Návštevy s rodinou, kamarátmi

18. sep 2022

Prosím vás o úprimnú odpoveď. Niekedy mám pocit, že sa nevyznám v ľuďoch, že mám akoby čudné očakávania od svojho okolia. Často sa mi stáva, že sa rodina alebo kamaráti sami ku nám pozvú na návštevu. Vyzerá to napr. takto:

Kamoška má narodky, zablahoželám jej (telefonicky alebo cez chat) a ona povie, že dávno sme sa nevideli, mohli by sme sa stretnúť, čo robíte v nedeľu, prídeme vás pozrieť...

Alebo segra a jej detvák majú narodky, volám jej, blahoželám a ona povie: Kedy sa stretneme a u koho u vás či u nás? Mohli by sme u vás, prídeme v sobotu na obed... Ja nepoviem, donesie koláč, donesie maškrty deťom a pod. Ale prečo u nás? Nemáme väčší byt... dokonca musím potom rozťahovať stôl v kuchyni, premiestňovať nejaké veci aby sme sa tam pomestili...

Akoby ľudia v mojom okolí sú vyprahnutí staraním o deti, rodinu, prácu a nechce sa im stretať s druhými tak, že by niečo pre to spravili oni sami, že chcú byť akoby hosťami, o ktorých sa iný postará. Všetkých tých ľudí vidím rada, keď už sú tu, nabije ma to, teším sa z nich.

Mňa vždy strašne udiví, že sa ľudia takto samopozvú hoci napr. majú sviatok oni. Mňa by to nikdy nenapadlo. Za slušné a zvyklé by som považovala pozvať na oslavu ja, keď mám sviatok. Robíte to aj vy takto niekedy? Je to len tým, že sa neohradím a nepoviem nie? Neviem či sa dá tomu porozumieť - ja stále totiž nechápem, ako to tých ľudí vôbec môže napadnúť, že sa pozvú.

letfenixa
18. sep 2022

Tak keď nevieš rozprávať a neodpovies, že veď u vás, vy oslavujete, tak čo sa cudujes.

pukina
18. sep 2022

ak ti to vadi, treba to povedat, ludia fakt nemaju vestecke gule, aby vedeli, ze ti to prekaza a nezelas si to

kamatopo
18. sep 2022

No musíš byť rýchlejšia a pozvať sa ako prvá😂.

ivangeline
18. sep 2022

Nao. Je to len tym,ze nic nepovies. :D To je take tazke povedat,ze co keby sme nabuduce prisli my k vam? Lepsie bude,ked dojdeme my. Uz sme dlho neboli u vas,dojdeme radsej my. Nerobi nam to problem..

marca12
18. sep 2022

Mas chybu v komunikacii. Ked sa ta sestra spyta,ci u nich alebo u vas,tak nabuduce povedz,ze pridete vy. A ked sa niekto pozve,tak nech pride poobede a nie k obedu. A ked nerada chystas hostinu,tak vysyp do misky nakupene slane,sladke pochutiny a nemusis sa trapit s chystanim. Nerob to,co ti nie je neprijemne a nehanbi sa povedat nie.

elenita
18. sep 2022

Alebo si skratka dobra hostitelka a ludia sa u Vas citia dobre 🤔

estrella5
18. sep 2022

Toto našťastie v svojom živote nemusím riešiť, ale chápem ťa 🙂 Riešenie je odkomunikovať si to... My s najbližšou rodinou už máme zaužívané kto ku komu chodí, ale neriešime nejaké extra pohostenie, kávu si spravím hoc aj sama 😁 a otvoriť balík tyčiniek tiež nie je problém... Veď sme najbližšia rodina, nevnímame návštevy štýlom "som hosť, obskakuj ma"...

A s kamarátmi trávime čas mimo domovy - ideme na kávu, obed, do prírody sa prejsť so psami,...

janetinka27
18. sep 2022

so sestrou si asi v kontakte aj mimo gratulacii. tak sa pred sviatkom opyta: budete na narodeniny robit oslavu/posedenie?
ked sa k tebe kamaratka pozyva, povedz, v nedelu mame uz nieco ine, ideme k rodicom/na vylet/chceme si oddychnut. ale mozeme si ist cez tyzden sadnut do cukrarne
aj ked mne aj tento prispevok pride taky "aby bolo o com na koniku pisat"

dzulik_
18. sep 2022

Ber to tak, že sa u teba ľudia cítia dobre, preto sa k vám sami pozvú 🙂
Mne sa tiež ohlásia napr kamošky či by mohli prísť pozrieť, nepríde mi na tom nič zvláštne. Takisto keď viem, že mám cestu niekam, kde mám kamošku, ktorú som dlho nevidela, tak zavolám a spýtam sa či je doma, že idem okolo a rada by som ju na chvíľu videla. To isté platí opačne. A dokážeme si vzájomne povedať nie, ak to niektorej strane nevyhovuje. Všetko je o komunikácii. Ale toto čo si písala, že dotyčný má sviatok a máte to oslavovať u vás je dosť čudné..

babulkomale
18. sep 2022

Tiez to nechapem, bola som desatrocia zvyknuta ze na navstevu pozyvam ja a vydala som sa do kraja kde sa samopozyvaju ludia sami, ze prideme vas pozriet 😃
Ale casom som to odburala a zmenila na to, ze pozyvam ja. Treba len narovinu povedat.
V tvojom pripade napriklad ze k vam ich pozves ked budes mat ty narodky, bohuzial z dovodu casovej vytazenosti ti nevychadza hostit aj inych oslavy. Narovinu.

elizabet173
18. sep 2022

ty nemáš ústa? Dovolia si k tebe toľko, koľko im dovolíš ty. Kamoške poviem, máš pravdu, dávno sme sa nevideli, počkám ťa v utorok o piatej v tej novej kaviarni na rohu. Trepe sa k tebe niekto na obed? Fajn, stretneme sa v pizzérii. Ak sa striedate, raz tam, raz tam, nevadí ti to, je to v poriadku, ale ak je to tak, ako píšeš, nik iný to nezmení, ako ty sama. Povolila si to zopár krát a stalo sa z toho pravidlo. Mne sa nanominovali tiež raz, druhý krát, keď sa pýtali, či môžu prísť (mňa k nim v živote nepozvali), tak som povedala nie. Ty to nedokážeš?

sashabb
18. sep 2022

Už si prídem ako papagáj, ale v každej diskusii poukazujem na to, že chýba komunikácia. Tak ako to napíšeš sem, tak to povedz aj im. Aký je problém povedať kamarátke alebo nebodaj sestre protiargument "prečo u nás veď sviatok máš ty?" to sa hanbíš jej povedať ? nechápem 🙄

tykat
18. sep 2022

"...dávno sme sa nevideli, mohli by sme sa stretnúť, čo robíte v nedeľu, prídeme vás pozrieť..." odpoved "...vies co ja radsej vypadnem z domu, dajme niekde kavu..."

"...Kedy sa stretneme a u koho u vás či u nás? Mohli by sme u vás, prídeme v sobotu na obed..." odpoved "...sobota mi vobec nevyhovuje, budem upratovat, obed len objedname, a popravde radsej niekam vypadnem, podme niekam, dame prechadzku, kavu, decka na ihrisko..." alebo na drzovku "ty si oslavenec, pozyvas takze na kave u vas"

A ked budes gratulovat tak pis SMSku alebo maj rovno pripravenu odpoved ked vies ze sa sami pozyvaju.

ninusa221
18. sep 2022

My mame tiez v rodine jeden párik ktorí sa osamostatnili a chceli sme ist uz 3 krat pozriet a vzdy daka výhovorka ze bud maju bordel alebo niekde idu ( popritom vzdy ked pridu ku nam povedia ze uz my ich musime prist pozriet), tak som sa nasrala a ked nas posledny krat odfajcili povedala som dost a napisala som ze sme si uz zvykli dostala som videnne a tym je to vyriešené )😀

whatever1
18. sep 2022

@ninusa221 Ak povedali ze maju bordel, alebo ze niekam idu, tak predpokladam ze si chcela prist neohlasene, bez toho aby ste sa vopred dohodli. Preco si sa radsej nespytala kedy by im to vyhovovalo?

lintu
18. sep 2022

Tento druh samopozvania je este v pohode. Osoby sa pytaju, davaju ti moznost diskutovat. To, ze ty tu moznost nevyuzivas, je, bohuzial, druha vec. Kazdopadne vobec to nemusi byt o vychcanosti ludi, ze sa im nieco nechce, ale o pocite, ze im je u vas dobre. Ak sa ti nieco nepaci, snaz sa to vyriesit skor, ako to prerastie do zvyku.

ninusa221
18. sep 2022

@whatever1 vzdy sme im dali vediet jeden den dopredu. Jeden krat povedali dokonca nak prideme a na druhy den to bolo ze my prideme nakoniec lebo idu nieco vybavit tak sa zastavia… potom sme sa zas dohodli ze prideme boli sme spolu v ten den a hned vyhovorky ze no vsak uvidime a na druhy den nam nedvíhali telefon. Tak nechapem naco nas stale volaju ked sa vyhovárajú. A to nechceli prist ku nam ale k mojej svokre lebo byvaju od nas 200 km.

ninusa221
18. sep 2022

@whatever1 raz sme dokonca isli na dovolenku na druhy den vsetko zbalené v chladnicke nic a len tak zrazu zavolali ze nas pridu pozriet tak som sa snazila aj pohostiť co chladnicka dala… ale neodfajčila som ich lebo mi to bolo blbe…

autor
18. sep 2022

Ano baby, mate pravdu, neviem povedat to nie : ) Mne je napokon dobre, nie som leniva prichystat a tak, rada ich vidim, ak sme sa dlhsie nevideli... Len asi mam taku vyprahnutu chvilku, ze by som uvitala aj opacne garde a ja sa samopozvat neviem, iba ako taka kvargla na polici cakam 🙂 Dneska po n rokoch ma potesilo uprimne pozvanie. Od kamarata - pridite ku nam na orechy...

nikdenikto
21. sep 2022

Všetko najlepšie, kedy ti môžem dojst zagratulovať osobne? Ahoj, v sobotu ste doma? Prídeme zagratulovať