Ahojte. Riesime s muzom dilemu, alebo lepsie povedane, ja ju riesim, on v tom ma "jasno". Vzdy sme chceli aspon 2 az 3 deti. Ale po prvom sa vsetko zmenilo, mali sme velmi tazke obdobia, vecne uplakane dieta, lenive co sa tyka motoriky atd. Jednoducho sme vzdy s niecim bojovali. Teraz ked je uz velka, velmi si to uzivam a milujem ju, ale akonahle partner (alebo niekto iny) spomenie druhe, hned mam krce v bruchu, zachvat a aj paniku.. jednoducho stale prehlasujem, ze druhe nechcem. Nemusi byt ako prve, ja viem, ale este troska a som na psychiatrii. Kazdy ma ale do druheho nuti, nikto nerespektuje moje prianie a co je najhorsie, ani partner nie. Berie to ako zart a uz pomaly prichadza doba "snazenia o dalsie" 😬😬😬 je tu niekto u koho sa nazor zmenil alebo naopak, je tu niekto, kto si presadil nazor mat jedno? A ako to argumentujete ludom? Do mna kazdy ryje ...
Ahoj,ja tiež v žiadnom prípade nechcem druhé,tiež kvôli pôrodu a komplikaciam.Muž so mnou súhlasí,na uštipačne reči druhých reagujeme slovami že či nám ho odrodia a vychovaju oni.
Neviem, kde je napisane ci stanovene, aby ludia mali po dve deti...
@iskrickaa ja to tiez neviem 🤔 alebo kde je napisane, ze kazda zena musi mat dieta..
Z pohladu z inej strany-mala by som druhe z lasky k tomu dietatu.lebo okrem rodicov bude mat uz jedine toho surodenca-myslim,taku blizku rodinu.
Hovori sa,ze surodenca nic na svete nemoze nahradit...
Takze,ak by ste to predsalen prehodnotili,koli vasim prvym potomkom..
Ale samozrejme,ze to sa lahko povie.
Kazda zena to citi inak a myslim si,ze mat dieta len z povinnosti,donutenia...to nie je ono.
Ja som bezdetna,hoci nie ze by som ja chcela,cize rypania som si uzila....
Najprv som slusne vyhovarala-ak Boh da,mozno neskor,uvidime...
Ked uz po rokoch toho bolo prilis ,prisli strucne a jasne odpovede:nie je mi to prijemne,dajte mi s tym pokoj,do toho vas nic...
Nikto nema pravo...
A manzelovi to treba tiez jasne vysvetlit-preco nechces,coho sa obavas...
Mozno o par rokov zmenis nazor,skus to este prehodnotit...
Myslim, že je to Tvoja voľba, Tvoj zivot, nemusis si obhajovať svoje rozhodnutia. Otázka o druhom, treťom, štvrtom dietati je podľa mna však neškodná, určitý druh “small talku”, je na tebe, ako na to budeš odpovedat. Rovnako by si sa o tom mala porozpravat s mužom, aby si sa pred ním necitila pod tlakom.
presadil nazor? argumentoval ludom?
ja nemam co komu vysvetlovat, chcem len jedno a hotovo a nevidim dovod vysvetloval dovod 🤷♀️😊
Je normálne, ak sa iní pýtajú. Nenormálne je, ak na teba tlačia. Obhajobu na 30strán nemusíš mať vypracovanú. Stačí jediná vetička (napr. chceme len jedno dieťa), ktorú budeš opakovať dovtedy , kým sa druhá strana neprestane pýtať. Opakovaná odpoveď je otravná. Ľudí skôr či neskôr prestane baviť - prestanú sa pýtať. Neustálym argumentovaním naopak sama tu debatu živíš.
Najväčším problémom bude spracovať nejak manžela, aby ťa pochopil a prípadne prijal tvoje rozhodnutie aj za svoje.
@osky jemine, to su take hluposti, ze nebude mat okrem surodenca nikoho😄😄 priatelia? Vlastna rodina?
Ja mam 2 surodencov a nejako sa nejdeme zo seba “posr*t”
Po viac ako 7 r som názor zmenila ale nie kvôli nátlaku okolia..A aj to štýlom keď príde tak príde.... Okolie som ignorovala al argumentovala že oni mi neprídu v noci k dieťaťu stavať každých 45 min. A ak túžia po ďalšom nech si spravia ďalšie oni
Hlavne si to musis vykomunikovat s muzom, ostatni ti mozu byt ukradnuti.....ja tiez nechcem druhe, aj ked prva je bezproblemova, ale nevylucujem to uplne, mozno o rok/dva zmenim nazor ale nastastie sme v tomto s muzom za jedno
@hederamonstera ano, súhlas, na toto si dovolím reagovať! Ja síce aktuálne čakám druhé vytúžené dieťa a sama zastávam názor, aby synček mal aj súrodenca, ale druhé som chcela skôr kvôli sebe ako kvôli tomu, aby on neostal sám. Uvediem praktický príklad. Ja mám 2 súrodencov, s jedným sa počujem a vidím max raz za mesiac, nezavadí o mňa, ozve sa, len keď niečo potrebuje, nemáme zlý vzťah, ale ani extra dobrý, povedala by som, že taký nijaký. S druhým súrodencom som spriaznená duša, je to po synovi a manželovo môj najbližší človek, učiteľ, inšpirácia atd atd a keď si mám vybrat, či sa stretnem s kamarátkou alebo s ním, jednoznačne vyhráva on, nehovoriac, že je to najlepsi strýko pre môjho syna, akého by len mohol mať. A keby som čokoľvek potrebovala, ruky nohy si doláme, any dobehol a pomohol mi. A je jeden z veľmi mala ľudí, u ktorého vidím, že majú o mňa úprimný záujem, že ho fakt zaujíma, ako sa mám, nie sú to len otázky z povinnosti alebo tie, ktoré predchádzajúce tomu, že niečo potrebuje..A toto sa dnes často žiaľ nevidí. Manžel má 5 súrodencov, nezavadia o seba ako je rok dlhý, občas účelných strohý telefonát ak niekto niečo potrebuje, jeden z nich žije v zahraničí a keď sa pred časom rozhodol vrátiť na SVK, dozvedeli sme sa to tak, že sme sa s ním náhodou stretli v meste, inak to vedeli všetci jeho známi aj neznámi, len vlastný brat nie- konflikt medzi sebou nikdy nemali. Toto je síce pre mňa nepochopiteľne, ale je to tak. Čiže to, aký vzťah bude mať dieťa so súrodencom je vo hviezdach, ja si síce silno prajem, aby moje deti mali taký úžasný vzťah ako ja s bratom, ale neovplyvním to. Proste túžim po 2 deťoch len a len kvôli sebe!!A nikto z nás nie je povinný druhým vysvetľovať svoje rozhodnutia- odkaz pre autorku!!
Pohlad z druhej strany. Ja som jedinacik, nikdy mi surodenec nechybal. A nie som ziadny odlud😂, vzdy som mala kamaratky a nikdy mi nebolo “smutno, ze som sama”. Surodenci su velmi precenovani. “Partak na cely zivot” a podobne kraviny. Kolko je takych rodin, kde si nevedia surodenci prist na meno a aj ja poznam strasne vela takych ludi. Ked nechces druhe dieta,tak nemaj. Koho co do toho. Len s manzelom to musis prebrat.
Asi budem za inú, ale podľa mňa je to zrada. S mužom ste sa na niečom predtým dohodli a teraz jednoducho nechceš. On je pripravený a túži po ďalšom. Zober si to tak, že ty by si chcela druhé dieťa a veľmi by si po ňom túžila (boli by ste dohodnutí už predtým, že bude) a naraz by sa muž rozhodol, že nechce. Je tu pár takých diskusii a chlapa tu odsúdili. V tomto prípade je to podľa mňa to isté. Jednoducho si sa k chlapovi zachovala nečestne. Buď to zmeň alebo ho kvôli svojmu iracionálnemu strachu nechaj trpieť. Okolnosti sa môžu v živote zmeniť, ale ak človek už niečo sľúbi alebo sa niečo partneri dohodnú, treba sa to vždy snažiť dodržať a nie len sa egoisticky rozhodnúť. Keďže toto nie je len o tebe, ale aj o partnerovi.
Druhi ti do toho nemaju co hovorit...je to tvoj zivot. Aj ja po prvom som rozhodnuta, ze druhe nie. No a co? Co je na tom mat iba jedno? Ja hovorim na odbytie ,,snazilcov", ze ci mi to druhe budu zivit a financovat( aj ked nepotrebujem, to len aby boli ticho) a to zvycajne zaberie...nenechaj sa zmanipulovat do niecoho, co tak vnutorne necitis..koniec koncov, by to ani pre dieta nebolo dobre...
@777januska777 No a ja ti dam protiargument. My sme boli dohodnuti na jednom, muz viac nechcel, ja som sa bala porodu. Porod bol malina a tak som zacala rozmýšľať, ze by som mozno zvladla este jedno dieta.Muz nechce ani za svet, ja som pripravená a aj sem tam mam tu tuzbu po dalsom. Koho teraz odsudimem? Kto je nečestný? Ale ako vravíš okolonosti sa zmenili, niečo sme si sľúbili, rak to musím dodržať a nie sa egoisticky rozhodnúť ze chcem ďalšie. Co na tom, ze muž ho rovnako nechce z podobných iracionalnych dôvodov.🤷
@90909 boli ste dohodnutí už predtým, takže smola no. Toto sú pre mňa zásadné otázky ako hodnoty v živote. Ak je niekto zásadne v tom, že chce len jedno alebo žiadne dieťa, tak ten druhý to musí akceptovať a ak sa potom okolnosti postupom času zmenia, tak ma smolu, lebo to je jeho akoby hlavná zásada.
@sense presne. a irónia je, že mnohí sa na smrť posekajú práve po smrti rodičov kvôli dedičstvu...
.
@777januska777 Ved ja to aj akceptujem a problém s tym nemam. Len som chcela uviesť aj opačnú stranu, ktorá moze nastať. Lebo tu sa casto tá túžba po dietati nadraduje vsetkemu ostatnemu aj okolnostiam okolo.
@acrobaleno tiež som jedináčik a mám jedináčika.Ja som samotu nepociťovala a syn je flegmos a rad sám, mňa túžba o otázky či ešte jedno chytila až, keď mal 10 r
Autorka nepíšeš koľko máš rokov asi máš este ste čas v mojom okolí išli do druhého až, keď prvé deti boli školáci nerob nič nasilu a užívaj si dieťa a čas ukaze
Ahoj ja som si tiez myslela ze chcem 2-3deti, no mam maleho 8 mesacneho a od komplikovanejo porodu som pokoj nemala, total psycho,grcanie,plac,koliky, nespavost,nehovoriac o tom ze maly je brutalne aktivny a potrebuje nonstop pozornost a vymyslanie aktivity...tiez sa ma kazdy pyta kedy druhe ale ja som uz 2mesiace po porode vedela ze ziadne nebude..a to som aj narovinu povedala vsetkym a aj partnerovi ten si sice mysli ze zartujem a druhe chce, no VZDY TO ZALEZI LEN ODOMNA CI BUDE, myslim ze netreba vysvetlovat ako zabranit otehotneniu 😁 nasad si antikoncepciu a maj to pevne v rukach...je to tvoje telo,ty to budes musiet cele absolvovat este raz nie partner, je to len tvoje rozhodnutie... alebo posli ptm partnera na matersku ja som si stanovila taku podmienku a len v takom pripade som ochotna mat druhe dieta (dufam ze ma tu nikto “neukamenuje” za tento nazor) proste urob tak ako to ty citis a nie ako to chce okolie
Ja mam len jedno a aj to tak ostane.a ked sa ma niekto na to spyta odpoviem ze jedno nam staci a ked povie ze je jedno pre strach a tak poviem ze aj 3 deti sa mozu naraz zabit pri autonehode.a neriesim ostatnych.tak ako ja nechapem ako ma niekto 3 deti tak niektori nechápu mna ze chcem len jedno.
@lenuliatko84 To už aký debil s prepáčením sa môže opýtať týmto spôsobom? "Že čo ak ti umrie dieťa"? Ako keby to druhé dieťa plne vynahradilo to, čo zomrelo?
@777januska777 otázka dieťaťa je pre mna vzdy otvorená téma. A predtým ako človek nejaké dieťa privedie na svet nemôže s istotou sľubovať počty. Tiež sme s mužom hovorili cca o 2 deťoch. On by aj 3 bral. A áno chcela som 2 deti ale neumrem pri ďalšom pôrode len kvôli tomu lebo som ho “odzubala”🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️ Ten muž to dieťa nerodí, nenosí, nemá zdravotné komplikácie kvôli nemu.
@acrobaleno "jedno je pre strach" je absolutna klasika co sa tyka starsej generacie 😉 tolko razy , co som to pocula ja, ze som precitlivela na syna, lebo "mam len jedno" sa neda hadam ani spocitat 😂
@777januska777 suhlasim z jednej strany, ze ked sa dohodnete, tak je to zrada - na druhu stranu ak je zena po dietati absolutne znicena a ma z toho traumu a muz sa citi fit, tak tiez bude niekde zrada (najskor v tom, ze muz sa malo staral a vecsinu nechal na tu zenu).
@lucia147852 no pre niekoho to nie je otvorená téma. Pre mňa s mužom je to tak isto otvorená téma, ale viem, že niekto to tak nemá. Niekto to má ako zásadu a ak takúto zásadu niekto chce porušiť tak je to veľmi egosticke. A zas to že chlap nerodí a podobne sú podľa mňa blbosti a oháňať sa tým hm, jednoducho žena to od prírody dostala, ale to predsa neznamená, že ak to dokáže vykonať, len žena, že ona sa môže rozhodovať ako chce a chlap do toho nemá čo hovoriť. Ak sa majú radi, tak sa spolu budú rozprávať a dohodnú sa a nie, že ja to poviem a tak to bude. Ako som povedala okolnosti sa menia a treba sa o veciach rozprávať, ale ak sa nezhodneme na niečom s partnerom, tak vtedy si treba uvedomiť, že chcem aby bol aj ten druhý šťastný a ak je túžba partnera veľmi silná na nejakú vec, tak ja by som ustúpila. @90909 to isté ako si vravela ty, partnera za to že nechce odsudzovať nemôžeme, ak to mal už predtým v zásade, ale niečo to vypovedá o ich vzťahu, ak vidím tu túžbu v partnerovi a ja kvôli hlupostiam jednoducho nepovolim.
@ayanamirei v tom áno, záleží aj ako sa chlap stará o dieťa či sa mu venuje. Lebo ono je ľahké chcieť niečo ak sa o to nemusím starať.
Velmi ti neporadim, ale mame to podobne. Tiez sme chceli dve deti, ale maly mal tazky porod a okrem klasickych problemov ako zltacka, problemy s kojenim, koliky, reflux atd sme museli cvicit vojtovku, co bol teda psychicky dost zaberak (vystrasila ma lekarka tym, ze by mohol mat DMO). Teraz ma 2,5r a uz sa ludia pytaju, kedy bude druhe, no ja im vzdy na rovinu poviem, ze druhe nebude, lebo sa skratka bojim (maly mal po porode apgar 3, museli ho ozivovat). Mam jedno stastie, ze muz ma rovnaky nazor a vie ich uzemnit, ak moc rypu. Drzim palce, aby ste sa aspon vy dvaja s muzom dohodli a na ostatnych vam nemusi zalezat.