Nebudem mu platiť hypotéku

13. mar 2024

Nastahovala som sa k priatelovi, ktory ma hypo na 3 izbovy byt. Hypo plati okolo 35.000 ceskych korun, chce odo mna 12.000 za vsetko, su v tom aj energie. Podla neho to je super ponuka, ked som byvala so spolubyvajucou, platila som 15.000, ze ved to je este lacnejsie ako som platila najom. Ja som si ale myslela, ze mu bude stacit platit na energie, plus polovicu za stravu. Keby byval sam tak ta hypoteka je stale rovnaka. Neviem, som z toho sklamana, myslela som, ze som priatelka a nie spolubyvajuca. Neviem ci s nim vobec chcem byvat za takych podmienok. Ano, v podnajme som nebyvala zadarmo, ale on je moj priatel, nie cudzi clovek. Co si o tom myslite? Miluje ma vobec? Co sa tyka prijmov, zarabame dost podobne, on asi o 8000 korun viac, ale on ma lepsiu startovaciu ciaru, rodicia mu prispeli takmer 30% na ten jeho byt.

mabenn
13. mar 2024

polovica energie+polovica strava...hypoteka je jeho dlh na jeho byt, pokial nezmeni vlastnictvo aj v tvoj prospech

lb1984
13. mar 2024

Zásadná chyba neporovnavaj sa s ním. A áno je normálne ze mu budeš prispievať nieje milionár.... ak budeš jeho manželka bude to iné...

queen_mary
13. mar 2024

Je to uplne normalne. Ved sme v 21. storoci.. skor mne pride divne, ze by si tam chcela byt zadarmo (energie nekusime ani pocitat, detto strava).

kitycat
13. mar 2024

Ako dlho spolu chodite?

autor
13. mar 2024

Dozvedela som sa ze chce odo mna najom az ked som sa k nemu nastahovala, predtym som sa nepytala, myslela som si ze budem platit len za energie. Ano, mali sme sa o tom porozpravat skor, ale ja som bola presvedcena ze odo mna nebude pytat najom, a on bol presvedceny ze mu budem chciet prispiet. Do nicoho ma netlaci, necha ma byvat aj zadarmo, len ze je vraj z toho sklamany ze nemam tuzbu prispievat.

queen_mary
13. mar 2024

@mabenn a ty ked platis niekde najom, tak byt pomaly prepisuju na teba? 😀 je to jeho frajerka, nie je to manzelka, je normalne ze mu nejaky najom ma platit.

autor
13. mar 2024

@kitycat 1,5 roka

cyberk
13. mar 2024

Mne to pride logicke, ze sa nebyva zadarmo. Ty usetris 3k a jemu to pomoze pri splacani.. alebo si kup svoj byt a nastahuj si ty jeho do bytu za energie :D :D

barbora0308
13. mar 2024

Mne to nepride vobec divne...ved takto funguje vacsina parov, z ktorych jeden je vlastnikom bytu a druhy nie 🤷.

lb1984
13. mar 2024

@mabenn áno jeho šikovnosť ze ma hypo a nežije v podnájme. Ak by nemal hypo platia podnájom. A nehnevaj sa ak zarábajú standardne prečo by ta mala žiť zadarmo? Nekaze jej byt vybaviť.... bude využívať jeho zariadenie zadarmo bude platiť len prenájom je ale otázne ci ho on zdani...

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dzejny656
13. mar 2024

Ahoj, môj názor je, že ak s niekým zdieľam domácnosť, tak sa na jej financovaní spolupodieľam. Tým vôbec nemyslím, že mu máš platiť polovicu hypotéky. Ale platiť iba energie mne príde málo, bolo by mi blbé bývať niekde len za energie pokiaľ som dospelá zarábajúca žena. Mne príde jeho ponúka fér, veď od teba nechce ani polovicu celkových nákladov za bývanie, ale ešte menej.

stanulienkat
13. mar 2024

Ved polovicu nakladov budes platit-elektrina, voda, plyn, najomne. Ci zadara?? Mlady bude tahat vsetko a este aj hypo?

michelle567
13. mar 2024

Veď budeš užívať v byte všetko zariadenie, elektroniku, spotrebiče... Keby ste išli bývať do podnájmu tak to by ti už nevadilo cudziemu človeku platiť hypotéku?

mabenn
13. mar 2024

@queen_mary ona je jeho frajerka, nie najomnicka...ak ubytujem vo svojom byte s hypotekou cudziu osobu, ziadam najomne podla svojej vole...ak tam ubytovavam milovanu osobu, bud prepisujem polku bytu a platim dlh napoly-co je u nich este skoro, alebo si dlh platim sam a polka ide energie...bola som v situacii aj jednej aj druhej a takto spravodlivo sa to riesilo...dokonca som bola aj najomca aj prenajimatel...ty mas lepsie skusenosti?

ckocka
13. mar 2024

Ak by to bolo naopak - tvoj byt, platíš hypotéku - nasťahovala by si si tam chlapa iba za polovicu výdavkov na energie a stravu? Ja teda nie.
Hlavne ste sa mali na tom čo kto bude platiť dohodnúť skôr než spolu začnete bývať.

denden77
13. mar 2024

moj byva u mna a plati polku na energie, fond atd.. hypo. si platim sama 🤷‍♀️😊

kittykat22
13. mar 2024

povedz mu, ze chces peniaze za sex :D:D:D ked je to rovnake ako ked ma spolubyvajuceho :D:D:D

queen_mary
13. mar 2024

@mabenn skoda reci. Je normalne, ze plati za byvanie, ktore nie je jej. Tam nie je o com diskutovat. Ak sa vezmu, moze si to napocitat, a mozu sa dohodnut na prepise casti, ktoru mu zaplatila.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ckocka
13. mar 2024

To že chlap platí hypotéku nie je podstatné. Podstatné je že autorka chce bývať pod strechou zadarmo.

doriiis
13. mar 2024

Áno žienky,URCITE by každá z vás platila hypotéku za nehnuteľnosť,ktorej nie ste vlastníkom.Verime,veríme....
A potom keď ju frajer za rok- dva kopne do riti tak tým peniazom vyhodeným von oknom ( pardon za JEHO hypotéku) môže tak akurát zamávať.
Autorka.....nikdy by som neplatila hypotéku za nič,čo nie je aj na moje meno.
Áno,áno,som vypočítava ale v živote nič nie je zadarmo,vsakze

doriiis
13. mar 2024

@chodec15 ....suhlasim

klip0
13. mar 2024

Ja by som to v tomto prípade riešila hypotékou na čo i len maličký byť ktorý by som dala do prenájmu. A jemu prispievala na energie a na stravu.
Takto ženy roky platia na byť ktorý patrí len mužovi a potom po rozchode ostanú s holým zadkom

autor
13. mar 2024

@ckocka ano neriesili sme to, my sa vzdy vieme dohodnut, tak sme to nehrotili. Situacia nakoniec asi dopadne tak, ze ja mu dam to co si ziada, proste to nehrotime, on nebude mat na mna tazke srdce ked nezaplatim, ja sa z toho nezrutim ked zaplatim… proste je to cele bez tlaku a stresu, len sme mali ine ocakavania, on cakal ze ja budem chciet platit a ja som cakala ze on vsetko okrem energii a stravy zatiahne. Nemame z toho ziadny konflikt ani hadky a dohodneme sa, len sme akoby prekvapeni z ocakavani toho druheho.

kittykat22
13. mar 2024

Blbe je aj to, ze pokial chce po tebe polovicu za najom a energie teraz, tak to sa asi v buducnosti nezmeni. Keby to bolo pisane na vas oboch - ok. Keby chcel 30% ok. Ale polovicu? Ved nech si tam zoberie potom najomnika a ty si najdi niekoho s kym pojdes napoly v spolubyvani alebo do hypo.
neviem aky mas plat, ale v CZ - obzvlast v Prahe su tak sialene najmy, ze pokial sa teraz tvoje mesacne vydaje vysplhaju na 30k, tak nemas sancu nasetrit ani na depozit vlastneho bytu.
Navyse mi pride nefer ze ti to nepovedal skor. Ak ma byt na hypo, tak ma uz dost rozumu. Pride mi ze s tebou toci.

petracandle
13. mar 2024

No, ja som 100% na tvojej strane. Jasné, že prispievať musíš, ale prečo by si mu mala platiť na JEHO hypotéku?! Áno na hypotéku prispievaš aj v nájme ale to sú cudzí ľudia a toto priateľ! Akurát mu pomôžeš skôr splatiť a on si potom nájde inú.....tie čo tu píšu ako je on v práve sú asi tie trúby čo na 1. rande vyťahujú peňaženky a chlap im nekúpi nič 😄

autor
13. mar 2024

@kittykat22 tak ale ten sex chcem aj ja :D to moze on potom ziadat odo mna

lb1984
13. mar 2024

@denden77 si štedrá žena myslím to bez sarkazmu 🙂 môj tak žil 5 rokov co som mu ja ušetrila 😅

kittykat22
13. mar 2024

tak ti mu uz platis najom :D:D:D