Návrat na Slovensko - za a proti

28. júl 2024

Ahojte dievcata. Skuste mi,prosim,vytlct tuto myslienku z hlavy. Zijeme s manzelom roky rokuce v zahranici,vyborna praca obaja, super kamarati, zdravotnictvo a celkovo system fici vyborne. No odkedy sa nam narodilo dieta(uz par mesiacov) nedokazem vytlacit myslienku na navrat z hlavy. Velmi mi chyba rodina z oboch stran, take tie spontanne stretnutia s rodicmi a surodencami v nedelu na kave(ktore sa tam bezne deju bez nas), na grilovackach atd. Racio jasne hovori ! nevracat sa ! a srdce pisti po domceku a blizkosti rodine. Financii mame dost, takze kludne byt ci dom by sme na Svk kupili, pracu by sme si s nasim vzdelanim nasli. Vyhladovo by sa aj tak jednalo o navrat do cca 4 rokov,kedze si dorabame s manzelom rozne kurzy a certifikaty,ktore su na dlhsiu trat. Naozaj Slovensko nema buducnost? Myslela som,ze su to len myslienky ovplyvnene hormonmi,ale porod prebehol uz davno a stale to mam v hlave. Dakujem za kazdy realny pohlad na vec.

tundra
28. júl 2024

Kolko je,roky rokuce?

stanulienkat
28. júl 2024

Nie, Slovensko nemá budúcnosť. Ak tam máte zázemie, fungujete tam dlhé roky, skúste vydržať. Tu je úplne iná mentalita, fungovanie štátu je čoraz horšie a možno si len idealisticky a romanticky predstavuješ vaše rodinné návštevy a stretávanie sa.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kukulienka83
28. júl 2024

Nie nevracala by som sa sem z takého ideálneho prostredia. Nejde len o prácu a financie...ale aj o nefungujúce školstvo, zdravotníctvo..nevie čo vám život prinesie a čo budete musieť riešiť... Keď máte dostatok financií, môžeš sem prísť častejšie v roku a užiť si rodinu ...či? Ja by som to takto videla...ale zas ty vieš čo by bolo pre vás lepšie 🤷

edurko77
28. júl 2024

Treba utiecť z celej EÚ.

tiezjedna
28. júl 2024

ak chceš pre svoje dieťa to najlepšie, tak sa na Slovensko nevracaj. Banánová republika.

autor
28. júl 2024

@tundra cca 14 rokov

lily246
28. júl 2024

@edurko77 chvalabohu, že sme v EÚ.🇪🇺🍀 Inak by sme boli na úrovni Somálska s tým, čo si tu volíme 😓

tiezjedna
28. júl 2024

@stanulienkat tiež si myslím, že si tie rodinné stretnutia autorka príliš idealizuje. To, že fungujú bez nich neznamená, že budú fungovať s nimi... Ak sú "roky rokúce" inde, tak mindset bude tiež...

muchotrafka298
28. júl 2024

Nie, tato krajina nema buducnost. Pokial zijete v krajine, kde vsetko funguje a mate dobru pracu, tak urcite sa sem z nostalgie nevracaj. Teraz Ti to mozno vyzera super, ze ako Ti rodina pomoze aj s dietatom a budes sa moct realizovat. Bohuzial ta realita niekedy byva dost odlisna od predstav. A tiez nemaj velke oci ohladom prace, ako si ju s kvalifikaciou najdes raz dva.

tykat
28. júl 2024

Kludne sa vrat, cas s rodinou velmi chyba, viem o com pisem aj ked sme sa prestahovali len vramci SR. Ak budes chciet ist naspat do zahranicia, nic ti nebude branit.

sandra49
28. júl 2024

A kde v zahraničí ste? A ako dlho? Ono ta predstava o návrate je väčšinou zidealizovana. Vaša rodina sa možno stretáva len tak a hocikedy ale nevieš čo by bolo keby sa vrátite na trvalo. Vzťahy v rodinách sa casto menia..keď máte v zahraničí naozaj zázemie a cítite sa tam doma tak by som nespekukovala..píšeš ze mate financie a máš babo, takže kľudne môžeš prísť na Slovensko na mesiac, dva, tri alebo chodiť raz mesačne na týždeň. Naozaj tu prestáva fungovať školstvo, zdravotníctvo, politika jedna katastrofa a ľudia tu riešia väčšinou dookola to iste..aká je vláda, ako nepochodili u doktora, koľko museli zaplatiť, aké to je zle v škole atď atď atď...

darijja
28. júl 2024

Nevracaj sa. Alebo pockaj do dalsich volieb. Snad dovtedy volici smeru zmenia nazor alebo uz nebudu vladat ist volit ;)

deti95060810
28. júl 2024

ide to tu od desiatim k piatim.. 😉

lucylaw
28. júl 2024

Najviac vo svojom živote ľutujem to,že som z tohto štátu neodišla kým som mohla..Teraz už je neskoro,ale budem robiť všetko pre to,aby môj syn odtiaľto raz odišiel..Keby som bývala mimo Slovenska,ani by mi nenapadlo sa vracať naspäť a už vôbec nie za týchto okolností,čo sa v tomto štáte deje,chce sa mi z toho grcať..

mamina7070
28. júl 2024

mas babetko tak sa zober a chod k rodicom na mesiac a potom uvidis tu realitu
mas proste ruzove okuliare
ak si tu na navsteve ludia sa s tebou stretnu lebo si im vzacna ale ked tu budes si myslis ze kazdy bude len okolo vas lietat? plus praca nepises lokalitu to vobec nie je take jednoduche

nekaz aspon dietatu prilezitost ak mas smutok za domovom chod na dlhsiu navstevu a uvidis

candii
28. júl 2024

Ja by som sa nevracala

kleopatra114
28. júl 2024

To by som svojmu dietatu neurobila . Ale ak je tvoja túžba veľká , skúste -vratit sa do cudziny snáď veľký nebude problém , sk ste to už raz zažili .

autor
28. júl 2024

@sandra49 V podstate sme len "za rohom" v Prahe. Sme tu 14r, lekari.

Nemyslim si,ze si idealizujem stretnutia s rodinou,lebo surodenci tak s rodicmi funguju bezne. V podstate ma od navratu odhovara aj samostatna rodina,kedze vidia tu mafia scenu. Pisete niektore,ze ist na mesiac dva k rodicom-to nejde z dovodu,ze ja ani manzel nechceme byt kvoli dietatu separovani tak dlho. Takze navstevy obcas ano,ale nie taketo dlhe. Navyse rodicia su pracujuci ludia.

betulinka1
28. júl 2024

Precitaj si tu prispevky o svorkách a mamach, súrodencoch, svagrinach a mozno si uvedomíš, ze mate dobre vztahy lebo ste daleko 🤣🤣🤣🤣. Nevracala by som sa kvoli detom, Slovensko im nema co ponuknut. Vysoka korupcia, kto ma moc si robi co chce, kde kupis dom, kludne ti na konci ulice mozu podstavit baterkaren alebo inu super stavbu, lebo je to vo verejnom zaujme. Ludia tu nemaju voci sebe ziadny rešpekt. Ked budes mat smolu na susedov, tak s tym nic nespravis, mozes sa akurat sťahovať. Cele zle.

remarian01
28. júl 2024

Pozri si film Kavej..dá sa tu pekne žiť!!😀

zobaka
28. júl 2024

ja túžim odísť do zahranicia, nerob to, s najväčšou pravdepodobnosťou to olutujes, aj keď chápem, že ti chyba rodina

reanda
28. júl 2024

sa asi nudis, ked musis rozmyslat nad tym, co urobis o styri roky.. ale vsak si to pekne premysli a naplanuj a behom styroch rokov sa vsetko zmeni tak, ze ti tvoje plany mozu byt k.. vies comu.. ale tak ked nemas kam inam davat energiu, tak rozmyslaj a planuj 🙂

linki90
28. júl 2024

Nevracaj sa veď Praha nieje ďaleko, my sme sa vrátili z Rakúska a ľutujem dodnes, tiež som si myslela že dieta je najlepšia vychovať na sk a že rodina pomôže ale opak je pravdou

katulkagajdos
28. júl 2024

Nevrátila by som sa, ak je to tak, ako opisuješ. Áno my sme ostali kvôli rodičom, keďže môj súrodenec žije v zahraničí a nevráti sa, nechcela som tu nechať rodičov bez pomoci. Mame super vzťahy vramci rodiny, takže z tohto hľadiska neľutujem, že som sa rozhodla ostať- že deti majú kontakt denno denne so starými rodičmi aj sesternica a bratrancami - som za to vďačná, nemáme sa zle, ale keď vidím kto tu to vedie- ja nemôžem už ani správy pozerať- ja to fakt nedávam.

deti95060810
28. júl 2024

to ste ozaj za rohom... z Prahy docupitáš ozaj rýchlo.
Som myslela že min. Nemecko, alebo Angl.
inak rodičia žiť večne nebudú a potom sa to troška zvrtne k horšiemu - myslím vzťahy v rodine.

mikitilik29
28. júl 2024

Určite nevracat sa späť!

walentina7
28. júl 2024

Kvôli nedeľným obedom a stretnutiam zničiť sebe a deťom život? Nikdy. Ak sa vratis na SK budes potom od detí počúvať, prečo nežijete na lepšom mieste. Aká ich tu čaká budúcnosť? Nebuď sebec. Nemyslí len na seba. Hneď by som s tebou menila. A Niet nad pokoj,ked rodina a známi neotravujú.

bessie12
28. júl 2024

Autorka, tiež zijem v zahraničí (Holandsko ) a tiež som rozmýšľala, že sa sem niekedy vrátim. Ale ... keď vidím co sa tu deje, tak nie, ďakujem. Radsej si ostanem tam kde som. Nevrátila by som sa sem ani keby mi za to zaplatili. Chodím sem len na dovolenku a kvôli mojej mamine a kamarátom.

mamaaja82
28. júl 2024

Nerob to!Ja som sa vratila po 15tich rokoch,dcera si nezvykla stale chce ist naspat aj plac bol (ma8rokov),sme na sk rok a lutujem toto rozhodnutie.Zdravotnictvo je tu na hovno,skolstvo ani nehovorim,prehovaram vsemozne chlapa aby sme sli naspat.