Narúšanie súkromia svokrovcami

9. feb 2023

Ahojte, mate niekto podobnu skusenost ako my? Sme cerstvo prestahovaní do domceka, v dedine kde byvaju svokrovci s ich dvoma synmi. Moj manzel je ich tretí syn, jediny zenaty a mame 4 deticky. Predtym sme byvali v meste, cca hodinu od nich a stretavali sme sa sporadicky. Ako nahle sme sa nastahovali mam ich tu kazdy vecer, svagor nam pomaha s dokoncovanim detailov v dome, ostatní sa potuluju po dome, komentuju a rozrusuju deti. Vcera som povedala, ze potrebujeme uz mat klud, 5rocna dcera velmi zle znasa prechod do novej skolky a tieto neohlasene hlucne navstevy jej vobec nerobia dobre. Mava nocne mory, pocikala sa nam a je uplne ina ako pred tym. Ako urcit hranice, aby sme si udrzali dobre vztahy aj nadalej?

babulkomale
9. feb 2023

Na zaciatok by som ich poprosila ze navstevy si dohodneme na vikend kvoli skolke a praci a vasej adaptacii v novom prostredi.
A cez vikend si urobte svoj program niekde prec alebo choďte k nim, komentujte a prechadzajte sa po dome.

kvetinka75
9. feb 2023

tak nech chodí iba švagor. Treba im na rovinu povedať s čím je problém.

autor
9. feb 2023

@kvetinka75 nemam problem veci povedat na rovinu, povedala som to uz viackrat odkedy sme tu. Ale vcera raznejsie, svokra velmi urazena ale zostala. Mam pocit, ze ma nepocuvaju, ze su na nas akoby zavislí. Je to pre mna nesmierna psychicka zataz.

misinka0611
9. feb 2023

Povedz im to na rovinu, že potrebujete viac súkromia. Tu sa nič iné nedá radit, keď už takto začali, len tak neprestanú, skôr si zvyknú.

kvetinka75
9. feb 2023

tak ich nepusti dnu. Povedz že nie je vhodný čas, že potrebuješ súkromie a hotovo. Keď sa nedá po dobrom. A nech sa uráža koľko chce. Aby jeden človek nedokázal toto pochopiť.

misinka0611
9. feb 2023

Autorka, treba rázne stále opakovať. A nebolo by odveci keby to povedal skôr muž, od neho to víc zoberú ako od teba.

Urazí sa a potom odrazí, alebo ich tam budete mať nasackovanych stále. Čo je lepšie ?

Najpodstatnejšie sú deti a keď je dieťa na tom takto nech je urazena aj 20 rokov.. to mňa by nezaujimalo, v tvoj rade hladim n pohodu deti, je to pre ňu zmena.

h2
9. feb 2023

Tak keď už svokra veľmi urazená je, tak už by mi to bolo jedno. Keď sa dotrepú zase aj dnes, nepustila by som ich dnu. "Dobrý večer, dnes sme vás nečakali. Myslela som, že som včera vysvetlila dostatočne zrozumiteľne, ako nás vaše každodenné návštevy vyčerpávajú a obmedzujú. Ani deti to neznášajú dobre. Nemyslím to nijako zle, mám vás rada, ale naozaj potrebujeme aspoň občas svoje súkromie. Príďte v sobotu poobede, upečiem koláč. Dovidenia."

januska12323
9. feb 2023

Asi nie si dosť rázna. Keď už pustíš do domu, nedovoliť chodiť po celej domácnosti. Chodia približne v rovnakom čase? Obleč deti, strč jej ich pred dvere, jeej ako dobre, že ste prišli decká sa tešia ako budú s babkou stavať snehuliaka. Zakaždým si niečo vymysli. A ďalšiu vec rozvrh návštev, keď príde inokedy maj iný program.

autor
9. feb 2023

@h2 dakujem za tvoju radu, je to velmi inspirujuce, a mozno to aj skusim. Ale velmi mi zalezi na pohode celej rodiny, pretoze ja ich mam rada. Nestojim o vojnu so svokrou, ale paci sa mi postreh vyssie od @misinka0611, ze by to mal riesit skor muz ako ja. Ste uzasne, dakujem za vas cas 😉

luccija
9. feb 2023

Švagor pomáha svokrovci sa nudia, tak prídu kibicovat.zatial využi ich pritomnost, ale myslím, že to bude ťažké, keď ste sa presťahovali k nim do dediny

h2
9. feb 2023

Vieš, je od teba pekné, že ti záleží na dobrých vzťahoch v rodine. Ale záleží na nich aj im? Ich nejako trápi, že tebe tým robia zle? Rozum sa mi zastavil, keď si písala, že po tom, ako si im to povedala, tak sa urazili, ale zostali sedieť u vás. Snaha o dobré vzťahy by mala byť obojstranná.

bagre
9. feb 2023

Myslím, že by to mal povedať muž, či on to nevidí? Jemu to vyhovuje? Od teba to môže byť brané len tak na pol ucha a že vymýšľaš. Ako mňa by ani nenapadlo sa niekomu pchať do domu po presťahovaní sa /vlastne ani inak nie/, jedine že by som s ničím pomáhala. Treba to poriešiť čím skôr, aby neprišiel väčší problém.

crazy_cat_lady
9. feb 2023

suhlasim s nazormi vyssie, hranice si treba stanovit hned od zaciatku, lebo casom to bude/moze byt horsie.. tvoj manzel sa k tomu ako stavia? povedal im aj on, aby svoje navstevy obmedzili? a v pripade zaujmu sa na ne dopredu ohlasili?

misinka0611
9. feb 2023

@bagre Podľa mňa muž nerieši, prospôsobí sa. Ale áno, v drvivej väčšine to býva tak, čo povie žena neberú vážne ale ak povie syn tak už sa nad tým viac zamyslia.

Určite musíte v tomto ťahať za jeden povraz.

autor
9. feb 2023

@crazy_cat_lady manzel pracuje velmi vela a teraz chodieva domov neskoro. Ked uz oni viac menej odchadzaju tiez. Zatial sa k tomu nevyjadril, tiez to vnima citlivo ale skor cez moju skusenost, kedze gro navstev sa deje cca od 16tej, niekedy aj cez den. On je taka povaha, ze ked povie tak bez akejkolvek diskusie a dost natvrdo. Zase su to jeho rodicia a jemu to az tak nevadi v tom zmysle, ze oni to vraj robia koli detom. Tu este mame priestor na diskusiu medzi sebou, to priznavam.

crazy_cat_lady
9. feb 2023

hlavne treba byt v tomto jednotni, aby to nevyzeralo tak, ze ty si jedina, komu to vadi/prekaza. to ze chcu travit cas s vnucatami je uplne pochopitelne, ale nejake hranice existovat musia. ani mne by sa nepacilo, keby ku mne kazdy vecer chodili svokrovci a narusali mi nejaky zabehnuty rezim...

jankamiskova
9. feb 2023

Nech im to jasne a rázne predostrie manžel ...ked to ináč nechcú prijať....od neho to už vezmú....

zuzka102
9. feb 2023

MOZNO skúsiš (naozaj výbornú) radu od h2? 😏 Tak keď len mozno, tak zrejme ti tie každodenné návštevy a stav deti až tak neprekážajú.. 🤔 Mňa by vykotilo mat kohokoľvek nasackovaneho doma každý boží deň, a ešte aby všetko komentovali a kibicovali. Neexistuje. Hore máš dosť rád od zien, treba to stopnúť čím skôr, lebo sa aj s deťmi z toho neskôr zbláznite. Len musíš byť raznejsia (ideálne spolu s muzom) a kľudne ich aj nevpustit dnu, ak prídu nepozvane alebo neohlasene alebo keď sa vám to proste nehodí.

monuska112
9. feb 2023

to treba ako s malymi detmi. si preddstav ze dieta nechce ist spat (uz ma vecierku) poziadas ho raz - nic. povies jasne nic...opakujes to? (nema vyznam) nie zoberies dieta za ruku a odvedies do postele. takto to treba aj so svokrou. podakovat za navstevu a vyprevadit von, podat kabat a zazelat dobru noc.

petedea
9. feb 2023

Poviem to takto:
S kym sa neda vyjst, s tym treba vybehnut.
Ibaze, je to rodina tvojho manzela, tak to ma riesit on a pokial to nevyriesi, nie je chlap, ale hnup.
A pokial si on nedokaze ujasnit priority, ze najprvom mieste je vzdy manzelka a jeho deti a az potom ostatna rodina, tak ta cakaju velmi tazke casy.

misinka0611
9. feb 2023

Vieš kedy cca chodia, keď prídu povedzte, uff vy ste opäť došli? No my sme už na odchode s detmi ideme ( doplň si čo chceš, do obchodu, na ihrisko, na návštevu .. ) nemôžeme stále doma sedieť lebo ste tu každý deň, máme toho veľa a normálne odíďte. Nemôžu očakávať že každý deň si im k dispozícii. Aj ty potrebuješ svoj voľný čas. Ste čerstvo presťahovaní verím že ešte stále vo máte riešiť ohľadom domu.

katka700
9. feb 2023

Však ich nenapadne zapoj do 'domácich prác', napríklad svokra popros nech s najstarším dieťaťom spraví úlohu z matiky, svokru popros či by neupiekla 'ten skvelý koláč' a neboj sa za chvíľu budú mať na poobedia iný program ako chodiť k tebe a všetko komentovať 😂

lubmar
9. feb 2023

A keby si im deti nabalila a obliekla so sebou, nech ich zoberu k nim sa pohrat alebo von?

nwnw
9. feb 2023

Normalne zamkni dom a ked bude na zvoncek zvonit, tak povedz ze deti spia ze ich to rusi. Ja by som aj zvoncek odpojila.