Návrat s dieťatkom na Slovensko z cudziny od partnera

mmfs
18. jún 2012

Ahojte,
nájdu sa tu mamičky, ktoré majú skúsenosť s takouto situáciou?
Dieťatko má slovenské občianstvo, narodilo sa v Anglicku. S partnerom neboli zosobášný, je však zapísaný ako otec dieťaťa v rodnom liste. Mamička sa musela vrátiť domov na Slovensko, samozrejme spolu s dieťatkom. Pretože partner im ubližoval. Teraz sa vyhráža, že matke dieťa zoberie.
Viete poradiť, ako sa proti tomu zabezpečiť?
Poznáte konkrétnych právnikov, ktorí majú v tejto oblasti skúsenosti?
Vopred ďakujem za rady, odporúčania.

katecameron
18. jún 2012

neviem ako dlho zilo dieta v cudzine az tam zilo urcitu dobu -neviem kolko to presne je tak patrí tam niekde som toto zachytila ale neviem ci je to doveryhodna info.

lenka311
18. jún 2012

@mmfs Neviem prečo píšeš v 3osobe, ale odpoviem..
Ak má matka Slovenské občianstvo nech si podá na najbližší okresný súd miesta svojho trvalého bydliska žiadosť o zverenie dieťaťa do opatery, prípadne nejaké výživné ak chce... No hlavne aby mala papier o tom že je jej dieťa súdne zverené..
Môže jej pomôcť aj najbližšií sociálny úrad pre deti a rodinu - aj so spísaním žiadosti na ten súd - závisí od ochoty pracovníčok..
Ak má matka podozrenie že jej otec dieťaťa dieťa unesie nech ho buď to k sebe nepúšťa alebo nech je stále dieťa pod jej dozorom a má prichystaný mobil - keby niečo môže volať políciu. Ak jej dieťa unesie bolo by to na veeľmi dlhú dobu kým by dieťa získala naspäť.. kým jej dieťa nie je zverené, polícia sa s tým vlastne vôbec nezaoberá... Je on otec ako ona matka...

anjelicek26
18. jún 2012

@mmfs - ako prvy krok zariadit dietatu a matke trvaly pobyt na slovensku. Az potom moze zacat nejako konat.. potrebuje riesit zverenie do opatery, ako tu uz bolo pisane. Ale aby bol zodpovedny slovensky sud - musi tu mat trvaly pobyt.Inak automaticky musia riesit veci v anglicku.

alice107
18. jún 2012

@mmfs vobec nezalezi na tom ake ma dieta obcianstvo.ani na tom,kde ma trvaly pobyt.ale zalezi na tom,kde je centrum pobytu dietata. teda kde prevazne zije. to je podla vsetkeho v anglicku.takze matka dietata ak chce opustit s dietatom anglicko,musi ziskat suhlas otca na premiestnenie dietata. potom sa moze rozhodnut,ci poda na vrh na zverenie do svojej starostlivosti alebo s otcom sa dohodnu na vychove dietata.
ak otec odmietne dat suhlas na premiestnenie,musi poziadat sud o udelenie suhlasu ma vycestovanie a premiestnenie dietata na sk.
aj keby matka mala dieta v jej starostlivosti,otec dietata musi dat suhlas na to premiestnenie.najlepsie si to zadovazit pisomnou formou.
prislusny sud je ten,kde ma dieta alebo matka trvaly pobyt.alebo ak su obcania sk tak prislusny moze byt aj krorykolvek sud na sk.ak dieta ma aj anglicke statne obcianstvo/ak otec je anglicky statny obcan/ tak je najlepsie hned ziadost podat na sud v anglicku.pripadne ak tam ma povolenie na pobyt aj ked nema anglicke obcianstvo.
ale v kazdom pripade nesmie dieta odnat z miesta obvykleho pobytu bez suhlasu otca,pripadne sudu,ktory tento suhlas moze dat namiesto otca.

inak otec ma pravo poziadat sud,aby rozhodol o navrateni dietata naspät do anglicka.tu sa nebude jednat este o zvereni dietata.ale sud rozhodne len o jeho navrateni.rozhodnutie o zvereni dietata je iny ukon.

annabel4
18. jún 2012

suhlasim s alice107. Tiez si myslim ze nemoze len tak odist bez suhlasu, hlavne ak je otcom Anglican, to moze mat na krku aj unos 😒 Dieta "patri" tam kde prezilo vacsinu svojho doterajsieho zivota, take asi to bude treba poriesit aj v UK. Urcite to nie je jednoduche, hlavne ak im ublizoval, to clovek v takych situaciach chce co najrychlejsie odist.

mmfs
autor
19. jún 2012

Ahojte,
dakujem za rady.
Pisem o mojej sestre, preto ta tretia osoba.
Podla coho sa posudzuje to centrum pobytu dietata? Oni totiz od jeho narodenia chodili dost casto domov na Slovensko a aj na dost dlho, pretoze sestra od neho chcela odist uz davno, no vzdy sa vratila z obavy, co sa stane, ak sa nevrati. Predpokladam, ze sa dokladaju letenky. Beru sa do uvahy aj svedectva rodiny, s ktorou na Slovensku zili? Alebo nieco dalsie?
Viete odporucit nejakeho dobreho pravnika, ktory sa takymito pripadmi zaobera? My sme este nenasli.
Dakujem.

alice107
19. jún 2012

@mmfs pojem obvykly pobyt dietata´´ je definovany tak,ze dieta ma v krajine kde prevazne zije väzby na zivot tam.to znamena ze dieta tam byva nie prechodne a na par mesiacov,ale väcsiu cast roka,ma tam svoje hracky,postel,izbu ,väzby na zivot .chodi tam pripadne do skolky a podobne.dokazy k sudnemu konaniu potom nech necha posudit svojmu advokatovi.nevidim vsak jediny dovod na predlozenie leteniek ako dokazu.dokazom bude jeho väzba na krajinu,kde zije.
tvoja sestra najlepsie urobi,ak si bud sama najde pravnika priamo v GB alebo ak ju partner napada ma volat policiu.je mozne takeho nasilnika z bytu vykazat na urcity cas.su k dispozicii rozne domovy pre zeny v nudzi.moze tam navstivit soc.urad a ziadat o info.tiez sa moze obratit na sk zastupitelky urad a oni jej podaju info.
tiez moze SAMA odcestovat na sk a najst si pravnika na sk.ale v ziadnom pripade nech neodnime dieta z GB bez suhlasu/pisomneho/otca ci sudu.
tiez moze sama podat navrh na sud ci uz v gb alebo na sk o povolenie dieta premiestnit.
ma vela moznosti.len musi byt aktivna.ved zije v GB.tak ako je mozne,ze si nevie najist pravnika? ak nema fin.prostriedky tak sa ma obratit na soc.urad o info.urcite aj v gb existuje pr.pomoc pre urcite pripady bezplatne.treba sa informovat.
treba ci uz v gb alebo na sk proste vyhladat nejaku advokatsku kancelariu ci uz osobne alebo cez net ci cez zoznam a spytat sa,ci sa zaoberaju rodinym pravom. a treba sa spytat,ci maju skusenosti s rod.pravom s cudzim prvkom.

vroni
19. jún 2012

nuz, ak je dieta mensie (nechodi do skolky), tak pojem obvykly pobyt je pomerne siroky. V kazdom pripade by som sa obratila na slovensky sud, ze dieta v cudzine zveria Slovenke a nie domacemu patri do kategorie scifi - aj ked zakon to vidi inak, statistika jednoducho nepusti. Lenze sestra bude musiet dieta otcovi "davat", ako chce zariadit, ze jej ho nezoberie do UK a "zabudne" sa vratit? Kamoska tak mala s Anglicanom dve deti a nastriedacku sa obvinovali z unosu (sud v kazdej krajine vydal rozsudok v prospech vlastneho statneho prislusnika), parkrat sa ocitli vo vazbe (vzdy jeden z nich), cely cirkus vyriesila az plnoletost deti, takze aj takyto niekedy byva "vysledok" nevydarenych medzinarodnych partnerstiev....

alice107
19. jún 2012

@vroni ja sa touto problematikou zaoberam takze viem,ze ak sa zena obrati v zastupeni dobreho advokata na prislusny sud v krajine v tak sud po zvazeni mohokrat da suhlas na vycastovanie a pobyt dietata.a ked sa preukaze ,ze ten muz je nasilnik tak niet co riesit. ale treba to vediet preukazat.ale ja mam take skusenosti,ze velmi casto zeny z vychodnej a strednej europy si nevedia ani info zistit na patricnych uradoch.nieto este najist pravnika a ist so zalobou na prislusny sud.
zalezi velmi na okolnostiach pripadu,ktory sud posudzuje.ver mi,ze v drvivej väcsine tie zeny maju nerealny pohlad na vec a nemaju ziadne relevantne dokazy.ziju s muzom v inej krajine,dieta dam ma väzby a ked sa partnerstvo nevydari tak az potom zistia,ze taky krok ako mat dieta s cudzincom si vyzaduje zodpovedne a premyslene rozhodnutie .nemaju casto ani potuchy o povinostiach ani svojich pravach.ziju casto v krajine a nevedia sa v nej orientovat.

vroni
19. jún 2012

@alice107, vobec nepochybujem, ze mas pravdu. Nizke pravne povedomie nasincov je zname (aj doma, ani do zahranicia netreba chodit) Lenze tazko hladat dobreho pravnika v krajine, ktorej rec casto ovladas len obmedzene, v zakonoch sa nevyznas a nevies, kde hladat pomoc. Statistika hovori velmi jasnou recou - sudne spory o deti vyhravaju v prevaznej miere domaci - a to aj v pripade, ak su obidvaja rodicia zo "Zapadnej Europy" (vid nedavny pripad, kde dansky otec uniesol dieta rakuskej matke rovno spred nosa. On ma dansky rozsudok, ona rakusky, obidve krajiny trvaju na spravnosti svojho rozsudku a na druheho rodica vydali zatykac. Dieta je - ako obvykle - v tomto spore az na poslednom mieste)

alice107
19. jún 2012

@vroni v krajinach eu sa uznavaju rozhodnutia sudov navzajom.takze ak jeden sud v tej istej veci uz pravoplatne rozhodol,iny sud uz nebude v tej istej veci rozhodovat pokial vie,ze doslo k rozhodnutiu. a toto rozhodnutie nie je v rozprore s pravnym poriadkom daneho statu.takze je na ucastnikoch konania,aby potom ten rozdudok dali uznat v druhom clenskom state.a tak nadobudne aj tam pravnu moc .
takze ja viem,ze v praxi vyhravaju spory tie strany.ktore podali hodnoverny dokaz.to mi ver.ale ja casto vidim,ze vychodoeuropanky ako si spravne napisala neovladaju dostatocne jazyk krajiny a hlavne su neschopne v realnom zivote danej krajiny sa pohybovat.vies aj ked niekto hovori len primerne jazykom krajiny,nema ak je inak schopny problem najst pravnika.advokatske kancelarie su na kazdom rohu .atiez na internete.
mas pravdu v tom,ze tie zeny nie su schopne sa o take veci postarat.casto aj ked vedia jazyk
a moja skusenost je,ze zapadoeuropanky prave preto ze toho pravnika v danej krajine maju,maju dobre napisany navrh na sud podlozeny dokazmi.a preto sudne rozhodnutie je pre ne priaznive.to je ten dovod.nie ze ide o nejaku diskriminaciu vychodoeuropaniek. to je hlupost.pretoze je dolezity navrh a dokazy na sude.
to trestne oznamenie co si spominala nema nic spolcne z obciansko-parvnym sporom o suhlas s vycestovanim.to je ina vec.
k tomu dochadza preto,ze jeden alebo obaja rodicia porusili zakon a spachali tr.cin.
pretoze premiestnenie dietata nie je unos.o unos sa jedna,ked je dieta zverene jednemu z rodicov a ten druhy ho vezme z jeho starostlivosti.to je o niecom inom .to ho nemusi odviest ani do cudziny.staci,ak ho nevrati v stanovenom case ak snim travi predpisany cas.
takze ak pises,ze dansky otec uniesol rakuskej matke dieta,nejednalo sa o premiestnenie bez suhlasu rodica
ale o unos dietata.v takom pripade bol na rodica vydany zatykac.
v pripade neopravneneho premiestnenia ide o civilny spor,kedy druhy rodicf je povinny dieta navratit do krajiny obvykleho pobyatu.tu ide o civilne rozhodnutie sudu.ak by druhy rodic nerespektoval rozhodnutie sudu,tak pride k vykonu rozhodnutia a dieta sa zakonou cestou odnime a navrati do miesta obvykleho pobytu.
takze nepletme si unos s nezakonnym premiestnenim
niktore krajiny vsak uz nezakonne premiestnenie definuju ako tr.cin. takze paralerne civilny sud rozhodne o navrateni dietata a je uz na legislative danej krajiny,ci naviac rodic co neopravnene didta premiestnil bude aj trestne stihany alebo nie.

alice107
19. jún 2012

@vroni v krajinach eu sa uznavaju rozhodnutia sudov navzajom.takze ak jeden sud v tej istej veci uz pravoplatne rozhodol iny sud uz nebude v tej istej veci rozhodovat pokial vie ze doslo k rozhodnutiu. a toto rozhodnutie nie je v rozprore s pravnym poriadkom daneho statu.takze je na ucastnikoch konania,aby potom ten rozsudok dali uznat v druhom clenskom state.a tak nadobudne aj tam pravnu moc .a tiez vykonatelnost.
takze ja viem,ze v praxi vyhravaju spory tie strany ktore podali hodnoverny dokaz.to mi ver.ale ja casto vidim,ze vychodoeuropanky ako si spravne napisala neovladaju dostatocne jazyk krajiny a hlavne su neschopne v realnom zivote danej krajiny sa pohybovat.vies aj ked niekto hovori len premerne jazykom krajiny,nema ak je inak schopny problem najst pravnika.advokatske kancelarie su na kazdom rohu .a tiez na internete.daju sa zohna t aj tlmocnici,ak sa chce.
mas pravdu v tom,ze tie zeny nie su schopne sa o take veci postarat.casto aj ked vedia jazyk ako som si ja vsimla.
a moja skusenost je,ze zapadoeuropanky prave preto ze toho pravnika v danej krajine maju ten dobre napise navrh na sud podlozeny dokazmi.a preto sudne rozhodnutie je pre ne priaznive.to je ten dovod.nie ze ide o nejaku diskriminaciu vychodoeuropaniek. to je hlupost.pretoze je dolezity navrh a dokazy na sude.
to trestne oznamenie co si spominala nema nic spolcne z obciansko-parvnym sporom o suhlas s vycestovanim.to je ina vec.
k tomu dochadza preto,ze jeden alebo obaja rodicia porusili zakon a spachali tr.cin.
pretoze premiestnenie dietata nie je unos.o unos sa jedna,ked je dieta zverene jednemu z rodicov a ten druhy ho vezme z jeho starostlivosti.to je o niecom inom .to ho nemusi odviest ani do cudziny.staci,ak ho nevrati v stanovenom case ak snim travi predpisany cas.
takze ak pises,ze dansky otec uniesol rakuskej matke dieta,nejednalo sa o premiestnenie bez suhlasu rodica
ale o unos dietata.v takom pripade bol na rodica vydany zatykac.
v pripade neopravneneho premiestnenia ide o civilny spor,kedy druhy rodicf je povinny dieta navratit do krajiny obvykleho pobytu.tu ide o civilne rozhodnutie sudu.ak by druhy rodic nerespektoval rozhodnutie sudu,tak pride k vykonu rozhodnutia a dieta sa zakonou cestou odnime a navrati do miesta obvykleho pobytu.
takze nepletme si unos s nezakonnym premiestnenim .
niktore krajiny vsak uz nezakonne premiestnenie definuju ako tr.cin. takze sucasne civilny sud rozhodne o navrateni dietata a je uz na legislative danej krajiny,ci naviac rodic co neopravnene dieta premiestnil bude aj trestne stihany alebo nie.

zuzana1710
19. jún 2012

mne jasne povedali na ambasade,ze si mam dobre rozmysliet ci udam otca,alebo nie..nakolko mi tlcik vlcik odmietol dat cestne prehlasenie(na ambasade),ze mozem preniest malu cez hranice,tak som to musela riesit tak,ze mala nema otca zapisaneho a potom s malou som musela ist na ambasadu a tam sa doriesili ostatne veci a malej vydali 30dnovy pas a sme na slovensku..sestra to ma trosku horsie,ze tam toho otca dala zapisat..takze bud jej da suhlas,alebo sa budu natahovat.drzim silno moc palce,lebo do tohoto sa velmi nechce nasim pravnikom ist..ja som si hladala niekolko pravnikov a vsetci ruky prec.. 🙄

vroni
19. jún 2012

@alice107, krajiny eu uznavaju rozsudky inych clenskych krajin selektivne, hlavne ak ide o deti (bol to aj ten mnou uvadzany pripad, ale nechcem sem pchat podrobnosti, to je mimo temy). O diskriminacii vychodoeuropaniek nemoze byt ani reci, hovorim o tom, ze kazdy stat ma tendenciu preferovat vlastnych prislusnikov pred cudzincami. Ako s potesenim vravi nas (velmi dobry) pravnik: pred sudom a smrtou si nikto nemoze byt isty 😀 . Neviem, ako je definovany uk zakon, v at moze matka nemanzelskeho dietata s nim cestovat a stahovat ako uzna za vhodne, otec ma sice pravo byt informovany o mieste pobytu dietata, ale nepomoze mu ani plakat, ked sa matka rozhodne, ze sa prestahuje na opacny koniec zemegule. Takze by som si fakt nasla pravnika, ktory sa vyzna v uk prave.

alice107
19. jún 2012

@vroni v prvom rade neexistuje v eu ani v GB pojem nemanzelske dieta.obaja rodicia ci uz su zosobaseni ci nie maju pravo styku a vychovy k dietatu rovnako,pokial to nie je sudne upravene inak. ale tu nejde o pravo vychovy.ale o nezakonne odnatie. a to je rozdiel.uz som to vysvetlovala. 😉
clenske staty eu maju v zmluve uzmluvnene uznavanie pr.dokumentov .takze tie sa uznavaju medzi clenskymi statmi podla zmluvy.
a nie je pravda,ze tendencia je preferovat svojich obcanov.aj sk sud neraz rozhodol v neprospech slovenskej obcianky ked islo o navratenie dietata.to mi mozes verit,ja som take rozhodnutia videla .aj na sk aj v de pokial islo o nemeckych obcanov vo veci rodineho prava.pisem ti skusenosti,nie nejake dojmy. ;-

ak rodicia aj spolu neziju otec ma rovnake pravo na starostlivost a vychovu diietata.ako viem z praxe v de a aj v at plati,ze otec a matka maju rovnake prava na dieta. ci uz spolu ziju alebo nie.len sud nym rozhodnutim alebo dohodou partnerov sa to moze zmenit.a myslim,ze v uk to nebude rozdielne.ale znovu ide len o vychovu.a pripadny unos.nie o odnatie.
takze ona nemoze odnat dieta z obvykleho miesta pobytu bez pisomeho suhlasu otca alebo rozhodnutia sudu. ci uz dieta jej bolo zverene do vychovy alebo nie.ci sa narodilo v manzelstve ci mimo manzelstva.to nehra ziadnu ulohu.ona sa moze prestahovat na opacny koniec zemegule kedy chce.ale dieta vziat len tak nemoze.tam musi byt pisomny suhlas otca ci sudu.v tom sa mylis,ze nemusi.nestaci to otcovi len oznamit.ak nesuhlasi,nemoze dieta matka premiestnit.
a mas pravdu v tom,ze dotycna ktorej sa to tyka na tomto fore by si mala najist pravnika v UK.

kiko2807
20. jún 2012

My sme zili v spanielsku . Maly sa tam narodil a na slovensko sme sa vratili v maji 2009 ked mal maly skoro 2 roky,vtedy nas nechal jeho otec lebo si nasiel inu. Ja som po prichode na slovensko zbehla na sud tu u nas v meste a podala som ziadost o zverenie maleho do mojej starostlivosti. Kedze sa narodil v Spanielsku a mal spanielsky rodny list tak po prichode na slovensko som mu dala spravit slovensky rodny list. Otec dietata mi sam navrhol sumu ktoru mi je schopny dat na maleho, tak aj to som povedala na sude . Sud trval rok ale to len koli tomu ze museli vypocut aj jeho a urobit vsetky tie preklady slovensko - spanielsko. Maleho mam v starostlivosti ja a jeho otec sa o neho vobec nezaujima. Medzi casom si nasiel inu - dalsiu s ktorou caka v novembri dieta a na vyzivne mi prestal posielat . To teraz riesim cez sud a cez urad pre vymahanie vyzivneho. Otec o maleho nema zaujem. Ja som vsetko riesila sama, nepotrebovala som nikdy pravnika. S otcom sme iba spolu zili, neboli sme zosobaseny. Ked sme zo spanielska odchadzali tak pre istotu som od neho ziadala aby mi napisal papier , ze nechava maleho aby somnou vycestoval, to aby mu nepreplo v hlave a potom by povedal , ze som maleho uniesla.

hadassah
20. jún 2012

tu je reálny príklad, kedy musela matka odovzdať dieťa otcovi, rozhodol o tom súd, pretože dieťa sa zdržalo v tejto krajine o 3 mesiace dlhšie ako na Slovensku a tým pádom je Španielsko považované za krajinu obvyklého pobytu.

http://spravy.pravda.sk/dieta-ma-ist-do-spaniel...

vroni
20. jún 2012

@alice107, nuz toto je tvoja dojmologia, mas evidentne problem rozlisovat medzi idealnou modelovou situaciou a skutocnym (aj pravne skutocnym) stavom veci. Skoda, ze si nemala moznost informovat pred nejakym casom EuGH v Karlsruhe, ze takyto zakon uz celoeuropsky existuje a vobec nemaju o com rozhodovat 🤐 🤐 🤐 Lenze to je uplne off topic a fakt sa mi tu nechce rozoberat slovickarenie, sorry
Zakladatelka potrebuje dobreho pravnika a nasledne sudne rozhodnutie. Ci sa otec naozaj bude domahat dietata a jeho pobytu v UK je otazne, ak sa otec matke vyhraza, ma spravidla len velkohube reci a skutek utek (ale na toto sa spoliehat rozhodne NEDA, treba riesit vopred a necakat) Bezny slovensky sposob - neurobit nic a dufat, ze sa nic nestane - je v tomto pripade nebezpecny a moze sa vypomstit!!!

vroni
20. jún 2012

@alice107 a toto je skopirovane zo stranky prislusnej organizacie (v nemcine):
Bei alleiniger elterlicher Sorge eines Elternteils kann dieser ohne Zustimmung des anderen Elternteils mit dem Kind ins Ausland umziehen, wohin er will, auch wenn damit Entscheidungen verbunden sind, die für das weitere Leben des Kindes von erheblicher Bedeutung sind. Einschränkungen gelten nur dann, sofern hier das Kindeswohl durch den Umzug erheblich beeinträchtigt wird.

alice107
20. jún 2012

@vroni ja na rozdiel od teba som pravnik.takze ma nemusis ucit ziadne realne situacie. 😉 takze si kludne mozes odpustit rozne impertinentne narazky na mna
o akom zakone konkretne pises
aked citujes vynatok napis z akeho zdoja ,zakona ci ciastky je.
kazdy stat v eu na rodinne pravo upravene trosku inak.
v de ani v uk nezozlisujeme medzi manzelskymi a nemanzelkymi detmi.maju rovnake pravne postavenie
v uk ak si precitas ich zakon od r.2003 je uprava,ze ak otec dietata aj ked nezije s matkou a nie su manzelia vyhlasi suhlasnym vyhlasewnim rodicov ze je otcom dietata,tak ma pravo starostlivosti tak ako matka.a suhlas musi byt dany sudne ak jeden z rodicov chce viat dieta byvat do ineho statu.
takze ty sa prosim vyjadruj len k otazkam,ktorym rozumies.a nenapadaj ma tu zbytocne.
ako si spravne napisalaa ja suhlasim,tak zakladatelka pre dobro veci musi hladat pravnika v uk.
a este dodam,ze napriklad podla de prava ak otec s matkou dietata aj nezije a spisu zmluvu o starostlivosti u natara ci uradu starostlivsti o deti a mladez tak maju pravo starostlivosti obaja.a to aj vtedy,ak nie su zosobaseni
a suhlas na vycestovanie do zahranicia za ucelom dlhodobeho pobytu je potrebny.v de je dolezity doraz davany na potreby a zaujem dietata.ak rodic s pobytom nesuhlasi,rozhodne sud.podla zaujmu dietata.
v at kde ty asi zijes je to tak,ze nemanzelske a manzelske deti maju rovnake pravne postavenie.
ale
ak otec s matkou dietata nie je zosobaseny a neziju ani spolu,tak starostlivcost je dana bud od narodenia u matky/ak snou zije/ alebo je upravena sudne pripadne zmuvou o starostlivosti.
v at sa dava tiez doraz na zaujem dietata.
ak chce ist rodic co ma vo vyhradnej starostlivosti dieta zit s nim do cudziny,oznami to s predstihom druhemu rodicovi.a tak aby mal tento moznost podat namietky./ak namietne,rozhodne sud podla toho aky je zaujem dietata.bez rozhodnutia vsak matka nemoze dieta premiestnit.
pochopila si ten princip?
a podla nariadenia rady eu/es/c.1347/2000 sa uznavaju rozhodnutia sudov eu krajin .
v de dokonca aj bez dalsieho konania.
aj toto si pochopila?
a suhlasimze neurobit nic a odnat dieta z GB je protizakonne a ´´nebezpecne´´ hlavne pre to dieta.
a dolezity je ten bod kde je centrum obyvkleho pobytu didtata.a sud je teda prislusny zvycajne ten,v obvode ktoreho ma didta OBVYKLY pobyt.teda nemusi to byt sud v obvode jeho trvaleho pobytu.

vroni
20. jún 2012

@alice107, mam inu PRAKTICKU skusenost, ale do fora a tejto temy nijako nepatri, takze koncim

alice107
20. jún 2012

@vroni 🙂

alerka
20. jún 2012

@alice107 Si arogantna. Nie si jediny clovek s vysokou skolou. ...A ocividne mas more casu 🙂)))

anjelicek26
20. jún 2012

Zmeni sa centrum zaujmu dietata, keby okrem prihlasenia na trvaly pobyt tu dieta zapise do skolky alebo jasli?

alice107
20. jún 2012

@alerka co keby si prestala s nevhodnymi osobnymi narazkami a zacala sa venovat teme?

vefi89
20. jún 2012

baby, ale pokiaľ píše ako o priateľovi, nie manželovi... tak len ona je zákonný zástupca.. či?? som mimo? 😅 absolútne neviem ako to funguje v cudzine... ale tu je to tak, že ja som porodila dieťa, otec je síce v rodnom liste, ale ja som zákonný zástupca a tým pádom ja ho mám v opatere... či? 😅

anjelicek26
20. jún 2012

@vefi89 - to urcite nie, my sme sa brali az ked mala dcerka takmer 4 roky a obaja sme mali automaticky rovnake prava, zakon tam fakt rozdiel medzi manzelia a nemanzelia nerobi, su to proste rodicia...

vefi89
20. jún 2012

@anjelicek26 tak som bola mimo 😀 😀
lebo aj som narážala na to, že ak zamúti pár dieťa, a pár sa rozíde.. ešte pred narodením... tak to najprv prebehne súd, aby sa určila opatera?
nechcem rýpať, nevyznám sa v tom fakt, len ma to zaujíma 🙂

alice107
20. jún 2012

@vefi89 v kazdej krajine je rodinne pravo upravene trosku inak.zalezi na tom,kde zijes.

@anjelicek26 centrum zaujmu nezalezi na trvalom pobyte dietata.zalezi kde sa prevazne zdrzuje. kde ma napriklad aj tu skolku,skolu,väzby ,priatelov a podobne.cize kde vedie bezny zivot.

anjelicek26
20. jún 2012

@vefi89 - ano najlepsie je to urcit sudne, ved aj tak pojde na sud na urcenie vyzivneho.. rovnako sa upravi styk s dietatom - kazde dva tyzdne vikend, striedava starostlivost, alebo v zaujme dietata radsej vobec... lepsie je mat v rukach papiere, ako to nechat plavat a on si to dieta moze bez ohlasenia proste zobrat a nikto mu nezabrani... ked uzna otcovstvo a zapise ho matka do rodneho listu, ziskava aj prava, nielen povinnosti.