Dobrý deň,chcel by som požiadať o názor na mňa či som naozaj človek ktorý si zaslúži nálepku vypočitavec. V skratke by som približil problém. Vlastním byt,v ktorom žije moja matka,druhý byt vlastním spolu s priateľkou. Ja som bez deti,priateľka deti ma,no nebývajú spolu s nami,už sú dospelí. Problém medzi nami nastal po návrhu priateľky na sobáš,ktorý som ja dočasne odmietol. Navrhol som iba spolužitie s následnou dohodou,v prípade mojej smrti moja polovička bytu ktorý vlastním s priateľkou pripadne jej, v prípade jej smrti vyplatím 50% z ceny nášho spoločného bytu jej dedičom. Peniaze ktoré máme teraz v hotovosti budú spoločne, na spoločnom účte. Byt ktorý vlastním ja a býva v ňom moja matka chcem vynechať z našej dohody. Toto moja priateľka odmietla,že ak nebude sobáš nechce žiadnu dohodu,čo jej slúži k cti. No pri každom našom konflikte ma označí za vypočítavého človeka. Myslíte že je to tak?
Skôr mi vypočítavá príde ona.
ona je vypočítavá, do cudzieho bytu ju a jej deti nič nie je
Aj mne pride ona vypocitava. Si to dobre zratala a navrhla aby si si ju zobral? Tak v tomto som staromodna- impulz ma ist od muza.
Tak ja to chápem tak, že chce ťa za manžela, nie tvoj byt (na ktorý by aj tak nemala ako manželka nárok, keďže si ho získal pred uzavretím manželstva). A skôr to chápem, že sa cíti ohrdnuta
Kazdy chcete nieco ine ona svadbu ty nie. Rozisla by som sa s nou . A potom ta nazve vselicim no uz ta to nebude trapit.
Skôr je vypočítava ona....pretože si veľmi dobre uvedomuje,že sobášom získa viac ako dohodou.Aj na toto slúžia niekomu manželstva...cesta ako prísť k dvom nehnuteľnostiam.
"Peniaze ktoré máme teraz v hotovosti budú spoločne, na spoločnom účte." Vlastnik uctu moze byt len jeden, ale tou dohodou sa to da mozno dako osetrit, ze kto zdedi ako, to treba s notarom rozobrat. Ale ten tvoj navrh je v podstate podobny ako manzelstvo, ci? Okrem toho bytu, kde byva mama. Lebo tam by dedila tvoja partnerka a po nej - jej deti. Tam sa da dat vecne bremeno - dozivotne byvanie mamy. Inak si myslim, ze partnerka tym, ze vlastni polku bytu, ma o byvanie postarane a sobas riesi z nejakych inych pohnutok. Ci myslis, ze vypocitava je ona?
@klip0 po jeho smrti ma nan narok. Dedenie nie je rozvod. Tam dedi aj majetok z pred sobasa. To by potom neboli cierne vdovy a zlatokopky co si zoberu stareho a hlavne bohateho z potom uz len cakaju a dufaju kedy zomrie.
...ak by si(nedajboh)zomrel ty tak by teraz dedila tvoja mama? A ked zomrie aj ona tak byty pripadnu komu? Ano, priatelka je vypocitava a chce svojim detom zanechat(aj)tvoj majetok.
@doriiis nededila by všetko, lebo ak zadávateľ nemá deti, a má rodičov tak dedia rodičia a manželka.
A navyše ak nemá deti zadávateľ, tak vie u notára spísať závet a v tom úplne z dedenia vynechať svoju manželku @stanostano1 lebo manželka nie je neopomenuteľný dedič.
Takým dedičom sú len vlastné deti.
Neviem kto z vas je vypocitavy, ale ty sa vyhybas sobasu navrhom nejakej dohody o majetkoch a ona nechce z tvojeho imania nic, len byt tvojou manzelkou. Tak bud si ju vezmes alebo si ju nevezmes. Bud s tebou ostane aj bez sobasa a trapnej dohody o majetku alebo neostane.
Ked zomries, tak ci tak bude dedit manzelka, cely tvoj majetok. Ak chces zabezpecit matku, tak daj na ten byt kde byva vecne bremeno dozivotneho uzivania. Vylucit zakonneho dedica z dedenia mozes len zavetom a aj to len za velmi prisnych podmienok. Ak budes vdovec ty, tak nebudes mat co dedit, okrem spolocnej hotovosti a po tebe budu dedit ini pribuzni, v prvom rade tvoja matka ak bude vtedy este zit, nie nevlastne deti.
Neviem ako ti napadlo kalkulovať s jej polovicou bytu v prípade jej smrti. Deti sú neopomenuteľní dedicovia, takze keby sa jej niečo stalo, polovica bytu ide do dedičského konania, kde budú vysporiadané všetky jej majetkové veci v prospech detí. Teba sa to vôbec netýka, tak akoby sa ani jej netýkalo naloženie s tvojou polovicou v prípade tvojej smrti…
@stanostano1 zasne ako sa zvrtla táto debata..zato ze niekto nechce žiť len tak na hromade, ale chce svadbu je hneď vypočítavy? Koľko je tu diskusii o tom ze zeny chcú dokopať muža k svadbe a nikto ich neobvini z vypoctavosti. Skôr čítam o tom ako je muž nezrelz keď svadbu nechce a bojí sa záväzkov... co ja vidím v príspevku je, ze ona chce byť tvojou manzelkou, chce zavazok..ved ešte aj tvoju dohodu o majetku odmietla .
@tiezjedna
Ak si čítal pozorne,ja nepočítam z jej polovicou bytu vôbec
@stanostano1 @zalka v úvodnom príspevku stojí toto: "v prípade jej smrti vyplatím 50% z ceny nášho spoločného bytu jej dedičom."
Tento úkon ti na základe ničoho neprináleží. Ty s jej majetkom nemôžeš nakladať. Toto sa rieši výlučne v dedičskom konaní.
@doriiis on nikoho vydeďovať nebude.
Vydeďujú sa vlastné deti, tie on nemá. ON ako slobodný bezdetný muž môže spraviť závet a určit svoj majetok komukoľvek.
Ak by sa oženil tak aj ako ženatý bezdetný muž môže svoj majetok závetom určiť komukoľvek.
Ak by mal deti, tak vtedy nemôže svoj majetok závetom poručiť akoľkovek a deti musia vždy dediť alebo musí byť vážny dôvod na vydedenie
Ona si ťa chce zobrať kvôli majetkom? Či z akého dôvodu nechceš svadbu ale závet by si spisoval.
@stanostano1 podľa toho ako popisuješ situáciu, si myslím že je to fér z tvojej strany a nič zlé si nenavrhol. Nie je dôvod na ofuky. O prvom byte, kde žije tvoja matka by som nediskutovala. Druhý byt, a tvoj návrh kde žijete spoločne je tiež ok, ona je ešte viac vo výhode, bez manželského zväzku by si jej odkázal po smrti svoju polovicu, proste by ostala zabezpečená, s istotou strechy nad hlavou.Myslíš na ňu. Ona na teba nie, ona by chcela po smrti zo svojho podielu vyplatiť dedičov (tebou) . Dohoda, je odvodená od slova dohodnúť sa. Ona zjavne nechce. Lebo to čo navrhuje ona, je výhodné len pre jednu stranu... v tomto prípade tu jej 😉
@stanostano1 aky mas dovod, ze si ju nechces zobrat? A este ze ,, docasne ,, nechces? Nechces sa zenit? Toto vedela uz pocas doterajsieho vztahu, alebo zije s Tebou s tym, ze sa vezmete.
Vypocitavy v majetkovom smere nie si, aspon sa z napisaneho nejavis, ale ak ju zavadzas od zaciatku s vidinou manzelstva, o ktore zaujem nemas a ona s tum rata id zaciatku, tak to tiez nie je charakterne.
@stanostano1 mne to pride, že to obvinenie , že si vypocitavy súvisí s niečím iným, nie s bytmi... to sa spýtaj ale jej, prečo si to myslí.