Nechcem sa vydávať

28. máj 2022

Neviem,ci mam nejaku poruchu,ale mam hrozu z toho,ze by som sa mala vydavat. Zijeme spolu uz cez 15 rokov,deti sa nedari mat. Viackrat sme sa bavili,ze by sme sa mali zobrat. Viem,ze z praktickych dovodov by sme mali,ale ked si predstavim zhanat saty,organizovat hostinu a venovat sa na hostine desiatkam ludom a byt stredobodom pozornosti,tak ma z toho ide slak trafit. Rodicia snivaju o svadbe,viem,ze by ich to potesilo. Vsetci naokoli svojim detom boli na svadbe a nasi nie,mrzi ich to. Uz len kvoli nim by som sa premohla. Mohli by sme to vybavit aj malou svadbou na urade a posedenie niekde v restauracii,ale tak to nechcem. Ani neviem,co vlastne riesim. Mali ste niekto podobne pocity? Co je to uchylka bat sa straty slobody? Alebo co sa to so mnou deje? Odmalicka som neznasala svadby,je to pre mna nezmyselne a ani dnes nerada chodim inym na svadbu. Pripada mi to ako cirkus cvicenych opic

radkaradix
28. máj 2022

Bud podvedome vies, ze sa nechces zaviazat s muzom, s ktorym sa ti nedari otehotniet.. alebo len neznasas svadby a byt stredobodom pozornosti a 5o je uplne bezne a normalne..

viestta
28. máj 2022

Však nemusí byť veselica pre pol okresu, môže byť decentná svadba pre prúdi, môže byt aj sobáš o 4 osobách, keď máš traumu zo svadby. Vy so snúbencom rozhodujete ako to bude a nebude

dzulli1980
28. máj 2022

Nechceš mať veľkú svadbu, lebo Ti to pripadá ako "cirkus cvičených opíc", nechceš mať malú svadbu, tak čo vlastne chceš? ... treba si v sebe urobiť poriadok ... nechceš sa vydať, nevydaj sa ... partnerovi na rovinu povedz, že sa nechceš vydať ... fakt "nevieš, čo vlastne riešiš".

veronika_pb
28. máj 2022

preco nechces malu svadbu na urade a posedenie v restauracii? to by bol ideal pre teba, kedze nechces byt cvicena opica a venovat sa kope ludi, a vsetci by boli spokojni .. ale zalezi ci sa bojis toho humbuku okolo svadby, alebo samotneho institutu manzelstva .. vsak zobrat sa da na urade len s rodicmi a doma posediet na gauci .. ani saty nemusis riesit .. nemusi to byt svadba v kulturaku o 100 ludoch

zmrzlinka2021
28. máj 2022

Ale co je tvo problem?

- mat velku svadbu?
Vôbec nemusís!!! V pohode o dvoch svedkov a rodicov so surodencami pozvete na obed / veceru a oznamite im ze ste uz manzelia..

- ist do manzelstva s tvojim priatelom?
Citis nieco podvedome, ze s nim nie?

- aka strata slobody?
ved s nim uz teraz zijes a chces mat s nim deti.
Som vydata 13 rokov a nevnimam ze by som o nieco prisla.

eva56
28. máj 2022

My sme sa tiež brali po mnohých rokoch. Trošku nás k tomu prinútili okolnosti, zľakli sme sa. Skončila som totiž v nemocnici a priateľovi (teraz už manželovi) odmietli dať akékoľvek informácie (čomu rozumiem, lebo to bol pre nich cudzí chlap). Tak sme sa napokon odhodlali a tú svadbu urobili, aj napriek negatívnemu postoju (ktoryý máš aj ty). Musím povedať, že svadba bola super! Nemala som biele šaty, oddávali nás v parku pri reštike. Neformálne oblečenie hostí. Všetci to ocenili, najmä rodičia, že už sme "na poriadku" 😁. Veľa síl pri rozhodovaní.

selena_luna
28. máj 2022

Uplne ti rozumiem. Mna to tiez vobec nelaka a pritom laska ako hrom, sme spolu 12 rokov, dieta a spolocny dom... nepochybujeme o tom ze budeme spolu do konca zivota... skor rovnako ako tebe nam obom to.pride ako zbytocny cirkus...nie si divna, nic s tebou nie je. problem v nasej republike je ako pise @eva56 ze ak nie je svadba su problemy so -zdravotnou dokumentaciou, vdovskym napriklad, ale aj dedenim ( po narodeni sa dieta stava jedinym dedicom, teda musime menit zavete tak aby spomenuli aj partnera) .... pozeram sa na to cisto pragmaticky, ze to moze ulahcit fungovanie. Ale ani to ma este nepresvedcilo ani na malu uradnu svadbu s 2 svedkami. 🤷‍♀️

zmrzlinka2021
28. máj 2022

@selena_luna Urobte si malu svadbicku, jednoduchu. Nepotrebujete okazalosti, ani minat neskutocne peniaze, ale ak si viete predstavit ist spolu do manzelstva, spravte to. Ak nie - viete preco, netreba sa do toho nutit.

selena_luna
28. máj 2022

@zmrzlinka2021 nie diky, nie kazdy musi mat alebo chce mat svadbu. Ani malicku . Nijako to ale neumensuje nasu lasku alebo doveru vo vztahu.

denithestrange1993
28. máj 2022

No a co ze snivaju rodicia o svadbe? Ked budu snivat o tom ze chcu mat z teba prezidentku tak im to splnis ci ako? 🙄 Nie si povinna organizovat nejaku hogofogo svadbu,len zeby bola mamicka nadsena. Svadby vedia byt kadejake,ver mi ze existuju aj spontanne a uprimne svadby bez prehnanych tradicii a pozlatka. Ak chces mat manzela nemusis utratit xyz eur a pozvat celu rodinu. Tak zase ked nechces ,nevydavaj sa,lebo nechces velku ani malu svadbu,tak neviem teda 🤔

beata_k
28. máj 2022

Zaplat si agenturu. Ta vsetko zorganizuje.

zmrzlinka2021
28. máj 2022

@selena_luna nemyslela som svadbu, iba manželstvo. Ale pravdaže, ak o tom nie ste presvedčení, treba počúvať vnútorný hlas.

vilma7
29. máj 2022

Tak v dnešnej dobe sa dá pomaly všetko vybaviť online... až na tie šaty 🤣🤣🤣.
Ja som svadbu vyriešila a zorganizovala pomocou pár emailov (žila som vo Švajčiarsku a svadbu som organizovala na Slovensku), popri práci na plný úväzok a príprave na štátnice.
Vôbec som sa necítila stredobodom pozornosti, bolo nás asi 60 a všetko naj blízky, takže sme sa zabávali všetci spolu, žiadne že teraz sa venujem tu, potom tam...bola to parádna akcia kde sme boli od piatku do nedele (aj so spaním) a bolo že úplne super. Nebola to predsa svadba princeznej kde na teba hľadí kamera z každej strane. A tu sme napríklad vôbec nemali.
Takže to bolo skôr v takej veľmi uvoľnenej atmosfére. Zopakovala by som si to kľudne aj hneď 🤣, celá rodina sa nikdy nezíde takto spolu ako na svadbe.

xena0
29. máj 2022

mala by si si v prvom rade ujasniť čo vlastne chceš... Veľkú svadbu mať nemusíš, ty nechceš vlastne ani malú..tak sa nevydávaj a hotovo

terezka1947
29. máj 2022

No,nie,nemala. S manželom sme do svadby spolu nebývali,čiže sme spolu byť chceli. A svadbou slobodu nestracas,nie je to väzenie.
Veď si berieš človeka,kt.lubis.
Otázka je,či ho ľúbiš,či,či,či...
Svadba nie je množstve ľudí,je úplne o niečom inom.
A tvoje pocity zrejme tiež pramenia z niečoho,s čím svadba nič nemá.

dankanka
29. máj 2022

Mam to rovnako.. da sa to cele ale zvrtnut aj bez posedenia.. moja predstava idealneho sobasa? Prist, podpisat, odist..uz aj tue prstienky mi pridu navyse. A kludne potom o tyzden, mesiac, polroka, vystrojim hostinu, ale nie svadbu. Proste oslavu, ak pi nej druhi tuzis, ak sa chcu zabavit, najest..ale bez tej pozornosti a tak..ono to je zbytocne ak si beries niekoho s kym uz zijes a nic sa vlastne nezmeni (myslim zbytocne ceremonie ako cepcenie a podobne). Ale byt zenaty/vydata zbytocne urcite nie je..

jaskolka
29. máj 2022

Tam ide o to, či ty máš len hrôzu (neviem prečo) zo svadby, alebo vôbec sa nechces viazať, čo tiež je nezmysel, lebo podľa tvojich slov už dlhodobo žijete v partnerskom zväzku.
Svadba sa dá urobiť aj mala, ale skôr sa mi zdá, že ty sa bojíš sa "odovzdať" jednému chlapovi a to je z môjho pohľadu oveľa väčší problém.Takto máš možno stále pocit, že nie si celkom zadaná, že keby dačo, proste zavries dvere a idete preč od seba.
Takže skôr riešiť v sebe túto dilemu, ako to, či mat obrovskú svadbu, akej sa desis, alebo mat malú, akú nechceš.

alureb
29. máj 2022

No podľa mňa je to v pohode a normálne,alebo sme 2divne🤣..ja sama mam na to rovnaký pohľad ako ty. Ale rozhodli sme sa,se sa vezmeme a budú tam len rodicia. Rodine sa to nepáčilo,ale je to naše rozhodnutie. Ja by som veľkú svadbu s hostinou nikdy nechcela. Tiež mi to pripadá ako cirkus. Jedine co sa mi na tom paci je to,že sa stretne rodina. Ale musia to pochopiť. Keby bolo na mne,tak na sobáši sme len mi a svedkovia...ale priateľ trval aspoň ma rodičoch.

selena_luna
29. máj 2022

@zmrzlinka2021 chapem ale ked nevidim zmysel vo svadbe tak logicky ani v manzelstve.

autor
29. máj 2022

Dakujem vsetkym za odpovede. Asi by som to pomenovala tak,ze chcela by som veselicu,nech mame na co spominat,ale tym,ze som asi skor placha a hanbliva,mam strach z velkej svadby. Na jednej strane by sa mi pacilo stretnut sa s celou rodinou,na druhej strane mam hrozu z tolkycj ludi. V tomto som zvlastna,mna velke davy vycerpavaju. Po kazdej oslave potrebujem min den bez ludi a byt v tichu 🤣 ale z toho,co ste pisali som sa utvrdila,ze urcite tym,ze sa bojim svadby,neznamena,ze si nechavam zadne dvierka alebo ze nepocitam s mojim na cely zivot alebo cakam na dojonalejsieho chlapa. Ja len jednoducho mam strach z mnozstva ludi. Ale malu svadbu len o rodicoch a surodencoch by som asi nechcela. Musim sa vzchopit a nejako to prezit,mozno sa nakoniec aj dobre zabavim. Povedzte,ze ten vecer rychlo ubehne a ani sa nenazdam a bude rano.

7kikuska7
29. máj 2022

Ja som to mala tak, že sa chcem vydavat(ale bála som sa svadobneho dňa), nakoľko som trochu viac citlivá, bála som sa, že ho prerevem, plus som introvert a tiež som nechcela veľkú svadbu. Tak sme to urobili tak, že mala svadba, potom len obed mali sme 12 hostí. A o týždeň na to sme mali neformálnu oslavu(širšia rodina a kamaráti). Vždy sa dá, kde je vôľa tam je cesta....

terezka1947
29. máj 2022

Ja tiež nemám rada veľké množstvo ľudí,mali sme cca 80ludi a bolo super. Zameraj sa na to,aby bola dobrá nálada a keď uvidíš ako sa ľudia dobre bavia,zabudneš na hanblivosť. Aspoň mne to pomohlo.

elizabet173
29. máj 2022

prečo by si mala stratiť slobodu? Čo ťa bude muž priväzovať o radiator? Prečo by sa malo v tvojom živote po svadbe niečo zmeniť? Ak toho muža ľúbiš, chceš s ním zostarnúť, nemáš záujem o iných, nechápem, prečo ťa takéto myšlienky napadajú. Čo sa týka svadby, nemusíš vôbec riešiť šaty ani nič, veď sa môžete zobrať na pláži pri mori a mať sobáš zároveň aj so svadobnou cestou. Stačí ak budeš mať letné šaty a kľudne môžeš byť bosá. Rodičov a súrodencov pozveš potom na večeru, kde sa oblečieš ako bežne na večeru do reštaurácie. Že by to potešilo rodičov je jedna vec, podstatné je, ako to cítite vy dvaja. Tu mala svadbu moja kamarátka, tiež boli spolu veľa rokov, tiež sa im dieťatko nedarilo dlho počať, ale po svadbe sa predsa len podarilo.
https://www.deluxea.cz/sk/svatby-v-zahranici/sv...

h2
29. máj 2022

Ahoj autorka, úplne ťa chápem, aj teba, @selena_luna. Mám to tak isto. S mužom sme spolu už takmer 18 rokov, poznáme sa celkovo 29 😁. Máme spolu syna. Predstava svadby ma desí. V manželstve nevidím zmysel a okrem vdovského dôchodku v prípade smrti jedného z nás, ani žiadne výhody. Viem, že s mužom budeme spolu do smrti, nejde o to, že by som mala pochybnosti, alebo si nebodaj nechávala nejaké zadné vrátka. Možno sa jedného dňa zoberieme, ak bude on na to tlačiť a bude to chcieť, urobila by som to kvôli nemu, z lásky. On občas svadbu spomenie, ale skôr len štýlom, že "mali by sme", "patrilo by sa", "musíme sa už konečne zobrať"... atď. Keby prišiel s tým, že to chce a túži po tom, OK. Ale takto, keď to ja nechcem a on len preto, že tak by to malo byť, tak fakt nevidím dôvod.

elizabet173
29. máj 2022

@eva56 na čo manžel, ešte vtedy priateľ hovoril, že je priateľ? Kľudne mohol povedať, že je manžel, v nemocnici nemajú právo si pýtať sobášny list, ani ho legitimovať a meno si môže aj po svadbe každý ponechať svoje. S tým som sa ešte nestretla, nie sme zosobášení, žijeme spolu takmer dvadsať rokov, zopár pobytov v nemocnici už bolo, problém nikdy. My sme sa zoznámili v zrelšom veku, ale ak má prísť do rodiny dieťa, tak som za sobáš jednoznačne. Inak sa dá všetko ošetriť.

majkabambulik
29. máj 2022

podvedome vies, ze to nieje ten pravy

alureb
29. máj 2022

@majkabambulik to tak vôbec nemusí byť , z vlastnej skúsenosti viem,ze ja svadby neznášam, pre mňa to je len cirkus,ale s mojim chcem byť navždy. Preto sme sa dohodli na kompromise mat maly obrat a nič viac. Nikdy to nemalo súvis s tým,že nieje pravý., btw. to ze ci je niekto pravý a ci nie, je podľa mňa blbost. Je to, samozrejme okrem iného hlavne o rozhodnutí.

eva56
29. máj 2022

@elizabet173 on vtedy telefonoval, lebo ma zobrali do iného mesta. V tom šoku ani nerozmýšľal, možno niekomu napadne hovoriť nepravdu. On neklamal, preto mu neposkytli informácie. Stalo sa to už dávno, teraz by možno nebol problém.

elizabet173
29. máj 2022

@eva56 telefonicky to chápem, to by mohol povedať ktokoľvek, že je tvojím mužom, myslela som, že osobne. Ale stačilo, aby si ty uviedla kontaktnú osobu jeho

zdenkastanka
30. máj 2022

Tu ani tak nejde o svadbu si myslim ako o to.,ze sa nechces viazat s priatelom.mozno s ktorymkolvek.ved na tom nic nie je zle.nevydavaj sa ked sa nechces, nikto ta nenuti,len si to vydiskutujte teraz ak ste tak este neurobili....nie ze on zrazu zatuzi po svadbe ale pri tebe sa jej nedocka.bud k nemu fer...