Násilie na deťoch na verejnosti

juliet86
29. apr 2019

Ahojte. fyzicke tresty detom su na Slovensku takisto nelegalne ako fyzicke tresty na partnerovi ale deju sa... je to zjavne sucast kultury a vychovy. v snahe vychovat dieta zamedzit neposlusnosti atd. ja som ich kedysi tiez povazovala za normalne... ale cim dalej tym viac mi to prekaza...
vcera som bola v detskom centre Buppi na zlatych pieskoch. pri pulte bol muz a cca 7rocne dievcatko.
poskakovalo ze chce dzusik. z mojho pohladu sa spravala ako normalne dieta. toho muza to ale nastvalo schutil ju za ruku medzi laktom a ramenom a zdvihol ju do vzduchu. mohla vazit okolo 20-25kil... a zahriakol ju. ja som videla jej vyraz sok zdesenie strach smutok. rozbehla sa k mame. ktora dalej v rohu na sedacke drzala v rukach novorodenca. schovala sa k nej. mama videla ze nieco sa deje ale ci a ako jej to dievcatko vysvetlilo neviem. z uhla kde sedela to nemohla vidiet. mala som sto chuti za tou maminou ist. to dievcatko malo jeho ruku cervenu otlacenu na ruke... potom neskor som videla ze jej povedal ze neposluchala si daj mi high five. ona mu pacla a sla sa hrat. ten muz mal 2metre teplaky tetovanie holu hlavu. neodvazila som sa tam ist a uz sme boli aj na odchode. ide mi aj o to ze neviem ci ta mama vie alebo nevie o jeho spravani ci ho schvaluje ci neschvaluje ci ho sama pouziva ci nie. ja chaoem ze rodina je najintimnejsia zalezitost a ze vela ludi nevie vychovavat inak. ale preco k tomu novorodencovi sme neznucky a predstava bitky jemu je asi vsetkym proti srsti a o par rokov je to normalne. deti sa ucia napodobnovanim. ako reagujete vy a ako sa citite ked vidite ze dospely v hneve pouzije fyzicke nasilie na dieta? a ked sa toto deje na verejnosti co sa potom deje doma? naozaj nasilie ktore nezanechava zlomeniny podliatiny iba boli je v poriadku?

poskakovalo ze

juliet86
autor
29. apr 2019

tiez tajne dufam ze sa najde mamicka z tohto pribehu. dievcatko malo bledo hnede vlasky. a tusim sive tricko s nejakym obrazkom vpredu. bolo to v bupi v nedelu okolo 17 30. muz mal tetovanie vpravo na krku kratke vlasy takmer vyholenu hlavu a teplaky vysoky mohutnej postavy. mama mala nafarbene odrastene blond vlasy vo chvoste. sedela v rohu s malinkym babatkom v naruci.

nevludna
29. apr 2019

@juliet86 samozrejme, ze to nie je v poriadku. Dospeli si myslia, ze dieta je ich majetkom, casto maju dospeli znicene ega a dokazuju si svoje ego na detoch, na mensich (bo to neodporuje). Ale myslim, ze tu vznikne zas velka diskusia, lebo taki rodicia sa nachadzaju aj tu a myslia si, ze je to ok(kedze to na nich robili ich rodicia, tak sa to od nich naucili a pokracuju v tom)

livka_
29. apr 2019

Ako reagujeme my? Nechaj na nas. Ci len si chcela rozprudit novu diskusiu? Uprimne, ako reagujes ty sme si precitali. Nijako. Zalozila si temu a cakas plamenne reci. Radsej si sa mala ozvat ked sa ta krivda diala.

lus83
29. apr 2019

@juliet86 mas deti? Zrejme nemas. Netvrdím, ze to bolo spravne, ale decka dokazu niekedy tak nastvat, ze az. Nie kazdy dokáže stokrat vysvetľovať.

majcika
29. apr 2019

@lus83 ved píše ze bola v Buppi detskom centre. Zrejme ak náhodou nie vlastne, tak minimálne deti jej veľmi blízke ma.

0silvia0
29. apr 2019

@juliet86 pri podobných témach sa aj tak utvoria dva tábory. Jeden tábor fyzické tresty nepoužíva a je zásadne proti nim a druhý tábor ďakuje svojim rodičom, že ich fyzicky občas preplesli, lebo by sa podľa nich inak nevpratali do kože a tvrdia, že fyzické tresty nič zlé neurobili na ich psychike a je to všetko ok.
Môj osobný názor je, že fyzické tresty sú prežitok a dajú sa veci okolo výchovy riešiť aj inak. Ale rodičia sú často vyčerpaní pri malých deťoch, nebaví ich 100x dokola opakovať to isté a nemajú ani nervy a trpezlivosť sa deťom 24 hodín denne venovať, tak niekedy zlyhajú a reagujú neprimerane.

lus83
29. apr 2019

@majcika tak každý nech si vychovava ako chce. Nema sa nikto pravo montovat. Nevies ako to dieta provokovalo, co mal rodic za den... Vidiet situaciu a potom o nej len napisat je naco dobre? Ozvala by som sa kebyze vidim, ze dieta vyslovene tyra, ale ci krici alebo buchne dieta je vecou každého rodica. Netvrdím tým ze je to spravne. Nie každý ma ale bozsku trpezlivosť.

juliet86
autor
29. apr 2019

@lus83 realne ma zaujima ako to vnimaju ini ludia. su ludia pre ktorych su fyzicke tresty ok. do akej miery? kde je hranica medzi fyzickym trestom a tyranim? neutocim. vediem diskusiu. naozaj ma zaujimaju argumenty oboch stran. bijucich aj nebijucich. som si ista ze ti bijuci to robia s tym najlepsim umyslom a vnimaju to ako mensie zlo alebo nevyhnutne zlo. existuju aj ine ako fyzicke tresty ktore pre niektorych mozu byt este neprijemnejsie. napriklad odopieranie lasky.

majcika
29. apr 2019

@lus83 prečo toto smerujes mne?

adalmba
29. apr 2019

Ja pracujem v hrackarstve a keď vidím ako sa správajú niektoré deti voči rodičom tak by som ich prepleskla ja.... Aby 8 ročne decko nadavalo na otca že je koko.... vyjeba... Buzerant lebo mu nechcel kúpiť lego za 150e iba za 50 a ešte ho aj opluje a kopne... A maminka,, nekric láska,, to de sme teraz ma chlapec 12 rokov a kradne. Čo s neho bude..... Podľa mňa deti biť nie je dobré ale niekedy výchovná nezaškodí...

juliet86
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
siska25
29. apr 2019

@juliet86 tak ja len k tomu, nie som za tvrde a caste fyzucke tresty, ale obcas aj mne ujde ruka a syn dostane po zadku. A k tej konkretnej situacii, ty si videla len ten konkreny moment, ale nevies co bolo predtym. Mozno to dieta vypytovalo ten dzusik uz dlho napriek zakazu. Mozno toho za ten den vyviedlo viac a otcovi uz len rupli v danej situacii nervy. Vies, ja kym som mala len dceru ( poslusne, kludne dieta), tiez by som sa na to pozerala ako ty. Ale mam aj syna a to ti poviem, ze je zaberak na moju troezlivost. Ked ti 30 x za den povie, ze chce cukrik a pri kazdom mojom nie sa plesne o zem a zacne doslova jacat a je jedno kde sme, tak ta ruka mi vyleti. Alebo ak po mladsom na zahrade nonstop hadze hlinu a piesok, napriek mojmu upozorneniu a vysvetlicaniu asi 10 x, tak ano chytim ho za tu ruku, aby pocitil, ze aj inych boli, ked robi zle. Este doplnim, syn ma poruchu pozornosti a s tym suvisiace veci. Takze revy, hadzanie sa o zem a pod. je u nas na dennom poriadku.

pribinak
29. apr 2019

a preco si nesla za mamou toho dievcatka a nepovedala si jej, ze co ten otec urobil? ze jej velmi stlacil ruku a ze to bolo neprimerane
lebo povedzme si pravdu, tato debata nema ziadny vyznam, nijako tomu dietatu nepomoze

tiimka
29. apr 2019

A co tu chces zaviest juvenilsku justiciu? Nech potom ludia aj a detmi utekaju z norska ci svedska lebo im beru deti

juliet86
autor
29. apr 2019

@pribinak ak mamicka neschvaluje a nevie o tomto spravani mozno si to tu precita. a o tazkych a neprijemnych temach treba diskutovat. bez utokov. naozaj ma zaujima nazor oboch stran a cenim si maminy ktore zdielaju svoje skusenosti zazitky myslienky motivacie. nikto z nas nechce tyrat vlastne dietam kazdy z nas chce aby z dietata vyrastol dobry stastny uspesny clovek

keduska
29. apr 2019

Chciet dietatu sposobit bolest a utrpenie a tym si budovat respekt a "vychovavat" je uplne scestne. Na toto, aby sme sa ovladali sme tu my, dospeli. Dieta sa uci prikladom.

miku1
29. apr 2019

@juliet86 O ťažkých a nepríjemných veciach netreba diskutovať, treba ich riešiť. A to čo sa stalo už nevyrieši nikto z nás. Mala si sa ozvať včera, dnešná debata už žiaľ k ničomu nepovedie.

puticka7
29. apr 2019

v poriadku to isto nebolo, no tazko , ak teda chlap bol taky ako si ho opisala, by sa ozvala mamicka a zacala to nejak riesit. skor si myslim, ze aj ona by bola ticho, ak keby to videla

dzulli1980
29. apr 2019

Ja som bola včera svedkom ako dieťa - chlapec, cca 5 rokov, povedal otcovi, že je cocot, len preto, že mu odmietol zaviazať šnúrku na teniske ... myslím si, že toto je dôsledok tej light výchovy, kde sa capnutie po zadku berie ako "ťažký zločin" ... moja dcéra po zadku dostane - najprv kľudne dohováram, zopakujem to aj stokrát, keď nezaberie ignorujem, keď ani to nepomôže a "nezrovná" sa, dostane po zadku ... a nemasírujem si tým vlastné ego ... no dieťa jednoducho musí poznať hranice odkiaľ pokiaľ môže.

gasinka1983
29. apr 2019

Ja som nikdy nezbila svoje deti( chlapec 11r a dcerka 2r),ako dieta sme s bratom dostali viac nez dostdost, neviedlo to k nicomu, preto mozno sme aj skoro chceli vypadnut z domu, lebo same prikazy, tresty atď....ziadne rozhovory, zaujem tiez nula bodov , otazky ci nas nieco trapi....vobec nic....
Preto sa ja snazim vela rozpravat so synom teraz hlavne aj preto lebo je uz v puberte, vidim ked ho nieco trapi, je nervozny....a chvalabohu som si snim vybudovala uzastny vztah...taky kamaratsky samozrejme.s respektom ako k maminke. Lubim ho velmi a nikdy by.som im nevedela fyzicky ublížiť. Umrela by som ak by som ublizila....ci uz fyzicky.alebo nejako inak.

juliet86
autor
29. apr 2019

@miku1 pre mna ano. snazim sa pochopit obe strany. taketo situacie zazijem este bilionkrat a vela z vas urcite tiez. a prave preto ma zaujimaju skusenosti ostatnych. mozno nas tu niekto nauci nieco co nam a inym rodicom v buducnosti pomoze.uz teraz sa tu ozyvaju hlasy ze som reagovala spravne ze naco sa miesat. nevynasam sudy hladam riesenia. ucim sa.

juliet86
autor
29. apr 2019

dakujem vsetkym odvaznym zenam co sa tu neboja povedat svoju skusenost nazor z oboch stran spektra

vevesh
29. apr 2019

@keduska ano, ale dieta aj testuje svoje hranice, provokuje, aby vedelo, dokial "moze zajst". Su deti mudre resp. Rychlo vnimave, ktore aj bez fyzickych trestov alebo pomocou vysvetlenia pochopia. A potom su deti "menej" rozmyslajuce, ktore pochopia, az ked im nastavis zrkadlo. A je na kazdom rodicovi, aby poznal povahu svojho dietata a primerane mu nastavil hranice, ktore su bezhranicne individualne a rozdielne od vychovy. To, co je pre jedno dieta uz tyranie (pretoze je utlocitne, rozumne, vysoko chapave), moze byt pre druhe iba urcovanie mantinelov, lebo je charakterovo ine. Aby sme sa rozumeli, hovorim o capnuti na zadok, resp. nastaveniu zrkadla (mierne capnutie lopatkou po hlave, nohe a pod. Ak dieta vyviedlo take na pieskovisku aj po 1000x vysvetlovaniu, ze sa to nema a ze to boli...), nie o mlateni remenom alebo fackam, ze ti stena druhu odbije...

stanulienkat
29. apr 2019

@adalmba prepac,ale to je obraz toho rodica,jeho slovnik,jeho vychova,to dieta len robi to,co vidi doma.

0silvia0
29. apr 2019

@vevesh áno, toto si dobre pomenovala. Sú deti a deti. Mne keby niekto ako dieťaťu capol, ja to nerozdýcham do osemnástky, ja som bola taká útlocitná a precitlivelá. Inému dieťaťu niekto capne, otrasie sa a provokuje ďalej.

stanulienkat
29. apr 2019

Fyzicke tresty neschvalujem,no deti vedia pekne vytocit cloveka aj po opakovanom slusnom upozorneni. No a opis daneho otecka: potetovany,vyholeny a v teplakoch ,to hovori samo za seba.

romiada
29. apr 2019

@juliet86 podľa mňa sa da ubližiť viacerymi spôsobmi. Niekedy rodičia vychovavaju s najlepšimi umyslami aj trestanim aj občasnym preplesknutim. S tym že nikto v danej chvili nemôže na 100% povedať ake maju rodičovske metody učinky do buducna. Niektore dieťa par po zadku zastavi v zlobe, citlivejšie sa bude ciťiť nepochopene, ubližene. A niektori dospelí sa na zaklade bitia v detstve zatnu že vychovavať budu svoje deti inak. Všetko zaleži vždy od "zučastnenych".

adalmba
29. apr 2019

@stanulienkat môže to byť pravda ale za 15 rokov bolo tak veľa detí... Keď som ešte pracovala v LM za 8 rokov bolo max 10 deti čo bud kopli, opluli alebo nadávali rodičom. Ako som v BA je to každý týždeň. Tu v BA dovolia niektorí rodičia deťom všetko. Ten chlapec má ešte 2 starších súrodencov a oni sú v pohode slušne deti.

maminuska
29. apr 2019

@adalmba ja sa s tebou stotožňujem. Liberálna výchova so sebou prináša aj takéto ovocie. Ja som skôr zástancom prísno -láskavej výchovy. A som aj za primerané fyzické tresty , tie však prichádzajú až vtedy keď zlyhá všetko ostatné , kľudný rozhovor , dohováranie. Niekedy je to jediný prostriedok ako dieťa dostať do koľají v ktorých by malo byť. Pre mňa dieťa nie je partner , ale ja som mama a ono dieťa , nie sme kamoši , tých má v škole a na ihrisku .

sintra
29. apr 2019

Ja som sa uz niekolkokrat ozvala, ked matka (ano, v mojom pripade to bola zakazdym zena) neprimerane fyzicky trestala svoje dieta a bola som toho svedkom, dokonca som sa ozvala, aj ked mu vulgarne nadavala. Co som si potom ja vypocula, to je vedlajsie, ale ozvala som sa. Nie, nemyslim si, ze sa tym nieco zmenilo, ze sa dotycna zacne spravat inak...ale nech aspon nachvilu vie, ze to co robi, nie je v poriadku.