Návšteva starých rodičov v Čechách bez súhlasu otca

gabriela_b17
8. jún 2022

Dobrý deň,chcem sa spýtať,či tu niektorá nemáte skúsenosť s tým,ak má matka a deti trvalý pobyt na Slovensku,ale babka a dedko žijú v zahraničí,resp. v Česku, či ich môže zobrať k ním na návštevu bez toho aby s tým súhlasil otec detí,pretože jej to nechce dovoliť a už raz tvrdil,že by išlo o únos bez jeho súhlasu, samozrejme sa vráti naspäť, deti tu chodia do školy,majú tu trvali pobyt. Ďakujem za odpoveď

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
8. jún 2022

@gabriela_b17 vzhľadom na okolnosť, že ide len o výlet resp. krátku dovolenku, súhlas otca detí nepotrebuje. Uvedené vyplýva z ust. § 35 zákona o rodine :

"Ak sa rodičia nedohodnú o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností, najmä o vysťahovaní maloletého dieťaťa do cudziny, o správe majetku maloletého dieťaťa, o štátnom občianstve maloletého dieťaťa, o udelení súhlasu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a o príprave na budúce povolanie, rozhodne na návrh niektorého z rodičov súd."

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že súhlas otca detí by potrebovala na trvalé vysťahovanie maloletých do cudziny - čo nie je tento prípad.

kiki68
8. jún 2022

@gabriela_b17 nie nemoze bez suhlasu prejst hranice. Zial keby to on uda, tak je problem. Ani Cesko nie je vynimka. Ja tiez hoci mame vsetko super nemozem ist len sama so synom cez hranice smer Slovensko bez suhlasu otca. Hoci ide u nas o formalitu. Cize aj keby ho nemam, tak ma on riesit nebude. Ale nejaka blba kontrola, proste nahodne by to riesit mohla.

alenah31
8. jún 2022

@kiki68 nie je pravda - môže úplne v pohode. Jediné čo musí urobiť resp. by mala urobiť je informovať otca detí - ak mal mať náhodou v tom čase styk s deťmi - a nájsť spoločne náhradný termín kedy s nimi bude. Súhlas potrebuješ pre dlhodobý pobyt resp. preukázateľne presťahovanie sa do cudziny - pozri si Zákon o rodine. A nechápem prečo by si ty so synom sama ísť nemohla - ja tak cestujem a aj som cestovala ako slobodná matka roky rokúce a nielen v rámci EÚ - žiadny problém.

yanni
8. jún 2022

@kiki68 Na dovolenku moze ist aj bez suhlasu. Musi mu to len v dostatocnom predstihu oznamit, ze vtedxya vtedy budeme tam a tam. Najlepsie pisomne, aby mala dokoz, ze ho informovala. Suhlas musí mat len, keby sa chcela odstahovat. A je jedno ci vramci republiky anebo do zahranicia.

gabriela_b17
autor
8. jún 2022

@alenah31 ďakujem za odpoveď

alenah31
8. jún 2022

@yanni v rámci republiky súhlas tiež nepotrebuješ - pri platnom znení zákona, pokiaľ sa chce rodič presťahovať s dieťaťom do zahraničia, potrebuje súhlas druhého rodiča, resp. pokiaľ sa nedohodnú tak rozhodnutie súdu, aj keď ide len o pár km (napr. Bratislava a susediaca rakúska dedina). Pokiaľ sa však chce presťahovať v rámci Slovenska (napr. Bratislava - Košice) súhlas potrebný nie je. Niekoľkokrát sa to snažili novelou zákona zmeniť, ale stále to neprešlo čiže nie je účinná.

syslik81
8. jún 2022

28 dni v roku mozes vziat deti na dovolenku mimo sk bez jeho suhlasu ,,, ked budes pred hranicami informuj ho formou emailu al sms neh mas dokaz odkedy dokedy budete mimo sk na dovolenke a viac nemusis nic-ale rovnake pravo ma aj on ..cize aj on moze vziat deti

cacianka
8. jún 2022

@syslik81 áno, môže, ale iba v čase kedy má deti, napr. Ak ich má podľa rozsudku od piatku 18.00 do nedele 18.00, môže s nimi cestovať kam chce, ale prekročenie tejto doby a pobyt v zahraničí sa už môže klasifikovať ako únos.... Nad rámec tohto času môže ísť s nimi iba so súhlasom matky.
Takže autorka môže cestovať s deťmi v čase keď sú u nej, hocikedy hocikam na dobu do 28 dní, ale v čase keď ich má mať otec nie, alebo iba s jeho súhlasom a napr.po dohode a náhradnom termíne. Ak sa otec stretáva sa deťmi každy 2. víkend, dní medzitým môže matka pobyvat kde chce, a tiež mu oznámi až keď je preč, miesto pobytu detí a je krytá.

modry1985
8. jún 2022

@gabriela_b17 Pokiaľ sa jedná o krátkodobý pobyt , súhlas druhého rodiča nepotrebuješ. Naráža to síce na iné znenie paragrafu , že rodič má právo byť informovaný atď , ale nemusíš ho ani informovať ak nechceš ( " zabudla si ") o únos sa nejedná , iné je to v prípade že by si sa tam chcela presťahovať.......Ak je dieťa v tvojej starostlivosti s dieťaťom možeš isť kam sa ti uráči , to isté aj on..........Bez súhlasu.
Otázka je ako dlho chceš aby deti boli u babky , či to zasahuje do jeho " styku " a i......Ale v prípade že je to iba víkendová návšteva , babky , v čase keď ju máš mať ty , rodič sa môže aj postaviť na hlavu a nezabráni tomu ( to isté prirodzene môže urobiť aj on )

cacianka
12. jan 2023

trochu by ma zaujímalo, ako si poriešila výlety s deťmi do zahraničia