Návrh od rodiny na starostlivosť o ich babku

4. mar 2021

Ahojte.

Som na materskej takze som doma s dcerou. Od manzelovho otca som dostala navrh ci sa nechcem za 300€ na mesiac starat o jeho mamu (85r) babka je nastastie este celkom čiperna ale niekedy sa stane , ze to uz nestihne na zachod a proste sa pokaka a toto neviem ci dam lebo to ze dcerku prebalim v pohode neznamena ze aj v podstate stareho cloveka. Stane sa to mozno raz za mesiac ale v jeden den viac krat ked ma problemy. A starostlivos sadnut si k nej na cca 2-3 hodinky denne cez den kym bude svokor v praci, a tiez zistovat ci jedla jedlo a ci si dala lieky. Samozrejme kupat ju a aj to neviem ci dam predsa je to telo statčeka a ja neviem proste.. Mali by ste na to? Mam to vyskusat? vidina 300€ sa mi velmi paci ale ci sa ulakomit na tych 300€ neviem.
Som zvedava na vase reakcie 🙂

jasminet
4. mar 2021

Čiže by si opatrovala mužovu babku. O tu by ste sa snáď aj zadarmo mohli starať spolu s celou rodinou. Aj jej občas navariť, zbehnúť za ňou, pomôcť v domácnosti...

elizabet173
4. mar 2021

Nie, nie, nie a este raz nie. Ani za 1300 eur. Doopatrovali sme dvoch ludi v rodine, viem, o com pisem. O babku nech sa postara jej rodina. Nepoviem obcas navarit, priniest kolac. To by som robila zdarma. Ale toto si nikdy neuviaz na krk, ak by to boli tvoji rodicia, je to samozrejmost. Babke sa stav moze zhorsovat kazdym dnom, moze sa zvrtnut behom dvoch dni. Nemysli si, ze sa potom budu vsetci hrnut pomahat ti. A keby aj, kym sa vyriesi situacia, ty budes na konci s fyzickymi aj psychickymi silami. Ako k tomu pride tvoje dieta? Uzivaj si ho, tieto chvile sa ti uz nevratia. Na navrh povedz, ze sa na to pri dietati necitis. Manzelova rodina sa postara inak. NIE

autor
4. mar 2021

@jasminet Samozrejme ze mohli lenze babka ma 6 deti a chcu ju dat do starobinca co babka nechce tak tiez nemusi padnut cela starostlivost len na jedneho syna

elizabet173
4. mar 2021

@jasminet v prvom rade by sa o nu mala postarat manzelova rodina a tak, ako pises, zdarma. Je fakt ovela jednoduchsie supnut niekomu peniaze, ako babku prebalovat a umyvat. Ake sikovne riesenie vymysleli...a oni pridu raz za tyzden na kavicku s usmevom ze ako sa o babku postsrali. Dieta bude mat kde, kym bude babku umyvat? Teraz sa to babke stane raz za mesiac, ale bude to coraz castejsie.

denden77
4. mar 2021

uplny suhlas s @elizabet173
znamemu sa takto stara zena o rodinneho prislusnika.. medzi tym sa im rozpada manzelstvo a ich dieta cely den namiesto hry dakde na ihrisku s kamosmi, ci mamou pozera na stareho, choreho cloveka.. ja by som do toho nesla 🤷‍♀️

elizabet173
4. mar 2021

Babka sa dokazala postarat o sest deti a sest deti sa nedokaze postarat o babku? Ze sa nehanbia ti take nieco navrhovat. Ved sa mozu poskladat na opatrovatelku, len to by museli vycalovat viac. Najdi si, kolko berie opatrovatelka, nemyslim taka, ktoru financuje mestsky urad. Neuviaz si toto na krk, je ich dost, je to nesmierna zataz.

eva112014
4. mar 2021

Je to ťažké rozhodnutie. Tá starostlivosť o babku ti zostane až do jej smrti? Teraz je toto a o rok nevieš vôbec, že čo bude. Nevieš aké choroby sa pridružia.
Ďalšia otázka je, že aká je tá rodina do ktorej si sa vydala .... Prídu konflikty a hneď je "ľahšie" ukazovať s prstom na nevestu ako na syna.

hejyou
4. mar 2021

Jasne chod do toho,babke vybavte plienky,uz ma nato narok,takze ich budete mat aj cez den tie nohavickove myslim,ale s tym ze na zachod bude chodit,to len ak by jej uslo... si na materskej,este 2 roky na rodicaku budes a potom zas do prace ,ak mas nejaku,zbehne to rychlo a privyrobis...ja to tak mam tiez,s tym ze moja babka lezala mala aj nohu zlomenu aj zapal pluc,vsetko sme prezili a ja s dvoma detmi malymi bez muza ;)

elizabet173
4. mar 2021

A este sa nedajboze babke nieco stane, zatoci sa jej hlava, polame sa, alebo aj horsie a nakoniec ta bude rodina obvinovat, ze si sa nepostarala dobre a oni ti platili.

liliana363
4. mar 2021

Ešte zober do úvahy, že ti zbytok rodiny nebude pomáhať, alebo len veľmi jemné. Svokor bude pomáhať s kúpaním?či aj to len ty. A keď sa tohoto opatrovania budeš chcieť zbaviť, tak nebudeš ho mať na koho presunúť. Skrátka sa hľadá obetný baránok.

amelie2017
4. mar 2021

Nesla by som do toho. Ako ist ju pozriet, doniest jej obed a pockat, kym ho zje by som robila aj zadarmo, ale prebalovat, kupat,...to nie. Casom to bude horsie a uz to nebude len par hodin. Budes tam od rana do vecere, zavolaju ta ku kazdemu problemu, lebo ved tebe platia a ty sa mas preto postarat. Teraz vravia, ze len kym bude v praci, ale uvidis, ze to tak nebude. Nakoniec budes upratovat 2 domacnosti, svoju aj babkinu, vyvarat aj pre svokra. Ma 6 deti, kazdy nech da po 100 € a vybavia jej normalnu opatrovatelku.

stanulienkat
4. mar 2021

Uvedom si, že jej stav sa môže rapídne zhoršovať a tebe sa bude len pribalova ti práca a budú ti ešte nakladať a nakladať a potom sa z toho už nevyvlecieš a keď sa začneš vyhovárať, že už to nestíhaš, budeš ty za tú najhoršiu. Nešla by som do toho. Užívaj si Dieťatko je to tvoje najkrajšie obdobie.

elizabet173
4. mar 2021

Este ti napisem, ze moj dedko mal tiez sest deti. Ked babka zomrela a s nim to uz islo dolu z kopca, tak sa styri dcery po tyzdnoch striedali. A to dve este chodili do prace. Jednu nevestu z toho vynechali preto, lebo mala sama velke zdravotne problemy a druha sa nestriedala, ale zabezpecovala nakupy, lieky a pod. Moja mama to mala k dedkovi vyse 100 km, doma ostaval jeden tyzden v mesiaci otec sam, ale on sa o seba vedel postarat a na vikend isiel za nou. Predpokladam, ze babka ma nejaky majetok, byt, dom. Ten ked jej nebude, si rozdelia? A bez hanby hodia starostlivost o nu na krk tebe? Keby si mala dieta starsie a chodila by si do prace, tak by to riesili ako?

autor
4. mar 2021

@elizabet173 Presne mas uplnu pravdu 6 deti a kazdy to berie ako zataz sa postart o svoju mamu. Ja len ze ona je stale celkom samostatna iba raz za cas jej ujde a treba to dat do poriadku. Aj muz hovori ze by sme si museli urcit kde su nase hranice a nie cely den stat v pozore. Svokor chodi do roboty cca do 16h vikendy ma volne takze by som sa starala cca 20 dni ale nie celych a byt pri nej cely den iba kontrolovat ci sa najedla ci je ok atd

basska_b
4. mar 2021

Tak toto je sila. Koľko mesiacov ma tvoje dieťa? Veď aj ono ťa bude potrebovať... babka okrem toho ti bude "pozerat na prsty" - pridružia sa komentáre do výchovy a starostlivosti o dieťa: ja som toto robila takto a takto, ja som vychovala 6 deti, ja najlepšie viem...
Ja som žila v podnájme s 81-85 ročnou pani 4 roky. Bola príjemná, nekonfliktna zo začiatku. Čím ďalej, tým bola menej sebestačna, prišli choroby, začala vymýšľať, napríklad mi vynadala, že si vraj značím, či nepoužíva moj toaletný papier (mali sme každá svoj) a rôzne srandy. Nakoniec som robila veľa vecí za ňu a pre ňu... brala som to tak, že sme ľudia, pomôžeme si, ale potom už to nešlo, musela som odtiaľ odísť...
Starať sa o starnúceho človeka je mimoriadne náročné, najmä psychicky! Ty sa máš teraz venovať svojmu dieťatu. Keby to bola tvoja krv, to by som možno ešte uvažovala. Ale vôbec nevieš, aká je... niekto, kto sa na návšteve zdá v pohode, môže byť dosť neznesiteľný. Starým ľuďom sa mení osobnosť... sú nervózni, vzťahovačni. Ja by som to nedala.
Zodpovedaj si tieto otázky:

zalka
4. mar 2021

Zadávateľka, skús si prečítať toto https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi... či tieto podmienky nesplnaš napriamo, resp. či náhodou svokor toto nemá vybavené, a len sa podelí o príspevok.

elizabet173
4. mar 2021

Urob ako myslis, stav cloveka v tomto veku sa zmeni zo dna na den. Ked zostane lezat, urobis co? Ked o mesiac nebude nikoho poznat a bude utekat z domu, ako to budes riesit? Ano, deti to beru ako zataz, lebo je to zataz a enormna. A to som nemala male dieta, ale dospele, ktore nam este pomahalo, kde mohlo. Ale pri ridicoch to beries ako samozrejmost, tuto vidim vychcanost vsetkych siestich deti. Nestali by mi tie peniaze za to, aby som si naplno neuzila svoje dieta. Radsej by som si privyrobila pecenim, hackovanim a pod. co mozes robit po veceroch, ked dieta spi

basska_b
4. mar 2021
basska_b
4. mar 2021

Ja keď čítam tieto knihy, tak sa modlím, aby som mala silu a zdravie na zvládnutie staroby svojich rodičov a moje deti aby zvládli moju starobu. Je to neuveriteľne náročné

elizabet173
4. mar 2021

@basska_b ta teoria je krasna, realita je nieco celkom ine. Nikdy by som nechcela zostat na krku svojmu dietatu. Su krasne sukromne zariadenia, starsi clovek, ktory uz potrebuje stalu starostlivost, moze predat svoj majetok a ist tam. Jedno z nich doverne poznam.

anjelicek26
4. mar 2021

Stari ludia v rodine su casto aj prinos, nielen zataz. Dieta nemusi trpiet, ale moze ho kontakt s babkou obohatit. Fakt mam s hornych riadkov pocit, ze su stari ludia uz totalne zbytocni... Mame tiez tu babku kusok, bude mat 90.. chodi k nej pani pomahat a pozriet, ci vzala lieky (byva doslova kusok a financne jej to dost pomoze), muz a ja na striedacku nakupime, platime upratovacku raz v tyzdni a chodi zahradnik. Keby ja a muz nepracujeme + 4 deti nebol by problem to robit sama... ved tam clovek nestravi cely den...obedy jej vozia, tiez mam tym zarucene, ze sa naje (varit si varit stale vie, je fit...ale casto sa na to vykaslala, lebo jej to bolo vela roboty a jeden cas nam dost schudla)... Skus najst vhodnu kombinaciu starostlivosti o babku, resp. poradit sa, co bude najlepsie... a kludne pomoct, ale to si skus - do akej miery ti to a dietatu vyhovuje mesiac-dva neber peniaze len proste si to skus, ci si najdete rezim. V podstate rano ju obsluzi svokor, da ranajky, ty by si mohla zbehnut k nej s obedom, male by si pospalo tam obedny spanok, pozries, ci je vsetko v poriadku, porozpravate sa (starym ludom chyba socialny kontakt velmi), pomozes s cim treba a ked sa male vyspi, idete domov... je to praca na tie dve hodiny denne... obed varis sebe a dietatu aj tak, len to vezmes k nej, najete sa spolu vzdy vsetci... vidim to ako naj riesenie. Rano a po praci svokor a medzi tym ju pozries ty dve hodiny... nevidela by som to tak dramaticky - hlavne je to len pocas pracovneho tyzdna, rodinne vikendy ti to nezoberie... Skuste dat prehodnotit jej zdravotny stav, aj to, ci ma narok na opatrovatelky, prispevok na plienky atp.

mogaa
4. mar 2021

Úprimne, ak nejde o tvoju babku tak asi do toho nechoď...babke sa môže kedykoľvek zhoršiť stav, doláme sa, ochorie a všetko nechajú na teba - veď ti platia.....nikoho z rodiny potom nebude zaujímať že za babkou nemôžeš, lebo nar.choré dieťa alebo ty si chorá....ak by išlo o tvoju babku a rodina sa zozbiera aby bolo o ňu postarané tak ok, ale pre teba je to cudzí človek.....predpokladám že babka s vami nebýva, takže to nie je len prídem za ňou 1-2x za deň ale ak je v takomto stave tak potrebuje naozaj opateru 24hod.denne....ak u teba nebýva, v noci sa pokaká alebo spadne - budeš tam utekať? alebo má bývať u vás? cez miestny úrad sadá vybaviť opatrovateľka , platí sa obvykle 1,5-2eurá za hodinu(každý MU alebo Obecný úrad môže mať tú sumu rozdielnu), takže skôr by som išla touto cestou.....ak sa na to dáš ty, tak rodina muža bude požadovať aby si bola babke k dispozícii kedykoľvek to bude potrebné, neviem či si toho schopná pri malom dieťati......ak sa na to dáš, treba si jasne dohodnúť vopred pravidlá, čo v prípade že napr.babka sa pokaká alebo spadne a ty si u lekára alebo máš choré dieťa, aby to nebolo že ti dajú 300eur a tým je ich celá starostlivosť vybavená a ty sa s mužom starajte....

3petka
4. mar 2021

Určite nie starší človek je horší ako dieťa. To že či by si ju umyla sa neboj keď musíš tak musíš ale je to na nervy. My s mužom sme to už zažili a veru už by sme to nechceli. V domove dôchodcov jej bude dobre len musíte starostlivo vybrať...

letfenixa
4. mar 2021

To si len myslíš, že len by si kontrolovala, či sa najedla a pod. A byť pri nej celú prác.dobu. veď pre teba je to v podstate cudzí človek, myslíš, že ťa ona bude poslúchať? Sa mi zdá, že vidíš len tých 300€, čo je teda veľmi málo za starostlivosť o starého človeka, a nechceš čítať skúsenosti žien, ktoré si tým prešli. Ja hovorím, nie.

terezka1947
4. mar 2021

Ja som.sa o moju mamku starala cele tehotenstvo,aj po porode. Dokazala este zvlasnut prejst na wc,ci do sprchy s pomocou. Ale nosila,uz plienky.
Bola to mamka,cize....nie je o com.
No realne?starostlivost o takeho cloveka chce ozaj vela sil,strati sa volny cas...a ked je do toho male dietatko,aaakoze,doteraz neviem ako som to zvladla,asi len zazrakom.
Cize osobne si myslim,ze to nedas.
Prepac,mozno ta odhadujem zle,ale citim strach a malo skusenosti v prvom prispevku.
Nie je to tvoj blizky a mas dieta. Ked si tu starostlivost cenia na 300e,tak asi nebude len taka easy.
Ale mozno sa mylim.
Zvaz ty....mozno nebudes pri nej nonstop,cize ok. Neviem ake mas velke dieta. Ja mam pocit,ze este teraz citim deficit spanku z toho obdobia.

vevapeto
4. mar 2021

300€??? To je už aká smiešna suma. Mali by ti dať aspoň 600€. Domovy dôchodcov vychádzajú ešte viac. To, že 300€ sa ti zdá pekny peniaz za takúto robotu, tak nevieš, do čoho ideš. Ver mi, pracujem s týmito ľudmi, nie je to med lízať. Áno, teraz je babka ešte ciperka, alebo sa ľahko môže zmeniť, potom čo povies svokrovi? Keď budete chcieť ísť na dovolenku alebo na víkend preč, kam dáš babku? Budeš chcieť ísť po materskej do prace, tak babku vrátiš svokrovi? Už keď ti budú platiť jej deti €€€, tak sa z toho ľahko nevyvlečieš. Rozmysli si to, naozaj to nestojí za 300€. Keď po materskej nastúpis do prace, budeš mat viac €€€ a väčší kľud.

viera
4. mar 2021

To je normalne do placu....Akoze od manzelovej rodiny sa nevedia postarat?...A daju takuto tazku pracu tebe s tym, ze za 300e.....😔Normalne by som sa hanbila, ze som v takej rodine...A teda lutujem tu staru pani...Mala by to byt samozrejmost z ich strany sa postarat a vymysliet nieco aby co najlepsie prezila zbytok svojich rokov a v zivote by ma nenapadlo supnut ju do starobinca a pod...Tam sa velmi rychle opusti......A tam sa mozes samozrejme aj ty potom pricinit zadarmo, ked sa budu starat alebo niekto o nu......🙄

zalka
4. mar 2021

@vevapeto no neviem ale za domov dochodcov takých 600e zaplatí, ale aj zo stravou.

elizabet173
4. mar 2021

@zalka okolo 700 -800 sa da sukromny s dobrou opaterou, ale treba vybavit socialnu odkazanost, inak aj 1300

baska_nice
4. mar 2021

hmmm tak toto ti veru nezavidim, lebo ak to primes, neviem, ci by som si za to brala peniaze, no treba fakt mysliet na to, ze sa potom uz len tak lahko napriklad do prace nedostanes, kedze babka bude potrebovat coraz viac starostlivosti. len my je fakt zahadou, ze pri tolkych detoch, co ma nik o nu nema zaujem