Začnem tým, že mám 26 rokov, som zatiaľ šťastne single, vzťah si nehľadá a pravdupovediac ho ani nechcem. Mám svoje ciele a chcem ich dosiahnuť.
Napriek tomu, že som podľa niektorých ešte mladučká, viem, že nikdy nechcem mať deti. Som pevne rozhodnutá a úprimne dúfam, že sa môj názor nezmení.
Moja mama, aj príbuzní sa niekedy pýtajú, kedy si nájdem frajera, vydám sa a budem mať deti. Že na to mám už roky. Pravdupovediac, ani svadba mi nie je veľmi po chuti. Cítim úzkosť pri pomyslení, žeby som sa mala vydávať a to som vyrastala v katolíckej rodine. Sama som kresťanka, no jedna z tých "moderných" alebo ako to nazvať. Nie som ani hetero, čiže by som kľudne mohla mať aj frajerku.
Svadbu by som aj prežila, ale deti naozaj nechcem. Keď som povedala, že deti nechcem, tak v miestnosti bola mama, brat a babka.
Mamu obarilo, že veď keď sa vydám predsa nebudem navždy bezdetná. Ona to berie tak, že keď manželstvo, tak automaticky aj deti.
Babkina reakcia bola, že kto sa o mňa postará na staré kolená? Ja takto ale nerozmýšľam. Príde mi to sebecké mať deti len kvôli tomu a navyše kto vie, či sa tie deti v budúcnosti o rodičov postarajú? To nevie nik.
Najviac ma naštval môj brat, ktorý povedal: "Akoto, že nechceš mať deti? Veď si žena." Naňho som vybuchla, neudržala som sa. Takéto myslenie je vážne pozadu. Nie som žena o nič menej, než tie, čo deti majú. Keď žena dieťa nechce, nie je to sebectvo, neznamená, že ma psychické problémy, či málo peňazí na zabezpečenie. Proste nie som materský typ a basta.
Tiež deti nechcem, rodina je s tým v pohode (mamina sa už chystá na to, že mi bude strážiť maximálne mačku alebo psa🤣), od nejakého vzdialenejšieho okolia som sa napočúvala aj zopár škaredých vecí, už mi bola za to aj niekoľkokrát v nejakej diskusii prianá smrť, čo už, žily mi to netrhá. Zo začiatku hej, to ma tie poznámky typu “si sebecká, zmeníš ešte názor, bez deti nikdy nezažiješ pravú lásku…” štvali, teraz si z toho, aj tých ľudí robím srandu. Čím som staršia, tým som si istejšia, že žiadne “satančatá” nechcem.🤣
Je to úplne v poriadku nechcieť veci tak, ako si to predstavujú iní, je to tvoje rozhodnutie a tvoj život, nikto nemá právo ťa do ničoho nútiť, nikto za teba to dieťa nevynosí, neporodí, nevychová. Stoj si za svojím, držim ti palce a posielam objatie🫶🏻
Ja si napriklad zivot bez deti predstavit "neviem" ale tiez si myslim ze je to v poriadku ak si sa rozhodla deti nemat ... ak vies byt stale stastna a spokojna tak je to super a nazory inych silen vypocuj... " podakuj za nazor" a sprav podla toho ako to citis
Ved im povedz ze nie si hetero a ked vztah tak skor so ženou. Hnet prestanu reci o svadbe a detoch .. pri tejto ich mentalite budu radi ze si single . A budes mat pokoj .
Do tvojej maternice nikoho nič. Brat nech sa stará o maternicu svojej frajerky. Nie je povinnosť ženy mať deti, nie sme v 18.stom storočí.
Máš 26 tak načo riešiš názor rodiny, aký súvis s tebou ako osobou má názor niekoho druhého? Keby si mala 17 tak ok ale už máš bližšie k 30 ako k 18 alebo 20 a toto mi príde ako vyplakávanie nejakého teenegera. Jednoducho vôbec nechceš mať deti ani svadbu veľmi nechceš tak nemaj nikoho súhlas ani požehnanie nepotrebuješ.
Nehatim tvoj názor, ale takúto tému som rozoberala už veľa krát v živote s kamarátkami - každá nakoniec okrem jednej má rodinu a deti, len sami priznali že to dozretie trvalo trosku dlhšie.
Pokial je to tvoj názor, cítiš to tak a sisi istá že v živote nebudeš ľutovať toto rozhodnutie, však je to tvoj život a nikomu sa tým nemusíš spovedať .
Inak raz som počula rozhovor s jednou foodblogerkou čo pise tie slovvegan knizky - mám dojem že 6-7 rokov do zadu - tam tvrdila že sa neche vydať, nechce mat deti.. dokonca hovorila že sa aj s priateľom koli tomu rozišla.
Aaaa už je vydatá, ale stále prehlasuje že teda aspoň tie deti nechce 😂
Uvidíme za ďalších 7 rokov.
Si velmi rozumna zena a zi svoj zivot, ser nato co si kto o tebe mysli a vobec by som to neriesila nech si myslia co chcu a maju nazory ake chcu...Je to tvoj zivot, tak ako si ho zariadis tak ho budes mat...Nezi ich zivoty, zi ten svoj.
V 26 som tiez deti nechcela 😅😅
Vo vašej generacii a aj v tej dalsej bude takto rozmyslat vela ludi, muzov aj zien. Rozhodne nebudeš sama ani vo svojom okoli. A necakaj pochopenie od starších generacii. Maju ine zmyslanie, ine hodnoty, boli vychovávane inak. Po tisícročia sa ludia mnozili, pretoze sa riadili základnymi instinktami. Ženy (vratane mna) videli svoj zmysel zivota v detoch, ich výchove, rodine.
U vás sa to meni. Boli ste vychovavani v nadbytku, vaše potreby boli plnene okamzite, a to chcete aj od života - robit len to, co sami chcete a to rozhodne nie je výchova potomkov.
Je to len tvoja vec.
Ale zbytočne riešiš hypotetické situácie, teda vy všetci v rodine. Nie si ani v partnerskom vzťahu a ak budeš vo vzťahu so ženou, tak v rodine budú vedieť, že deti prídu len ťažko. Ďalšia vec je, každý 5. hetero pár má problém s plodnosťou, deti možno ani mať nemôžeš.
Veď keď deti nechceš, tak ich nemaj. Vždy lepšie ako keby si ich nechcela a mala. Ale ako môžeš ty chcieť od svojej rodiny aby rešpektovali tvoje rozhodnutie, keď ty nevieš rešpektovať ich názor na to. Nechaj ich nech sa im to nepáči, oni si zvyknú
Ja deti nemam, ani mat nebudem a som takto spokojná. Keby som ich mala, by som možno povedala, že život bez dětí si predstavit neviem. Ale to sa už nedozviem. Ak chceš zostať single alebo bez deti, musíš mat o to viac pestrejsi život, aby si sa necítila sama. Nie vždy je to jednoduché. Toľko ti poviem.
Nerieš, uvidíš.... Ostatných názor Ťa zaujímať nemusi, aj keď rozumiem najmä Tvoju mamu, že jej je ľúto, že ostane bez vnúčat.
Akurat zemat 26 je uplne ine ako mat 36 atd... Takze to co si teraz presvedcena moze byt o 10 eokov uplna blbost... A tu na mk napidat ze a basta... Je ti na nic platne.
mna toto vzdy tak pobavi, v 26 mat taketo vyhlasenia, ked este ani nevie clovek, kde je sever, nič v zlom
aj moje kamošky všetky s tymito silnymi vyhlaseniami maju deti, vsetky do jednej, a este su aj prekvapene, ked im to spomeniem, ze ony to isto nevraveli
Ak deti nechceš je to na tebe. Vždy lepšie ako ich mat len preto, aby bol kľud. Ten nikdy nebude. Vždy sa ti budu starať do života. Ak by si bola chlap nikto to nerieši. Nikto nevravím ze nazor zmeníš keď budeš mat viac rokov a budeš to ľutovať. Co ak by si dieťa mala a ľutovala to? Na to sa už nikto nepozerá ale mala by si odskrtnutu kolonku dieťa. A to je dôležitejšie ako ci si šťastná. Mam kamošku, ma 40 a vôbec neľutuje ze deti nemá. Je šťastná, žije život aký vzdy chcela. Držím ti palce aby si v živote bola šťastná a mala život aký chceš. Neprisposobuj sa ostatným ale sebe. Aby si si nemyslela ja dieťa mam a vzdy som chcela deti, neľutujem ani sekundu s nim. Ale nemala som hi pre ostatných ale pre seba, ja sa mu prisposobujem, starám sa oňho. A nemám ho aby sa mal o mňa kto postarať v starobe. Ale aby som mala dat komu to kvantum materinského lasky ktoré v sebe mam. Ja som sa vždy starala o deti v rodine. Sesternice q bratranci mali skôr ako ja a vzdy keď sme sa stretli deťom som niečo priniesla, v obchode som vzdy niečo kupula. Doteraz viem aké dieťa v rodine ma akú veľkosť, a čím sa rado hra. Ja som ich kocikovala, prebaľovalq, strážila, ja deti milujem. Priateľ má neter v puberte, ďalšia do nej ide a aj s nimi super vychádzam
Namiesto toho si sa radšej mala priznať, že nie si hetero a všetky debaty by boli vybavené.
Autorka,
rob co ty chces, nie co od teba ocakavaju ini ludia. Zivot môzes mat aj naplneny a stastny bez deti, ci aj bez manzela.
Net znesie vela avsak v realite ti odporucam velmi sa tym neprezentovat. Spolocnost ma tendenciu take zeny "vytlacat" v roznych podobach, pozerat sa na ne z vrchu, hlavne ak zijes v dedine, ci malom mestecku.
@ronie338
Kedze sme stale patriarchalna spolocnost, u muzov sa neriesi milion veci, co sa riesi u zien. Od zien sa automaticky ocakava obeetovat svoj zivot v prospech inych ludi. Staci citat tu mnohe diskusie, kde sa niektore zeny predbiehajú v tom ako otrocia, ako seba davaju na posledne miesto a ked si nahodou "nieco dovolia" - dodaju, ze za svoju rodinu by aj zivot dali. Proste autmaticke ospravedlnovanie sa, aby nahodou nestratili stastus obetavej manzelky, matky, zeny...
Ze ja som nebola takato mudra😂
A nieco sa aj pytas alebo nam len oznamujes svoje aktualne presvedcenie, ktore pravdupovediac, vobec nikoho nezaujima?
Mas 26, nie 40 aby si mala jasno. Nemas partnera, a bez neho sa tazsie k dietatu dopracujes - a takto to oznamuj rodine ked rypu - nemam s kym mat dieta. Hotovo.
Daj si vyhodit maternicu, aby ta raz niekto nezvedol z pevne vytyceneho ciela ich nemat (irony off) 🍄
Co teda robis na fore pre mamicky? Divne.
nie si hetero, ale pises, ze svadbu by si este mozno prezila? to si akoze chces zobrat nejakeho muza?
@liz_lemon je bi, však je to jasné z jej opisu
Keď je to tak ako píšeš,ani sa nevydávajú,lebo by si šla do vzťahu s klamstvom.Je čoraz viac žien,ktoré nechcú deti.Kazdy má na výber.Ovela horšie by bolo zavádzat partnera,že ho máš nebodaj rada,keď si inak orientovaná.
Ked vieš aký sú nevysvetľuj im nic, nepresviedčaj…aj tak ta nepochopia
Môžeš to pár rokov zahovarat … nieje s kým mať deti, ešte nieje čas, ešte bývanie nam treba … O 10 rokov ta budú brat vážnejšie, ale nečakaj ze s tým budú súhlasiť.
Niekedy je možno aj lepšie určitým ľudom klamať a povedať ze nemozes mať deti, to sú také typy co ta budú s tým otravovať vzdy ked ta stretnú
Ja síce dieťa mám, ale len jedno tiez som sa nepočúvala ako musí byt súrodenec. S niektorými príbuznými je debata na túto tému absolútne zbytočná, oni skratka vedia najlepšie co tvoja maternica chce 😉
@liz_lemon Bisexualita existuje.
Je to úplne v poriadku. Ak chceš mať ale klud, tak bud také otázky ignoruj, alebo proste neodpovedaj na ne, pripadne zmen tému. Zvyknú si časom.