedičstvo. Odkiaľ tato osoba spadla? Nohy hore a klud... nech sa ona snazi ked vie o dedicstve, veď hovorí "Že to tak nenechá..." tak šup nech nakopne vrtuľu a začne vybavovať.
som nepochopila,prečo chce dedičstvo od teba
@rozculena ona sa vyjadrila ,,okradli ste,, zrejme mala na mysli všetkých
Nič nepodnikaj. Evidentne ani nejde o nejakú závratnú sumu. Keď to ona nechce nechať tak, tak nech sa súdi. Už vidím ako ide behat po sudoch s vašim rodokmeňom a celým príbehom 😂 nemôže ti nič a ty nie si povinná podniknúť žiadne kroky. Ona niečo chce, ona nech si rieši. Ignoruj. Ešte sa možno par krát ozve, taky výkrik do tmy ale reálne ti nič nemôže, veď to musí byť už dávno premlčané. Podľa mňa len chcela skúsiť, či sa nechytíš a nevyplatíš jej nejaké peniaze ty. Kde bola keď sa riešilo dedičské konanie?
Ja myslim, ze sesternica trpi hlavne tym, ze prisla o mamu a velku cast rodiny. Pripada si okradnuta primarne v tomto a zrejme ju to doteraz negativne ovplyvnuje. Ktovie aj, co jej vtedy jej otec povedal, ako presne ju odrezal od zvysku rodiny. Kazdopadne nepodnikala by som nic, to dedicstvo si ani neriesila ty, je to vec mimo teba.
Nie, nech si to rieši chamtiva sesternica.