Naťahovanie sa o majetky

18. aug 2021

Chcem počuť nejaké nestranne názory, lebo už neviem, čo si mám myslieť. Moji rodicia sú rozvedeni. Môj brat dostal dvojizbovy byt od starých rodičov, ktorý mu vybavil moj otec a všetko za neho vybehal a záhradku od mojej mamy v zahradkovej oblasti. Brat je single. My bývame s muzom a deťmi v rozostavanom dome, ktorý patrí môjmu otcovi. Dom ešte nie je skolaudovany, nemá ani fasádu a bývame na vrchnom poschodi, lebo spodné ani nie je dokončené. Otec povedal ze chalupu chce potom prepísať na moje deti. Voči tomu som sa ohradila, ze prečo brat môže mat všetko prepísané na seba a ja by som mala mat na deti a to majú 3 roky a dva mesiace. Ze vraj podľa toho ako si ich vychovame, tak budeme mat. Tak som mu povedala, ze a keď ma decko v osemnástich vyhodí z domu, tak potom co? Aj to, ze brat ma záhradku od mamy som sa dozvedela náhodou, keď mi volal správca zahradok, ze to tam vyzerá ako v džungli a treba to pokosiť atď., tak mi otec medzi rečou spomenul, ze to je už bratove. Muž chce zobrať hypotéku na dom, aspoň 50.tis. na dokončenie, aj aby sa hlavne skolaudovalo a mali sme adresu. Chceli sme, až to teraz prepise na nás (na pozemku sú dva domy, oba nedokončené , v jednom bývame my, v druhom chce bývať otec s priateľkou) aby sme mohli zobrať hypotéku na dokončenie. Otec povedal, ze prepísanie by to zbytocne skomplikovalo a všetko natiahlo. Tak sme mu povedali, ze nech aspoň ručí domom, aby nám ju dali. S tým súhlasil. Problém je, ze o kolaudácii sa natahujeme už rok, čo tu bývame. Otec dom staval svojpomocne a veľa veci je tu aj tak urobených, my chceme, nech zvyšné veci dorobi firma a už profesionáli, veď tu už budeme bývať nastalo. Problém je, ze otec robí v zahraničí mesiac a na týžden je doma a takto dokola. A za ten týžden sa nič nestihne. Aj chce robiť on všetko na dome sám, firmy zase odmieta, ale dokopy sa tu nič neurobí a všetko stojí. Keď sme mu povedali, ze plot urobíme my, chceme dať firme urobiť bránu atd. On kúpil na druhy deň tvárnice. Na jednej strane sme mu zaviazaní, lebo energie všetko co tu bývame platí on a nechce ani korunu, na druhej strane si tu pripadam ako na stavenisku, nič sa tu nehýbe a nemá mi ani kde pošta poriadne chodiť. Otec robí všetky zbytočnosti, ktoré na kolaudáciu ani netreba, akoby naschval naťahoval čas. Len neviem, prečo toto všetko robí

nikyball
18. aug 2021

Najlepšie bude ako vždy, odísť do svojho, na nikoho sa nespoliehat, nič nečakať. A budeš bez starosti

ofzuza
18. aug 2021

Toto su take blbe temy v rodine. Idealne mat svoje a neriesit. A hlavne nefinancovat nieco co ti nepatri.

pribinak
18. aug 2021

Pozri, najlepšie urobíš ak si zaobstaras s muzom vlastne bývanie. Nebudeš musieť riešiť majetok a rozčuľovať sa
Budeš sa starať o svoj majetok a narábať s ním ako budeš chcieť ty
Ja by som neinvestovala do cudzieho. Otec sa zle vyspí a aj dom dá synovi. Čo potom? Budeš sa súdiť že si dala nove okna, alebo kachličky do kúpeľne?
Zaobstaraj si vládne a máš svätý kľud

deti95060810
18. aug 2021

chápem čo chceš povedať, len pozor aj na firmy....😉 Niektorí sú ozajstní fušéri.
Ak by otec dom prepísal na tvoje deti, je ešte možnosť aby si mala v dome aspoň zabezpečené doživotné bývanie. Len to treba ešte spraviť kým sa bude prepisovať dom...
Inak spraviť plot nie je žiadna veda - tiež sme kúpili tvárnice a manžel to mal raz dva. Len musíš presne vedieť aký plot chceš - my sme mali projekt...

hipuska
18. aug 2021

No, neberte úver na veci, ktoré nie sú vaše. Kašľať na to, čo všetko nie je urobené. No a? Otec nechce prepísať teraz, neprepise ani za 5 rokov. Aká stará je otcova priateľka? Nemôže ešte porodiť? A ona ako k tomu príde? Možno aj ona ho tlačí. Tiež tam je, investuje a nemá nič.

andreagartnerova
18. aug 2021

Inak ak to chce dať na maloleté deti, musí to schváliť súd a všetko potom s tým spojené musí schvaľovať súd, pokiaľ nebudu plnoletí. A pochybujem, žeby vám dali hypotéku keď to ani vaše nebude, hoci ste zákonní zástupcovia deti.

0silvia0
18. aug 2021

Otec vas ma z nejakeho dovodu, ktory nepozname, v hrsti. Idealne je sa vymanit z tohoto manipulovania...

srferreira
18. aug 2021

Ked uz chcete ist do hypoteky tak aspon na svoje. Vy zainvestujete do niecoho co nie je ani vase. Zbalila by som sa a nasla si s manzelom a detmi svoje byvanie. To je tak sa vzdy na niekoho druheho spoliehat. Najlepsie na seba.

ivana11155
18. aug 2021

Nevyzerá, že by otec ten dom chcel naozaj na vas prepísať. Stále si nájde výhovorku. Dobre ti baby radia, najlepšie je mať svoje a brať si úver na cudzie je blbosť.

autor
18. aug 2021

Lenže my momentálne nedostaneme takú vysokú hypotéku, aby sme mohli zobrať vlastný dom, takze nemáme kam ísť. Problém je v tom, ze ten dom staval svojpomocne ešte keď žil s mojou mamou, potom sa oni dvaja dlho ťahali o majetky a dom dlho stal nedokončený. Dom je vlastne starý cez 20 rokov a až teraz sa ide kolaudovat. Bojím sa, aby prešiel procesom kolaudácie, nie ze budeme musieť kopu veci ešte prerobiť, aby bol skolaudovatelny. Aj preto chcem, aby sa otec čím skôr pustil do kolaudácie, pretože každú chvíľu sú prísnejšie podmienky. Otcova priateľka nemôže mat deti, obaja majú cez 50 rokov

autor
18. aug 2021

Sľúbil nám, ze po skolaudovaní sa to prepise na nás

karolinakr
18. aug 2021

Dobre počujem, dom patri ocovi, vy si chcete vziat hypoteku 50 000 nanho a robi okluky? No ja by som mu neverila, už len preto, že všetko dal bratovi a dalšia vec, ak sa zle vyspi alebo ho priatelka nahucka , vy zaplatite dom a on vam kaže sa vystahovat, mysliš, že vam vrati peniaze? Alebo aj toto, s mamou sa 20 rokov tahal o majetky. Ked to na vas neprepíšw, ani cent by som tam neinvestovala vsak tu mas 100 red flags a nevidíš to !

srferreira
18. aug 2021

Tak zainvestuj az ked to bude napisane na vas. Nie ze, vy si vezmete hypoteku a nakoniec to vase ani nebude. Potom ju budete splacat.

pribinak
18. aug 2021

Vieš ako to je, sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú

Kým nemáš dom na papiery, neinvestuj ani cent

pribinak
18. aug 2021

@karolinakr prane, už len to ako sa ťahal s matkou tak už z toho by mi blikali kontrolky

autor
18. aug 2021

@karolinakr
To by neurobil. On sa skôr boji aby sme ten dom niekedy v budúcnosti náhodou nepredali. On ho vníma ako svoje celoživotné dielo, lebo všetko si robil sám. On to berie tak, ze chce, aby sme v tom dome bývali my, potom naše deti, deti našich deti. On nechcel ani, aby sme si brali hypotéku na ten dom, on to chcel všetko dokončiť. Len takým tempom by nebol hotový dalsich 5 rokov. Preto chceme zobrať hypotéku, aby do pol roku bolo všetko hotove a mali sme kde bývať

valentina12345
18. aug 2021

pri citani temy som si spomenula na jeden slovensky film, kt mi utkvel v pamati: https://m.imdb.com/title/tt1821406/
otec staval na pozemku vedla svojho domu svojpomocne domy pre dvoje dve dcery.
bohuzial poradit neviem. idealne ak by dom prepisal na vas este pres tym nez zoberiete hypo. nech tam ma povedzme dozivotne bremeno, aby ste ho nemohli predat, ak sa boji toho.
nedajboze sa mu nieco stane a v ramci dedenia zdedi polku domu brat a mozno dalsia manzelka? potom sa len zacne natahovanie o majetky.

autor
18. aug 2021

@pribinak
No tam je problém aj v tom, ze mama mala psychické problémy a nebola ochotná pristúpiť na žiaden kompromis. Až neskôr sa podarilo. Ono mna štve hlavne to, ze vždy, keď otec príde domov zo zahraničia mu tu kolaudáciu prízvukujeme, ze či bol obiehať tam a tam a on sa na druhy deň napríklad rozhodne, ze ide kachlickovat pivnicu, čo napríklad vôbec nie je potrebne a ide robiť to. Zakazdym sa nadchne pre nejakú vec a potom ju nechá nedokončenú a trvá aj pol roka, kým ju dokončí. Takto mame na pozemku 2 nedokončené domy, do toho si zmyslel, ze ide stavať šopku, tak už aj 3. položené základy na šopku, potom si zmyslel, ze treba robiť plot, tak zase betónové základy na plot, najnovšie, ze ide robiť regál do špajzy, tak len 2 hodiny si na dvore montoval stôl na ktorom bude robiť regál, niečo pospájal, stôl tam ostal taký a už zase utekal do roboty, cite teraz to budeme mat take mesiac na záhrade, kým zase nepríde. On sa pre všetko nadchne, ale problém potom dokončiť. Stále mu prízvukujem kolaudácia, ze regál teraz vôbec nie je potrebný, ale on sa nadchne a už si vidí to svoje. A takto sa ten dom poriadne nikdy neskolauduje a nedokončí. Ja už neviem co mu mám ešte povedať, aby sa k tomu vybavovaniu kolaudácie rozhýbal, lebo to stále odkladá.

0silvia0
18. aug 2021

Naco tu opisujes nepodstatnosti, regal, sopka, kachlicky... riesis blbosti ako tvoj otec. Ries podstatu a podstata je, ze tatko je nespolahlivy a vsetko natahuje a neda sa na neho spolahnut. Su to jeho domy, kolaudaciu ma na haku, mozno este dalsich 20 rokov vas bude natahovat. Rieste si svoj dom, svoju kolaudaciu. Ked na to nemate, chodte do prenajmu a cakajte, ako sa situacia vykrystalizuje. Pri takomto tempe tomu davam 10-20 rokov.

autor
18. aug 2021

@0silvia0 a prečo by som mala ísť do prenájmu a tisnut niekomu cudziemu peniaze do vrecka? To sú pre mna zbytocne vyhodené peniaze, ktoré možem ušetriť, alebo dať radšej deťom na sporenie.

cacianka
18. aug 2021

Nebud ako tvoj otec.
Neries drobnosti a detaily.
Ries celok - vaše vlastné samostatné byvanie.
Howgh

0silvia0
18. aug 2021

Ano, netisni sa, cakaj ako sa tatenko vyspia a ty tancuj ako si tatenko budu piskat🙉

joannita
18. aug 2021

V ziadnom pripade neberte hypo na dom, ktory nieje vas!!!! Dovody verim ze pisat nemusim....
Za par rokov potom budes zakladat diskusiu, ako dom prepisal otec na niekoho dalsieho a vy musite platit hypo
Taketo temy sa tu uz riesili veru a tym ludom ostali len oci pre plac ver mi. Bohuzial nemozes verit nikomu, ani vlastmemu otcovi

autor
18. aug 2021

@cacianka tie detaily preto, aby si to poniektori dokázali lepšie predstaviť čo robí a aká je situácia.

pribinak
18. aug 2021

Ale toto čo robí otec sú síce hovadiny, ale pointa je niekde inde. Hľadaj si samostatne bývanie. Keď je otec takýto prečo na nom visis? Prečo nezoberieš hypotéku a nekúpite si maly byt? Prečo čakáš kým otec niečo dorobi?

Ja ti nerozumiem, veď si nájdi samostatne bývanie a máj svätý pokoj

1katus1
18. aug 2021

Najlepšie od otca odkúpiť dom a odhradit si časť pozemku ak sa dá alebo ísť preč. Toto máš na dlho a príde mi divné že to nechce prepísať na teba. Daj mu možnosť že byť odkupite od neho rozostavaný dom , to sa porád s právnikom aby bola zmluva poriadne napísaná alebo odíďte. Je pekné že máš dostať niečo zadarmo ale potom nikdy nebudeš mať kľud. Príde .i to že by chcel rozkazovat vo vašom lebo on daroval

luccija
18. aug 2021

@pribinak lebo ma 2 deti a nedajú im hypo.Plati im energie a majú strechu nad hlavou.Brat je single má byt a záhradu a svätý pokoj.A ešte im otec ide ručiť domom, aby hypo dostali.Kto Vám platil ten Váš dom predpokladám, že otec.

cacianka
18. aug 2021

Nepochopila si....
Ale to vidno ze nechápeš ani očividné fakty.
Tvoj otec NECHCE riešiť kolaudáciu, dokončenie domu. Stavia ho 20rokov, ďalších 20 bude. Nikdy nebude dokončený, a ty takto nebudes nikdy bývať vo svojom. Lebo macocha a brat budu dedit tiež, ona polovicu a druhu polovicu si podelite ona, brat a ty. Takze budes mať max 2/6 a hypoteku/uver.
A ty kludne bývaj v stavenisku a čakaj pokutu.
Alebo sa vykasli na "cudzí" dom.uz ste mohli v pohode byvat vo svojom

autor
18. aug 2021

@cacianka
macocha” nebude dediť nič, nie sú zobraní.

@pribinak Lenže my bývame pri meste, kde sú extremne drahé byty, zobrali by sme minimálne 3-izbový a to je cez 150.tis. momentálne budem 3 roky na RD, to nám ani takú vysokú hypotéku nemusia dať. Otec povedal, ze brata ma vybaveného on už svoje ma a my budeme mat dom. Len sa to s tým domom nejak záhadne naťahuje. Plánujem mat s otcom rozhovor, keď príde, nech sa mi ku všetkému vyjadri.

@1katus1 áno, chceli sme dom od neho odkúpiť, ale na to nám on povedal, ze nemakal cely život na dome, aby od nás bral teraz za neho peniaze, ale aby sme sa nemuseli zadlžovať. Ale na dokončenie sa aj tak musíme… lebo neviem si predstaviť tak žiť dalsich 5 rokov a viac

pribinak
18. aug 2021

@luccija stále má na vyber, buď sa zobudí a zaobstará si niečo sama, alebo bude čakať ešte dlho, otec sa očividne nikam neponáhľa