Dobrý deň, ako prosím slušne komunikovať so svokrovcami problém ohľadne neprimeraného nakupovania hračiek a oblečenia pre deti?
Máme 4 deti od 8 po 1 rok. Vždy keď niektoré z nich oslavuje sviatok a pozveme na oslavu svokrovcov, donesú dary aj zvyšným trom, napriek tomu že oni sviatok nemajú. Trvá to už dobrých 6 rokov odkedy teda máme detí viac.. najprv to boli drobnosti, že nejaká čokoládka, sponky, ale teraz je to už neúnosné, jednak čo sa týka množstva vecí ktoré si tie deti vôbec už nevážia, lebo ich majú prebytok - raz za pol roka to normálne musíme triediť a darujeme ďalej, ale podstata problému ktorý ma veľmi trápi je, že deti už autopmaticky od nich čakajú čo im prinesú. keď má niekto z nich sviatok, vôbec sa nevedia tešiť z toho svojho súrodenca že oslavuje a teda dopriať darček jemu, lebo automaticky vedia že svokrovci podonášajú rovnako aj im.
Komunikovali sme to niekoľkokrát. Vždy dostaneme odpoveď že sa nemame do toho starať, že je to ich vec, že oni si ich môžu rozmaznávať, že im to tiež robili ich rodičia keď mali malé deti.
Je mi z toho smutno. Sú to dobrí ľudia, vždy ochotní pomôcť s čím môžu, mám ich rada ale toto ma dlhodobo trápi, neviem to v sebe spracovať pretože akákoľvek snaha o komunikáciu sa skončí ignoráciou mojich a manželovych prosieb. Trápi ma to kôli mojim deťom, ktoré nechcem vychováva´t týmto štýlom, nepáči s ami množstvo hračiek ktoré majú a ktoré si nedokážu vážiť, som smutná z toho že keď babka a dedko majú prísť netešia sa na nich preto že s nimi strávia čas, ale preto lebo vedia že im donesú darčeky ktoré na druhý deń už budu zahodené v kúte. Pri štyroch deťoch a frekvencií menín a narodenín ktoré tu oslavujeme takmer každý mesiac niekto je to už neúnosné za tie roky a neviem si s tým dať rady.
ďakujem za každú radu, opakujem nechcem rozbroje v rodine, sú to dobrí ľudia a mám ich rada len toto ma dlhodobo trápi a už neviem ako ďalej.
@jahodova01 zial , stara skola.moji rodicia rovnako,taktiez svokrovci.oni zas nechapu,ako mozeme ist na oslavu kamaratom a brat len jednemu dietatu :D neda sa im to vyhovorit ani vysvetlit.ja skor synovi vysvetlujem,ze nemoze sa ako prve pytat,co ste mi priniesli.taktiez to nemoze ocakavat,cim dalej tym viac tomu rozumie (4.r.,aspon sa mi zda :D ) beriem to tak,ze starych rodicov neprerobim,skor sa snazim usmernit,ze ked chcu doniest nech nosia to co naozaj zjedia/vyuziju deti..to akceptuju a som rada na takom kompromise.lepsie ako ked citam,ze niektori nedaju vnukom nic..dopraj im tu radost,len skus nejaky kompromis.napr im vopred povedz co by sa vam zislo a budete spokojni vsetci.
Čo nechceš a nepotrebuješ, zbal a podaruj ďalej. Nič iné sa s tým robiť nedá
robila by som dve oslavy za rok, kedy by oslavovali všetky deti naraz a tak by dostali len jedny darčeky.
@jahodova01 mojmu synovi svokor donesie hračku pri kazdej navsteve, niekedy sa len tak zastaví a da mu daco, ked povieme, ze pride tak hned sa len to pýta, ze co mu donesie. Ja ked vidim coho sa niekoľko tyzdnov nechytí to vezmem a odlozim do krabice. Zavse nieco vyberiem a odlozim ine. Od malička ma v obehu pat hračiek, v kumbale su plne krabice, hracky potom vzdy ked z nich vyrastie darujem inym detom. Oni si ich tak rozmaznaju, vy ostante vo svojom zaužívanom spôsobe. My sme tiez sa snažili vysvetlit, ze je to zbytocne, držalo ho to par tyzdnov, potom zas začal nosit. Človeka nezmenis.
Ja chapem, ze citis bezmocnost, ked tvoja logicky oddovodnena prosba je ignorovana. Ale na druhej strane je strasne zlate, ze chcu a vedia 4 detom dopriat... neviem, ako casto s nimi byvaju, ale oni si ich takto svojim sposobom aj "kupuju"... moja mama a jej sirsia rodina robia to iste... ved potom to naozaj mozete posunut, vytriedit. Ja viem, je to plytvanie a zbytocna robota, no musite to asi len pochopit a prijat tak, ako to je
Aj svokrovci takto nakupuju malemu kopu hraciek. A to k tomu nepotrebuju ziaden sviatok. Na skoro kazdej navsteve, co k nim ideme nieco plastove nove maju kupene pre maleho. Nastastie na navstevu vacsinou chodievame my k nim. A pekne im to tam nechame, a povieme, ze doma mame dost hraciek. Ale ani to ich neodradilo zatial. Maju doma uz hraciek ako keby mali 5 malych deti. A pritom maju len toto jedno vnuca, ktore vidia raz za 2 tyzdne. Ale mne je to jedno nech kupuju dalej, byt si plnia hrackami oni. My mame doma svoje hracky.
hm, u nás je to rovnako s hračkami teda bolo naozaj milión toho a nemali sme kde dávať aj trz keď sa to nahromadí tak darujeme ďalej.
Ja keď som bola malá tak si pamätám že sestrin krstný stále doniesol aj mne niečo. Doniesol sestre bábiku? Tak doniesol aj mne. Inak u nás je v tomto expert mama ona furt malej časopisy kupuje a 100x jej hovoríme že zbytočne keď mala len hračku vyberie a padla.
@jahodova01 ja by som im pri kazdej navsteve nabalila nejake hracky so slovami, ze dedkovci vam priniesli vela novych veci, tak tieto starsie si odlozime u nich doma, aby ste sa tam mali s cim hrat. Uvidis, ked budu mat zrazu oni zapratany dom, tak im to docvakne 🙈 alebo pravidelne aj s detmi triedit hracky a posuvat na charitu alebo do detskeho domova, detske oddelenia v nemocniciach atd. Ma to aj vychovny charakter, ze deti pochopia, ze niekto nema skoro nic a budu sucitit a podelia sa.
Pises, ze si ich slusne poprosila a oni to ignoruju, tak sa podla toho zariad.
normálne ti závidím... moje deti nedostali od svokrovcov NIKDY ešte žiadny darček na narodky, alebo meniny. Aha tak predsa jeden - najst. dcéra na svoje prvé narodeniny. takého sivého zajaca.... Mladšie deti ani len to nie.
A tiež som nespokojná...ale netrápim sa....😉
Ono to je take dvojsecne....ty vyzadujes aby oni respektovali tvoje zelanie, ale ty sama nerespektujes ze oni chcu nosit dary vsetkym detom. Bud rada ze ich lubia a neignoruju, ze maju zaujem. Casom prejdu tie dary do inej roviny ked deti podrastu, a ked ti nakupia bezdrotove sluchadla, tablety, tlaciarne, smrt hodinky a podobne dolezite a drahe veci tak budes rada....zatial su to hracky ale raz bude treba aj drahsie veci....a mozte ich veselo zapojit do nakupov ;)
@natalala žiaľ nedocvakne, robíme to, majú zapratanu celú manželovu detskú izbu, poval, skrine. Keď sme bývali v zahraničí a prišli sme na pár dní a bolo treba prespať, nedalo sa u nich ani vybalit lebo všetko bolo zapratane hračkami. Naozaj máme štyri deti a trvá to už niekoľko rokov, hračky k nim odnasame, nepomáha to.
Mne toto začala robiť mama,že prišla a dačo doniesla. Mal jeden narodky, aj druhý dostane lebo nech mu ľúto nie je. A začalo sa kopiť xy hračiek,lebo aj oco chce kúpiť,aj svokra a aj svagorna (tá tiež nosí obom deťom, a Teda také riadne darčeky). Mamu to prešlo zachvilku,keď videla že ja tie hračky darujem cez appku úplne zadarmo. Že škoda peňazí. Švagriná našťastie často nechodí, a my im nenosime nič,tak ťa už tiež pomenej dáva. Otcovi som tie hračky začala nechávať u nich doma,už sa spamätal. Na svokru neviem čo vymysliet. U nás dakedy fakt hračka do pár dní už nebola. Na každého iné platí. A niekto nepochopí. Treba postupne skúšať
@deti95060810 joj bože,ja by som bola šťastná ako blcha
@jahodova01 a keby pred nimi na návšteve povieš,keď donesú hračky ,že deti,poďte ideme vybrať nejaké hračky ktoré darujem ďalej iným deťom,a reálne ich nafotite a dáte na internet ?
Spojila by som nejak rozumne oslavy, lebo oslavovat narodeniny aj meniny, pri styroch detoch mat vpodstate skoro kazdy mesiac nieco musi byt neskutocne unavne.... v akych mesiacov deti oslavuju?
@jahodova01 buď rada že aspoň niečo dajú.samozrejme ak to nie sú sprostosti čo sadajú prachom.
Ja by som odložila ešte zabalené a dala svojmu dieťaťu keď bude mať sviatok.
My to máme opačne.svokrovci dajú peniaze.ako na jednej strane lepšie kúpime mi rodičia či deti potrebujú ale z pohľadu dieťaťa to nie je pre neho darček, potešenie...
@evica17 z coho by si bola stastna ako blcha? Co ked sa raz dieta spyta, preco mi nikdy babka nic nekupila?
@jahodova01 ja z mojej skusenosti poviem, ze zial nepomaha nic. Moja mama je taka, stale ze "ved to je len male, ved to nestalo vela, ved len ...". Stale ze nieee, nic urcite - a plnu tasku si mala odnasa, lebo ved to su LEN drobnosti.
@jahodova01 skús im navrhnúť že ak chcú predsa kupovať deťom tak nech sa predtým s tebou dohodnú,vždy sa nájde niečo čo by pre to každé dieťa "bodlo" - či už ponožky, pančušky,farbičky do školy...keď už chcú kúpiť tak niečo osožné
@slniecko66 neviem, nám babky nikdy nič nedali, na narodky, meniny, ani tety,ujovia,krstni Max sladkosť keď sme tam boli anemame x toho traumu. Nám dávali sviatky,Vianoce,Mikuláš len rodičia
@slniecko66 mne osobne to príde potom strašne veľa,keď aj taká j tam niekto kúpi dačo. Potom si tie deti tie veci ani nevážia. A aj tak nik nevie čo kúpiť,keďže deti majú všetko. Veď sa kukni len tu,koľko tém tu je ,že čo kúpiť dieťaťu na Vianoce lebo ma všetko, a potom daktore vypisujú ako ich dieťa dostane minimálne 10 darčekov za tie Vianoce.
@evica17 je to kazdeho vec. Moja mala dostava od babky. A vzdy sa potesi.. tak isto aj ja ked som bola dieta som dostala od babiek, torta plus nejaky ten darcek. Mam na to pekne spomienky. Mozno to male dieta to este tak nevnima.. no ked vyrastie. Ja som mala vzdy krasne Vianoce, narodeniny. A budem sa snazit aby take iste krasne spomienky mala moja mala 🙂
Nech rodic sam uzna ci da dietatu 1 vec alebo aj 10 ..
@slniecko66 jasné, že deti to berú úplne inak a tešia sa.
Ja chápem aj mamky, že z tohto majú hlavu v smútku...ale bodaj by bol toto jediný problém.
Starajú sa - zle je.
Nestarajú sa - ešte horšie.
Stačí sa povzniesť a uvedomiť si, že to je všeobecne problém väčšiny matiek už roky rokúce.
A to, že sa iní ľudia neriadia podľa ich predstáv, nuž, áno - stáva sa 😁
@nyusika suhlasim. Ja som z tych, ze som stastna ak mala dostane nieco od babky. Zial, iba od jednej. Moja maminka uz tu nie je.. :( tak som stastna, ze ma jednu, ktora ju miluje a kupi jej nieco. Asi by ma viac mrzelo keby nedostala nic..
Su aj horsie veci ako kopa hraciek.. za mna je ten zaujem dolezitejsi.
ďakujem za množstvo komentárov, ja chápem všetky ktoré píšete že máme byť radi že sa zajímajú o vnúčatá, že im doprajú.. avšak baby, ja nie som nejaká prvomamička s jedným dieťaťom, ideálmi o výchove, extrémna minimalistka s vymedzeným štýlom výchovy... toto čo som tu napísala je naozaj dlhodobý problém so štyrmi deťmi a MNOŽSTVOM nepotrebných vecí, ktoré prinesú instantnú párminútovú radosť, ktorá sa rozpustí akonáhle je po oslave, alebo aj skôr. Nedeje sa to len na oslavách, vypichla som ich, lebo tam je to pre mňa najviac ťaživé. Deje sa to aj bežne, pri bežných návštevách počas celého roka. Presťahovali sme sa do domu z paneláku, predtým sme operovali argumentom že sa nám také množstvo vecí do bytu nevmestí. teraz oni majú protiargument že do domu sa zmestí..Áno, hnevá ma to aj z tohto pohľadu, nemám rada zapratané bývanie, nerada stále riešim komu čo darovať, ako sa toho zbaviť - zaťažuje ma to, pretože to nie je o pár veciach raz za čas.
Mňa veľmi trápi to že nedokážem deťom s manželom komunikovať náš postoj k obdarovávaniu sa, cítim sa v ich očiach ako zlá mama ktorá im nedopraje keď babka áno. Aj babka to tak pred nimi a pred nami vždy obráti, že ona proste má potrebu nakupovať a nemáme sa do toho ako ridičia miešť je to jej vec a hotovo. Svokor nám stranu síce slovne podrží, že to je už prehnané, ale babka nakúpi aj tak.. aj do zásoby, má plne skrine a šuflíky hračiek..
No ja si nesiem z rodiny filozofiu sviatkov takú že keď niekto slávi meniny či narodeniny, je to jeho deň, on má privilégium dostať darček, jemu sa upečie torta, jemu sa blahoželá a on je v ten deň výnimočný a má právo sa tak cítiť. My ostatní sa tešíme s ním z jeho dňa a toto všetko mu doprajeme, lebo ho ľúbime.
Keď však tri deti dostanú rovnaké množstvo hračiek a hlúpostí, oblečenia ako ten oslávenec, nepríde mi to fér voči tomu oslávencovi. Veď v čom je potom tá oslava jeho? len v tom že jemu potrasú rukou s nejakou narodeninovou frázou? Ako ich naučím skromnosti a úprimnej radosti z radosti toho druhého?
viete, naozaj ešte raz,... svokrovci sú dobrí ľudia a vážim si všetko čo pre nás a naše deti robia, ale v tejto rovine nakupovania nepotrebností sa cítim zahnaná do kúta a nerešpektovaná dlhé roky a trápi ma to.
Všade sa vraví o uvedomelom nakupovaní, o šetrení planéty.. ale ako sa to naučia ďalšie generácie, keď od malého malička je problém ich viesť k tomu, ževeci nie sú samozrejmosť.. neviem no.. ja som len po tých rokoch už unavená proste
@jahodova01
pokial je toto jediny problem, bud rada, ze iny nemate.
normalne sa deti pohraju, ked ich hracky omrzia, pozbieras a bud posunies dalej zadarmo, alebo predas na burze.
vy ste rodicia, gro vychovy je na vas.
este by stalo za napad tie veci pozbierat a raz za cas odniest k svokrovcom so slovami - aby sa aj u vas mali deti s cim hrat.
cim viac odnesiete, tym lepsie