Narúšanie autority inou osobou v domácnosti

zreni66
3. aug 2021

Ahojte. Som zúfalá.. mám 2rocne a ,8mes. dieta ktoré je ináč veľmi zlate, milé a poslušne .. avšak žijeme v domácnosti (alebo aspoň cca z mesiaca 3 týždne,pokial je manžel na turnuse) kde žije aj moja slobodná teta . Môje dieta ju má rado a tesi sa jej ale problém je v tom že akonáhle prídeme na tie 3 týždne idem sa zblázniť . Dieta má vôbec aleze vôbec nepočúva,je roztopašne,neposlušné..vkuse dolieza za nou a ona za nim a rozmaznáva ho ako len môže ( blázni sa s nim akokeby mala 15 rokov a to má 57) všetko mu dovolí,blázni sa s nim pri jedle atd atd .. no a moje dieta má má úplne na haku.. keď ho upozorním nepočúva, keď zvyšim hlas alebo kričím je to ešte horsie do toho ona ešte niečo začne kecat aby som na neho nekričala prečo som na neho zla a ono mi povie v amoku : ,,mamka chod prec,nechcem ta “ kopne do mna,udrie má atd …. Som zúfalá každý jeden deň sa to opakuje, neskôr mu za to priložím,potom je mi to strašne ľúto .. strašne mi je absolútne má za tuto dobu neposlucha vôbec. V minulosti to bolo ešte horsie dokonca mi dávala kadejaké nevyžiadané rady alebo si ho dovolila zobrať von bez opýtania alebo mu úmyselne dovolila niečo čo som ja zakázala . Avsak po obrovskej hádke,keď som vtedy skoro skolabovala to robí menej ale aj napriek tomu to robí stále(menej viditeľne ale pred dieťaťom využíva každú situáciu )
Podotýkam že je slobodná a bezdetna . Ja už čochvíľa budem mat ďalšie a obávam sa že my takýmto tempom prasknú nervy . Ja už som jej skúšala povedať čokoľvek .. ešte sa na mna aj rodina nahnevala (lebo to častokrát ani nevidia) dieta má nebaví cely deň naháňať po dome a zakazovať aby za nou nešiel . Ďakujem za každú radu,lebo neviem či som už vadná ja alebo...

abbey1
3. aug 2021

Nehnevaj sa, ty si dospelá osoba. Prečo tam pravidelne chodíte na tak dlhú dobu? Jasné, že iný človek bude dieťa hýčkať viac než rodič, keďže nemá tú úlohu vychovávať. Môže si teda dovoliť len rozmaznávať.
Jasné, musia byť určité hranice. Ale ty si rodič, ty si máš zabezpečiť rodiny, starať sa o deti. Iní členovia rodiny môžu pomôcť, ale nečakaj, že budú mať rovnaké názory, prístup a podobne ako ty.
Popracuj na sebe, na svojom ovládaní, asertivite a s kľudom si užívaj kľud, keď sa niekto venuje tvojim deťom. A s rovnakým kľudom rieš aj situácie, ktoré riešiť potrebujú. Čiže stanoviť určité hranice čo ešte áno, čo už nie. A!e s kľudom, nie takto afektívne.

lubkavargova1
3. aug 2021

Uprimne, ty ziarlis na tu tetu, ze tvoje dieta ju ma rado a proste si vybudovali taky vztah...a zase, ked sa ti to nepaci, tak tam proste nechodte. Podla mna je to len otazka casu kedy vam ukaze sama dvere...Ci vy byvate akoze spolu? no tak nech pan manzel a ty zabezpeci vlastne byvanie a nebudete mat ten problem.

eeffka
3. aug 2021

@zreni66 nechapem naco tam chodis? prisla by som v nedelu na obed, zbastila kolac, vypila kavejku dala si zabalit vysluzku a nech sa teta 4hod aj na usiach skace a potom pekne domov do svojho kludu

simca06022011
3. aug 2021

@zreni66 problem je ze sa hadas, durdis, nervujes, kolabujes, ale NERIESIS. Na kazdu situaciu sa da najst primerana reakcia, ked ste spolu casto, maly ked zaspi si s nou sadni a pohovor, ked nepomoze, tak nemas co riesit.

Teta dovoluje to co ty nie, tak tam nebyvaj 3tyzdne z mesiaca a nebudes sa rozculovat. A inak je to normalne, ze stara zena rozmaznava krpca, hlavne ak deti nemala. Aj to ze sa blazni a venuje, ako nahle je ti to neprijemne a nevies to predychat, ze si oddychnes chvilu od maleho, tak to radikalne musis riesitDieta si mas vychovavat sama.Ja napr keby ma mala moja udrie kopne, tak dostane jednu spat a odchadzame domov.

Toto je rovnaky pripad, ako premotivovane babky z inych diskusii, tiez pomaha len obmedzit styk.

elizabet173
3. aug 2021

@zreni66 prečo si tri týždne z mesiaca s ňou, keď ti to nevyhovuje? Zruš to, tvoja domácnosť, tvoje pravidlá.

cacianka
3. aug 2021

Naco preboha ides niekde na 3 týždne, kde sú taketo problemy ?!

kitycat
3. aug 2021

Autorka uz neodpoveda? Odisla na 3 tyzdne na navstevu?

zreni66
autor
4. aug 2021

Milé dami.. ďakujem za každú odpoveď,ak vás zaujíma len to prečo chodím k rodičom na 3 týždne tak je to preto že mám namiesto ruky,protézu . Na samotke skoro v lese a bez auta si nepomôžem momentálne nijako ináč .. veľmi rada by som to poriesila tým,že by som obmedzila kontakt … avšak,to nejde . Ja som nečakala odpoveď typu,výsmechu naco sa niekam trepem,nie každý má možnosť sedieť doma a prerušiť kontakt s každým kto mu špatí do výchovi alebo nevyhovuje. Cakala som skôr radu ako možno nasmerovať aj svoje dieta na to aby sa pocas toho pobytu nespravalo ako rozmaznané a totálne rozpustené dieta ktoré ešte keď svoju matku nakope,teta sa pred nim na tom zasmeje …

juliet86
4. aug 2021

@zreni66 problem je v tete nie v dietati

majulino
4. aug 2021

@zreni66 problem nie je dieťa, ale ty a teta. Urci si hranice, jasne a stručne. Najdi si s dieťaťom režim. Neviem si predstaviť, ze by som mala 3 týždne do mesiaca toto orezivat a takto si nicit vztah s dietatom. To radsej sama na dve deti, hoci aj s jednou rukou a bez auta. Nákup taky vacsi ti vie aj manzel urobit ked je doma a na pecivo a sunku staci raz za 3 dni, a ak das do mraziaku aj menej. A to si myslim, že zvládneš, ak ta dieťa rešpektuje pokial si s nimi sama.

letfenixa
4. aug 2021

@zreni66 ak som správne pochopila, čoskoro budeš mať tretie dieťa. Tak možno je načase žiť ako rodina, aj s manželom, u vás doma. Lebo tetu neprerobis. A dieťa tiahne k tomu, kto mu dovolí viac a rozmaznáva ho. Dieťa nie je problém. Tvoj prístup áno.

elizabet173
5. aug 2021

@zreni66 ale to sme my nemali odkiaľ vedieť, že máš protézu, takže to nemôžeš brať ako výsmech. Žena, ktorá nemá žiadne zdravotné obmedzenia, pendluje medzi dvomi domácnosťami len preto, lebo jej je smutno, alebo využíva pomoc rodiny. Odkiaľ sme mali vedieť, že je to pre teba nevyhnutnosť? Prepáč, ale vedela si, čo zvládneš a čo nezvládneš, aj to, že muž je pracovne tri týždne do mesiaca preč, že nemáš auto a že bývaš mimo civilizácie a že budeš potrebovať pomoc, keď je preč. Napriek tomu máš jedno dieťa za druhým., ak som to teda dobre pochopila, že čakáš tretie. Zrejme, kým bolo dieťa bábätko, tak si to tak nevnímala, no obávam sa že tvoje dieťa sa nezmení, ak sa nezmení prístup tety k nemu. Neviem, či pomôže rozhovor, či ťa podporia rodičia. Potom už asi len dotlačiť muža k tomu, aby si hľadal prácu, z ktorej príde každý deň domov, aby ti pomohol. Hneď to samozrejme nepôjde, ale ja by som radšej poprosila ochotnú kamarátku, susedku, ktorá by ti nakúpila, počas týždňa, keď je manžel doma, by som sa snažila si navariť do mrazničky, porobiť čo najviac, aby som to mala ľahšie počas tých troch týždňov. Nemôžu rodičia prísť občas k tebe ti pomôcť? Samozrejme bez tety?