Návštevy svokrovcov

anicka246
13. mar 2014

Ahojte žienky, mám asi taký istý problém, ako väčšina z vás.. Musím sa ale posťažovať, na manžela nechcem až tak veľmi tlačiť a s mamou som sa už rozprávala, no chcem vedieť že niesom jediná. Svokrovci väčšinou ked prídu, tak neohlásene, alebo zavolajú, že za 5 minút sme u vás... a vôbec ich ani nenapadne, že mi môžme mať aj iné plány, no proste katastrofa,. Minulý víkend mali prísť okolo pol 3, pred 12:00 klopali, MM mal ísť vonka s malým, ja som chcela vysávať, chodbu umyť atd, no jasné že som nemohla, v nedelu som chcela už oddychovať, takto sme museli v nedelu riadť, no to je len jeden príklad, keby som mala všetko písať tak je to sloh. a včera to isté manžel je chorý včera bol doma pred pol 10 ráno volali že za chvílku sme u vás malý okolo 10:00 chodí spinkať takto tu sedeli do 12tej, a keby aspoň že tak prídu na hodinku hodinku aj pol, ale aj tú sobotu o 12:00 prišli o pol 7 večer odišli, to je strašne dlho na také malé dieťa.. pol roka bude mať malý, a vždy ked sú tu tak dlho, tak mi zle spinká aj v kočíku vonka aj večer je to horšie.. ja už neviem mm ma chápe aj súhlasí vraví že mama jeho to nikdy nerobila že by k niekomu šli neohlásene že to nechápe...pri najbližšom telefonáte mi sľúbil že im to povie, tak som zvedavá že čo.. dakujem za vaše rady a skúsenosti ..

monicm
13. mar 2014

nehovoríš náhodou o mojej rodine?lebo u nás to isté,ale so švagrovcami (svokrovci vtedy,ak sú s nimi,nakoľko oni sami nemajú auto).u nás zatiaľ nepomohol ani rozhovor,teda,trochu hej,jediné čo zabralo je to,že proste ked sa ohlásia 10 minút pred tým,ako majú prísť,tak proste na rovinu poviem,že máme už iné plány a nemienim ich meniť,že sa mali ozvať skôr.prípadne ak ideme von,poviem,že ideme tam a tam a ak chcú,nech prídu za nami. (ak je to ihrisko,prechádzka a pod. ) no a čo sa týka neskorých odchodov,fungovali sme tak,že proste sme sa začali o pol siedmej chystať na spanie a hotovo.ked chcú,nech sedia dalej,ale nemohla som sa im venovať,chystala som si deti na spanie.svokor ten to pochopil vždy hned a chcel sa zberať,so svokrou to nehlo a sedela dalej.ja som zvykla a prestala to riešiť.ked niekto nechápe,tak nechápe.a keby prišli skôr,tak proste ma to netrápi,manžela by som normálne poslala von,ak chcú,nech sa pridajú,ja by som si zatiaľ zotrela podlahy.na rovinu povedala,prepáčte,čakali sme vás neskôr,ved sme boli dohodnutý na pol tretiu,potrebujem si to dokončiť a manžel ide so synom na prechádzku,lebo to potrebuje.možno rozhovor u vás pomôže,ak nie,dajte im najavo,že sa im nebudete prispôsobovať.ja som dlho mlčala a prispôsobovala sa,potom som si povedala,že moje deti a moja domácnosť mi je dôležitejšia ako niekto,kto ma nerešpektuje.a postupne sa učia,že nie som napák na gumičke a že tiež mám svoje plány,povinnosti a pod.nevedia to,ale učia sa 😉

hviezdicka111
13. mar 2014

@anicka246 u nas to presne takto funguje...dokonca svokra, ked sa dostane z akychkolvek dovodov do BB, okamzite skonci u nas...neohlasene, pripadne ohlasene tak, ze vola dobre nie spred vchodovych dveri 😀 potom som este ta najhorsia zena, ktora ma v byte neporiadok, vsade ma rozhadzane veci pre malu, nema umyty riad a podobne....muz sa im tiez pokusal dohovarat, ael nepomohlo....takze mne neostava ine, ako sa zmierit s necakanymi navstevami a potom blbymi poznamkami o tom, aka som neschopna zena, matka....

sono2
13. mar 2014

No. To tak býva, že sa svokrovci chovajú v každej rodine ináč...

jasminet
13. mar 2014

nam to tak babka svojho casu robila. v nedelu o osmej uz sme s bratom z okna videli, ze babka je pod domom, tak sup zobudit rodicov, ti sa aspon prezliekli z pyzama, babka sokovana, ze sme este neranajkovali, ale aspon sme boli prezleceni. a dlho dlho to robila.
robila a skusala to aj u druheho syna a jeho rodiny, ale... tam je po istom case prestali rano otvarat dvere, akoze nie su doma alebo spia, tak babka sa musela ohlasit ked tam chcela ist - neboli mobily, tak pekne z domu volat 😀 postupne pochopila aj u nas, ze sa treba ozvat dopredu 😀

anicka246
autor
13. mar 2014

@hviezdicka111 čoo ved ale ja sa stým nezmerim :( no dúfam že ked im to mm pekne vysvetlí že pochopia..budem sa modliť 🙂

klincek
13. mar 2014

@anicka246 no ak nabuduce zavolaju, ze su na ceste, tak im povedz, ze nie ste doma a vratite sa o tri hodiny. a ked bez ohlasenia zaklopu, tak sa chystate prec na pol dna 😠 . toto sa nerobi, ja by som bola velmi neprijemna..

hviezdicka111
13. mar 2014

@anicka246 no my sme to vysvetlovali niekolkokrat....odpoved bola, ze ved oni nie su cudzi ludia a chapu, ze nemoze byt stale vsetko v byte vylestene...ale hlavne svokra to chape asi tak, ako som vyssie napisala 😀 😀
moji rodicia, surodenci, proste nikto z mojej rodiny si nedovoli chodit ku nam len tak, bez ohlasenia...ale tito to nepochopia asi nikdy...

anicka246
autor
13. mar 2014

@hviezdicka111 no ved práve, a prečo je to tak ty kokos? ani moja mama ani brat neprídu bez ohlásenia hoci bývajú o tri vchody dalej ale vždy mi zavolajú a ked náhodou niečo máme tak to chápu a neprídu.. ale oni račej nazavolajú aby sme im emohli povedať že niečo máme, a budeme to robiť asi tak ako napísala klincek..

mokon
13. mar 2014

@anicka246 aj u nás podobne a to keď sa ešte len vraciame z práce, oni už vysmiatí čakajú 15 minút pred dverami, ja neviem, čo skôr, či upratovať po ráne, chystať pohostenie, vybaľovať nákup, proste des!

hajajanka
13. mar 2014

@anicka246 Ak ti vo prekaza, tak to ries sama a nie cez manzela. Manzel nie je manzelkin hovorca. Ja, nastastie, taketo prepadovky nemavam, ale keby boli, tak by som povedala, ze si to nezelam. A uz vobec nie, ked mam iny program. U nas, ked je navsteva a dieta ma ist spat, tak ja sa zdvihnem a dam ho spat. Taktiez navstevy navigujem tak, aby sa nam to hodilo do denneho rezimu.
Jednoznacne povedz, ze toto ich spravanie je pre teba neprijatelne a vyzaduj ohlasenie vopred. Ak s tym budu mat problem, ich vec. Ked vam zavolaju, ze o pat minut su u vas, tak povedzte, ze mate ine plany a zaveste. Alebo povedzte, ze nie ste doma a zaveste. Ziadne vysvetlovanie, ziadne debaty. Ja by som si v zivote nedovolila ist na navstevu neohlasene, ani k mojej sestre, ani k nasim. Vzdy zavolam, ci su doma a ci maju cas. Ak sa prave chystaju von, maju navstevu, idu na navstevu alebo nieco ine, tak si dohodnem iny cas.
Nenechaj si tuto situaciu prerast cez hlavu a zariad si to sama, ako tebe vyhovuje.

jahodka8
13. mar 2014

@anicka246 Podobné zažívam aj ja, 10 rokov som to vydržala a potom som už povedala, že si neprajem návštevy len tak. Vždy to boli komentáre o tom, že treba nám viac upratovať, robiť hento - tamto, čo som varila, aké mám pre nich pohostenie.

drobcek26l
13. mar 2014

Urob to párkrát ako ja. 2x mi zazvonili pri dverách, išla som k susede a tvárila som sa že niesme doma. Potom ich to omrzelo že sa vždy previezli zbytočne a odvtedy dajú vždy dopredu vedieť kedy prídu

toniesomja
13. mar 2014

tak tentokrát som sa rozhodla prispieť tiež na temu svokra...všetko sa ľahko číta a radí, no ked si sama neviem poradiť...
s priateľom bývame oproti jeho rodičom cez cestu cca 3 mesiace. Nie sme ešte zobratí,ale budem písať svokor-svokra..
Svokra sa s mužom nejak veľmi nerozpráva, takže sa po práci doma nudí,všetko ma do 16h hotove, a ja ked prídem o 17h z práce domov,už aj ju mám doma nasačkovanu...Kedže má klučik,nezvoní,vojde a povie: to som ja..
a čo jej mám povedať,že chodte preč? Vzťah s nou mám priateľský, rada s nou idem napr. na nakup,pomože mi v zahrade,nechcem posobiť,že som nevdačna. A navyše je typ,ktorý by sa urazil,keby jej čosi poviem...Takže tiež neviem,ako jej naznačiť,že nemusí chodiť každý den po práci,ona sa chce veľmi rozpravať,ale ja občas nie, nemám chuť riešiť dalšie veci,počuvať ju...Potom si poviem,že ved ona sa nudí,tak čo bude doma...No a takto si asi postupne zvyka...Neviem čo jej mám povedať,že volajte mi? ked si vidime z dvora na dvor napr?budem to musieť prebrať s drahým,ak to bude trvať aj nadalej. Nechcem,aby sa urazila..mám ju rada,radšej ako svoju mamu,ale už mi pije krv 😒

hajajanka
13. mar 2014

@toniesomja Riesenim je zobrat klucik 🙂

anicka246
autor
13. mar 2014

@toniesomja ved ja ich mám tiež rada a to je to že tiež nexem vyzerať že som nevdačná.. ale toto sa proste nerobí.. a to ešte nemáte dieťa.. oni ked prídu tak sú okolo neho non stop, pritom on má svoj režim je na hracej deke, v kresilku atd.. ale takto len leží a je obklúčený..

anicka246
autor
13. mar 2014

@hajajanka oni klopú hore, dole si otvoria ale hore zaklopú..

toniesomja
13. mar 2014

@anicka246 my sme byvali u nich 2 roky, aj vtedy nam stale behala okolo izby...takže to je ťažko odnaučať, a hlavne moj sa tvari,že on je zvyknutý...snažím sa nad tým nepozastavovať a nevytačať, uvidíme teraz na jar,ked bude mať robotu u seba na zahrade..či to prestane

elina25
13. mar 2014

a moja sa už dlho neozvala to bude asi to ticho pred búrkou 😀 😀 😀

jasminet
13. mar 2014

@toniesomja tak v prvom rade by som minimalne stricla kluc zvnutra do zamky, aspon by musela zazvonit. a na to zvonenie asi neopovedala - proste si nepocula. ked uz teda jej nic nechces hovorit.

pipinulkaa
13. mar 2014

no baby. co vám mam povedat ja moja svokra je u nas kazdodenne od tretej do osmej 😀 😀 správa sa tu ako doma a takto uz fungujeme vyse dvoch rokov na stedry den mi pukli nervy na muza som urobila krik - pretoze aj na stedry den tu uz o tretej bola, museli sme sa kvoli nej ponahlat domov od mojej mami.. . no co vam poviem, a nic sa nezmenilo ani po scene pred mojim, ten sa jej asi boji aj nieco povedat lebo je to jeho mama. ale tak mne to uz ide hore krkom.. neviem co stym zas svokru mam rada, ale toto je uz privela kazdy den tu byt keby radsej malu vzala k sebe alebo aspon vonku ale ona pride sadne si a sedi tu do vecera.. ku mne ani ziadna kamoska nemoze prist lebo je tu stale. a ked aj by mi prisla navsteva svokre to neprekaza aj napriek tomu tu sedí... :-/

azbestica
13. mar 2014

@anicka246 uplne presne to iste riesim aj ja....aj dnes to tak bolo a dotrepu sa rovno o 1200! uz kolko krat sa stalo ze sme neboli doma ked prisli alebo sme prave boli na odchode....tak sme sa pekne domov vracali lebo mi to bolo neprijemne! my sme im uz niekolko krat aj hovorili ze ked k nam idu tak nech sa ohlasia ...tak teraz uz daju aj celych 15 min dopredu vediet. v uplne najlepsom pripade v sobotu vecer volaju ze pridu v nedelu....a ked sa nedovolali tak prisli aj tak! samozrejme sme mali ine plany na nedelu ako nepredvidanu navstevu. potom aj tie navstevy tak vyzeraju ako mam byt v pohode ked pridu o 12. ked mam fofry aj tak s malou a nie este im sa nejako venovat a aspon minimalne ich pohostit. nech sa potom necuduju ze nemam chut byt nejako extra zhovorciva a mila :(
skoda reci asi sa nikdy nezmenia! ☹

toniesomja
13. mar 2014

@jasminet lenže ona presne vidí,kedy prichadzam domov,bývame v dome...zvonček musíme žiaľ doriešiť,možno ho bude používať potom..

jasminet
13. mar 2014

@toniesomja vsak to je ok, ale tak si po prichode isla na wc, do kupelne, si unavena a isla si si lahnut...a ked nemas zvoncek tak este lepsie, s klucom v zamke si neotvori, klopanie si nepocula.... 😉

dazdovka
13. mar 2014

@toniesomja dajte si na bráničku elektronického vrátnika a namiesto kľučky GUĽU

toniesomja
13. mar 2014

@pipinulkaa presne,BINGO! u nas je tiež ako doma,lebo chodila okolo toho domu robiť aj predtým,ako sme sa zoznamili,...pride si a sedí,potom sa začnem chystať preč, tak niekedy po pol hodke,niekedy po hodke odide...a chce sa stale rozprávať..ja sa narozprávam v práci dosť..ako daleko býva od vas? ja to zatiaľ tolerujem, skor intolerujem treti mesiac,ale pevne verim,že to skončí..

toniesomja
13. mar 2014

@dazdovka ten zvonček musíme buduci týžden poriešiť jednoznačne

pipinulkaa
13. mar 2014

@toniesomja u nas to je uz hodne dlho uz vyse dvoch rokov.. - ako daleko od nas byva? 5minut cesty, ona byva na kopci my pod.. no ja tolerujem ak tolerujem, zalezi cim ma naserie 😀 neznasam ked mi zacne upratovat veci a ja potom hodinu hladam kde to je alebo jej musim telefonovat kde to dala. alebo ked sa mi stara do vychovy a oblec jej toto a toto lebo je takto a takto no vtedy uz kypým 😀

cybulka
13. mar 2014

som svokra a mám to šťastie, že o mne sa nikdy nič na túto tému nezjaví 🙂 V živote by som si nedovolila nielen svojim deťom ale žiadnemu živému tvorovi narúšať základné ľudské právo na vlastné súkromie. Po vlastných skúsenostiach s mojou svokrou, ktorá rovnako ako tie, o ktorých píšete považovala za normálne kedykoľvek ju napadlo alebo išla okolo, vnútiť sa na domovú prehliadku pod krycím menom "káva", môžem odporúčať len jedno jediné čo funguje a to je priama, osobná, prívetivá, taktizujúca a tisíckrát tá istá komunikácia - vy a svokra. Moja sa najprv urazila, ohovárala po celom meste ale ja som bola stále slušná a milá a dookola som jej pomaly a precízne opakovala, že ju veľmi ľúbime a napriek tomu k nám nemôže chodiť bez ohlásenia, lebo to si ľudia čo sa ľúbia NEROBIA. Poctivo som jej vysvetľovala ako ma jej prepadovky privádzajú do mdlôb až jedného dňa prestala byť prepadové komando. Potom sa síce teatrálne ohlasovala 24 x vopred pred každou návštevou a myslím, že to vlastne nikdy celkom nepochopila ale cca po polroku sme to doladili k spokojnosti oboch strán. Nezabúdajte, že celý problém sa nevolá svokra versus nevesta, ale ľudia, ktorých v živote nikto nenanučil taktu a empatii versus zvyšok sveta 🙂 🙂 🙂

ajsenz
13. mar 2014

my sa chvalabohu nestretávame ! 🙂

pipinulkaa
13. mar 2014

@ajsenz závidím ti 🙂