Ahojte. Chcem sa spýtať či máte niektorá z vás skúsenosť vybavovanie si rodičak na Slovensku z návratu z Nemecka. Ja som momentálne tehotná. Aj som tu pracovala. Materská sa mi začína až vo februári. A neviem ani kde budem rodiť keďže nemecký jazyk neviem a chcela by som radšej na Slovensku rodiť. Volala som na úrad odpoveď znela že mám sa informovať tu v Nemecku. Neviete aké doklady a papiere budem potrebovať? Ďakujem
pýtaš sa na materskú alebo rodičovskú? z tvojej otázky to nie je jasné, síce sa pýtaš na rodičovskú ale si tehotná a pracovala si v Nemecku....ak ide o materskú a si tehotná a PP ti stále trvá, dostaneš materskú v Nemecku, ak nie tak na Slovenku, ale na Slovesku už nie je jasné či z príjmu v Nemecku alebo na Slovesnku.,....teraz si síce tehotná, ale čo si? si zamestnaná, na PN alebo už máš ukončený PP?
@mogaa mne stále firma platí, u nich je to zákaz pracovania. Chcela by som odísť po materskej na slovensko,viem ze keď som tu pracovala tak mam nárok tu v Nemecku na materskú a jedine co som sa dozvedela je ze na slovensku mi vypočítaju z Nemeckej materskej dávky rodičak na 3 roky. Len neviem aké papiere budem potrebovať.
@lala151995 a PP budeš mať ukončený? ak ano, normálne prídeš na Slovensko, preukážeš sa že si pracovala v Nemecku, že si poberala dávku z Nemecka a máš ukončený PP....vtedy môžeš dostávať RP na dieťa do jeho 3 rokov....
Nie je to take jednoduche … zalezi na tom ako dlho si prec, ak viac ako 4 roky, musis preukazat stredobod zaujmov sSvk, mat ukonceny PP a slovenske poistenie atd. Z nemeckej davky Ti nevypocitaju nic… materska a elternzeit mas max 14 ak si vyberies Elterngeld na 1 rok, ak Elterngeld Plus mas rozdelenu sumu EG na 2 roky. Vyska je zavisla od tvojho platu. Ak si vyberes 1 rok a potom Svk rodicak je suma pre vsetkych co poberali MD rovnaka. Pozor na nemecku podporu … tu neplatia tie iste pravidla ako so Slovenskou podporou
Bolo na Markize; že baba prišla z Rakuska tehotná, v poistovni jej zamietli všetko a musela isť naspäť do Rakuska
Najskôr budeš poberať,,Mutterschaftsgeld,, a potom Elterngeld- ten si môžeš rozdeliť na 12 alebo 24m... potom môžeš poberať 300e ak si z Bayern Familiengeld sa to vola? ....
Úprimne? Porodiť v Nemecku a tak sa vrátiť, ja som rodila v Mnichove a za mňa top. Kľudne napíš správu, my sme sa vrátili s dcérami 28.7 a ešte som na Elternzeit.
@lala151995 rodit v nemecku, hlavne kvoli nemocnici a pristupu. Ale k veci- mas Beschäftigungsverbot. Mas zmluvu na dobu urcitu ci neurcitu? Od toho sa totizto odvija zdravotne poistenie a tvoj postup. Ak mas nemecke, musis si vybavovat na porod na slovensku rozne formulare a pre dieta takisto. A aj s materskou a rodicovskymi bude vybavovanie na dlhu trat. Ak porodis v nemecku a ostanes tu nejake 3 mesiace- vies si vybavit vsetky davky (matersku aj rodicovsky), rodny list a aj jednorazove povolenie na vycestovanie na sk. Dieta bude mat tiez nemecke poistenie. Neskor mozes normalne prist na sk a ked doberies rodicovsky, das vypoved v praci (ak sa neplanujes vratit). Na osetrovanie na sk, budes potrebovat tie formulare na osetrenie, ale je jednoduchsie ich vybavit cez rodicovsku. Pokial budes mat nemecky pp a poistenie, sk poistovna ta nevezme. Naopak, ak das vypoved, budes mat problem s vybavovanim davok na sk.
A dalsia vec su pridavky- mas narok na tie z nemecka, kedze si ekonomicky aktivna v nemecku. Po prestahovani bude zalezat, ci tvoj pp bude trvat a kde bude ekonomicky aktivny otec dietata.
Baby ti uz poradili v roznych pripadoch (kedze neuvádzas uplne vsetky info) . Treba si ale uvedomit ze si platila odvody a dane v Nemecku, cize cisto teoreticky v sr ti nemaju co a z coho vypocitat (aj jed teda su pripady ze hej)
Rodila by som radsej v Nemecku. Ale nechapem velmi. Uz pocas materskej sa vracias na Slovensku alebo ostavas tam alebo ako. Nerozumiem na co sa vlastne pytas. Informovat sa ohladom coho konkretne?