Návrat z Nemecka na Slovensko

lala151995
8. nov 2023

Ahojte. Chcem sa spýtať či máte niektorá z vás skúsenosť vybavovanie si rodičak na Slovensku z návratu z Nemecka. Ja som momentálne tehotná. Aj som tu pracovala. Materská sa mi začína až vo februári. A neviem ani kde budem rodiť keďže nemecký jazyk neviem a chcela by som radšej na Slovensku rodiť. Volala som na úrad odpoveď znela že mám sa informovať tu v Nemecku. Neviete aké doklady a papiere budem potrebovať? Ďakujem

rebrambora
8. nov 2023

Rodila by som radsej v Nemecku. Ale nechapem velmi. Uz pocas materskej sa vracias na Slovensku alebo ostavas tam alebo ako. Nerozumiem na co sa vlastne pytas. Informovat sa ohladom coho konkretne?

mogaa
8. nov 2023

pýtaš sa na materskú alebo rodičovskú? z tvojej otázky to nie je jasné, síce sa pýtaš na rodičovskú ale si tehotná a pracovala si v Nemecku....ak ide o materskú a si tehotná a PP ti stále trvá, dostaneš materskú v Nemecku, ak nie tak na Slovenku, ale na Slovesku už nie je jasné či z príjmu v Nemecku alebo na Slovesnku.,....teraz si síce tehotná, ale čo si? si zamestnaná, na PN alebo už máš ukončený PP?

lala151995
autor
8. nov 2023

@mogaa mne stále firma platí, u nich je to zákaz pracovania. Chcela by som odísť po materskej na slovensko,viem ze keď som tu pracovala tak mam nárok tu v Nemecku na materskú a jedine co som sa dozvedela je ze na slovensku mi vypočítaju z Nemeckej materskej dávky rodičak na 3 roky. Len neviem aké papiere budem potrebovať.

mogaa
8. nov 2023

@lala151995 a PP budeš mať ukončený? ak ano, normálne prídeš na Slovensko, preukážeš sa že si pracovala v Nemecku, že si poberala dávku z Nemecka a máš ukončený PP....vtedy môžeš dostávať RP na dieťa do jeho 3 rokov....

olimuc
8. nov 2023

Nie je to take jednoduche … zalezi na tom ako dlho si prec, ak viac ako 4 roky, musis preukazat stredobod zaujmov sSvk, mat ukonceny PP a slovenske poistenie atd. Z nemeckej davky Ti nevypocitaju nic… materska a elternzeit mas max 14 ak si vyberies Elterngeld na 1 rok, ak Elterngeld Plus mas rozdelenu sumu EG na 2 roky. Vyska je zavisla od tvojho platu. Ak si vyberes 1 rok a potom Svk rodicak je suma pre vsetkych co poberali MD rovnaka. Pozor na nemecku podporu … tu neplatia tie iste pravidla ako so Slovenskou podporou

karolinakr
9. nov 2023

Bolo na Markize; že baba prišla z Rakuska tehotná, v poistovni jej zamietli všetko a musela isť naspäť do Rakuska

mamelka
9. nov 2023

Najskôr budeš poberať,,Mutterschaftsgeld,, a potom Elterngeld- ten si môžeš rozdeliť na 12 alebo 24m... potom môžeš poberať 300e ak si z Bayern Familiengeld sa to vola? ....
Úprimne? Porodiť v Nemecku a tak sa vrátiť, ja som rodila v Mnichove a za mňa top. Kľudne napíš správu, my sme sa vrátili s dcérami 28.7 a ešte som na Elternzeit.

Ešte poradiť bude vedieť dobre @yanni a @vevesh 😊🥰

vevesh
9. nov 2023

@lala151995 rodit v nemecku, hlavne kvoli nemocnici a pristupu. Ale k veci- mas Beschäftigungsverbot. Mas zmluvu na dobu urcitu ci neurcitu? Od toho sa totizto odvija zdravotne poistenie a tvoj postup. Ak mas nemecke, musis si vybavovat na porod na slovensku rozne formulare a pre dieta takisto. A aj s materskou a rodicovskymi bude vybavovanie na dlhu trat. Ak porodis v nemecku a ostanes tu nejake 3 mesiace- vies si vybavit vsetky davky (matersku aj rodicovsky), rodny list a aj jednorazove povolenie na vycestovanie na sk. Dieta bude mat tiez nemecke poistenie. Neskor mozes normalne prist na sk a ked doberies rodicovsky, das vypoved v praci (ak sa neplanujes vratit). Na osetrovanie na sk, budes potrebovat tie formulare na osetrenie, ale je jednoduchsie ich vybavit cez rodicovsku. Pokial budes mat nemecky pp a poistenie, sk poistovna ta nevezme. Naopak, ak das vypoved, budes mat problem s vybavovanim davok na sk.
A dalsia vec su pridavky- mas narok na tie z nemecka, kedze si ekonomicky aktivna v nemecku. Po prestahovani bude zalezat, ci tvoj pp bude trvat a kde bude ekonomicky aktivny otec dietata.

katkaseiner
9. nov 2023

Baby ti uz poradili v roznych pripadoch (kedze neuvádzas uplne vsetky info) . Treba si ale uvedomit ze si platila odvody a dane v Nemecku, cize cisto teoreticky v sr ti nemaju co a z coho vypocitat (aj jed teda su pripady ze hej)