Nastahovali sme sa s manzelom a synom k sestre a svagrovi do domu. Dohodli sme sa že pravnicky osetrime to , ze na narok z domu atd nemame akurat tam budeme mat trvale pobyty a smaozrejme platit najom a prispievame k opravam domu nie ze by sme museli ale logicky chceme . Je to podla vas rozumne spravodlive riesenie ? vdaka
@vanilkovazmrzka ano
Ak platíte nájom,tak na opravu cudzieho domu by som neprispievala,radšej tie peniaze odkladaj dieťaťu na štúdium.Obcas kúp niečo menšie na zlepšenie života vás všetkých napr.hojdacku na dvor a pod.
Toto už zďaleka smrdí pruserom……
Toto by som videla ako riešenie nejakej akútnej krátkodobej situacie, ale nie na furt
Na tie opravy si dajte pozor, lebo nárok na dom nikdy nebudete mať. Aby z toho miesto výmeny batérie v kúpeľni nebola výmena celych rozvodov
Uvidis časom to bude na figu ….niet nad vlastne bývanie
Veľa šťastia
Ste iba v začiatkoch bývania. Teraz vidíte všetko ružovo. Ale počkaj keď príde na prvé nezhody,opravy, nedoplatky...Niet nad to mať svoje a svoj vlastný kľud a nie "gazdovať v cudzom".
Uz stari rimania mali prislovie, ze dobre zmluvy robia dobrych priatelov. Ked je vsetko krasne teraz tak to neznamena ze take to aj navzdy zostane. Zivot sa meni a ty nevies ako sa to vsetko pomeni, preto je lepsie mat spisanu zmluvu s pravidlami, co kto komu , zaco atd. Teraz sa ti bude zdat ako nieco nelogicke ist za notarom a spisat neajaku zmluvu s vlastnou sestrou no ver mi, ze poznam cloveka, ktory bez zmluvy prisiel o byt! Nehnutelnost sa predala firme aj ked on v nej byval a jeho krstny otec mu tu nehnutelnost sluboval no stalo sa to, co nikto necakal, a potom to uz islo velmi rychlo... sudkyna nemala pochopenie ani zlutovanie. To co si myslis, ze neexistuje, aby sa nam toto stalo, pripadne stane sa to, co by ta ani vo sne nenapadlo. Dnes je tam sestra no zajtra tam moze byt nejaky uplne cudzi clovek. Pripadne sestra zmeni nazor mozno pod vplyvom niekoho ineho, je vela moznosti co sa moze stat a je lepsie to mat jasne spisane na papieri kedy vas moze /nemoze vyhodit z domu atd. aj ked sa dnes mate radi, neprekazate si a zda sa vam to zbytocne.
Za mňa je obchodný vzťah (=nájom) s rodinou priveľké riziko, že nakoniec oboje dopadne zle… Šla by som do toho, len ak by to bolo nevyhnutné a na najkratší možný čas. Radšej do prenájmu k cudziemu.
@majkabambulik chapem dobre pises ale v krajnom pripade by sme isli do bytu ktory mame v prenajme . Zatial je vsetko oki so sestriu vychadzame super aj so svagrom … proste idilka. Verim ze to neskonci. So sestrou sme poucene vskrz zlych vztahov z rodiny ako skoncit nechceme. Myslim ze sme generacia ktora ma stare vzorce zrusit a pretrhnut zle generacne vlakno. Zatial sa nam to klopx3 dari
Nechapem, co chcete pravnicky setrit, ze nemate narok na dom?
Na ten ma narok vlastnik, co vy ocividne nie ste, takze sa rozumiete tomuto velky prd. Vlastni ko sestra? Jej muz?
Co treba pozret, je ci ma kazde to poschodie vlastne merace vody, plynu , elektriny pretoze trvaly pobyt z nikojo vlastnika nerobi
Trvalým pobytom nezískavate žiaden nárok na dom a trvalý pobyt vám môžu kedykoľvek zrušiť. Treba uzavrieť riadnu nájomnú zmluvu kde dohodnete celé vzájomné fungovanie.
Toľká naivita "sme generacia ktora ma stare vzorce zrusit a pretrhnut zle generacne vlakno"
Pokiaľ si po uhrade nakladov pre okolie atd viete ušetriť, a vyhovuje vám to, tak je všetko ako ma byt....myslím ze si plne uvedomujete ze dom nie je Vas a mate poriesenu aj nájomnú zmluvu.....inak sa na to pozeráš teraz, inak sa na to budeš pozerať o 5 rokov.....
Je to však veľmi pekne, ze ste si takto vedeli zariadiť spolunažívanie, pokiaľ máte nejaké pravidlá a rešpektujete sa vzájomne....dá sa, dakedy lepšie ako cudzí noví ľudia.
Prečo by ste mali nárok na dom? Ste nájomníci s trvalým pobytom, to je celé. Keď to sestre vyhovuje môžete takto bývať roky.
No povedala by som ze.sestra so svagrom to maju dobre premyslene. A keby nieco mozu vas vysackovat
.nebud naivna ze sa nic nemoze stat. Cim su ludia.spolu castejsie tym su castejsie aj konflikty.
a aka bola motivacia to takto urobit?
Ach jaj, kolko mate rokov? Preco vobec takato situacia vznikla? Do tohto by som ja nikdy nesla.
Píšeš že oni od nás nič nežiadajú a že pri najhoršom by ste išli do bytu ktorý máte v prenájme. Tak tu mi niečo nesedí lebo prečo by niekto chcel aby u nich zadarmo bývali ľudia, ktorí majú svoj byt?
Určite je dobre že im platíte ale moja otázka je prečo prišlo obom stranám toto ako dobré riešenie
@buberova zadarmo urcite nie uz v hlavnom pripsevku pisem ze platime najom za 3 ludi
Ach zeny viete co ..tu sa nieco opytat … vsetko vidi vacsina len cierno negativne .. jasnee uz to smrdi podvodom, sestra nas vyhodi cez okno pomaly.. jasne odrbne vykopne… svagor druhy sa prida…ani neviete ake mame vztahy.. nie kazdy musi hned chciet surodenca odrbat a ani svagor. Odkial viete ze pracujeme na sk ? Aku mame pracu? Co ked sme doma sporadicky ? Preco asi mame byt v prenajme.. lebo dom je asi trochu lepsia verzia ako byt .
Pekneho Silvestra damy a viac pozitivity v 2025
Dakujem aj za normalne rady, tu zmluvu mame pldla toho co ste pisali v poriadku.. nie najciernejsie negativne vizie.
Vies to su mozno roky skusenosti a nie naivity. Napis o 5 - 10 rokov ci idylka pretrvava
Ja len - vies napisat, ci mate spolocne merace alebo kazdy zvlast? Lebo - ak sa teda uprimne pytas na "negativne" reakcie (za mna skor "realisticke")... tak ak nemate vlastne merace, tak nedoplatky za energie budu prve jablko svaru.
Lebo ak vam prvykrat vysolia nedoplatky, tak zacnu rozhovory, kto kolko minul a preco. Napriklad - ak sa zdvihne ucet za vodu viac ako 1x (viac ako dvojnasobok povodneho), tak teraz asi budu chciet od vas doplatok. A vy si poviete, ze predsta setrite vodou a co ked sa oni na vas prizivuju? Od januara pojde vsetko hore... takze taketo moze nastat (nastane) skoro s istotou.
Vsetky "negativne" komentare prichadzaju so skusenostou. Ano, mozte by svetla vynimka, ale cely setup tak ako si ho zatial popisala zavana pruserom na sto honov...
@vanilkovazmrzka Zatiaľ im to vyhovuje. Je len otázkou času,kedy prestane .
@koniarova su to dospeli ludia, vedia rozpravat, tak nech riesia veci v case tak ako oni prave chcu a potrebuju. Nikto iny im nemoze hovorit co je spravne a spravodlive ked nefunguje v ich pomeroch
@vanilkovazmrzka áno, pravda.
mne zase unikla pointa tohto príspevku.Autorka by za rodinu dala ruku do ohňa, všetci spokojní a ona sa pýta na internete či je to dobré riešenie .Chcela sa pochváliť alebo to nie je také ružové ako píše a intuícia bliká na červeno?!
@buberova ved ak obaja pracuju v zahranici kto sa im stara o syna? Mozno pracuje von len jeden z nich. Tazko dedukovat, taketo byvanie nie je obvykle, pokial ozaj nie su nuteni takto zit.
@klementinka58 tak ale píše že SME doma sporadicky..
Ked vam to vsetkym vyhovuje je to v poriadku