Návšteva rodiny po pôrode

2. feb 2021

Ahojte, zaujímalo by ma ako riešite alebo ste riešili ked ste prisli z pôrodnice, návštevy rodičov a rodiny? Teda k veci, čakám druhé dieťa a ked sa narodil prvy syn a vrátili sme sa z pôrodnice v ten den,ani som sa nestačila vybalit a rozkukat uz zvonili naši ze nas prišli pozrieť. Spolu s muzovymi rodičmi ( xili dme u nich chvíľu vtedy) boli v obývačke a čakali kedy donesieme maleho lenže ja som bola zo všetkého taka nervóznejšia a malý na to zacal plakať nevedela som este dobre kojit, bol hladný asi.. a potrebovala som si aj veci usporiadať v spálni ,ako prvorodička som az v realite zaistila co treba a co nie v izbe.. aj ,hladna som bola.. no všetko dokopy a este ak ta návšteva. O chvíľu pobudli a keď pochopili ze malý stále plače a ze nemáme s mužom na nich čas odišli.. neurazili sa ale asi boli sklamaní. No a teraz uz sme vo svojom dome a čakám ma druhý porod a bola by som vďačná keby prisli az o par dni neskôr , len neviem ako im to vysvetliť,lebo oni su tvrdohlaví a idu si svoje... Ako ste si to doma zariadili vy?

ivkazba
2. feb 2021

Normálne povedať že návštevy prijímate až po týždni. Ak sú tvrdohlaví, tak reči okolo aj tak nepomôžu. Ak by napriek želaniu prišli, tak by proste odišli bez návštevy. Aj keď sú to rodičia, majú rešpektovať želanie čerstvej matky. A ak toho nie sú schopní, netrápilo by ma či sa urazia.

evaachesa
2. feb 2021

Tak snáď v tejto korona dobe neplanujete púšťať návštevy k novorodeniatku. Snáď to každý musí pochopiť že teraz sa to ozaj nehodí. Dovolila by som to snáď len s pcr testom.

kacena4
2. feb 2021

nam sa narodilo babatko /svagirnej/ pred tyzdnom ale este sme tam neboli hoci sme v jednom meste. nechceme ju zatazovat a hlavne kovid... toto by mali pochopit aj oni ak nie su toho schopny slusne im vopred oznamte ze nie dakujeme navsteva sa neuskutocni kvoli kovidu staci cez video drzim palceky

autumm
2. feb 2021

Narovinu povedať. Je nielen covid ale aj chripkove obdobie. Taky malý novorodenec nema žiadnu imunitu. Snad rizika rôznch chorob toho su pre vas dôležitejšie ako či sa rodičia urazia alebo nie.

ecko80
2. feb 2021

Ahoj, po prvom porode partnerovi rodicia prisli hned ako sme prisli z porodnice, ani som sa poriadne nestihla vyzut. A presne ako pises, bola som z toho dost znechutena, co bolo zo mna asi aj citit, ale co uz. Mala som bolesti, zapal, tiez som sa chcela trochu "udomacnit s malym", najst si system... Moji rodicia vtedy prisli po mesiaci, byvali daleko od nas a riesili akurat pohreb starkej. Druhe som rodila cez koronu, prvy lockdown v aprili, takze to vsetci chapali, ze bol zakaz vychadzania, moznost nakazy, prva navsteva bola az v juni, ked sa situacia ako tak ukludnila.

vanda83
2. feb 2021

Ja som este v tehotenstve povedala ze po sestonedeli ze skor urcite nie. Ze tak to bude najlepšie aj prema aj pre bano kvoli imunite.
Svorka bola zaskočená ale mala smolu , prisla hned po sestondeli. Teraz som druhy krat tehotna a spravim tak isto. Az po. Nech si užijeme prve chvíle spolu

felicitab
2. feb 2021

Ja tieto návštevy hneď po príchode z pôrodnice vôbec nechápem. Rodine plánujem vysvetliť, že šestonedelie je pre matku/otca a novorodenca, rodina bude musieť počkať. A druhá vec, v momentálnej situácii s koronavírusom by som určite k novorodencovi návštevy nepustila.

livka283
2. feb 2021

Pri prvom pôrode som ešte nevedela kde je sever, tiež mi to strašne vadilo, teraz nedávno sme si doniesli druhé domov a toľko roboty na mňa čakalo,že som bola happy, keď mi doniesli babky jedlo a v rúšku ho pomojkali , malý bol kľudný, neplakal, ja spokojná, že som sa vybalila, povenovala sa po týždni staršej dcérke

juliet86
2. feb 2021

posli ich do kelu. razne. slusne z 0rvej. nerozumiem ludom ako oni..sestonedelie. korona. halo

nika_m
2. feb 2021

Treba povedat narovinu nech vam daju aspon par dni na aklimatizovanie...mna brala z porodnice mama a ostala s nami do vecera + prisla druhy den, aby mi pomohla...isla na nakup, navarila nam a pomohla mi s malym...svokra prisla az na treti den nas pozriet a potom ostatni az tak po mesiaci cca

janinah
2. feb 2021

Nemyslíte vážne tie návštevy v prvé dni.....nič lepšie ako doniesť covid či inú pliagu matke v šestonedelí či babetku ich nenapadlo? kto zaručí,že 100% sú tí návštevníci zdraví?...poslala by som foto ešte z porodnice celej rodine a napísala spriedodné slovo...náš /meno/ sa teší na zoznámenie ,ked na to bude s maminkou pripravený....alebo niečo v tom zmysle...a na drzovku by som nepustila do bytu,ak by niekto došiel,ani starých rodičov...na to však máš manžela,aby vás ustrážil,treba sa porozprávať dopredu

denka259
2. feb 2021

Ahoj, my mame doma malicke predcasniatko (ukončený 34tt). Ešte v pôrodnici sme všetkých poprosili nech nechodia a maličkú ukazujeme cez sklo. Jednak preto, že je predcasne narodená a aj kvôli covid. Tiež aj kvôli tomu, že sme chceli byt my (manžel, dcerka, bábätko a ja) sami chvilu vo svojej intímnej bubline a tiež kým sa zosynchronujeme. Všetci to pochopili a nikto sa neurazil. Inteligentný pochopí, hlupák sa urazí.

cookie29
2. feb 2021

Moja, zijem v zahranici. A tu ludia chodia do porodnice pozriet novorodenca... a to nie ze rodina, ale napriklad aj kolegovia z prace... nikdy som to nepochopila a ja som bola za mimozemstana, ked som komentovala, ze ziadne navstevy NECHCEM. a to nebol ani Covid nic... jednoducho mi pride normalne, ze sa s babatkom potrebujem spoznat... ja viem, ze stari rodicia sa tesia na vnuca a nevedia sa dockat. ale tak dostanu fotku a chvilku pockaju...
skus si to hlavne vydiskutovat s muzom, nech robi strazneho psa. Ten moj to nezvladol :( ja po tazkom porode, hrozila mi JIS ka a on sa oduval, lebo mu jeho sestra vycitala, ze jej neberiem telefon...

baccio
2. feb 2021

Nepovedať ze ste už doma😉 trošku sa zatajiť.

danka808
2. feb 2021

Skus ty povedat svojim rodicom nech pridu neskor a partner zase svojim, treba byt v klude a navstevy aj tak v tejto situacii nie su dobra volba,to babatko nema este imunitu

pehavcek
2. feb 2021

Nuz. Ja by som ti rada poradila ale mne nepomohlo nic. Prosila som a prosila. Vysvetlovala. Snazila som sa im to podat v dobrom. Odpoved bola, ze ja im nebudem hovorit kedy mozu prist a kedy nie. Chodili kazdy den, alebo ked si zmysleli. Proste zazvonili Ked som sa ozvala raznejsie, v tom momente na svete neexistovalo hroznejsie individum ako ja. Su tomu 4 roky a doteraz ku nam nechodia.Stale urazeni. Tolko moja skusenost. Prajem Ti aby boli Tvoji viac chapavi a ohladuplni.

kikushaa
2. feb 2021

Nechcem moralizovať, ale veď je lockdown a zákaz návštev...takze by sa vôbec nemali k Vám teraz sackovat 💁

lucinka1988
2. feb 2021

Treba im povedať na rovinu, že nie si pripravená hneď pri návrate z pôrodnice na take veľké návštevy, pripadne im povedz, že sa ozves na druhý deň a nech prídu postupne, nie všetci naraz. Najdôležitejšia si ty a tvoje bábätko, musíš myslieť b prvom rade na seba, nikto iný to za teba neurobí!!! Ja som na návštevy po pôrode alergická. Mám tiež staršieho syna, kde ma veľmi obťažovali aj samotné návštevy v pôrodnici, nikto nebral ohľad na to, že som pár hodín po pôrode a na malého už vôbec nie, každý ho chcel hladkať, obchytávať, dávali mi zbytočné únavne otázky typu, “čo ideš teraz robiť”, či nemám malo vitamínov pár hodín po pôrode, keď som nevyzerala zrovna tip top a podobne. Ale keď sme prišli z pôrodnice, prvých pár týždňov prišla len moja mama na chvíľu, žiadne väčšie návštevy sa nekonali. Tiež ma čaká o 4 týždne pôrod, som veľmi vďačná za to, že návštevy v pôrodnici sú zakázané a keď prídeme domov, maximálne môžu prísť na chvíľu moji rodičia. Ostatní rodinnú príslušníci si budú musieť počkať a aj tak ich nezavolám všetkých naraz ale postupne. Pri prvom synovi som aj prvé mesiace bola dosť nervózna z veľa ľudí pokope, nevyžiadané rady, každý ho chcel iba naťahovať, vôbec nebrali ohľad, že je nervózny, keď je ich tam naraz veľa, na mna už vôbec žiadny ohľad..Keďže toto bude moje druhé a posledné dieťa, mám poslednú možnosť urobiť všetko tak, aby bolo dobre v prvom rade mne a bábätku..

yoxinka
2. feb 2021

Rodila som trikrát a vo všetkých prípadoch k nám počas šestpnedelia mohli IBA ľudia, ktorí mi prišli pomôcť. Žiadne ukazovanie bábatka ani hostenie sa u nás nekonalo. Raz to bola kamoška, raz mama a raz svokra a to prišli, varili, žehlili, spravili nákup, behli do lekárne, keď už bolo detí viac, venovali sa starším deťom. Toto by som konunikovala v normálnej situácii, v súčasnej kvôli korone, neexistuje, aby sa u nás premieľali návštevy, keby som po pôrode. Známym sa narodilo pred pár mesiacmi bábo, samozrejme sa tam naterigalo neviem koľko ľudí, lebo veď to sa musí osláviť, jeden z tých ľudí, zabudol spomenúť, že bol v kontakte s niekým pozitívym na covid, on bol bez príznakov. Kamoš už mega oľutoval, že tam šiel, lebo nakazili sa tam komplet všetci, od neho sa to roznieslo do jeho rodiny, začiatkom roka im na covid zomrela babka.

autor
2. feb 2021

Ďakujem, neviem ci bude lockdown dokým porodim. A moc na to rodina ohlady nebere, vidavame sa často. Takže toto by ich nezastavilo asi, ale vyskúšam vaše rady. Svokrovci su ok,ti pochopia, iba nasi si takí ze proste babka dedko,musia byt pri nas hned. Pamätám si návštevy v pôrodnici každý deň poobede az do konca navstevych hodin na chodbe, neskutočne to bolo únavné .. ale zase aspoň to ubehlo

kikushaa
2. feb 2021

Tak im jednoducho neotvor, pripadne ich otoc medzi dverami (ak nebyvate spolu samozrejme) 😬

luciad7
2. feb 2021

Keď tu čítam tie odpovede, tak ja budem za inú. Neviem si predstaviť že sa mi narodí vnúča a ho uvidím az o 6 týždňov. Ja keď som prišla z pôrodnice, poobede bol manžel po svokru. Prišla na hodinu, pomojkala si obe deti a tešila sa. Rodičia prišli po nej, tiež na hodinku. Normálne som im povedala, že na hodinu nech dôjdu a potom ze chceme trochu čas, nech prídu o týždeň. To všetky z toho takú vedu robíte...

yoxinka
2. feb 2021

@luciad7
Ahoj, vieš čo, je to o viacerých faktoroch. Ty píšeš, že si povedala, že majú prísť na hodinu a po hodine sa vzali a odišli, ok. Ale autorka píše, že sa jej tam nasáčkovala rodina a nie a nie ísť preč a nedalo sa im to ani nijako vysvetliť ... a to je dooosťpodstatný rozdiel, podľa mňa. Druhá vec, v akom stave je tá žena. Ja som bola po druhom pôrode asi 3 hodky po pôrode v takom stave, že pohodka, pome na kávu. Ale po prvom a treťom to bolo iné kafe a v tom stave by som teda žiadne návštevy nezniesla, lebo bolo pre mňa ťažké aj len tak existovať, nie ešte riešiť iných ľudí okolo. Je to veľmi veľmi individuálne, ale tuto autorka s tými návštevami zjavne problém má a čo je horšie, nedá sa im vysvetliť, že keď už, stačí chvíľku a nech idú preč.

kiki68
2. feb 2021

My sme isli s babom na navstevu k nim, hned na druhy den ako som dosla v Juli z porodnice. Ako oni boli iba doma a teda nakazit by sa nakazili tazko a v lete to bolo ok. Isli sme k svokre a na druhy den ku svokrovi. Potom prisli moji rodicia o par dni a bolo. Ja som s tym bola v pohode, ved sprchu som mohla pouzit aj u nich a inak som bola celkom fit. Ja som hned 4 dni po porode bola dve hodiny kocikovat. V takom velkom parku, bolo tak akurat pocasie. Proste u nas to nejako prirodzene preslo a ficime. Ale kazdy ako sa citi . Ked sa na to necitis, tak mozno iba medzi dverami ukazat babo a cau

danieladeley
2. feb 2021

akoze fakt???? mimo toho, ze navstevy su teraz zakazane, by som teraz navstevy absolutne stopla

dzejn80
2. feb 2021

ked si aj odmyslim koronu, to uz ozaj nikto nerespektuje sestonedelie?!? mama nemama, vidime sa o sest tyzdnov

titla
2. feb 2021

Syn ma uz 1,5 roka, cize ked sa narodil nemali sme tu pandemiu. Kebyze rodim teraz, tak ziadne navstevy (mozno svokra, ale ona zije sama s nikym sa nestretava a nakupit jej chodi moj muz). V porodnici som nechcela okrem muza ziadnu navstevu - vsetci to akceptovali.
Ale ja som proti navsteve starych rodicov po prichode z porodnice nic nenamietala. Ja svojich rodicov ci svokru totiz nepovazujem za navstevu - su to moji najblizsi. Chapem ich tuzbu vidiet vnuca.
Ked sa narodil syn, potom co nas manzel priviezol z porodnice, doviezol svokru. A nemala som s tym ziaden problem. Ale ja mam dobru svokru. Ona sa pokochala pohladom na maleho, podrzala si ho na rukach, doniesla nam navarene a sla domov. Ja som sa nestarala s obsluhou - vie, kde co je a ak chce ponukne sa. Moji rodicia prist nemohli, hoci povodne mali, videli maleho az po mesiaci. Ale tiezsom mala rovnaky pristup. Mojou prioritou bolo dieta, mala som dost problemov sama so sebou a ak mi nemozete pomoct nezavadzajte. Ale moji rodicia aj svokra to chapali a akceptovali.

tramtada31
2. feb 2021

Treba povedat, že minimálne 10 dni sa budete držať v karantene, či ste si nepriniesli covid z nemocnice, čo je žiaľ teraz bežne. Ja som rodila v covid dobe a rodičia syna videli až po 6 týždňoch a to len vonku na terase.

petamich
2. feb 2021

my cakame prve dieta a otvorene im povieme, ze prve navstevy po sestonedeli, podla mna v prvom rade je potrebne, aby si rodicia s babatkom a pripadne dalsim surodencom/cami nasli nejaky sposob fungovania, aby zistili, kde je "sever", atd. nehovoriac o tom, ze babatko nema ziadnu imunitu a ine rizika s tym spojene, moji rodicia to pochopia absolutne bez problemov, svokrovci s tym mozno budu mat problem ale je to nase rozhodnutie, takto to chceme a budu to musiet respektovat, na vnucatko budu mat dost casu neskor, myslim, ze tych sest tyzdnov je uplne v poriadku

luccija
2. feb 2021

Normalne im to vysvetli.Mozes sa teraz vyhovorit na covid ako niekto pisal, ze 10 dni karantena po porode...v dnesnej dobe videi, fotiek nerozumiem tomu.Ja som sa citila dobre, tak skoro boli u nas navstevy aj z rodiny aj kolegyne z prace...ved sprav ako citis nenechaj sa do nicoho tlacit max sa urazia, ale lepsie ako robit nieco proti sebe a vnutorne byt nahnevana